Wil je je woning verkopen en dat in deze bizarre markt lekker zelf doen zonder verkoopmakelaar? Dat kan prima. Ook jij kan, zelfs met je smartphone, zorgen dat je huis er goed op staat. Dat betekent wel een paar dingen, waaronder een goede voorbereiding treffen. Met deze tips zet je je huis goed op de kiek, zodat een potentiële koper zichzelf er al helemaal kan zien wonen.
1. Denk om de voorbereiding
Foto’s maken van je woning is een beetje zoals je muren schilderen: je bent vaak heel lang bezig met de voorbereiding, maar plukt daar de vruchten van wanneer je eenmaal die fluffy verfroller op de muur zet. Naast dat je heel veel moet opruimen en schoonmaken omdat je wil zorgen voor een zo ‘kaal’ mogelijk uiterlijk, is het ook essentieel om een lijstje te maken van alle ruimten in je huis. Zo zorg je dat je niets vergeet te fotograferen. Balkons, dakterrassen, maar ook iets simpels als de zijkant van je woning, naast natuurlijk alle ruimtes binnen.
2. Ga voor de hoeken
Het gaat hier zowel om de groothoeken (de groothoeklens dus) als de hoeken van de kamer. Het is nu eenmaal heel fijn als een huis er lekker ruim opstaat. Soms is groothoek je vijand, vooral wanneer je bijvoorbeeld iets in de randen van de foto hebt staan wat dan volledig uit proportie wordt getrokken. Maar over het algemeen weet de groothoeklens je huis er wel net even wat beter op te zetten dan een gewone lens. Zeker wc’s en andere kamertjes: die krijg je er anders vaak gewoon helemaal niet op. De groothoeklens is je beste vriend. Let ook op dat je zelf niet te veel vanuit een vogelperspectief fotografeert: soms lijkt een kamer juist kleiner, dus kijk even hoe het eruitziet als je wat meer op kijkhoogte fotografeert of juist vanuit een wat lager perspectief.
Hier zie je ook het verschil tussen groothoek en niet-groothoek:
3. Denk aan perspectief
Heb je een leuke trap in je woonkamer, of een bijzondere boog die je woonkamer in tweeën splitst? Het is niet verplicht om op Funda en Jaap van elke ruimte maar een foto te mogen plaatsen: zo’n bijzonder element mag best even worden getoond en kan juist zorgen dat je niet alleen maar van die ‘vierkante’ kamerfoto’s hebt, maar geeft juist wat meer context: dus daar loopt de trap: aha, en dat is de keukendeur. Het is voor het menselijk brein fijn om wat perspectief te krijgen. Bovendien is het ook in de foto zelf vaak mooi: een kamer ziet er veel rijker uit als er bovenlangs een trap te zien is: dat kan een heel ruimtelijk effect geven.
4. Fotografeer bij daglicht
Je hebt een druk leven: je bent overdag aan het werk en dan wil je ‘s avonds die foto’s schieten, want dan is het maar gedaan. Probeer echt even te wachten tot het weekend, tot je foto’s kunt maken in daglicht: het is een wereld van verschil. Je wil je kamers laten zien, niet je sfeerlampjes, naast dat een huis er in schemer toch al snel wat groezelig uit gaat zien, of onbedoeld romantisch of sexy. Lekker bij daglicht fotograferen, want dan staat je huis er het meest helder en open op, en dat maakt het voor mensen veel makkelijker om een goed beeld te krijgen van je huis. Komen je foto’s er trouwens alsnog wat donker vanaf, dan zou je ze een tikkeltje (echt een klein beetje) lichter kunnen maken in een fotobewerkingsprogramma.
5. Denk om de don’ts
Bij het fotograferen van je woning kun je wel eens te gedetailleerd gaan denken. Een foto waarop jouw bank pontificaal in beeld is, daar heeft een koper natuurlijk niets aan, want die brengt zijn eigen bank mee. Het gaat hier om fotografie van de ruimte, niet van je interieur. Wel zijn er veel delen van je interieur waar je waarschijnlijk even mee moet schuiven. Die vuilnisbak of kattenbak in je bijkeuken: haal die voor de foto even weg: mensen zitten niet te wachten op onsmakelijke plaatjes. De belangrijkste tip daarbij is wel om persoonlijke foto’s zo veel mogelijk weg te halen. Dat is een grote plus voor je privacy, maar maakt het ook makkelijker voor de potentiële koper om zichzelf er te zien wonen, in plaats van dat hij of zij het gevoel krijgt bij de buren binnen te gluren. Andere tips zijn om op te passen voor weerspiegelingen: of het nu gaat om televisieschermen, ramen of spiegels: zorg dat je zelf als fotograaf niet te zien bent.
Meer fotografietips
Wil je meer fotografietips? Zo kun je prachtige kiekjes schieten van het strand, of van je oog (irisfoto’s). Liever foto’s van eten, bergen op wintersport, het noorderlicht, een concert of van bloemen? Dat kan ook, tenzij je liever tips krijgt over selfies natuurlijk. Of liever macrofoto’s van insecten.
Heb jij nog goede tips voor het maken van mooie foto’s van een woning? Laat ze nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten