Als je net een nieuw Android-toestel hebt, dan merk je dat aan van alles. Mogelijk aan het scherm (als dat echt veel beter is dan je eerste had), maar ook aan allerlei andere dingen. Het besturingssysteem presteert optimaal, apps vertonen geen kuren, downloads gaan razendsnel – noem maar op. Maar zodra je het toestel gaat gebruiken, dan kunnen er zich allerlei problemen voordoen. Waar je soms zelf verantwoordelijk voor bent.

Lees verder na de advertentie.
Problemen met Android
Als je last hebt van problemen op Android, dan heb je dat in sommige gevallen dus aan jezelf te danken. Je kunt een aantal dingen om te voorkomen dat je smartphone of tablet er in een rap tempo op achteruitgaat. Zo is het altijd raadzaam systeemupdates zo snel als mogelijk te installeren. Dit is iets wat redacties en experts al jaren roepen, maar toch gebeurt het nog steeds dat gebruikers meldingen over Android-updates negeren. En dat terwijl je daarmee toch een hoop gedoe en fouten kunt oplossen. Maak van uitstel van afstel, in dit geval.
Daarnaast valt het nog steeds op hoe gebruikers veelal omgaan met notificaties. Of nou ja, hoe ze daar niet mee omgaan. Je kunt meldingen op Android tot in nauwkeurigheid instellen en beheren om niet constant gestoord te worden door elke app op je smartphone, maar je kunt het ook dichterbij de bron aanpakken. Ga voor elke apps eens na of je wel wil dat die constant notificaties verstuurt. En als je ergens gek van wordt, besluit dan om de meldingen helemaal uit te schakelen. In dit artikel vertelt Androidworld alles wat je daarover wil weten.
Lees verder na de advertentie.
Toestemmingen en rechten
Als een app je een notificatie stuurt, dan heb je die daarvoor die specifieke toestemming verleend. Dat kan bewust zijn geweest – of je tikte snel een pop-up weg omdat je snel verder wilde gaan. Op dat laatste hopen appmakers altijd, zodat je wellicht meer toestemmingen (of permissies) verleend dan nodig. Als je toch al bezig bent met het controleren van appmeldingen, neem dan ook overige toestemming onder de loep. Dit doe je via Instellingen > Apps > Alle Apps > (app die je wil checken) > Rechten. Daar kun je eerder gegeven permissies terughalen.
Je kunt daarnaast ook via Rechtenbeheer controleren welke apps toegang hebben tot de verschillende onderdelen van je smartphone of tablet. Dan bekijk je dat niet per app, maar per functie. Onder Rechtenbeheer (dit kun je via de zoekbalk binnen de instellingen vinden) staan opties als Agenda, Bestanden, Camera, Fysieke activiteit en meer. En als je daar dan op tikt, zie je een lijst met apps staan die daar toegang tot hebben. Tik je daarna op één van die apps, dan kun je direct aangeven of je iets wil toestaan of niet. Zo voorkom je onnodige dataverzameling.
Opslag, data en netwerken
Verder is het raadzaam niet de volledige opslagruimte van je Android te gebruiken. Zodra die ruimte namelijk op is, werken apps niet meer goed, voelt je toestel langzaam aan en kan Android z’n werk niet goed doen. Het systeem maakt op sommige momenten tijdelijke bestanden aan die het kwijt moet. En als er geen ruimte is, bijvoorbeeld tijdens het updaten, dan kan het een proces niet voltooien. Bovendien is het zo dat de app- en systeemcache soms tijdelijke data nodig heeft om sneller te functioneren – maar daar heb je dus wel ruimte voor nodig.
Ook is het goed om inzicht te hebben en te houden over wat apps en het systeem doen als het gaat om data- en energieverbruik. In de afgelopen weken heeft Androidworld flink wat artikelen gepubliceerd over die onderdelen, waardoor ook de wat minder technisch onderlegde personen meer uit hun Android kunnen halen en daar langer mee kunnen doen. Zo lees je hier alles over welke apps je data gebruiken, hier welke instellingen je accu leegtrekken en hier alles over het batterijgebruik. En heb je last van trage wifi? Dan moet je hier zijn.
Lees verder na de advertentie.
Algemene Android-tips
Tot slot hebben we nog wat algemene tips die de ervaring in de weg kunnen zitten. Zo doe je er goed aan eventuele problemen omtrent oververhitting niet te negeren. Dit kan namelijk een negatieve impact op de levensduur van de batterij hebben. Sluit apps zo veel mogelijk op de achtergrond af, voorkomen veel achtergrondactiviteit en houd je toestel uit direct zonlicht. Let tevens op de oplader die je gebruikt. In een eerder gepubliceerd artikel legt Androidworld alles uit over opladers en in hoeverre je veilig een lader van een derde partij kunt kopen.
Zorg er daarnaast voor dat je ook een goed hoesje hebt, en besteed daar eventueel een paar euro extra aan. Goedkope hoesjes bieden niet altijd de beste bescherming of verkoeling aan. Daarnaast kunnen slechte hoesjes sensoren of verbindingen beperken. Wees ook altijd voorzicht met apk’s die je van het internet download of het gebruik van app stores van derde partijen. Nu zijn er genoeg veilige opties – maar de veiligheidseisen voor dergelijke stores zijn altijd lager dan die van Google Play, die onder meer Google Play Protect heeft.
Wat doe jij om je Android veilig en fris te houden? Deel je tips in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten