Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Zo krijg je de controle terug over je meldingen

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
25 februari 2025, 11:29
4 min leestijd

Hoe meer apps je gebruikt, hoe meer meldingen je ontvangt. Het is goed dat je steeds overal van op de hoogte gebracht wordt. Maar laten we wel wezen: soms worden we helemaal gek van al die meldingen die binnenkomen. De stortvloed aan notificaties zorgt soms voor overprikkeling. Als je dat ook merkt, dan kunnen deze tips je wellicht helpen.

Lees verder na de advertentie.

Notificaties op Android

Slimme sloten, berichtendiensten, koffiezetapparaten, wasmachines, robotstofzuigers, emailapps, de NS-app, Spotify, slimme deurbellen – het houdt tegenwoordig niet op als het om applicaties gaat die notificaties kunnen uitsturen. Iemand die aanbelt, een berichtje stuurt, een to-do-lijstje dat om aandacht vraagt, een aanbieding hier en daar, treinvertragingen, stofzuigers die taken voltooid hebben… Je smartphone staat soms roodgloeiend. Gelukkig biedt Android een aantal mogelijkheden aan waarmee je de melding tot een minimum beperkt.

De meest voor de hand liggende methode is natuurlijk de niet-storenmodus. Eenmaal geactiveerd krijg je geen berichten, meldingen en notificaties meer binnen in de statusbalk en de meldingenlade. Ook gaat je telefoon niet meer af zodra iemand je belt. Superfijn. Die modus heeft echter een groot nadeel: het kan zijn dat je daardoor alsnog belangrijke informatie mist. Een telefoongesprek van je moeder, een belangrijke email of de melding dat de robotstofzuiger verdwaald is – van sommige dingen kun je maar beter op de hoogte blijven.

Lees verder na de advertentie.

Per app instellen

De lawine van meldingen kun je behoorlijk goed beheren op Android, los van die niet-storenmodus. Je hebt veel opties als het gaat om welke notificaties je wel en niet wil ontvangen, waardoor je dus niet hoeft te leunen op een systeem dat of alles of niets laat zien. Zo kun je bijvoorbeeld voor elke app instellen waar je wel of geen behoefte aan hebt. Wil je geen berichten ontvangen over kortingsacties binnen de D&D Beyond-app? Dan zet je alle meldingen voor die app gewoon uit. De opties daarvoor staat onder Meldingen, via App-info.

Daar zie je meerdere mogelijkheden staan. Helemaal bovenin staat Alle meldingen van [appnaam] met daarnaast een schuifregelaar. Zodra je de regelaar omzet, staat alles uit. Maar als je wat verder scrolt, dan zie je allerlei apponderdelen staan. In het geval van Discord kun je bijvoorbeeld voor de onderdelen Social en Server verschillende dingen bepalen. Wil je alle meldingen of alleen de meldingen van reacties ontvangen? Per app verschilt het aantal opties. Als je dus ergens gek van wordt, open dan de meldingeninstellingen van de app in kwestie.

In sommige gevallen kun je hiermee heel diep gaan. Als we nog even bij Discord blijven, dan zien we het kopje Niet-gebruikte categorieën tonen staan. Als je daarop tikt, dan komen er nog veel meer schuifregelaars in beeld. Zodoende kun je heel nauwkeurig instellen wat je wel en niet tevoorschijn wil zien komen. Wij gebruiken hiervoor een Pixel 9 Pro XL – het kan zijn dat het scherm er bij jou anders uitziet. Mocht je bijvoorbeeld een Samsung gebruiken, dan moet je via de geavanceerde meldingeninstellingen eerst mogelijk nog de categorieën activeren.

Meldingen bewaren voor later

Wanneer een melding eenmaal al binnen is, maar je nog geen tijd hebt om daarop te reageren, dan kun je meldingen snoozen. Ofwel: bewaren voor later. Is de accu leeg van het slimme slot, maar kun je de batterij niet meteen opladen omdat je niet thuis bent? Of wil je even nadenken over een reactie op een mail of berichtje? Dan kun je notificaties op gemakkelijke wijze snoozen. Het kan zijn dat je die optie nog even moet aanzetten. In het geval van een Pixel regel je dat via Instellingen > Meldingen > Snoozen van meldingen toestaan.

Lees verder na de advertentie.

Is de functie actief, dan werkt het snoozen vervolgens vrij simpel. Op het moment dat er iets binnenkomt, kun je rechts in beeld op een klokje tikken. Vervolgens krijg je de optie voor de snoozetijd: die kan ergens tussen een kwartier en twee uur in liggen. Tot slot moet je de keuze bevestigen door op Opslaan te tikken. Zodra je dat doet, verdwijnt de melding uit beeld en komt die vanzelf naar boven zodra de tijd verstreken is. Zo kun je je focussen op hetgeen je op dat moment aan het doen bent, of de melding laten terugkomen wanneer je er tijd voor hebt.

Wat doe jij in het kader van meldingenbeheer? Laat het ons weten in de comments.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

25 februari 2025, 12:46

Ik probeer voor apps verschillende geluiden in te stellen en eventueel zelfs binnen specifieke categorieën, zodat ik aan het geluid kan horen welke app m'n aandacht wil opeisen en eventueel zelfs waarom. Op die manier kan ik beslissen of ik me door die notificatie wil laten afleiden of niet. Ik kies ook geluiden die ik fijn vind om te horen.
Maar het lukt helaas niet altijd om voldoende specifiek te gaan. Mocht ik het b.v. voor het zeggen hebben, dan zou ik voor de weer-app een basisgeluid willen, dat aangeeft dat de weer-app een melding heeft (b.v. weersvoorspelling). Maar als het b.v. een ijsdag wordt, wil ik een ander geluid horen dan bij een hittegolf of onweersbui. M'n mails en smsjes b.v. komen ook met een ander meldingsgeluid binnen en zelfs binnen de mails kan ik per account een ander geluid instellen. Maar sommige apps laten het helaas niet toe om een geluid in te stellen. Zo kan ik bij google nieuws b.v. geen geluid toeweijzen. En ook daar zou het handig kunnen zijn om specifieker te gaan, zodat je aan het geluid kan horen waarom je een melding krijgt. Een mooi voorbeeld waar ik nu aan denk, is routines: ik heb een routine ingesteld om een melding te krijgen als de zon ondergaat. Mocht dit op een andere manier kunnen, dan hoor ik het graag. Die zonsondergangmelding zou ik graag met een specifiek geluid willen laten aankondigen, zodat ik weet dat de zon ondergaat. Nu is dat het standaard meldingsgeluid. Dus als zonsondergang b.v. via de klok-app of weer-app een melding kan krijgen (geen alarm), dan zou dat handig kunnen zijn, vooral als dat een specifiek geluid kan worden. Op die manier hoef ik niet eens de melding te zien om te weten wat er aan de hand is. Zo heb je niet steeds gepiep of gepingel waarvan je niet weet waarom het piept of pingelt.