De Samsung Galaxy Buds 3 Pro zijn de nieuwste draadloze oordopjes van Samsung. Zijn ze het prijskaartje van 249 euro waard? Of kun je ze beter in het doosje laten? In deze review vertel ik je er alles over.
De Samsung Galaxy Buds 3 Pro
Op 10 juli heeft Samsung vele nieuwe producten laten zien. Een van deze producten zijn de Galaxy Buds 3 Pro. Het zijn premium draadloze oordopjes van 249 euro gevuld met AI-functies, die je ook ziet bij bijvoorbeeld de S24-serie. De oordopjes zouden eigenlijk nu uit zijn en sommige lezers hebben ze ook al, maar door problemen heeft Samsung de uitlevering uitgesteld naar eind augustus. Desondanks heb ik ze de afgelopen twee weken al mogen gebruiken en hieronder lees je wat ik ervan vond.
Wat zit er in de doos?
- Oortjes
- Case
- Type-C naar C-kabel
- Twee extra setjes dopjes
Pluspunten
Doei boontjesontwerp, hallo steeltjesontwerp
Dit jaar heeft Samsung gekozen voor een steeltjesontwerp, vergeleken met het boontjesontwerp van de Galaxy Buds 2 Pro. Ik vind dat dit soort oordopjes lekker in het oor liggen, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Aan de zijkant van de oortjes zitten lichtjes om aan te geven of ze verbonden zijn of moeten opladen.
De besturing van de oortjes gaat simpel. Knijp met je vingers een keer in het steeltje om te pauzeren of weer door te gaan, twee keer om naar het volgende nummer te gaan en drie keer om naar het vorige nummer te gaan. Het volume kun je aanpassen door met je vinger omhoog of omlaag te swipen aan de zijkant van de oortjes. Ik ben ook erg fan van hoe gemakkelijk je kunt wisselen tussen meerdere apparaten. Stel, je luistert muziek op je laptop en wilt wisselen naar je telefoon. Door een tik op je telefoon wisselen de dopjes tussen de apparaten. Dit is echt secondewerk.
Ook fijn is dat Samsung allemaal sensoren in de oortjes heeft gestopt. Zo kunnen de dopjes voelen hoe ze in je oor liggen en daarop het geluid aanpassen. Zo kunnen de oortjes verkeerd in je oor liggen, maar heeft dit geen negatief effect op je geluidservaring.
Geluid, 360-audio en actieve ruisonderdrukking
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het geluid is fantastisch. Muziek klinkt heel helder en in de twee weken dat ik van deze oordopjes heb mogen genieten, heb ik nooit gekraak opgemerkt. Dit was ook de eerste keer dat ik oortjes met 360-audio heb gebruikt en ik wil niet meer zonder. 360-audio geeft je de illusie dat het geluid van alle kanten op je afkomt in plaats van slechts één kant. Dit geeft je het gevoel alsof je onderdeel bent van de muziek. Vooral bij wat meer bombastische muziek voel je de muziek veel meer.
Verder heb je de optie om de oortjes de bewegingen van je hoofd te laten volgen. Sta je met je rechteroor naar de muziekbron toe, dan hoor je de muziek harder in het rechteroor dan in het linkeroor. Daardoor lijkt het alsof je bij het concert van je favoriete artiest bent, want als je bij een concert gedraaid naar het podium staat, dan hoor je het geluid ook aan de ene kant harder dan aan de andere kant.
Ook kun je actieve ruisonderdrukking gebruiken. Dit is niets nieuws voor draadloze oordopjes, maar Samsung heeft de ruisonderdrukking toch bijzonder gemaakt. Je kunt namelijk de intensiteit van de ruisonderdrukking aanpassen. Hierdoor kun je zelf kiezen of je (bijna) niets meer wilt horen of alleen de mensen achterin wilt wegfilteren. Het aanpassen van de intensiteit kun je ook doen voor Ambient Sound. Alle aanpassingen voer je uit in de Galaxy Wearable-app. In deze app kun je ook de frequenties instellen. Je kunt zelf gaan toveren, maar Samsung heeft zelf ook al zeven geluidsprofielen voor je klaarstaan. Door al deze opties kun je de Galaxy Buds 3 pro helemaal instellen naar je smaak.
Twee dagen werken op één keer opladen
De batterij van de Buds 3 Pro is goed. Met actieve ruisonderdrukking aan kun je 6 uur naar muziek luisteren. Een vol opgeladen case zorgt voor 26 uur aan batterij. Dit is meer dan genoeg om twee volle werkdagen te overleven. Je zult dus echt niet zo snel met lege oortjes komen te zitten.
