Je ziet het steeds vaker in grote steden: winkeltjes waar je een foto kunt laten maken van je oog. Je ziet er allerlei fantastisch mooie details in: soms lijkt het alsof je boomstronken in je oog hebt, zo gedetailleerd is het vastgelegd. Hoewel het moeilijk is om zo’n professionele irisfoto te maken, kun je met je smartphonecamera alsnog erg dichtbij komen. We geven je 5 tips hoe.
1. Elimineer weerspiegelingen
Eén van de grootste uitdagingen bij het maken van een irisfoto met je smartphone, dat is om er geen weerspiegelingen in te zien. Mensen mogen ogen dan de spiegels van de ziel noemen, het zijn vooral spiegels van ramen, lampen en wat er dan ook om je heen te zien is dat licht geeft. Erg vervelend. Je kunt er daarom voor kiezen om met je rug naar het licht te staan, maar onze ervaring is dat je beter ergens kunt staan waar helemaal geen licht binnenkomt. Echter is er dan alsnog een uitdaging: zorgen dat je niet de smartphone zelf in je oog ziet weerspiegelen. Dat is even uitproberen. Experimenteer dus met waar je gaat staan om de foto te maken en of het al dan niet verstandig is om de flits te gebruiken (die licht namelijk de smartphone nogal op). Ons advies is om een zwart hoesje om je toestel te doen.
2. Probeer voor en achter
We bedoelen hier niet het oog, maar de camera’s van je telefoon. Bij sommige telefoons kom je namelijk al heel ver met een selfie, terwijl het bij andere telefoons toch beter werkt om de betere camera te kiezen, wat toch vaak de hoofdcamera aan de achterzijde is. Kijk of tikken op het scherm werkt met het scherpstellen, maar kijk bijvoorbeeld ook wat een macrostand voor je kan doen. Op sommige telefoons is die zo goed in zoomen, dat je heel dichtbij een professionele irisfoto kunt komen.
3. Experimenteer met de flits
Onze ervaring is dat de irisfoto’s met flits het beste worden, maar zorg wel dat je er niet te veel achter elkaar doet. Anders zie je heel lang sterretjes en dat is niet zo fijn voor je oog. Een flitsfoto op de selfiecamera wordt vaak gedaan door het scherm te laten oplichten, waardoor die net even wat minder intens is voor je oog en er toch een goed resultaat wordt geboekt. Echter zijn op veel telefoons de selfiecamera’s niet in staat om een heel goede foto van dichtbij te nemen, dus zorg dat je hier wat meer afstand neemt. Je kunt altijd later nog de foto bijknippen (dat hebben wij ook gedaan in dit artikel).
4. Spreid je oogleden
Vaak zit er net een stukje ooglid op de iris en dat is zonde. Je kunt er dan ook voor kiezen om je ooglid even van je oog af te halen. Dat doe je met je duim onder je oog en je wijsvinger boven je oog en ze iets uit elkaar te bewegen. Dat is niet heel comfortabel, dus doe het niet te lang, maar zorgt wel voor dat mooie rondje op de foto, in plaats van een rondje met een bovenkant eruit. Deze methode is trouwens wel het beste als je met iemand anders foto’s maakt van de iris, want anders kom je waarschijnlijk een hand tekort.
5. Gebruik een spiegel
Wil je solo experimenteren met irisfoto’s, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een spiegel te gebruiken om te zien wat je smartphonecamera ziet (vooral als je de achterkantcamera’s gebruikt). Je hebt dan je telefoon in je ene hand en de spiegel in je andere hand. Deze methode is wat onhandig als je ook nog je oogleden van je oog af wil houden, waardoor je er dan beter voor kunt kiezen om je oog heel groot open te doen (alsof je heel verbaasd bent, of zoals Lupita Nyong’o in Us). Zeker als je de flits gebruikt is het verstandig om de spiegel in te zetten, zodat je niet te vaak opnieuw de foto moet maken en je je oog aan veel te veel onprettig licht blootstelt.
Wil je liever weten hoe je goede foto’s maakt van eten? Lees dan 5 tips voor goede smartphonefoto’s van voedsel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ga voor controle 1 x per jaar naar de oogarts in het ziekenhuis huis daar word het elk jaar gedaan. Dus heb het wel gezien.
ga ik dus nooit doen?
Top,dank je wel voor de tips.