Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

OnePlus 8T review: dit is het OnePlus-vlaggenschip dat je wil kopen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
14 oktober 2020, 16:43
17 min leestijd
OnePlus 8T review: dit is het OnePlus-vlaggenschip dat je wil kopen

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 8T

De OnePlus 8T is traditiegetrouw het ‘nakomelingetje’ in de familie, want we zien hem pas tegen het einde van het jaar. We zijn ondertussen gewend om dan twee nieuwe toptoestellen van OnePlus te ontvangen, maar het Chinese merkt maakt aan onze redactie bekend dat de keuze voor slechts één OnePlus 8T heel bewust is genomen. Zo kan de telefoon zich meer onderscheiden van de OnePlus 8-reeks, iets wat vorig jaar met de OnePlus 7T Pro en de OnePlus 7T wat minder goed gelukt was. 

Opmerkelijk is dat OnePlus met deze telefoon andere keuzes maakt in vergelijking van de OnePlus 8 uit het voorjaar. Kijk naar het platte scherm bijvoorbeeld, het design voor de camera, het snelladen en de lagere beginprijs van 599 euro. De OnePlus 8 had een hogere vanafprijs van 699 euro en dat schoot voor sommige leden van de enthousiaste OnePlus-community in het verkeerde keelgat. Al bleek het achteraf wel een erg sterke telefoon te zijn, zoals je kan lezen in de review.

OnePlus lanceerde dit jaar ook de goedkopere Nord die voor 399 euro op de markt verscheen, en als je dus louter naar prijs kijkt, kan je stellen dat deze 8T zich tussen de Nord en de 8-reeks bevindt. Je kan hier de review lezen van de OnePlus Nord. Maakt deze OnePlus 8T met zijn pakket van hardware en software het verschil, of is hij het noorden kwijt?

Specificaties

Afmetingen: 160,7 X 74,1 X 8,4 mm

Scherm: 6,55 inch Full HD 2400 x 1080 pixels Fluid AMOLED-scherm

Processor: Qualcomm Snapdragon 865

RAM: 8 GB

Opslag: i128 GB, niet uit te breiden

Selfiecamera: 16 MP met f/2.4

Hoofdcamera: 48 MP hoofdcamera met f/1.7 en OIS, 16 MP groothoekcamera met f/2.2, 5 MP macrocamera en 2 MP dieptecamera

Batterij/Accu: 4.500 mAh

Softwareversie: OxygenOS 11 gebaseerd op Android 11

Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, Warp Charge 65,  dual-sim

Unboxing video

OnePlus 8T unboxing: dit OnePlus-vlaggenschip wil je hebben

Behuizing en design

De OnePlus 8T voelt compact aan en hij is net iets langer, breder en dikker dan de gewone OnePlus 8. Al merk je het verschil maar nauwelijks op. Als je hem vastpakt, zie je wel dat de knoppen precies zitten waar je ze wil hebben en het voelt vertrouwd aan als je eerder een OnePlus-telefoon hebt gebruikt. Hij komt ook met de typische slider waarmee je het volume kan uitzetten of trillen kan activeren. De knoppen voelen ook degelijk aan bij gebruik. Verder zie je aan de voorzijde nog steeds een camera-inkeping in de linkerhoek en ook aan de onderzijde is niet veranderd aan de usb-c-poort en de plaatsing van de speaker. De voor- en achterzijde is nog steeds beschermd met Corning Gorilla Glass 5, dus geen nieuwe versie, en in de doos vind je ook een transparante cover.

Tot zo ver de ongewijzigde zaken, want meteen zien we dat deze telefoon zonder afgeronde schermranden komt net als bij de 7T, zijn voorganger. De telefoons uit de 8-reeks hadden het wel, en het is zo’n kenmerk dat een telefoon duurder maakt. Daarnaast lijken de meningen van de smartphone-community ook erg verdeeld te zijn omtrent zulke gebogen schermen en daar speelt OnePlus aardig op in. Het is een slimme zet.

Verder kiest OnePlus voor een camera in de linkerbovenhoek om zo mee plaats vrij te maken voor de antennes en een grotere accu. Het ziet er fraai uit, die grote donkere cameraopstelling aan de linkerkant die mooi contrasteert met de felgroene kleur van de  Aquamarine Green-variant. Toch doet het me ook ietwat denken aan de camera-opstelling van de P40-reeks van Huawei, en die gelijkenis is wel jammer. Die snelle omschakeling van designtaal is opvallend. OnePlus bracht vorig jaar zijn rond cameraontwerp voor de 7T sterk onder de aandacht om het dan vervolgens niet meer in een telefoon te gebruiken. Toch is er een goede praktische verklaring voor de designswitch, maar die bespreken we verderop in deze review nog.

Ik wil ook graag wat zeggen over de afwerking aan de achterzijde. Wat heeft OnePlus gekozen voor een ontzettend fijne afwerking van glas. De Aquamarine Green-kleur van mijn testtoestel weerkaatst licht naar alle kanten en vingerafdrukken zijn nagenoeg niet zichtbaar. Wat je iets beter ziet, zijn stofdeeltjes, maar het is ook niet storend. Wat je misschien ook is opgevallen, is dat de 8T een iets kleinere ‘kin’ heeft dan de gewone OnePlus 8, en dat heeft te maken met de Chip-On-Panel. Die chip zit achterop het scherm en buigt nu lichtjes mee met de onderste rand. Het is een klein detail, absoluut, maar wel een mooi. Knap werk met het design, OnePlus.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

We hebben het al gehad over het feit dat het scherm van deze OnePlus 8T vlak is, maar verder is er nog veel meer over te vertellen. Het gaat om een 6,55 inch AMOLED-paneel met een resolutie van 2400 x 1080 pixels. Ik werd van bij het eerste gebruik al meteen heel enthousiast van dit zogenaamde Fluid-scherm, want de keuze voor een vlak paneel heeft OnePlus er niet van weerhouden om andere elementen te verbeteren.

Het scherm heeft een hogere helderheid van 1100 nits in vergelijking met de OnePlus 8-reeks, en ik stel ook vast dat het paneel erg goed leesbaar is in zonlicht en vanuit schuine kijkhoeken. Daarnaast wordt ook de 90 Hz verversingssnelheid ingeruild voor 120 Hz, net als bij de Pro-versie van de OnePlus 8. Animaties zien er heerlijk soepel uit op het paneel van deze telefoon. Het verschil tussen 120 HZ en 90 Hz is ook absoluut waarneembaar, al moet ik wel zeggen dat de opstap van 60 Hz naar 90 Hz wel een groter verschil oplevert.

De kleuren op het scherm van de OnePlus 8T voelen ook accuraat aan en ik had dus nooit de neiging om in de instellingen te duiken en aanpassingen te maken. Hetzelfde geldt voor de automatische helderheid die precies doet wat je verwacht. Als de helderheidsniveau van het scherm me niet of nauwelijks opvalt tijdens mijn testperiode, weet ik dat dat een goede zaak is.

Prestaties

De Snapdragon 865 speelt een hoofdrol bij deze 8T en hiermee laat OnePlus de Plus-variant – een overklokte versie van deze chip – links liggen. Je zou kunnen zeggen dat OnePlus met deze keuze een onderscheidende factor ten opzichte van de OnePlus 8-reeks laat schieten, maar OnePlus stelt bij onze redactie dat het een bewuste keuze is omdat het verschil tussen de twee processors minimaal is. Ze hebben 2,84 GHz of 3,1 Ghz als kloksnelheid, maar verder brengen ze dezelfde cameramogelijkheden, 5G-modem en andere specificaties. De keuze voor dezelfde chipset als bij de 8-reeks lijkt me dus prima en het jaagt ook de prijs niet verder de hoogte in.

OnePlus komt met twee varianten voor de 8T: 8 GB/128 GB (599 euro) en 12 GB/256 GB (699 euro). Beide werken deze telefoons met het snelle UFS 3.1-opslag, maar niet met LDDR5-RAM. OnePlus blijft dus bij LDDR4x, en mogelijk zien we pas een sneller werkgeheugen bij de OnePlus 9-reeks.