De luisterfunctie werkt goed, maar is overbodig
Samsung heeft een nieuwe luisterfunctie ontwikkeld voor de Buds 3 Pro. Iemand kan in een vreemde taal tegen je spreken en je hoort via de oortjes een taal die je wel begrijpt. Je moet hiervoor taalpakketten downloaden, maar helaas is er (nog) geen pakket voor het Nederlands. Het werkt goed in de basis, maar is zeker niet foutloos. Ik heb het getest van het Duits naar het Engels en in ongeveer 80 procent van de zinnen ging het goed.
Ik kan niet ontkennen dat de functie prima werkt, maar ik vind het een beetje ver gaan om dit als verkooppunt te bestempelen. De luisterfunctie handig, maar wanneer ga je dit gebruiken? Samsung zelf geeft als voorbeeld het volgen van een hoorcollege in een vreemde taal. Waarom zou iemand zich aanmelden voor een hoorcollege in een vreemde taal? Dit voorbeeld geeft een oplossing voor een probleem dat er niet is. Het kan handig zijn als je op vakantie bent, maar dan kan ook Google Translate je prima redden.
Minpunt
De verwisselbare dopjes zijn niet verwisselbaar
Een groot nadeel van de Galaxy Buds 3 Pro zijn de dopjes. Je krijgt een kleine set, een gemiddelde set en een grote set, zodat je zelf het juiste formaat voor in je oor kunt kiezen. Dit zou fantastisch zijn als je de dopjes kon wisselen. Helaas zitten de dopjes zo stevig vast dat het (bijna) onmogelijk is om de dopjes te wisselen naar een andere maat. Je hebt hierdoor dus helemaal niets aan de extra dopjes.
Nu heeft Samsung de datum van de Buds 3 Pro een maand verplaatst vanwege kwaliteitsproblemen. Wat deze problemen zijn is nog niet duidelijk. Het is te hopen dat de dopjes het probleem waren en dat dit probleem is opgelost bij de nieuwe datum, maar voor nu is dit toch een zeer groot minpunt.
Conclusie
De Galaxy Buds 3 Pro kosten 249 euro. Of ze het waard zijn, zal per persoon verschillen. De draadloze oordopjes klinken fantastisch en je krijgt een paar leuke AI-functies. Verder is het extreem handig dat je de intensiteit van functies kan aanpassen. De niet-verwisselbare dopjes zijn een probleem, maar ik verwacht dat Samsung deze problemen eind augustus heeft opgelost. Het zijn uitstekende dopjes, maar als AI je niet interesseert en je niet per se het beste van het beste hoeft te hebben, kun je ook prima uit de voeten met goedkopere draadloze oordopjes.
Je kunt de Galaxy Buds 3 Pro kopen in de kleuren wit en zilver. De oordopjes hebben een adviesprijs van 249 euro.
Pluspunten
Minpunten
Ga jij de Samsung Galaxy Buds 3 Pro kopen?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De dopjes zijn prima verwisselbaar als je even de handleiding leest hoe dat moet. Deze staat dan wel is waar weer online en niet meteen in een quickstart. Maar eenmaal gelezen kan je ze prima wisselen. Doe je dat niet voelt het alsof je kansloos bent of niet te verwisselen zijn. Aan de andere kant blijven ze dan als het goed is ook niet zomaar vastzitten in je oor of raak je ze makkelijk kwijt. Ik ben dus wel tevreden over de verwisselbare dopjes.
De schrijver kan zich waarschijnlijk niet voorstellen hoeveel mensen in het buitenland wonen, waar ze zich met Engels behelpen, maar de lokale taal niet. Ik woon in Thailand en ben al meer dan een jaar bezig de taal te leren. Begrijp nog steeds maar weinig en mis daardoor wel veel. Je zou zeggen dat het luisteren je helpt, maar er zijn omstandigheden waarbij het meteen begrijpen beter is dan het leren. Als ik ergens ben en er wordt een voordracht in het Thais gehouden, zou ik met deze Buds misschien meer meekrijgen.
Wat ik ook zou willen is dat ze een vertaalfunctie moesten hebben. Ik fiets veel en vaak overleg ik hoe ik iets in het Thais zou zeggen. Kan moeilijk voor dat ene woordje of zinnetje afstappen en op mijn telefoon gaan zoeken. Zou ik bij het uitspreken de vertaling horen, tijdens het fietsen…dat zou ik geweldig vinden.
De oortjes zijn wel degelijk verwisselbaar, je moet wel iets harder eraan trekken, maar het is wel te doen
Wat gaan ze eigenlijk doen tot augustus? Neem aan dat alles al verstuurd is naar de winkels, of gaat de hele zending terug?