Pioenrozen zijn roze, Androidworld is blauw, oooh Google Pixel 9, wat hou ik van jou. Ik spreek in dit gedicht wellicht mijn liefde uit naar de nieuwe smartphone van Google, maar liefde gaat niet altijd over roze-n. Welke hobbels ik met de Pixel 9 heb meegemaakt en of we nog een liefdesrelatie hebben lees je in deze review.
Google Pixel 9
Roze is toch wel de kleur van de romantiek. Het staat voor warmte, liefde, zachtheid en tederheid. De kleur van bloeiende bloemen, blozende wangetjes, die lekkere varkentjessnoepjes én de Pixel 9. Deze nieuwe telefoon van Google is namelijk verkrijgbaar in het mooie Pink Peony, oftewel roze pioenroos.
Deze variant kreeg ik ook van Google opgestuurd en ik heb twee weken lang deze opvallende verschijning als telefoon gebruikt. Los van de Barbie-fans waren de reacties over de kleur wisselend, maar daarover later meer.
In deze review neem ik naast de kleur uiteraard de andere aspecten van de Pixel 9 met je door. Hoe bevallen bijvoorbeeld de nieuwe AI-snufjes? Hoe goed zijn de camera’s? Hoe snel of langzaam is de nieuwe processor van Google? En komt de telefoon niet te vroeg uitâ¦? Ik bespreek het met je in deze review.
Specificaties Google Pixel 9
Google Pixel 9 | |
Besturingssysteem | Android 14 |
Scherm | 6,3 inch, AMOLED, 120 Hz |
Processor | Google Tensor G4 |
Geheugen | 128 GB of 256 GB |
Accu | 4.700 mAh |
Camera’s | 50 megapixel-groothoeklens, 48 megapixel-ultragroothoeklens en 10,5 megapixel-selfiecamera |
Ondersteuning | Zeven jaar nieuwe Android-versies, zeven jaar beveiligingsupdates |
Vanafprijs | Vanaf 899 euro |
Google Pixel 9: de pluspunten
1. Opvallend luxe design
Mensen die de Pixel 9 Pink Peony niet opvallend vinden zijn wat mij betreft knettergek. Het toestel is namelijk goed, écht goed roze, en is hierdoor al te herkennen van een grote afstand.
Los van de kleur, niet iedereen zal natuurlijk voor de roze variant kiezen, zit de Pixel 9 gewoon goed in elkaar. Het toestel voelt luxe aan door zijn platte aluminium rand en glazen achterkant. Daarnaast heeft Google ook echt aan de details gedacht. De CE-markering is namelijk weggewerkt in de rand van de telefoon en deze is dus niet te vinden op de achterkant. Hierdoor is laatstgenoemde lekker strak, mooi gedaan.
In tegenstelling tot andere jaren is de kenmerkende camerabalk aangepast. Deze is nog aanwezig, maar loopt niet meer door tot de randen van de telefoon. De camera’s zitten nu verwerkt in een horizontaal camera-eiland dat nogal uitsteekt. Deze ‘’horizontale pil’’ zorgt er echter voor dat de Pixel 9 er onmiskenbaar als een Pixel uitziet.
2. Beste updatebeleid
Google staat samen met Samsung op de eerste plek als het gaat om het updatebeleid. Beide fabrikanten beloven voor hun high-end telefoons namelijk zeven jaar ondersteuning. Dit geldt zowel voor de beveiligingsupdates als de Android-upgrades.
Er is wel iets geks aan de hand als we kijken naar de upgrades van de Pixel 9. De smartphone draait namelijk ‘maar’ op Android 14. We zijn gewend dat de nieuwe Pixel-toestellen op de nieuwste Android-versies draaien. Android 15 is nog niet uit. Google besloot dit jaar om de Pixel 9-serie eerder uit te brengen, normaliter komen ze eind september/begin oktober. Dit is de reden dat de Pixel 9 dus op Android 14 draait, net zoals de Pixel 8 die bijna een jaar oud is. Beide telefoons worden dus tot en met Android 21 geüpdatet.
Google brengt zijn Pixels overigens eerder uit zodat het vermoedelijk niet meteen met Black Friday en andere actiedagen aan het eind van jaar zijn telefoons hoeft af te prijzen.
3. Mooi en fel beeldscherm
De Pixel 9 beschikt over een 6,3 inch beeldscherm. Het scherm is hiermee 0,1 inch gegroeid ten opzichte van de Pixel 8. Verder heeft dit toestel een Full HD+ AMOLED-paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. Dit is vrij standaard voor de klasse waarin de Pixel zich bevindt.
