Als je last hebt van malware op Android dan kan dat heel vervelend zijn. Dit soort malafide software kan namelijk een gevaar vormen voor je online aanwezigheid of ongecontroleerd advertenties voorschotelen. Zo bescherm je je Android tegen malware.

Lees verder na de advertentie.
Malware op Android
Heel vaak is het zo dat criminelen malware gebruiken om informatie te stelen. Denk dan aan persoonlijke gegevens als wachtwoorden en accountnamen, bankrekeningnummers, e-mailadressen en nog veel meer data die je op je smartphone achterlaat. De kwaadaardige software kan er bovendien voor zorgen dat je veel meer advertenties te zien krijgt of dat je toestel vatbaarder wordt voor nog meer malware. Kortom: dit wil je niet. Maar hoe voorkom je dat jouw Android-apparaat last krijgt van dit soort software?
Lees verder na de advertentie.
Ten eerste kun je hiervoor een betrouwbare app als Malwarebytes gebruiken. Die app kan een aantal taken uit handen nemen, zoals eventueel aanwezige malware verwijderen, je toestel beschermen en je helpen bij het herkennen van websites die aan phishing doen. Het kan zijn dat je hiervoor een andere app gebruikt; het belangrijkste is echter dat je zo’n scanner vertrouwt. Lees je daarom goed in, en bekijk onafhankelijke websites die hierover schrijven. Misschien is er ook iemand in je omgeving die hier meer van afweet. Vraag aan die persoon welke app diegene hiervoor aanraadt. De app moet veilig zijn, maar ook veilig aanvoelen.
Maar zo’n app neemt natuurlijk niet al het werk uit handen. Je moet zelf ook blijven opletten op veelvoorkomende signalen die op malware wijzen. Zo zijn er phishingmails in omloop die je proberen over te halen specifieke software te installeren, meestal vanuit de naam van een ander bedrijf. Als je zo’n mail ziet, neem dan contact op met de aanbieder via de contactgegevens op de officiële website om de informatie uit de mail te verifiëren. Daarnaast proberen allerlei nepadvertenties hetzelfde te doen. Mocht je bepaalde reclame niet herkennen of vertrouwen, klik er dan niet op. Zo voorkom je uiteindelijk een hoop gedoe.
Lees verder na de advertentie.
Zo veilig als de gebruiker
Verder helpt het om niet zomaar iets te downloaden van een website die je niet vertrouwt of kent. Ook al gaat het om materiaal dat gratis zou zijn, zoals muziek, films of games. Het kan zijn dat kwaadaardige personen er malware in verpakt hebben. Een (Android-)apparaat is slechts zo veilig als degene die het gebruikt. Je bent daar zelf immers verantwoordelijk voor.
Mocht je toch de pineut zijn, dan merk je dat al gauw.
- Als je malware op Android hebt, dan is je toestel meestal trager.
- Het kan zijn dat de homepagina van je browser aangepast is.
- Je toestel wordt mogelijk warmer dan gebruikelijk.
- Het kan zijn dat je ineens allerlei posts op je sociale media hebt staan die je niet zelf geschreven hebt.
- Je krijgt constant foutmeldingen van het systeem.
- Je krijgt meer advertenties, voornamelijk op plekken waar je ze niet verwacht (zoals binnen de instellingen of op het thuisscherm).
- Je ziet opeens apps staan die je zelf niet gedownload hebt.
Dit zijn allerlei vervelende tekenen aan de wand. Wees hier scherp op wanneer je het vermoeden hebt dat je malware op Android hebt.
Mocht je nog vragen hebben, stel die dan hieronder in de comments. De redactie wordt daar vanzelf van op de hoogte gebracht. En anders kan iemand vanuit de community wellicht helpen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Als er posts uit jou naam geplaatst worden op social media, die je zelf niet geplaatst hebt, is dat meestal omdat je daar zelf toestemming voor hebt gegeven. Als je je ergens aanmeldt of registreert, dan worden de "kleine lettertjes" vrijwel nooit gelezen. In die "kleine lettertjes" staat meestal wel een voorwaarde die zegt dat die site uit jou naam posts mag plaatsen op social media. Je bent dan dus niet gehackt of besmet met een virus of. Daar helpt een virusscanner of antimalware ook niet tegen.
Beschermt het gebruik van bijvoorbeeld Proton VPN tegen malware?
Nee dat kan een vpn niet.