Vorig jaar trokken we onze stoute schoenen aan en deden we tien voorspellingen omtrent nieuwe trends voor smartphones in 2020. Hoe goed hebben we het gedaan? Welke trends zijn helemaal waarheid geworden en wat is fictie gebleven?
Smartphone-trends 2020
Je kan mogelijke smartphonetrends op verschillende manieren inschatten. Enerzijds door te te kijken naar de communicatie van smartphonemerken. Het valt bijvoorbeeld op dat een fabrikant zoals Xiaomi zijn technologie voor de selfiecamera onder het scherm groots voorstelt. Dan weet je ook dat dergelijke selfiecamera’s er echt zitten aan te komen. Daarnaast kunnen ook concepttelefoons ons heel wat leren.
Vorig jaar deden we op dergelijke wijze tien voorspellingen omtrent nieuwe trends in de smartphonemarkt voor 2020. Je kan alle voorspellingen die we toen hebben besproken hier terugvinden. Welke waren helemaal ‘top’ en welke dan weer ‘flop’?
De Oneplus Concept One met zijn verdwijnende camera
1. Meerdere schermen – (soort van) FLOP
AW in 2019: “We zagen schermen groter worden en vouwbare telefoons beloven een groter schermoppervlak in een compact formaat. Kortom, gebruikers willen steeds meer scherm in ruil voor hun geld.”
Als ik kijk naar de telefoon die hier op mijn bureau ligt op het moment van schrijven, dan moet ik eigenlijk ‘top’ zeggen. De LG Wing is namelijk het levend bewijs dat fabrikanten volop op zoek zijn om meer schermen in één telefoon te stoppen. De Microsoft Surface Duo is ook op de markt gekomen en ook foldables brengen vaak meerdere schermen.
De LG Wing
Toch blijft het tegelijk wel een experimenteel gegeven, en geen fabrikant heeft al overtuigend de ideale manier gevonden om meer schermruimte in een smartphone te stoppen. Er zijn ook nogs steeds relatief weinig merken die zich durven wagen aan zo’n smartphones. Het lijkt erop dat we we nog steeds telefoons met meerdere schermen zullen zien, maar in 2020 konden we nog niet over een trend spreken.
2. 5x zoom, voordelig en zonder periscoopcamera – FLOP
AW in 2019: “Het leek erop dat 5x optische zoom een tijdlang alleen voor high-end telefoons zou blijven, tot Xiaomi plots zijn trukendoos bovenhaalde. De is een budgetvlaggenschip met een 5x zoom-telecamera zonder zo’n periscoopopstelling, (…) Dat is een slimme truc, waarmee Xiaomi de deur open zet voor meer betaalbare telefoons met 5x optische zoom.”
De Mi Note 10 pakte vorig jaar uit met sterke zoomprestaties in een toegankelijk prijssegment. Hij had geen duurdere periscoopcamera nodig om twee maal optische zoom te kunnen aanbieden, maar we zien dat er in 2020 geen andere midrange telefoons dit voorbeeld hebben gevolgd. Aan de andere kant vinden we wel steeds meer cameralenzen op voordelige telefoons, maar het gaat dan vaak om goedkopere diepte- macro -of monochrome camera’s. Telecamera’s blijven nagenoeg altijd achterwege en fabrikanten kiezen ervoor om op die manier zoveel mogelijk de prijs te drukken.
De Xiaomi Mi Note 10
Toch wil dat niet zeggen dat optische zoom niet meer belangrijk is, want buiten het middensegment valt nu op dat alle grote merken een camera met 5x optische zoom aanbieden bij hun vlaggenschepen. Fabrikanten leggen ook telkens de lat hoger, want de Huawei P40 Pro Plus pakte dit jaar bijvoorbeeld uit met een camera met 10x optische zoom.
3. Gebogen schermranden en watervalschermen – TOP
AW in 2019: “Gebogen schermranden staan garant voor premium-vlaggenschepen, maar dat zal in 2020 veranderen. (…) We gaan volgend jaar meer budgetvlaggenschepen en midrange-toestellen met zulke mooie afgeronde zijkanten zien.”
Telefoons met gebogen schermranden waren eerst bestemd voor telefoons uit het premium-segment, maar dat is veranderd. Toestellen als de Motorola Edge, Poco F2 Pro en OPPO Reno 4 Pro hebben allemaal een curved-scherm voor een prijs die een stuk lager ligt dan bij een premium toestel.
De Motorola Edge
Uiteraard is niet iedereen voorstander van gebogen randen, en daarom zagen we dat een merk als onlangs met de OnePlus 8T speciaal een telefoon met een vlak scherm uitbracht, om net die doelgroep te bereiken die liever een scherm zonder gebogen randen gebruikt. Dat deed trouwens ook Xiaomi dit jaar met de Mi 10T-reeks, in tegenstelling tot de Mi 10-toestellen.
4. Knoppen verdwijnen – FLOP
AW in 2019: “Met de Vivo Apex 2019 en de Meizu Zero is begin vorig jaar het startschot gegeven voor knoploze telefoons. Fysieke knoppen verdwijnen en maken plaats voor touch-knoppen. Waarom? Toestellen met designs zonder knoppen zien er strakker uit, en dat vertaalt zich in een betere verkoop.”
Dat is wel even anders gelopen. Knoppen zijn nog steeds een ding bij alle nieuwe telefoons van 2020. De Mate 30 Pro mag dan wel de volumeknoppen hebben weggehaald, bij de Mate 40-reeks zijn ze weer terug van weggeweest. Daarnaast kwam de Motorola Edge dan wel met een watervalscherm op de markt, maar hij had wel alle knoppen aan de zijkant.
De Huawei Mate 40 Pro
Fysieke knoppen werken beter dan touch-alternatieven en het is ook nog steeds goedkoper voor fabrikanten om te produceren. Wat niet wil zeggen dat deze trend niet op een later moment kan opduiken.
5. Schermen met hoge refreshrate – TOP
AW in 2019: “We gaan volgend jaar meer 90 Hz-schermen zien, en premium-telefoons gaan nog een stapje verder gaan en kiezen voor 120 Hz of meer. We verwachten op basis van lekken dat onder meer de Huawei P40 Pro met een 120 Hz-scherm komt. Qualcomm gaat bovendien met de Snapdragon 865 schermen tot 144 Hz ondersteunen, dat is vergelijkbaar met de prestaties van gaming-monitors.”
We konden op dit vlak moeilijk dichter bij de realiteit zitten. 90 Hz is zelfs voor telefoons in het hogere middensegment de norm geworden, de duurdere telefoons hebben vaak een 120 Hz-paneel en met de bijvoorbeeld ASUS ROG Phone 3 hebben we een gaming-toestel met een 144 Hz-scherm. Het is namelijk voor competitieve games belangrijk dat animaties zo nauwkeurig en soepel mogelijk worden weergegeven.
De OPPO A53
De telefoon die deze trend helemaal bevestigd is de OPPO A53, ofwel het eerste budgettoestel dat met een 90 Hz-scherm kwam. Daarnaast kreeg OnePlus kritiek toen bleek dat de OnePlus Nord N100 zonder een paneel met een hoge verversingssnelheid komt. Achteraf bleek dat OnePlus-fans toch op hun twee oren mogen slapen.
6. Grote accu’s zijn in – TOP
AW in 2019: “(…) In de beginjaren van de eerste smartphones streefden Apple en Steve Jobs naar ‘slanke’ toestellen, en andere fabrikanten volgende die trend. We zijn erg blij om te zien dat functionaliteit het wint van zo’n gimmick. We gaan volgend jaar meer accu’s zijn met een hogere capaciteit van bijvoorbeeld 4500 mAh of 5500 mAh.”
Ook wat deze voorspelling betreft, sloegen we de nagel op de kop. In ons artikel uit 2019 hadden we het nog er voorzichtig over telefoon met een 4.500 of 5.500 mAh accu, maar 4.500 is vandaag in veel gevallen de norm en er zijn ook telefoons op de markt gekomen die een 6000 mAh paneel hebben. Denk aan de Samsung Galaxy M31 of De Motorola Moto G9 Power.
De Samsung Galaxy M31
7. Vouwbare telefoons worden betaalbaar(der) – (soort van) TOP
AW in 2019: “Van Samsung verwachten we een vouwbare telefoon die vergelijkbaar met de Razr zal dichtvouwen, en dat toestel zou minder dan 1000 euro kosten. Je kan daarbij moeilijk spreken over een spotprijs, maar dat is al een groot verschil met bijvoorbeeld de 2229 euro die de Mate X kost.”
