Als je een Android-toestel gebruikt, dan krijg je toegang tot veel gratis software. Daar betaal je misschien niet met geld voor, maar wel met je data. Dat kan privacygevoelige situaties opleveren, en daarom is het handig om zo nu en dan eens kritisch naar je gebruik te kijken van verschillende apps en diensten. Met dit artikel helpt Androidworld je op weg.

Lees verder na de advertentie.
Privacy op Android
Het is inmiddels een modern gezegde: als het product gratis is, dan ben jij het product. Dat betekent dat wanneer je een systeem, app of dienst gebruikt zonder ervoor te betalen (minder legale opties even daargelaten), je betaalt met data die bedrijven kunnen doorverkopen. Voor niets gaat de zon op – alles kost geld en je krijgt nooit zomaar iets voor niets. Voor veel mensen is het echter geen optie te wisselen naar een ander besturingssysteem of een Googleloos alternatief te installeren. Toch kun je enkele dingen doen om je privacy beter te beschermen.
We weten het: helemaal beschermen kan niet op een Google-systeem. Maar dat is ook niet het punt. Een grote groep mensen is zich ervan bewust dat ze met data betalen en voor een deel zijn gebruikers het daar ook mee eens. Android is een besturingssysteem dat vooral in het teken staat van gemak en mogelijkheden. Daar zijn veel gebruikers inmiddels gewend aan geraakt. Met de onderstaande tips kun je de datahonger in elk geval een beetje beperken. Wellicht ontstaat er dan een betere balans tussen data inleveren en gratis diensten gebruiken.
Lees verder na de advertentie.
Google-accountinstellingen
Eén van de eerste dingen die je kunt doen is je Google-accountinstellingen nalopen. Dat kan via https://myaccount.google.com/ maar ook via Instellingen > Beveiliging en privacy > Privacyopties > Activiteitsopties. Selecteer het Google-account dat je wil aanpassen en zet bijvoorbeeld, op het volgende scherm, Web- en appactiviteit uit. Als je verder scrolt, kun je hier ook de Google Maps-tijdlijn en YouTube-kijkgeschiedenis uitschakelen. Tik ook op Mijn advertentiecentrum en schakel in het volgende menu de personalisatie uit.



Wanneer dit allemaal uitstaat, dan worden suggesties en advertenties allemaal onpersoonlijk(er). Maar dat is precies de bedoeling – Google kan immers je data niet meer direct verwerken. Je kunt hierin nog een stapje verdergaan. Als je naar https://myactivity.google.com/myactivity gaat, dan kun je ook allerlei data van voor dit moment verwijderen. Als je de site op je smartphone bezoekt, dan moet je links het menu openen om de verwijderopties te zien staan. Vervolgens kun je precies aangeven wat je wil doen.
Andere Android-apps gebruiken
Als je niet wil dat Google überhaupt gegevens verzamelt van je appgebruik, dan doe je er goed aan de Google-apps zo veel als mogelijk te vermijden. Binnen de Google Play Store, en diens alternatieven, tref je heel veel apps aan voor mails, berichten, muziek, navigatie – noem maar op. Je hoeft helemaal niet de apps van het bedrijf uit Redmond te gebruiken. Voor elke Google-app is er wel een andere optie beschikbaar. Nu is dat soms kiezen tussen twee kwaden, helemaal als je dat overstapt naar de producten van Microsoft, bijvoorbeeld.
Gelukkig zijn er een hoop (opensource-)apps beschikbaar die vaak wat veiliger in gebruik zijn. Via fora als Reddit kun je daar vele informatie op vinden als je op zoek bent naar een specifieke vervanger voor een bepaalde app. Voor Google Chrome kun je Brave gebruiken, voor Gmail is er Proton Mail en via de Aurora Store kun je alsnog apps downloaden uit de Google Play Store (maar dan zonder een gepersonaliseerd Google-account). Kortom: als je echt wil, dan zijn er opties zat, maar je zal er even een middag voor moeten gaan zitten om alles rond te krijgen.
Lees verder na de advertentie.



Kleine dingen aanpassen
Tot slot kun je nog wat kleine aanpassingen doen op je Android-smartphone, mocht je toch niet helemaal af te kunnen stappen van Google. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de zoekmachine aan te passen via de Google Chrome-browser. Een andere browser gebruiken is handiger – maar als dat geen optie is, pas dan op z’n minst de standaardzoekmachine aan. Open de Chrome-app, tik op de drie puntjes en selecteer daarna Instellingen. Tik nu op Zoekmachine en selecteer een alternatief. DuckDuckGo is een privacyvriendelijk zoeksysteem.
En check ook nog even de locatie-instellingen op je Android-apparaat. Het kan namelijk zijn dat allerlei apps onnodig toegang hebben tot die optie. Ga hiervoor naar Instellingen > Beveiliging en privacy > Privacyopties en tik op Locatietoegang. Zet die eventueel uit als het niet nodig is dat die aanstaat. Tik op Locatierechten voor apps om te zien welke apps gebruik mogen maken van deze gegevens. Selecteer een app waarvan je de rechten wil aanpassen. Dit kun je ook eens doen bij onderdelen als Cameratoegang, Microfoontoegang en Toegang tot klembord tonen.
Heb jij nog tips om Android wat privacyvriendelijker in te stellen (zaken die we nog niet benoemd hebben)? Deel die dan in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten