De LG Wing is LG’s opmerkelijke, hogere midrange telefoon met twee schermen die draaien. Zo’n schermen in een T-opstelling, is het wat? De Wing is recent op de redactie gearriveerd en hier ontdek je onze eerste bevindingen.

Lees verder na de advertentie.
LG Wing
De Wing is geland op de Androidworld-redactie, en deze telefoon met twee schermen is een van de meest opvallende toestellen van 2020. We zagen al verschillende soorten van vouwbare telefoons en er wordt al volop gefluisterd over de komst van de zogenaamde ‘rollables’, of oprolbare telefoons. Toch spreekt ook deze LG wing met zijn draaischermen tot de verbeelding, want het is een telefoon die je nu al kan kopen, en wel voor 1099 euro. Wij gingen meteen aan het testen.
Specificaties
Afmetingen: | 169,5 x 74,5 x 10,9 mm |
Scherm: | 6,8 inch FHD+, 2460x 2460p, OLED, 60 Hz |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 765G |
Werkgeheugen: | 8 GB |
Opslag: | 128 GB, niet uitbreidbaar |
Camera: | 64 MP + 13 MP + 12 MP |
Selfiecamera: | 32 MP |
Accu: | 4000 |
Softwareversie: | Android 10 |
Extra: | Tweede scherm, in-screen vingerafdrukscanner, gemotoriseerde selfiecamera, dual sim, 5G |
Design en draaischerm
Het eerste wat me opviel als ik de LG Wing uit de doos haalde – uiteraard met beide schermen boven elkaar – is dat de telefoon zwaar is. Een gewicht van 260 gram, gecombineerd met een dikte van 10,9 mm is heel wat. Neem daarbij dat het scherm van deze smartphone met zijn 6,8 inch groter is dan de gewone Note 20, en dan weet je dat je in ieder geval veel telefoon krijgt in ruil voor je geld. Het lijkt me raadzaam om deze telefoon eerst zelf in handen te nemen alvorens je hem koopt, want dit stevige klompje is misschien niet voor iedereen bestemd.

Toch geeft De Wing wel meteen een solide en premium gevoel, en vooral dat eerste vind ik erg belangrijk bij dit type van telefoon. De achterzijde doet sterk denken aan de Mystic Silver-kleur van de Huawei Mate 40 Pro, en net als bij dat toptoestel weerkaatst de achterzijde het licht en zijn vingerafdrukken nagenoeg onzichtbaar.
Natuurlijk, als je deze telefoon in handen hebt wil je hem gelijk openklappen. Met je duim veeg je met één hand vrij gemakkelijk het hoofdscherm naar links, en zonder al te veel moeite draait het 90 graden en komt het horizontaal te staan. Het kleinere, tweede scherm is dan onderaan te zien en je ziet dat beide panelen in een T-vorm staan. Ik zeg nu wel dat het makkelijk is om het tweede scherm open te draaien, maar dat is vooral met de rechterhand het geval. Linkshandigen zouden meer problemen kunnen hebben om dit vlot uit te voeren Daarnaast gaat ook in geen geval vlot als je het tweede scherm weer wil verbergen. Als je dat met één hand probeert, gaat je Wing vroeg of laat een duikvlucht omlaag nemen.

Misschien had een gemotoriseerd systeem dat je activeert met een knop toch handiger geweest dan dit draaisysteem? Ik stel me voorlopig ook vragen bij de duurzaamheid van het scharniersysteem wanneer je de schermen van deze telefoon voor lange tijd manueel opendraait. LG stelt wel dat de Wing 200.000 keer kan opendraaien, goed voor vele gebruiksjaren, maar met af en toe per ongeluk een beweging die iets te bruusk is, zou die gebruiksduur natuurlijk wel wat minder lang kunnen zijn.
Als we dan louter kijken naar de kwaliteit van zowel het hoofdscherm als tweede scherm, dan zijn we aangenaam verrast. De twee OLED-schermen zijn helder, de kleuren zien er prima uit en beide panelen stralen kwaliteit uit.
Swivel Mode en software
De Swivel Mode, ofwel het tweede scherm tevoorschijn halen, daar draait het allemaal om bij deze smartphone. Vergeef me de woordspeling. Als je op het startscherm van de telefoon bent, en je roteert het hoofdscherm, dan krijg je onmiddellijk twee nieuwe startschermen te zien: op het hoofdscherm en tweede scherm.
Op beide startschermen krijg je apps te zien, en je kan die naar wens schikken. Het aantal apps dat echt is aangepast aan de Swivel Mode is voorlopig wel beperkt. We zien de bekende, mobiele game Asphalt 9 die je tijdens een race op een minimap het parcours weergeeft. Verder kan je ook in YouTube de mediabediening op het tweede scherm activeren, en met de Galerij-app van LG kan je afbeeldingen op het hoofdscherm tonen en informatie op het tweede scherm.

Toch wordt het pas echt interessant als je met ‘Multi apps’ gaat werken. Dat zijn twee verschillende apps die je gelijktijdig opent op je twee schermen, maar dan zonder dat ze echt zijn geoptimaliseerd zijn voor de Swivel Mode. Ik vond Multi apps op het eerste gezicht het beste aspect van de Swivel Mode, want je kan bijvoorbeeld YouTube openen op het horizontale hoofdscherm en gelijktijdig Maps op het tweede scherm. Zo kijk je bijvoorbeeld tijdens een lange treinrit YouTube-video’s, terwijl je toch de route blijft volgen in Maps.
Het leuke is dat je zelf zo’n combinatie van Multi apps kan maken en ze op het startscherm van het tweede scherm kan plaatsen. Niet elke combinatie is mogelijk, en sommige apps werken nu eenmaal niet met de liggende modus van het hoofdscherm, maar ik zie wel een reeks handige toepassingen. Beide apps openen dan elke keer automatisch als je op de snelkoppeling tikt.

