Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

5 tips om foto’s te maken van een concert

Laura Jenny
Laura Jenny
19 april 2023, 19:10
5 min leestijd
5 tips om foto’s te maken van een concert

Lees verder na de advertentie.

Als je niet op Instagram hebt gezet dat je er was, was je er dan wel echt? Dat lijken toch veel mensen te hebben tegenwoordig. Ook met concerten. Hoewel het heel vervelend is wanneer iedereen zijn toestel in de lucht houdt, is het ergens ook wel voor te stellen. Is het niet voor social media, dan wel om je eigen geheugen een steuntje in de rug te geven wanneer je tien jaar later eens terugkijkt op welke leuke dingen je dat jaar hebt gedaan. We geven je vijf tips voor het maken van een foto tijdens een concert.

1. Accepteer dat het geen mooie foto wordt

Dit is een vreemd advies in een artikel over foto’s maken van een concert, maar het is wel het meest eerlijke dat we kunnen zeggen. We zijn geen Anton Corbijn, we hebben de artiest niet in een studio voor de lens, noch mogen we als een ware William Rutten gewoon even op het podium gaan staan. Die mooie close-up waarbij je de zweetdruppels op het plectrum ziet vallen, die krijg je niet. Het beste is om te accepteren dat je op een concert nu eenmaal maar moeizaam een echt goede foto kunt maken, want dan is de foto die je maakt eerder een meevaller.

Het hangt natuurlijk ook van je toestel af: kan die goed omgaan met beweging en licht?

2. Stoor anderen niet

Je hebt voor veel te veel geld veel te dure kaartjes gekocht voor je lievelingsartiest. Goede outfit aan, drankje in de hand, in de startblokken in de Ziggo Dome. Je hoort de eerste tonen van dat ene nummer, maar dan… steekt iedereen zijn smartphone in de lucht om te gaan filmen. Je weet niet eens dat je favo artiest er staat, want de smartphone van de persoon voor je heeft zo’n fotoception van alle andere smartphones daar weer voor, dat er een soort Droste-effect ontstaat en je geen fluit ziet van wat er op het podium gebeurt. Er is niets vervelenders dan mensen die tijdens een concert met hun smartphone in de lucht zitten. Hele video’s worden er gemaakt van concerten, die via de speakers van de telefoon totaal niet klinken. Vandaar dat het eerste advies een sociaal advies is: stoor anderen niet met je gefotografeer. Maak liever geen video’s, of beperk het tot een paar keer tien seconden als je je echt niet kunt beheersen, maar vooral: steek als je een foto wil maken even snel je handen in de lucht, kiek hem, en steek dan vooral je smartphone weer weg.

Een concert bekijken door een smartphone: dat wil toch eigenlijk niemand?

3. Zorg voor een goede timing

In het verlengde van het bovenstaande: denk aan je timing. Vaak beginnen mensen als een artiest opkomt al te fotograferen, terwijl de artiest dan waarschijnlijk als een dolle hond over het podium rent. Je artiest gaat echt niet na een nummer al weg, dus wacht even af tot er een goed moment komt om een kiekje te maken. Zoek desnoods van tevoren op Spotify even een tracklist van het concert op: dan weet je of hij of zij die ene ballad gaat zingen. Want ballads, dat zijn altijd de beste momenten om even een foto te maken zonder daarbij anderen te veel te storen, waarbij je bovendien de meeste kans hebt op een scherpe foto. Zeker als je je al wat opgelaten voelt over het maken van een foto, dan is het heel ongemakkelijk als de artiest steeds precies de andere kant op kijkt en je het weer opnieuw moet proberen. Maak het jezelf makkelijk, wacht gewoon dat langzame nummer af en neem je tijd.

Een mooie achterkant, maar niet helemaal waar we voor gingen.

4. Zoomen mag best

Hoewel je in de meeste gevallen echt beter niet kunt zoomen, zijn er plekken en posities (bijvoorbeeld als er veel mensen voor je staan of je helemaal achterin de zaal staat) die erom vragen toch even te zoomen. Het kan soms helpen om ook het gezicht van de artiest even wat beter te zien. Zoals je in het onderstaande voorbeeld kunt zien, werkt dat echter zeker niet altijd. De kans dat je toch een beetje beweegt of dat de belichting de boel volledig overneemt, is in deze modus erg groot.

Soms kun je door te zoomen het gezicht van de artiest zien, terwijl je dat anders door de vele meters tussen jullie nooit zou zien.

5. Let op het licht

Waar we normaal in fotografie-artikelen bij let op het licht vooral doelen op het zonlicht of anderzijds natuurlijk licht, dat zorgt vaak voor de beste foto’s, doelen we hierbij op de lichtmannen en -vrouwen. Dit zijn vaak de echte rocksterren van een concert, want zij zorgen dat alles perfect belicht is, op de beat, met opvallende kleuren, om de juiste ambiance te creëren. Het licht zorgt er vaak voor dat je zelfs jaren later heel snel herkend van welk concert de foto is. Bovendien kan het precies het gezicht van je artiest een soort gloed geven. Check in een liedje dus ongeveer wat de lichttechnicus doet, zodat je hierop kunt anticiperen en een goede kiek kunt schieten. 

Complimenten voor de lichtmannen en -vrouwen, die zorgen voor extra sfeer tijdens een concert.

Tot slot is het ook verstandig om, als je echt voor de foto gaat, wat meer rond te lopen en verschillende plekken te kiezen om een foto te maken. In sommige poptempels zijn bijvoorbeeld balkons aanwezig waarop je meestal een betere foto kunt schieten omdat je geen mensen hoeft te ontwijken. Maar lukt het allemaal niet, geen probleem, bewaar gewoon een vage kiek als leuke herinnering aan het feit dat je bij het concert was, dat is uiteindelijk waar deze foto’s voor zijn toch? En op social media zet je gewoon de muziek van de artiest eronder en het is hartstikke herkenbaar. Succes!

In deze reeks verschenen eerder al tips om irisfoto’s te maken, foto’s van voedsel, plus bergen op wintersport en het noorderlicht.  Luister ook onze podcast over fotografie:

Heb jij goede tips voor smartphonefotografie bij concerten? Laat ze dan achter in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

20 april 2023, 11:26

Beste tip: gewoon niet doen en van het concert genieten. Daarbij: de foto’s mislukken bijna altijd en hoevaak kijk je ze nou terug?