Soms wil je het allemaal wat dichterbij halen. Dan zie je hoe gaaf het oog van een vlieg eruitziet, of de stippen van een lieveheersbeestje. Daarvoor kun je de macrostand van je telefoon gebruiken. Niet elke telefoon heeft hem, maar veel telefoons weten er wel raad mee. We geven je vijf tips om alles eruit te halen.
Gebruik water
Natuurlijk weet jij dat die foto’s van die colafles in de reclame op televisie zijn gemaakt met speciale sprays, maar je kunt met macrofotografie echt meer bereiken als je waterdruppels gebruikt. Of je nou zelf voor dag en dauw opstaat om een mooie bloem buiten te fotograferen of zelf een bijzonder beeld maakt van een insect met een druppel die zelf hebt neergelegd: waterdruppels maken een foto meteen stukken interessanter om naar te kijken.
Kom ongemakkelijk dichtbij
Natuurlijk heb je een macrostand op je smartphone, maar dat wil niet zeggen dat je alsnog van vrij ver weg moet fotograferen. De meeste telefoons zullen je aanwijzingen geven van hoe dichtbij je moet komen, maar je kunt nog dichterbij komen voor een beter resultaat. Zeker als je bijvoorbeeld de stamper van een bloem wil fotograferen, moet je bij sommige bloemen echt bijna IN de bloem. Pas wel altijd op en behandel het onderwerp van je foto voorzichtig en met respect.
Zoek mooie texturen
Je hebt soms telefoonhoesjes die voelen alsof ze heel fijn schuurpapier zijn: die texturen zijn tof om te fotograferen, omdat macro het enorm vergroot en dat ziet er heel gaaf uit. Zoek in alles wat je fotografeert naar een gave textuur. Misschien is van je kat het kussentje onder het pootje bijvoorbeeld veel interessanter dan die pluizige vacht. Voor macrofoto’s moet je echt anders leren kijken naar je onderwerp en dat is ook precies wat macrofotografie zo leuk maakt: het is weer een heel andere dimensie van fotograferen.
Kies je ‘object’ slim
Je kunt natuurlijk proberen een macrofoto te maken van een bij, maar als die net vlijtig van de ene naar de andere bloem vliegt, dan is het moeilijk om hem in al zijn beweging goed vast te leggen. Of je kat: als je dan dat lekkere driehoekige dropneusje wil fotograferen, doe het dan vooral als poeslief slaapt in plaats van als het als een gek rondrent. Bij macrofoto’s gaat het niet om de actie, maar juist om het stilzitten, dus houd dat in de gaten. Wil je bijvoorbeeld een bloem fotograferen buiten, houd hem dan even voorzichtig vast bij de steel, zodat de wind hem niet alle kanten opgooit. Het is vervolgens wel aan jou om creatief om te gaan met het verschuilen van je hand.
Gebruik een ledlampje
Afhankelijk van waarvan je een foto maakt kun je vaak een betere foto maken als je er een ledlampje bijschijnt. Vooral bloemen worden vaak veel kleurrijker als je zo’n lampje gebruikt en zeker omdat je ergens heel dicht op moet zitten met je lens, wordt het soms nog wat donkerder juist: een ledje helpt. Let alleen wel op dat je geen last krijgt van schaduwen in je foto’s. Soms kan schaduw wel gaaf zijn, maar meestal is het eerder iets dat in de weg zit dan dat het een mooie foto is die haast professioneel lijkt. En dat laatste kun je zeker bewerkstelligen met slechts je telefoon een mooi insect, gekke textuur, opvallende bloem of iets anders prachtigs. Veel plezier!
Meer fotografietips
Wil je meer fotografietips? Zo kun je prachtige kiekjes schieten van het strand, of van je oog (irisfoto’s). Liever foto’s van eten, bergen op wintersport, het noorderlicht, een concert of van bloemen? Dat kan ook, tenzij je liever tips krijgt over selfies natuurlijk.
Heb jij nog slimme tips voor het maken van mooie macrofoto’s? Laat ze nu achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zoek ook eens op Marit van Ekelenburg als je van Macro fotografie houdt. Die heeft er haar werk van gemaakt
Oh wow, beetje verliefd op haar werk!