Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

5 tips om foto’s te maken van het Noorderlicht

Laura Jenny
Laura Jenny
12 april 2023, 19:10
4 min leestijd
5 tips om foto’s te maken van het Noorderlicht

Lees verder na de advertentie.

Voor het Noorderlicht hoef je allang niet meer af te reizen naar koude oorden zoals Finland en Noorwegen: je kunt het tegenwoordig ook gewoon in Nederland spotten. Tenminste, vaak is het vooral je technologie die het écht goed kan waarnemen. Met deze vijf tips schiet jij prachtige plaatjes van het groene lichtspel in de lucht. 

1. Gebruik een app

Het Noorderlicht is niet voor niets iets waar op ‘gejaagd’ wordt. Het verandert constant: dan is het wel, dan is het er niet. Ook de voorspellingen op het gebied van Noorderlichtkansen fluctueren nogal. Het is daarom aan te raden om een app te downloaden die je kan helpen met voorspellingen doen of je het aurora borealis kan zien. Apps als My Aurora Forecast en Norway Lights zijn ideaal. Kijk dus niet ‘s ochtends even en dan niet meer. Zelfs in de meest mistige tijden kan het prachtige licht toch ineens te zien zijn boven je wintersportbestemming (of gewoon je huis). Check de apps juist ‘s avonds, want tussen 19:00 uur en 02:00 uur schijn je de meeste aurora-kansen te hebben.

Het Noorderlicht beweegt steeds: geef niet op!

2. Besef dat je het met het blote oog vaak niet ziet

Iedereen kent de mooie plaatjes van dat groene Noorderlicht wel: het licht springt uit de verder vaak wat donkere foto’s, fenomenaal. Maar, wat niet iedereen weet is dat je dat licht niet op die manier waarneemt met het blote oog. Heel soms kan het wel, maar je ziet het licht vooral goed door je smartphone of fotocamera te gebruiken. Je ziet vaak met het blote oog wel iets in de lucht trillen, maar soms toont het zelfs als een soort langgerekte witte wolk. Richt je echter je camera erop met de juiste instellingen, dan verschijnt er zomaar een mooie groene zweem in je foto.

Deze foto is gemaakt met Huawei Mate 20 Pro.

3. Speel met de sluitertijd

‘De juiste instellingen’, we schreven het net al. Er zijn een aantal dingen die je absoluut moet uitproberen, en andere dingen die je beter kunt laten. Flitsen? Dat heeft weinig zin, het Noorderlicht heeft juist baat bij weinig licht, dat is ook waarom je het vaak het mooiste ziet op een plek waar weinig lichtvervuiling is (dus liever het bos dan een stad). De beste manier om het Noorderlicht te kieken, dat is met een lange sluitertijd. Vaak hebben Pro-varianten van smartphones hier opties voor, al zijn er ook apps die je kunnen helpen bij het instellen van een langere sluitertijd. Het is niet zo dat hoe langer de sluitertijd, hoe beter: je kunt het beste zelf experimenteren wat het mooiste wordt. Dat geldt ook voor de ISO.

Deze foto is gemaakt met OnePlus 10 Pro.

4. Gebruik een statief

Terwijl je experimenteert ontdek je waarschijnlijk dat zo’n lange sluitertijd een nadeel heeft: je moet heel lang stil blijven staan. Dat lukt niet iedereen (zeker niet als je rilt van de kou). Daarom is het aan te raden een statief mee te nemen, of een stoel, of desnoods de schouder van je reisgenoot te gebruiken. Op die manier heb je meer kans op een goede foto, al lukt het zeker ook zonder statief om er iets moois van te maken. Het wordt sneller beter met statief en snelheid is soms essentieel bij het fotograferen van het aurora.

Had toch net mooier geweest met statief.

5. Denk aan je batterij

In Nederland hebben we er geen last van, maar in koude gebieden daalt de temperatuur soms tot -20, -30 graden Celcius en dan wil je niet alleen vanwege het bevriezen van je neus en vingers niet te lang buiten blijven, maar ook je telefoon is niet per se heel erg blij met die kou. Door warmte slijt een batterij eerder, maar door kou loopt hij weer sneller leeg. Zeker als je een wat ouder toestel hebt, dat toch al worstelt met batterijduur, dan kan hij echt in een paar minuten compleet leeg gaan als je hem te lang uit je zak houdt. De tips? Neem een powerbank mee, houd je telefoon zoveel mogelijk in je binnenzak en doe er eventueel een plastic hoesje omheen (metaal en glas wordt sneller koud).

Een extra tip: zet je schermverlichting hoog als je Noorderlicht-foto’s bekijkt: soms is het vrij subtiel.

In deze reeks verschenen eerder al tips om irisfoto’s te maken en hoe je goede foto’s maak van voedsel, plus hoe je de bergen op wintersport mooi op de gevoelige plaat legt. Luister ook onze podcast over fotografie:  

Heb jij wel eens foto’s gemaakt van het Noorderlicht? Hoe ging dat? Vertel het in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

13 april 2023, 17:13

Goeie tips! Er zijn ook een stel Nederlanders die dit in de gaten houden, je kan je aanmelden voor een nieuwsbrief, krijg je bericht als er een mogelijkheid is (de noorderlichtjagers Roy, Hugo en Toine). Wij hebben het zelf mogen zien op Ameland, eind februari, op het strand van Hollum. Enige lichtvervuiling door de vuurtoren, maar we hebben roze en groen Noorderlicht gezien. Inderdaad nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maak je een foto, dan sta je versteld. De statief-tip had ik eerder moeten weten! 🙂