De kleuren van het paneel ogen goed, de helderheid is met 1800 nits lekker fel (2700 nits piekhelderheid) en de kijkhoeken zijn flink verbeterd. Vorig jaar waren deze niet geweldig en zag je al gauw een waas over het scherm van de Pixel 8 en 8 Pro, maar dit is bij de Pixel 9 opgelost.
4. Schone Android-ervaring
Zoals we van de Pixel-smartphones gewend zijn draaien ze op een vrij schone versie van Android. Dit is ook het geval bij de Pixel 9 en de telefoon werkt hierdoor heerlijk soepel als je door de verschillende menu’s scrolt.
Google voegt aan het schone Android slechts enkele functies toe. Hierbij kun je denken aan de slimme mogelijkheden zoals het 24/7 herkennen van muziek als je dit wil. De nummers die je in je omgeving hoort worden door de telefoon herkent en op het vergrendelscherm getoond, erg handig.
Nieuw is dit keer de assistent op de smartphone. In plaats van de gebruikelijke Google Assistent die ons al jarenlang probeert te helpen – met de nadruk op probeert – is het nu Gemini die je helpt. Dit is de Chatbot op basis van AI van Google. Gemini werkt beter en de opties voor in de toekomst worden veel groter in vergelijking met de Google Assistent. Bovendien werkt Gemini nu nog samen met de assistent, waardoor het beste uit beide werelden wordt samengevoegd.
5. Goede camera’s in alle omstandigheden
De Google Pixel 9 beschikt over twee camera’s op de achterkant. Het gaat om een 50 MP-hoofdcamera en een 48 MP-groothoeklens. De groothoeklens beschikt over autofocus, waardoor je met deze lens macrofoto’s kunt maken. De 50 MP-hoofdcamera is hetzelfde exemplaar als degene die we in de Pixel 8 en Pixel 8 Pro tegenkwamen.
- 50 MP-hoofdcamera, diafragma f/1.7, sensorgrootte 1/1.31”
- 48 MP-groothoeklens, diafragma f/1.7, sensorgrootte 1/2.55”, beeldhoek 123 graden
Vorige week heb ik al een uitgebreide camerareview van de Pixel 9 geschreven. Als je meer wil weten over de prestaties van de camera’s verwijs ik je dus naar dat artikel. In dit artikel hou ik het dus even kort. De foto’s die uit de Pixel 9 komen hebben een typische Pixel-look. Dit houdt onder andere in een hoog HDR-gehalte, een groot dynamisch bereik, mooie kleuren en veel verscherping.
Google Pixel 9: de minpunten
1. Prestaties echt ondermaats, batterij weer de dupe
Helaas, helaas, nog altijd loopt een Pixel-telefoon achter op de concurrentie. De nieuwe Tensor G4-chipset van Google heeft hier geen verandering in weten te brengen. De processor is zo’n 10 tot 20 procent sneller dan de Tensor G3, maar dit was een chip die ook al niet de snelste was. Smartphones van onder meer Samsung, OnePlus en Xiaomi die op de nieuwste Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm draaien zijn veel sneller.
In de dagelijkse praktijk merk je hier niet heel veel van. Het navigeren door de verschillende menu’s en het opstarten van apps, etcetera, gaat gewoon snel. Je merkt vooral dat de Pixel 9 het zwaarder krijgt met grote games en erg warm wordt met zware belasting. Ook de batterij loopt hierdoor sneller leeg. Gemiddeld haalde ik een screen-on-time van zo’n vijf uur.
Dit laatste zien we vaker bij processoren die gemaakt zijn op een procedé van Samsung, zoals de Tensor G4. Chipsets die gemaakt zijn door TSMC, zoals de Snapdragon 8 Gen 3, zijn in het algemeen een stuk zuiniger. Het goede nieuws is gelukkig dat veel bronnen melden dat de Tensor G5, die volgend jaar in de Pixel 10 moet komen, wordt gemaakt door TSMC. Er is dus hoop voor 2025.
2. Waar is de AI?
De Google Pixel 8-serie luidde een nieuw AI-tijdperk in voor smartphones. Tijdens de presentaties van nieuwe telefoons gaat het niet langer meer over de camera’s, maar het merendeel van de marketing gaat in op nieuwe AI-snufjes. Ook bij de Pixel 9 was dit dus het geval.
De Magic Editor, die geïntroduceerd werd op de Pixel 8, is bijvoorbeeld weer terug te vinden op de Pixel 9. Met deze editor kun je elementen uit foto’s verwijderen, objecten verplaatsen, vergroten, verkleinen, enzovoorts, enzovoorts.
Voor de Pixel 9 bedacht Google daarbij nieuwe AI-functies. Zoals een speciale screenshot-app en Pixel Studio waarmee je beelden kunt genereren. Beide apps zijn echter nog niet in Nederland en/of België te gebruiken. Dit komt door verschillende sancties en regels die binnen de EU gelden. Het is nog niet precies bekend wanneer deze functies wel bij ons beschikbaar worden, jammer.
Mooi hoesje heh…?
3. Hoge prijs
We zijn Nederlanders en daarom mag het klagen over een prijsverhoging niet ontbreken. De Pixel 8 was al 150 euro duurder dan de Pixel 7, en de Pixel 9 is weer 100 euro duurder geworden dan de Pixel 8. Het toestel heeft zodoende een vanafprijs van 899 euro. De tijd waarin we de Pixel-telefoons als goedkope high-end telefoons konden bestempelen is dus wel echt voorbij.
In mijn review van de Pixel 8 zei ik vorig jaar al iets over de prijsverhoging:
”En ja, op elk punt heeft Google de Pixel 8 verbeterd ten opzichte van de Pixel 7, maar dit zijn allemaal vrij kleine en logische stappen vooruit die je mag verwachten. Naar mijn mening rechtvaardigt dit niet de grote prijsverhoging En tuurlijk, het zijn niet de goedkoopste tijden waarin we leven, maar dit was vorig jaar ook al het geval.”
Over de Pixel 8, geldt nog meer voor de Pixel 9
Conclusie: Pinkie Pixel Perfect?
Is de Pixel 9 Pinkie Pixel Perfect? Ik zou zeggen van niet. Op het gebied van softwarebeleving, updatebeleid, camera’s en het design behoort de Pixel 9 tot de top in zijn prijsklasse. Maar naast deze elementen springt de smartphone nergens echt in uit. Bovendien laat de Pixel 9 op enkele punten echt steken vallen, zoals de prestaties, de batterijduur, het ‘hitteprotocol’ en zijn prijs.
In de 850 euro+-categorie zijn er namelijk heel veel andere high-end smartphones te vinden die het op een aantal punten beter doen dan de Pixel 9. Denk aan de Samsung Galaxy S24 die een uitgebreidere camera set-up heeft en beter presteert. Of de OnePlus 12 met zijn (nog) mooiere beeldscherm.
Wanneer en/of waarom moet je de Pixel 9 dan kopen? Allereerst raad ik je aan een maand of twee/drie te wachten. Waarschijnlijk is het toestel dan al flink in prijs gedaald. Als je op zoek bent naar een luxe Android-telefoon met een schone Android-schil (niet veel voorgeïnstalleerde apps, soepele ervaring etc.), uitstekende camera’s en slimme AI-functies, dan is de Pixel 9 een goede keuze. Voor nu zou ik, als je hiernaar op zoek bent, echter lekker voor de Pixel 8 gaan. Deze is momenteel te koop voor nog geen 550 euro.
Er is dus wel sprake van liefde tussen de Pixel 9 en mij, helaas gaat echter ook de liefde niet altijd over roze(n).
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Maar hoe werkt Gemini Live? Kunnen jullie een video daarvan maken?
IK ben echt teleurgesteld in de richting die Google heeft gekozen met de Pixel 9-serie. Het lijkt alsof ze nu proberen te concurreren met de topmodellen, terwijl ze eerder juist het midrange segment bedienden. De prijs van €899 is gewoon te hoog voor wat je krijgt1.
Hoewel er zeker verbeteringen zijn, zoals een helderder scherm en betere camera’s, vraag ik me af of deze upgrades de hogere prijs rechtvaardigen. Bovendien zijn niet alle AI-functies beschikbaar in het basismodel, wat het moeilijk maakt om de meerwaarde te zien ten opzichte van de Pixel 8.
Ik denk dat ik wacht op een prijsdaling of misschien zelfs een jaar oversla.
Inferieur toestel. Die Tensor G4 is gewoon een slappe afgeleide van de Samsung Exynos maar dan met oververhittingsproblemen en een accuduur van 2017
Toestel is €350 te voor wat het biedt. De trage processor, het trage opladen en de slechte accuduur zijn onacceptabel voor de hoge prijs. Hopelijk worden deze problemen volgend jaar opgelost met de nieuwe processor.
Heb de 9 pro xl. Kan iemand mij vertellen waarom op mijn pixel de melding komt. Hey google word niet op dit apparaat ondersteunt. Is dat standaard of een software fout.
Het is zeker geen S24 maar zelf vind ik hem echt wel top en vind ik het in tegenstelling tot bij Samsung heel fijn dat Google heel veel werk maakt van Nederlandstaligen ai toepassingen op haar toestellen zoals live Translate dat op de pixel in tegenstelling tot de Galaxy toestellen wel in het Nederlands aanwezig is. Dit is heel praktisch als je in het buitenland woont .