Ik testte de telefoon met 12 GB RAM en 256 GB opslag. Als we naar de benchmarks kijken dan merken we dat OnePlus’ toptoestel sterk presteert in zijn prijsklasse dankzij de high-end chipset en de UFS 3.1-opslag. Hij zal zowat alle telefoons in zijn prijsklasse van zich afschudden. De telefoon voelt ook zo enorm snel aan in als je hem gebruikt, en dat is ook te danken aan de combinatie tussen sterke software-optimalisatie met snelwerkende animaties en het 120 Hz scherm.

De OnePlus 8T is een geweldig goede telefoon voor multitaskers en gamers, want elke zware game die ik hem voorschotelde, voerde hij uit bij een hoge framerate, mooie graphics en zonder framedrops.

Accuduur

Bij de 8T verschoven de designers van OnePlus de camera naar links en dat heeft als grote voordeel dat er ruimte vrijkomt voor een groter ‘vapor chamber cooling-systeem’, maar ook voor een grotere accu. De 4300 mAh accu werd ingeruild voor een 4500 mAh exemplaar.

Ik kon de accuduur van de telefoon testen via AccuBattery en ik stelde daarbij vast dat de accuduur van de 8T erg gemiddeld is. Dat heeft vermoedelijk te maken met de hoge 120 Hz verversingssnelheid. De telefoon kan met één acculading een dag lang worden gebruikt, maar tijdens mijn testperiode heb ik hem ook meermaals eerder aan de oplader gehangen.

De testen van AccuBattery duiden op een actieve schermtijd van 8 uur en 52 minuten, een stand-bytijd van 42 uur en 4 minuten en een gecombineerde tijd van 20 uur en 28 minuten. Die gecombineerde tijd moet een realistisch gebruiksscenario voorstellen. De OnePlus 8T doet het beter dan telefoons als de Sony Xperia 1 met zijn 4K-scherm, maar de meeste telefoons hebben een betere accuduur.

Persoonlijk had ik liever een nog grotere accu gezien, zoals een 5000 mAh exemplaar, en we zien ook dat steeds meer fabrikanten voor zo’n grote accu kiezen. Zeker bij vlaggenschepen die een energieslurpend scherm hebben.

Toch wil OnePlus je graag de minder goede accuduur helpen vergeten dankzij zijn nieuwe snellaadtechniek genaamd Warp Charge 65. Het bedrijf gebruikt de technologie onder licentie van OPPO, want we zagen het eerder al bij de Find X2-reeks. Kort samengevat: het werkt fantastisch, want na 39 minuten is je telefoon van 0 tot 100 procent opgeladen. Heb je maar een kwartier de tijd? Geen nood, want daarmee kom je de dag wel door bij normaal gebruik. Snelladen met een vermogen van 65 watt is echt een game-changer, want het verandert de manier waarop je je telefoon gebruikt. ’s Nachts opladen wordt overbodig.

Opmerkelijk is ook dat de nieuwe oplader een usb-c-poort heeft en OnePlus levert dus een usb-c-naar-usb-c-kabel met de telefoon. De 8T komt wel zonder draadloos opladen, maar dat kunnen we OnePlus ook vergeven gezien de relatief toegankelijke prijs van deze telefoon.

Schermontgrendeling

Hier kunnen we kort over zijn. OnePlus gebruikt dezelfde vingerafdrukscanner als bij de OnePlus 8-reeks en die is nog steeds één van de snelste in de industrie. Ontgrendelen werkt heel vlot en aangenaam. De 8T komt ook met gezichtsherkenning, maar die authenticatie werkt enkel via de selfiecamera en daarom is de methode niet aangeraden. Waarom zou je ook de gezichtsherkenning gebruiken als je zo’n snelle vingerafdrukscanner hebt?

Geluid

De 8T heeft geen 3,5 mm audiojack en je moet dus helaas kiezen voor een een usb-c-adapter als je geen draadloze headset hebt. Wat hij wel heeft, is een heerlijk paar speakers. Naast de uitstekende speaker aan de onderkant gebruikt hij de telefoonluidspreker die ook een aardig geluid presenteert. Twee speakers is bijna altijd beter dan één bij smartphones, en dat geldt ook bij de OnePlus 8T. Het geluid is luid, helder en naar voren gericht. Ik had alleen de onderste speaker liever aan de linkerkant gezien zodat je minder snel geneigd bent om hem te bedekken als je de telefoon in een liggende modus gebruikt.

Camera

Foto’s

OnePlus gebruikt achterop vier verschillende camerasensors waarbij een 48 MP Sony IMX 586 met optische beeldstabilisatie de hoofdrol speelt. Deze camerasensor die we kennen sinds de Honor View 20 uit 2019 heeft al bij talloze smartphones bewezen dat hij in combinatie met de juiste software goede foto’s kan afleveren.

OnePlus is gelukkig ook het bedrijf dat de afgelopen jaren veel aandacht heeft besteed aan het optimaliseren van zijn beeldverwerking, en dat loont. De 8T maakt foto’s met levendige kleuren – mede dankzij de 2 MP monochrome camera – en ook de nachtmodus doet het heel goed. Die beeldverwerking is eerder nog bij telefoons van het merk een probleem geweest, maar OnePlus heeft zichtbaar stappen voorwaarts gezet. Toch kan ik niet anders dan mezelf afvragen hoe de foto’s er zouden uitzien als het bedrijf een nog grotere en meer capabele camerasensor zou gebruiken.

Foto’s genomen met de hoofdcamera

OnePlus pakt ook dit keer uit met een verbetering voor de fotoprestaties in het donker. Niet iedereen vindt altijd zijn weg naar de nachtmodus en daarom gebruikt OnePlus slimme algoritmes die ook in de gewone fotomodus de fotografieprestaties verbeteren. Al maakt onderstaande vergelijking wel duidelijk dat de nachtmodus, ook bekend als ‘Nightscape’, nog steeds de betere nachtbeelden maakt. 

Respectievelijke en foto met de nachtmodus, zonder nachtmodus, met 2x zoom en met de groothoekcamera

Het bedrijf gebruikt verder geen afzonderlijke telecamera, want 2x zoom gebeurt ook via de Sony-hoofdcamera dankzij het grote aantal pixels. Zo’n methode is helaas niet even krachtig als inzoomen met een telecamera, maar het helpt wel om de prijs van de telefoon te drukken en OnePlus kan zich zo focussen op de andere camera’s.

De 8T gebruikt een 16 MP groothoekcamera die beelden vastlegt in een hoek van 123 graden. Dat is een bredere hoek in vergelijking met de camera bij de OnePlus 8 en maakt ook erg goede foto’s. OnePlus raadt gebruikers ook geregeld aan om de groothoekcamera te gebruiken wanneer je een landschap fotografeert. Verder schenkt het bedrijf ook meer aandacht aan zijn macrocamera die beelden kan scherp stellen als hij minstens drie centimeter van het onderwerp is verwijderd. De sensor is daarmee minder veelzijdig dan de telemacrocamera van de Poco F2 Pro die foto’s van heel dichtbij kan nemen, maar los daarvan maakt hij wel mooie foto’s.

Ik was ook maar weinig enthousiast over de portretfunctie, omdat die te eenvoudig werkt. De functie werkt enkel bij personen en niet bij dieren of objecten en daarnaast kan je de mate van scherptediepte niet aanpassen. De OnePlus 8T mist ook een echte dieptecamera, want nu worden portretfoto’s enkel tot stand gebracht dankzij de informatie die de sensor van de hoofdcamera opvangt. Tot slot is er nog de selfiecamera die voldoende die details vastlegt en goed omspringt met tegenlicht.

Respectievelijk een selfie, een beeld met de groothoekcamera, beeld met de macrocamera en foto bij 2x zoom

Video’s

De OnePlus 8T kan filmen in een Full HD- of 4K-resolutie aan 30 of 60 frames per seconde, maar hij kan niet filmen in 8K. Al zal dat ook geen functie zijn die je echt zal missen. De telefoon komt nog steeds met een slowmotion-functie en een verbeterde stabilisatiemodus. Bij die laatste functie zien we dat de telefoon vloeiend de camera laat bewegen, ook wel ‘pannen’ genoemd, en dat werkt erg prettig. Vergeet de functie niet vooraf in te schakelen en weet ook dat je nu kan kiezen uit verschillende aspectratio’s. Je kan dus filmpjes zo op sociale media uploaden zonder bijsnijden.

Daarnaast is er nog de nieuwe videoportretfunctie die werkt voor de hoofdcamera. Je telefoon herkent dan automatisch een persoon en gaat vervolgens een onscherpe achtergrond weergeven. Dat werk an sich wel goed, alleen verdwijnt de onscherpte soms bij beweging. Het zou ook leuk zijn als je de mate van onscherpte zou kunnen aanpassen.

OnePlus 8T videoportret

Camera-app

De camera-app van OnePlus werkt snel op de 8T en hij laat je scrollen door alle fotomodi. Van Time-lapse tot slowmotion en de Pro-modus. Al die verschillende functies lijkt soms wat veel van het goede, want veel overzichtelijker is om de belangrijkste functies te tonen en de anderen achter een menu te stoppen. We zien daarnaast dat OnePlus ook bovenaan in de interface bij de verschillende modi nog een rij knoppen heeft, waaronder de knop voor de macromodus. Het lijkt allemaal te overweldigend en ik denk dat OnePlus de verschillende features veel beter zou kunnen structureren in de app.

 Wel goed is dat OnePlus bij het drukken op een knop wel telkens een woordje uitleg geeft over de mogelijkheden. Daarnaast is er een handig trucje om foto’s te delen. Houdt daarvoor in de camera-interface rechtsonder de knop ingedrukt die normaal gezien leidt naar je galerij, en je zal zien dat er een nieuw deelmenu verschijnt waarmee je meteen je laatst genomen foto kan delen. Erg handig.

Software

Deze OnePlus 8T komt als eerste niet Google-telefoon met Android 11 op de markt. OnePlus brengt hem met OxygenOS 11, dat is de laatste versie van zijn softwareschil, en één van de belangrijkste nieuwe functies is het ontwerp van de schil. Initieel kreeg OnePlus kritiek vanuit zijn community omwille van de gelijkenissen met Samsungs One UI.

OnePlus gebruikt grote titels met daaronder een witruimte en pas vervolgens de interface-elementen. Dat hebben we inderdaad al eens eerder gezien bij Samsung, maar los daarvan draait deze wijziging wel goed uit. Het zorgt er namelijk voor dat de OnePlus 8T makkelijker met één hand te bedienen is, en dat is inderdaad een functionaliteit die ontbreekt in Android 11 en zeker nu smartphoneschermen steeds groter worden. Beter een goede kopie dan een slecht origineel.

De nieuwe software ziet er modern en aantrekkelijk uit, ook met de snelle animaties op de telefoon en het always on-scherm. Je kan in de laatste nu kiezen uit meer personalisatiefuncties voor het always on-scherm waaronder een ‘Insight’-functie. Die toont je hoe vaak je je telefoon hebt ontgrendeld aan de hand van een visuele weergave. Aan de andere kant komt OnePlus nog met een ‘Canvas’-weergave die de contouren van één van je foto’s gebruikt op een donkergrijze achtergrond. Die laatste functie werkte nog niet op mijn testtoestel en vermoedelijk voegt OnePlus ze later toe met een update.