Bij deze zaten we in de juiste richting te denken, want met de Samsung Galaxy Z Flip hebben we inderdaad een voordeligere foldable gezien die voor 1500 euro op de markt is verschenen. Dat is een groot verschil met de Galaxy Fold (2020 euro) en de Huawei Mate X (2229 euro) die we vorig jaar gewend waren, maar het is tegelijk ook nog ver verwijderd van de 1000 euro die vorig jaar in geruchten opdook.
De Samsung Galaxy Z Fold 2
Anderzijds wordt er dit jaar gefluisterd dat de Galaxy Z Fold 3 volgend jaar evenveel kost als de Z Fold 2 dit jaar. Dat wil gelukkig nog niet zeggen dat andere modellen van foldables hetzelfde lot te wachten staat.
8. Race in aantal megapixel en lenzen – TOP
AW in 2019: “Soms is het bedenkelijk wat de meerwaarde is van die extra dieptecamera of ToF-camera, en hetzelfde geld bij sensors met meer megapixel. Toch klinkt ‘meer’ altijd beter in de oren van de minder goed geïnformeerde consument. De Samsung Galaxy S11 krijgt dus volgend jaar een 108 MP hoofdcamera en vijf lenzen op de achterkant, en anderen zullen hem daarin volgen.”
Toegegeven die laatste zin was een beetje overmoedig. De Samsung Galaxy S20, zo heeft Samsung hem gedoopt, kreeg inderdaad een 108 MP sensor, maar hij had in totaal maar drie lenzen. Ook de S20 Ultra houdt het op vier exemplaren.
De OPPO A91
Desalniettemin merken we dat een 48 MP camera de norm is geworden, van het lage tot middensegment. We zien ook dat in die prijsklassen telefoons met een ruim aantal lenzen verschijnen en dat is bij nagenoeg alle grote merken het geval. Ze goochelen als het ware met diepte-, macro- en monochrome camera’s. Kijk bijvoorbeeld naar de pas aangekondigde Samsung Galaxy A12 die met vier sensors achterop verschijnt.
9. Weg met de scherminkeping en de pop-up-camera – FLOP
AW in 2019: “De selfiecamera onder het scherm zullen we in 2020 alleen bij premium-telefoons zien, en midrange-toestellen worden volgend jaar steeds vaker uitgerust met een nog kleinere scherminkeping of een pop-up-camera.”
Wat deze voorspelling betreft worden we in snelheid gepakt, want volgend jaar gaat Xiaomi telefoons uitbrengen met een selfiecamera onder het scherm. We hadden in 2019 nog onze zinnen gezet op OPPO, omdat dat bedrijf alvast de technologie demonstreerde en volgens geruchten zou de in-screen-camera deel uitmaken van de Find X2 Pro.
Concept van een selficamera onder het scherm
Dat verhaal is anders gelopen, en anders dan bij onze voorspelling in de pop-up-camera inmiddels een zeldzaamheid geworden. Tegelijk worden camera-inkepingen wel kleiner en het lijkt erop dat fabrikanten nog even hun adem inhouden alvorens ze helemaal randloos kunnen gaan met een camera die onzichtbaar is als je hem niet gebruikt.
10. 5G-modems zijn standaard aanwezig – TOP
AW in 2019: “We gaan dus volgend jaar in Nederland 5G-toestellen zien, ook al moeten we het voorlopig nog zonder het razendsnelle internet stellen. Smartphones gaan gelukkig steeds langer mee, en dus is het een voordeel als je met je telefoon die je in 2020 koopt al helemaal future proof bent.”
In Nederland blijft het zeker nog tot 2022 wachten alvorens we echt een enorme prestatiewinst voor mobiel internet mogen verwachten, want dan wordt de 3,5 Ghz-band vrijgegeven, maar zeker is wel dat onze smartphones er klaar voor zijn.
Dit jaar maakten chipsets zoals de Snapdragon 765 en de Snapdragon 690 5G mogelijk voor telefoons uit het middensegment- en budgetsegment. Daarnaast is het snellere internet ook de norm geworden voor high-end smartphones.Het lijkt alleen maar logisch dat modems in alle prijsklassen volgend jaar alleen maar sneller zullen worden.
Wat vind jij van onze voorspellingen? Hebben we het volgen jou goed gedaan? Wat verwacht jij in 2021 te zien, misschien de eerste rollable-telefoon? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Best een goede score, toch?
misschien moeten we eens een waarzegger proberen voor 2021