Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

5 tips voor smartphone-foto’s van bewegende objecten

Laura Jenny
Laura Jenny
26 mei 2023, 14:30
4 min leestijd
5 tips voor smartphone-foto’s van bewegende objecten

Lees verder na de advertentie.

Je kent dat wel: van die sportfoto’s waarbij de beweging ervan af spat. Kun jij dat ook voor elkaar krijgen met je smartphone? Het is een beetje geluk, maar het is toch ook echt te regelen met je smartphone. Soms zelfs met een bepaalde modus. We nemen je mee in de wondere wereld van bewegende objecten vastleggen met je smartphone.

1. Het is heel persoonlijk

Nu is het bij fotografie eigenlijk altijd wel persoonlijk: wat de een een geweldige uitzichtsfoto vindt, dat vindt een ander misschien weer helemaal niks. Iedereen die het Perfecte Plaatje kijkt ziet dat ook: vaak zijn de juryleden het zelfs compleet met elkaar oneens. Bij bewegingsfoto’s is dat vaak nog een tikkeltje erger. Vind jij bijvoorbeeld dat op de onderstaande foto (gemaakt door collega Claudia) eigenlijk de hele hardloper in beweging zou moeten zijn, of is dat bewogen been juist leuk omdat dat uiteindelijk is waar de hardloper het allemaal mee doet? Ik vind het laatste. Verwijder dus niet heel rigoureus allerlei foto’s, kijk er een tijdje naar en laat ze bijvoorbeeld aan anderen zien om je te helpen kiezen welke het meest succesvol is.

Er is geen twijfel over: hier zit beweging in.

2. Een sliert van beweging

Misschien weet je het nog van het artikel over het noorderlicht op de gevoelige plaat leggen, maar vaak is het de sluitertijd die het verschil maakt. Het hangt er natuurlijk vanaf welk effect je wil bereiken, maar wil je bijvoorbeeld juist dat alles heel scherp op de foto staat, dan heb je baat bij een heel korte sluitertijd. Laat je hem juist wat langer duren, dan krijg je een ‘sliert’ van beweging in je foto. Vaak kun je bij Pro-varianten van telefoons binnen de ‘Pro’-instellingen van de camera ‘shutter’ vinden en daarmee experimenteren voor een goede foto.

Het is moeilijk om zoveel mensen op de foto te zetten, die ook nog bewegen: dit is dus niet zo’n succes, maar bij puntje 3 vind je een heel bewogen voorbeeld van hoe het ook kan.

3. Google Pixel gebruiken

De smartphone die zich wel de koning van de sliert-van-beweging mag noemen, dat is de Google Pixel. Die heeft er zelfs een speciale modus voor: ‘lange belichting’ heet het. Deze modus is eigenlijk ongeveer hetzelfde als hierboven. Maar dan zit hij vast ingebakken en helpt hij je met tips, zoals ‘Blijf stilstaan’, wat gek voelt als je juist zoveel beweging op de foto zet, maar hoe stiller jij staat, hoe mooier bewogen het bewegende object is.

Deze bewegingsfoto is heftig, maar je ziet links een gezicht waardoor de foto toch heel sprekend is (en wat duidelijker wordt).

4. Speel met de beweging

Je kunt natuurlijk zoals de bovenstaande foto een kiek schieten van iets dat helemaal scherp is, behalve het bewegende deel in de foto. Dit zijn relatief makkelijke foto’s om te maken. Het wordt moeilijker wanneer je het juist andersom wil, dat de achtergrond bewogen is en het object juist heel scherp. Probeer daarvoor te spelen met een bokeh-effect, want er zijn weinig smartphones die hiervoor goede tools bieden. Dit heet in de fotografiewereld ook wel ‘panning’ en je ziet het bijna standaard bij foto’s van de Formule 1. Het kost je als fotograaf wel wat meer moeite, want je moet met je camera de snelheid van het object bijhouden. Op die manier krijg je dat effect, want je lens blijft op die manier scherpstellen op het onderwerp. Eigenlijk is de tip hier dus: stel scherp op je onderwerp en volg dat, met als extra tip: zorg dat je onderwerp altijd in het midden is. Zo’n fietser die hieronder (ook nog eens zonder dat effect) de foto uitfietst: daar wordt niemand blij van. Behalve die fietser dan, als dat betekent dat ie bijna thuis is.

Het is dat er mooie bollenvelden te zien zijn, maar waar gaat deze fietser naartoe?

5. Gebruik de flitser

Gek genoeg is dit een advies dat je eigenlijk maar bij weinig foto’s moet geven, maar juist als je de beweging er strak op wil hebben, dus scherp, dan is het handig om de flitser in te zetten. Die geeft in één keer een flinke boost aan licht bij je foto en daardoor kan de foto snel worden gemaakt met genoeg licht. Vaak wordt de kleur van het onderwerp van je foto wel ietwat bepaald door de flits, dus het kan zijn dat je hierin nog wel wat moet nabewerken.

Deze bowler beweegt, maar de rest is stilstaand, wat weer voor een heel ander effect zorgt dan de carnavalsoptocht.

Wil je meer fotografietips? Misschien van het strand, of anders irisfoto’s, foto’s van etenbergen op wintersport, het noorderlicht, een concert of van bloemen. Liever een selfie? Dat kan ook. Luister ook onze podcast over smartphonefotografie:

Zijn er fototips voor beweging die je nog mist? Laat ze achter in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!