Voorgeïnstalleerde apps

De 8T komt met veel Google-diensten zoals Gboard, Berichten, Duo en Foto’s, maar dat belet OnePlus niet om een aantal van zijn eigen apps toe te voegen. Je hebt bijvoorbeeld de OnePlus Galerij, maar ook een Calculator-app in plaats van de standaard rekenmachine van Android. Verder is er nog de Game Space-functie je ongestoord laat gamen en opnames laat maken van de gameplay op je telefoon. De OnePlus 8T is ook alvast geoptimaliseerd voor Googles cloudgamingdienst Stadia. Als laatste is er nog de Community-app die je in verbinding brengt met andere OnePlus-gebruikers en waarmee je vragen kan stellen over je telefoon of gewoon kan bijpraten in de forums.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. OnePlus heeft een heel rechtlijnig updatebeleid. Je kan twee jaar lang rekenen op snelle versie- en beveiligingsupdates. In het derde jaar krijg je tweemaandelijks een nieuwe beveiligingsupdate. OnePlus doet het daarmee beter dan de gemiddelde fabrikant, maar het merk behoort ook niet tot de beste in de smartphone-industrie. Die eer gaat naar Nokia en Google.

Conclusie

Wat houdt ik van het design dat OnePlus hier neerzet met zijn nieuwste telefoon, zowel op het vlak van hardware als de OxygenOS 11-software die met zorg is ontwikkeld. Die schoonheid zit hem echt in de details van de heerlijke feel van de powerknop tot de vingerafdrukvrije achterzijde en de mogelijkheid om kleuraccenten te kiezen die in de gehele software terug te vinden zijn. Misschien is het wel het beste aspect van de OnePlus 8T. 

Al zijn naast het ontwerp ook de prestaties en de Warp Charge 65-oplader wel sterke elementen van dit toestel. Warp Charge 65 is een echt een belangrijke stap voorwaarts omdat je je geen zorgen meer hoeft te maken om je accu, want na een kwartiertje opladen ben je weer gerust. Het opladen werkt zo goed dat je bijna zou vergeten dat de accuduur van de 8T behoorlijk kort is in vergelijking met andere vlaggenschepen. Ik benadruk wel het woordje ‘bijna’ in die zin.

OnePlus zet ook stappen voorwaarts met zijn camerasoftware en het is beter geworden met beeldverwerking. Dat zie je aan de foto’s van de hoofdcamera en ook in onderbelichte omstandigheden en bij het filmen. Ik ben alleen niet overtuigd van de keuze die het merk maakt op het vlak van de sensors. Een echte telecamera ontbreekt en het merk zou een grotere en veelzijdigere sensor kunnen gebruiken voor de hoofdcamera. 

De OnePlus 8T profiteert ook van een heerlijk scherm met een hoge helderheid, knappe kleuren en een plat design. De 120 Hz verversingssnelheid is echt een meerwaarde, ook al gaat het ten koste van de accuduur van de telefoon. Als je alles samen neemt, dan merk je dat de OnePlus 8T heel wat dingen brengt om van te houden. De minder goede punten zijn enkel de accuduur en de camera-opstelling die wat veelzijdigheid mist ten opzichte van sommige concurrenten.

Alternatieven voor de OnePlus 8T zijn de Huawei P30 Pro New Edition (609 euro), Motorola Edge (478 euro), Xiaomi Mi 10 (519 euro), de OPPO Find X2 Neo (669 euro), de Poco F2 Pro (389 euro) of Nokia 8.3 5G (579 euro).

Positieve punten

+ Sterk design en goede bouwkwaliteit

+ Erg fraai scherm

+ OxygenOS 11 is een goede verbetering

+ Warp Charge 65 is een grote meerwaarde

+ Sterke prestaties

Negatieve punten

– Tegenvallende accuduur

– Camera mist veelzijdigheid

OnePlus 8T kopen

De OnePlus 8T verschijnt in twee modellen: 8 GB/128 GB en 12 GB/ 256 GB. Die eerste is verkrijgbaar vanaf 599 euro en voor het model met meer opslag en RAM betaal je 699 euro. De versie met 8 GB/128 GB verschijnt in de kleuren Aquamarine Green en Lunar Silver, maar de versie met meer RAM en opslag is enkel in Aquamarine Green te koop.

Pre-orders zijn alvast begonnen en vanaf 20 oktober is hij te koop via OnePlus.comBelsimpelCoolblue, T-Mobile en Amazon.

> OnePlus 8T (8 GB + 128 GB) – Aquamarine Green, Lunar Silver – 599 euro

> OnePlus 8T (12 GB + 256 GB) – Aquamarine Green – 699 euro

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!