LG heeft meer functies in de Swivel Mode gestopt dan je op het eerste gezicht zou denken. Je kan bijvoorbeeld op het tweede scherm naar beneden vegen om via de snelle instellingen de speciale touchpad-functie te gebruiken. Het volledige tweede scherm wordt dan een touchpad waarmee je met een muisaanwijzer het eerste scherm bedient. Waarom je dat precies zou willen, laat LG je zelf invullen, maar grappig is het zeker.
Naarmate je de Wing gebruikt, blijf je nieuwe functies ontdekken in de Swivel Mode, maar gelukkig voelen de meeste van deze nieuwigheden wel intuïtief aan. Je bent zo meestal snel weg met de meeste dingen en de manier waarop je de telefoon kan personaliseren in die T-vorm. LG verdient echt een pluim voor de manier waarop het de interface intuïtief heeft gemaakt, ook al heb je van het begin het gevoel dat je in een compleet nieuwe ervaring belandt. Het merk legt ook de werking van bepaalde functies duidelijk uit met tekst. Toch zal een langere test van de Wing zal wel moeten uitwijzen of de Swivel Mode en de twee schermen in T-vorm echt een grote meerwaarde vormen.
Camera
We schreven eerder al dat het aantal apps die echt geoptimaliseerd zijn voor de Swivel mode eerder beperkt zijn, maar één van deze speciale ervaringen is de camera. LG wil je telefoon omtoveren tot een camera met gimbalstabilisatie. Je filmt of neemt foto’s met de 64 MP hoofdcamera, en het tweede scherm doet dienst als een grip waarmee je ook de gimbal bedient aan de hand van een virtuele joystick.

Je kan zo horizontaal filmen en de viewfinder bekijken op het hoofdscherm, en dankzij het tweede scherm kan je vlot de beeldhoek veranderen. Links en rechts ‘pannen’ doe je met de joystick, en je vergrendelt het beeld zodat het tijdens actieopnames niet verspringt. Verder zijn er ook verschillende stabilisatiemodi, afhankelijk of je stilstaand filmt, wandelt of een andere beweging uitvoert.
Ik was onder de indruk met de zorg waarmee LG de software voor deze gimbalfunctie heeft gemaakt. Als je eerst hoort over de feature waarbij het tweede scherm dient als grip denk je misschien: “Wat een gimmick, dat voegt weinig meerwaarde toe”, maar LG heeft duidelijk veel aandacht besteed aan deze feature, en ik kijk ernaar uit om nog meer over de camera te ontdekken in de komende dagen.
Voorlopige conclusie
Ik was meteen helemaal gefascineerd door de LG Wing, en tijdens het gebruik van de Swivel Mode nam die nieuwsgierigheid om meer functies te ontdekken alleen maar toe. De Wing voelt meer aan als een afgewerkt product dan ik eerst had gedacht, en als je – zoals het hoort – met een open visie naar de telefoon kijkt, dan zal je meteen ook de schoonheid van hardware en software kunnen beleven.

Oké, het is een telefoon die met twee schermen draait in een T-vorm, en dat hebben we nog niet eerder gezien. Het lijkt vreemd, toegegeven. Maar deze nieuwe vormfactor verdient zeker een eerlijke kans. Deze Wing is in ieder geval lager in prijs dan de vouwbare toestellen, en hij vergroot eveneens je schermruimte. Het is overigens dankzij creatieve en gewaagde ideeën dat de grote innovaties ontstaan, en dat heeft LG goed begrepen. Het bedrijf heeft al veel ups en downs gekend in de smartphonemarkt en het is bereidt om nieuwe dingen te proberen.
Daarnaast ga ik in de volledige review natuurlijk ook aandacht besteden aan de prestaties, de camera en accuduur van de Wing. Je leest het binnenkort in de review op Androidworld. Wat denk jij van de Wing? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
LG Wing kopen
De LG Wing is nu te koop in de kleuren Aurora Gray en Illusion Sky voor een adviesprijs van 1099 euro. De eerste maand biedt LG een promopakket aan met 100 euro kassakorting en gratis Tone Free FN6 true wireless-earbuds met UV-reiniging. Ook krijgen klanten een gratis hoesje en screenprotector bij hun aankoop..
Je vindt de LG Wing (8 GB + 128 GB) bij onder meer KPN, Bol.com, Belsimpel, Mobiel.nl.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Toch trekt dit model mij wel de aandacht. Misschien niet de nieuwste en beste specs, maar het is wel een telefoon met een uniek karakter. Misschien een interessante optie wanneer de prijs is gezakt.
Nou hij lijkt mij echt geweldig, ja hij is zwaar dus wellicht niet geweldig om uren YouTube of Netflix op te kijken maar ik vind deze nieuwe manier van meer schermruimte hebben echt geweldig! Eindelijk een fabrikant die verder denkt dan ‘foldables’ oftewel vouwbare telefoons. Dit concept kan absoluut gaan werken, zeker als meer apps ertoe geoptimaliseerd zouden worden. Ik hoop dat ik er ooit een keer mee mag spelen, hij is voor mij helaas momenteel wel te duur voor me maar ik vind dit echt een interessant en innovatief idee, well done LG!