Suunto 7
Suunto is een Fins bedrijf dat onder andere bekendstaat om het maken van duikcomputers en meetapparatuur. Maar Suunto maakt ook sporthorloges en smartwatches en de Suunto 7 is daar het recentste voorbeeld van. De Suunto 7 is Suunto’s eerste smartwatch die draait op Wear OS, Googles besturingssysteem voor smartwatches.
Ik heb de Graphite Copper-uitvoering een tijdje mogen testen en in dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Suunto 7 op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze smartwatch en kun je zelf beslissen of de Suunto 7 iets voor jou is.
Suunto 7 – de pluspunten
1. High-end hardware en design
De Suunto 7 is een echte eye-catcher. Dat komt onder andere door de behoorlijk grote en opvallende horlogekast van 50 mm, wellicht voor velen iets te groot. Voor mij is het in ieder geval de grootste smartwatch die ik tot nu toe heb getest. Het horloge zal dan ook beter passen rondom een flinke pols, dan een smallere, zoals de mijne. Aan het gewicht van de Suunto merk je overigens niet dat het horloge zo groot is.
– Scherm: 1,39 inch AMOLED 454 x 454 touchscreen
– Afmetingen: 50 x 50 x 15,3 mm
– Waterbestendigheid: waterdicht tot 50 meter
– Gewicht: 70 gram
– Geheugen: 1 GB RAM en 4,5 GB beschikbaar opslaggeheugen
– Extra: wifi, NFC
De kast is gemaakt van roestvrijstaal, polyamide en bovenop ligt Gorilla Glass voor extra bescherming. Aan de zijkanten bevinden zich vier knoppen, eentje linksboven en drie aan de rechterkant. Ze hebben de kleur van de rand op het horloge en zien er prachtig uit. Het silicone bandje is over de gehele lengte voorzien van gaten zodat je er zeker van bent dat hij altijd past. Het geheel ziet er erg premium uit en zo voelt het ook aan.
2. Suunto Heatmaps
Naast de premium hardware en uitstraling heeft Suunto ook een supergave watchface standaard voorgeïnstalleerd op de Suunto 7. Een andere watchface installeren is niet nodig.
De watchface toont een heatmap die lijkt op die van Strava, met daarop een bijna realtime weergave van workouts bij jou in de buurt. Je kan de weergave aanpassen op niveau, zoals de stad, regio of buurt waarin je woont. De heatmap staat standaard op hardlopen maar ik had hem als snel op mountainbiken gezet. Andere sporten zijn ook mogelijk, zoals wandelen, langlaufen, golfen en trailrunning. Het zijn er 15 in totaal.
Vind je de heatmap niks? Dan zijn er nog een handjevol andere Suunto 7-watchfaces. Uiteraard biedt de Play Store meer dan genoeg keuze aan watchfaces.
3. Registratie hartslag en GPS
In vergelijking tot de Polar Grit X verschillen de gemiddelde en maximale hartslag maar een aantal hartslagen per minuut en daar presteert de Suunto zoals je mag verwachten van een horloge van dit kaliber. Ook de registratie van routes is dik in orde. De Suunto 7 blinkt vooral uit tijdens de buitenactiviteiten. Dat komt omdat het horloge offline outdoor-kaarten ondersteunt. Je kan dus nog steeds zien waar je naartoe gaat, zelfs als je geen goede verbinding hebt. Open hiervoor de Suunto smartwatch-app, klik op ‘Kaartopties’ en dan op ‘Offline kaart’. Deze offline kaarten worden automatisch bijgewerkt wanneer de Suunto 7 wordt opgeladen en verbonden is met wifi.
De kaarten zijn ook vrij gedetailleerd, met terreininformatie, wandelpaden en contourlijnen voor verschillende sporten. De mooie heatmaps zijn hier ook weer van de partij. Open hiervoor de Suunto smartwatch-app, klik op ‘Kaartopties’ en dan op ‘Kaartstijl’.
Links: Polar Rechts: Suunto
Links: Polar Rechts: Suunto
4. Meer dan voldoende workouts
De Suunto 7 kan workouts voor meer dan 70 sporten voor je vastleggen, waaronder hardlopen (buiten, loopband, interval, race, trail en meer), wandelen, zwemmen in zwembad en open water, rolschaatsen, atlektiek, pilates, alpineskiën, peddelsurfen en vele andere activiteiten. Mocht jouw sport er toch niet tussen staan, dan is er de ‘niet-gespecificeerde sport’ voor binnen- en buitensporten. Er is overigens geen triatlonmodus, waarschijnlijk omdat de batterij niet zo lang mee kan gaan.
Mocht je overigens de weergave van data op het scherm voor workouts willen aanpassen, dan kan dat helaas niet. Polar en Garming bieden deze optie wel in de vorm van trainingsweergaven en gegevensvelden. Tijdens het sporten kun je ervoor kiezen om het scherm aan te laten.
