5G-veiling leverde overheid 1,23 miljard op: dit moet je weten

5G-veiling leverde overheid 1,23 miljard op: dit moet je weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

5G-veiling

Het heeft zo'n drie weken in beslag genomen, maar de 5G-veiling tussen de overheid en de Nederlandse providers zit er nu op, dat maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bekend in een persconferentie, aldus het FD. De veiling bracht met 1,23 miljard euro meer op dan de verhoopte 915 miljoen.

KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben de afgelopen weken geboden op verschillende frequenties in het Nederlandse radiospectrum, en de belangrijkste daarvan is de 700 MHz-band die ze gebruiken om 5G mogelijk te maken. Iedere provider heeft een even groot stuk in handen van die 700 MHz-frequentieband en voor elk stuk werd ook precies evenveel betaald. Er waren geen nieuwe spelers die hebben geboden op de veiling, en providers kunnen nu uiterlijk binnen 10 dagen hun 5G-netwerk activeren. De nodige voorbereidingen zijn daarvoor al getroffen. In dit artikel leggen we meer uit over de precieze werking van de 5G-veiling.

zendmast netwerk

De 700 MHz-band

De 700 MHz-band zal niet meteen het volledige potentieel van 5G ontplooien, want daarvoor blijft het wachten op de beschikbaarheid van de 3,5 GHz- en 26 GHz-banden. Je zal dus niet meteen kunnen genieten van een enorm verhoogde snelheid en verminderde netwerkvertraging of latency. De Nederlandse veiligheidsdiensten maken op dit moment nog gebruik van de 3,5 GHz-band en daarom is het wachten tot 2022 alvorens ook die frequenties kunnen worden geveild.

Toch brengt ook de 700 MHz beperkte technische voordelen met zich mee, want de ruimte van de 700 MHz-band moet de dekking van 5G in Nederland verbeteren. Binnen de twee jaar moet 98 procent van het Nederlandse grondgebied met het snellere internet werken.

5G-veiling leverde overheid 1,23 miljard op: dit moet je weten

De juiste prijs?

Na afloop van de veiling zijn de meningen omtrent de betaalde prijs voor de 5G-band eerder verdeeld. KPN spreekt in een persbericht van "een redelijke prijs, gezien de minimaal gewenste opbrengst van de Nederlandse overheid". Bij T-Mobile kon de veiling op een eerder koele reactie rekenen, en de operator geeft aan dat het liever meer had geïnvesteerd in zijn netwerk dan dat het de hoge prijs betaalt voor slechts een vergunning. Volgens staatssecretaris Keijzer gaat het echter wel om een goede prijs voor zowel de staat als de providers, en ze benadrukt dat het nooit de bedoeling was om het onderste uit de kan te halen bij de telecomaanbieders.

T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo blijven tot 2040 eigenaar van hun deeltje op het radiospectrum. Naast de 700 MHz-band werd er ook nog geld uitgegeven voor andere frequentiebanden, de 1400 MHz- en 2100 MHz-frequenties. KPN betaalde in totaal het meeste met 416 miljoen euro, gevolgd door Vodafone met 407 miljoen en T-Mobile met 400 miljoen. De 4G-veiling van 2012 bracht eerder al 3,8 miljard euro op voor Nederland.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk