Het is iets dat sommige smartphonegebruikers bezighoudt: kan een oplader een smartphone nou echt beschadigen? Dat antwoord heeft zowel een ja als een nee, maar in de praktijk valt het gelukkig mee met voorbeelden waarbij opladers echte boosdoeners waren. Als je twijfelt over een oplader of merk, gebruik hem dan niet meer – zo simpel is het eigenlijk.
De oplader of de smartphone?
Eind augustus kwam in het nieuws dat Samsung Galaxy Z Fold 6-gebruikers last hebben van afbladderende verf. Dat zou volgens het Zuid-Koreaanse merk komen door slechte opladers. Met zo’n opmerking kan een bedrijf zo groot als Samsung de markt voor opladers van derde partijen ondermijnen, dus daarom kan het geen kwaad hier even serieus naar te kijken. Het zou inderdaad kunnen dat een alternatieve oplader slecht geaard is en zodoende de laadstroom langs een ander aardingscircuit leidt, bijvoorbeeld de chassis van de telefoon.
Helaas weet alleen Samsung of dat voldoende is om de verf van een smartphone af te laten bladderen – omdat alleen het bedrijf bekend is met de kwaliteit van de verf en andere onderdelen. Maar goed, je kunt dit ook andersom beredeneren. Het ligt niet zozeer aan de oplader, maar aan de smartphone. Ook die kan slecht geaard zijn. Verkeerd geaarde opladers kunnen in elk geval voor meer problemen zorgen, zoals een elektrische schok, schade aan de smartphone of een elektrische haard. Maar dat impliceert nogal wat.
Lees verder na de advertentie.
De digitale handdruk
Mochten dergelijke opladers namelijk beschikbaar zijn, dan levert dat veel meer risico op dat alleen afbladderend verf. Gelukkig komen dit soort situaties haast niet meer voor. Er is in elk geval geen reden tot zorg als je het houdt op bekende merken. Dat betekent niet dat je gevaarvrij bent. De kans is namelijk groot dat je je smartphone overlaadt of een oplader gebruikt die niet aan de standaarden voldoet of te veel stroom levert. In theorie kan het voorkomen dat de smartphone erg warm wordt wanneer je het toestel van een te hoge voltage voorziet.
Daardoor kan de levensduur van de accu er snel op achteruit gaan. Gelukkig hebben we hiervoor in de praktijk allerlei veiligheidsmaatregelen die grote problemen voorkomen. Dat gezegd hebbende kan zo’n voorzorgsmaatregel een keer falen, dus je zult altijd moeten blijven opletten. Wanneer je een oplader met fast charging gebruikt, dan spreken de accessoire en smartphone middels een digitale handdruk af wat het ondersteunde stoomniveau wordt. Komen ze niet tot overeenstemming, dan laadt de smartphone op een veel lagere snelheid dan verwacht.
Daarmee verminderen fabrikanten het risico op overladen, elektrische haarden en meer. Bovendien monitoren de apparaten constant hoe de situatie ervoor staat. Ingebakken systemen controleren de staat van de accu, en houden zodoende in de gaten of het voltage en de temperatuur niet buiten het veilige gebied komen. Op het moment dat er toch ergens iets misgaat, intern of extern, dan besluiten de systemen dat er een nieuwe afspraak nodig is. Op die manier krijgt het toestel dat opgeladen wordt tijd om wat af te koelen.
Een veilige oplader kopen
Verder is het goed om te onthouden dat usb-c-poorten beschikken over bescherming tegen elektrostatische ontlading en overspanning. Dit kan potentiële kortsluiting helpen voorkomen. De meeste modellen binnen het premium en midrange segment beschikken inmiddels over die bescherming. Dat benoemen we eigenlijk nooit (meer) in de recensie, maar toch is het zo. Mocht het onverhoopt toch niet het geval zijn, dan is dat wel vermeldenswaardig. Maar goed, nu we dit allemaal weten – kun je gegarandeerd een goede oplader van een derde partij kopen?
Lees verder na de advertentie.
Je voelt het al aankomen: nee. Wij, en fabrikanten, kunnen geen garanties bieden voor de toekomst. Zoals gezegd kunnen voorzorgs- en beveiligingsmaatregelen op een bepaald moment falen en dan zit je alsnog met een probleem. Maar over het algemeen geldt wel: zolang je het bij een originele oplader houdt, of kiest voor merken met een goede staat van dienst, dan is het risico ontzettend beperkt. De oplader die een fabrikant zelf aanbiedt, is altijd de beste en meest veilige keuze. De accessoire en smartphone zijn namelijk perfect op elkaar ingesteld.
Daarnaast is het een goed idee kritisch te zijn op producten die aangeboden of gepromoot worden. Is een oplader wel érg goedkoop, dan kan dat niet veel soeps zijn. Ken je het merk niet of komt het merk uit een land waar ze het niet zo nauw nemen met veiligheidsvoorschriften? Ook dan is het wellicht beter om zo’n oplader links te laten liggen of minimaal andermans ervaringen af te wachten. Lees dus vooral wat andere mensen vinden, en probeer door marketing- of influencertaal heen te prikken. Je eigen kritische blik vormt een prima extra beschermlaag.
Heb jij een horrorverhaal met een oplader? Of gewoon eens pech gehad? Laat het ons weten in de comments. Het kan ook zijn dat je nog nooit ergens last van had — die verhalen zien we ook graag!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dit is precies waarom ik het jammer vind dat er geen oplaad blokjes meer bij de telefoon zitten. Of dat je deze als optie kan kiezen. Ze geven zelf aan dat dit is omdat iedereen er al een heeft. beter voor milieu omdat ze nu meer in 1x kunnen vervoeren. echter praktijk is dat ik er altijd een los moet bestellen dus dat milieu effect is juist averechts als je een losse moet bestellen en die dus ook los geleverd wordt. Helaas dus gewoon een stukje minder kosten/ meer winst voor de telefoon makers.