Je kent het vast wel: je staat daar in de bergen op de lange latten of je snowboard en je voelt je zo nietig tussen die enorme bergen. Even een foto maken van die pracht en praal, maar eenmaal thuis komt dat groteske gebergte helemaal niet tot zijn recht. Nu is dat altijd een worsteling: iets wat zo enorm mooi 3D is (en als je de kou meerekent, 4D), komt op een platte foto nu eenmaal wat platter over. Wil je toch nog een poging wagen, dan hebben we 5 tips voor je om hopelijk dat imposante gebergte wel goed op de gevoelige plaat te leggen.

Lees verder na de advertentie.
1. Denk aan de diepte
Een foto maken van een berg slaat hem nogal plat, waardoor je moet zorgen dat je de diepte opzoekt. Dat doe je bijvoorbeeld door allerlei ‘lagen’ tussen jou en de berg in te fotograferen. Net nog dat ene dennetakje rechts, die paar ski’s iets verder links, wat bossage om de hoek: als je net even wat meer objecten in je foto kiekt die wat verder van elkaar afstaan, kun je wat meer diepte creëren om die foto er goed op te krijgen.


2. Zet er mensen op
Eén van de dingen die het zo moeilijk maken om zo’n majestueus gebergte op de foto te krijgen, dat is dat je maar moeilijk kunt inschatten hoe groot het nu werkelijk is. Zelfs een boom kan niet goed richting geven aan de massa. Wat wel? Mensen. Is er toevallig net een bergbeklimmer bezig, komt er net een skiër naar beneden: geef ze een rol in je foto, want je zal merken dat ze (hoe ze er ook bij staan) je foto naar een hoger niveau tillen. Waar je op een internetfoto vaak een muntje ‘for size’ neerlegt naast een object, is dat ‘for size’ in het geval van een berg toch nog altijd het beste een mens.

3. Houd rekening met de zon
Het is soms erg moeilijk om bergfoto’s te maken, omdat het bijvoorbeeld mistig is. Nu is snowboarden en skiën sowieso een uitdaging op een mistige berg (wit + wit = je gewoon laten gaan, op hoop van zege), maar het is ook moeilijk om bergen te fotograferen. Het beste is als het wat helderder is en het is slim om dan ook veel met de zon te spelen. De zon is in staat om sneeuw prachtig te laten glimmen en om bergtoppen een soort gouden randje te geven. Kijk waar de zon is en hoe jij je ten opzichte van de berg positioneert: soms geeft de zon zelfs kleur aan een heel ander gedeelte dan je eigenlijk wilde fotograferen, maar waarvan je dan inziet dat het lang niet altijd om dat felbegeerde topje van de berg hoeft te gaan. Kijk trouwens op je telefoon ook of je het zonnetje in de foto wat omhoog of omlaag kan schuiven. Zeker door de sneeuw en hoe de zon of mist erbij staat kan een foto soms veel blauwer of geler overkomen dan de werkelijkheid.

4. Speel met de hoogte
Dit is misschien een gekke tip, want je kunt een berg nu eenmaal niet hoger of lager maken dan hij is, maar je kunt zelf wel hurken. Door zelf wat lager te gaan zitten, kun je de berg nog hoger doen lijken of een wintersporter ervoor nog machtiger doen overkomen. Maar je kunt het ook wat extremer doen en juist een gebergte fotograferen van boven. Op die manier zie je de bergpas, de glooiende heuvels die naar de berg toeleiden en kun je misschien zelfs veel meer op de foto zetten dan je voor mogelijk hield. Je hoeft er overigens niet per se voor in een helikopter te stappen, je kunt ook een drone gebruiken of uit het vliegtuig een foto maken.


5. Experimenteer met de schaal
Als je één bergtop in zijn uppie wil fotograferen, dan doe je er goed aan om met veel diepte uit tip 1 aan de slag te gaan. Maar soms heb je met meerdere gigantische bergen te maken en wil je juist die schaal erop krijgen. Soms is het daarom juist heel voordelig om je groothoekcamera te gebruiken, maar er zijn ook situaties waarin dat juist helemaal niet werkt, omdat het veel te 2D is en er misschien meer ‘grond’ op de foto komt dan berg. Gebruik de modi van je telefoon volop en kijk wat voor jou het beste werkt in die specifieke situatie. Zo kun je zelfs spelen met scherpte, zoals we hieronder hebben gedaan. Zo zie je goed het verschil in hoe de achterliggende berg op deze foto’s overkomt.


In deze reeks verschenen eerder al tips om irisfoto’s te maken en hoe je goede foto’s maak van voedsel. Luister ook onze podcast over fotografie:
Heb jij nog goede tips van hoe je bergen kunt fotograferen? Laat het weten in de reacties bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Eerste tip zou moeten zijn maak de foto’s (en filmpjes) in landscape en niet in portrait wat zeer zeer veel mensen doen.
?
Hangt ervan af waar je t voor gebruikt toch?
Zeker, maar de meesten denken niet na en knippen maar wat.
Artikel is te vroeg of te laat, wintersport seizoen is zo goed als voorbij
Zo goed als, dus niet helemaal 😉