5. Muziek
Met de Suunto 7 heb je tijdens het sporten toegang tot je muziek en andere audio – zelfs als je handschoenen aan hebt of in vochtige omstandigheden. Je bedient je Spotify-muziek via het scherm of de knoppen, maar je kan ook je mp3’s op het horloge zetten. Het voordeel van Wear OS is hier dus de mogelijkheid om muziek te streamen via Google Play Music of Spotify. Je zit dus niet aan de beperkingen van het opslaggeheugen op een horloge.
6. Wear OS
Ondanks de beperkingen van Wear OS op het gebied van accuduur (zie punt 1 van de minpunten) wil ik Wear OS als besturingssysteem toch bij de pluspunten zetten. Dat doe ik omdat het besturingssysteem voor smartwatches erg uitgebreid is. Je kan op meldingen op meerdere manieren reageren. Bij veel sporthorloges is dit veel minder uitgebreid. Op het meest linkerscherm is de Google Assistent te vinden die je kan helpen als je ergens een antwoord op nodig hebt, je taken en afspraken heb je altijd ‘bij de pols’ en ga zo maar door. Wear OS ondersteunt ook contactloze betalingen via Google Pay. Helaas is deze betalingsmogelijkheid nog niet in Nederland beschikbaar, wel in België.
Toch zie ik dat veel apps de ontwikkeling voor Wear OS stopzetten, zoals Runkeeper dat deed. Dat komt omdat deze bedrijven de focus op andere gebieden leggen, en zij Wear OS als platform minder belangrijk vinden. Als Google niet snel meer aandacht aan dit platform schenkt, ben ik bang dat meer bedrijven hun Wear OS-app links laten liggen. Wear OS als platform is dus goed maar erg toekomstbestendig vind ik het nog niet.
Suunto 7 – de minpunten
1. Alweer die accuduur
De Suunto 7 is het eerste Wear OS-horloge dat wordt aangedreven door de in juni 2019 gelanceerde Snapdragon 3100 Sports Mode. Deze chipset moet de slechte accuduur van de Snapdragon 3100 verbeteren. Je vindt dus geen nieuwe Qualcomm Snapdragon Wear 4100 in dit horloge. Suunto belooft met de 7 een accuduur van 48 uur bij normaal gebruik, 12 uur bij continue gps-tracking en tot 40 dagen in de speciale batterijbesparing-modus).
Accuduur: 48 uur bij normaal gebruik en 12 uur bij continue gps-tracking
Die 48 uur haalde ik bijna elke keer wel, met een uitzondering naar 24 uur. De accuduur verbeterde significant toen ik van 90% van al mij apps de notificaties op de Suunto had uitgezet. Al met al is er dus wel een lichte verbetering ten opzichte van andere Wear OS-smartwatches. De accuduur is verlengd met een dag. Maar nog altijd is de concurrentie op dit vlak vele, vele, vele malen beter. De Honor– en Huawei-smartwatches gaan zo’n 14 dagen mee, de Garmin Venu en de Polar Grit X een werkweek.
Het is dan ook vervelend dat je Suunto 7 telkens aan de lader moet als je naar bed gaat. Je kan dan je slaap niet monitoren. Vooral als je één van bovengenoemde horloges gewend bent, ga je met een Wear OS-smartwatch een stap terug in de tijd.
Menu met batterijbesparing
Er is ook een batterijbesparing die inschakelt als je onder de 10% energie zit. Je moet dan naar een hele simpele watchface kijken. Je kan deze functie ook via het menu bovenin inschakelen. De knop links 12 seconden lang ingedrukt houden, haalt je weer uit deze modus. Maar waarom 12 seconden? De batterijbesparing is uiteraard handig als je even niet in de gelegenheid bent om de Suunto 7 op te laden.
2. Bediening via het touchscreen
Een draairing rondom de Suunto 7 zou ideaal zijn, zeker ook omdat die bediening zo goed werkt in combinatie met Wear OS. Helaas moet deze smartwatch het zonder doen. Bediening vindt plaats via de fysieke knoppen en het touchscreen.
Over de fysieke knoppen niets dan goeds. Deze geven een lichte trilling als je ze indrukt en werken gewoonweg erg goed. Vooral tijdens het sporten, als je zweethanden hebt, of tijdens regenachtig weer. Het touchscreen daarentegen vergt wat meer moeite om te bedienen. Niet altijd worden aanrakingen goed geregistreerd en de knopjes in diverse apps zijn vaak te klein om aan te tikken. Dat ondanks het grote scherm.
3. De Suunto-app is zo kaal als het maar kan
Ondanks dat de Suunto-app al zo’n twee jaar beschikbaar is, kan je zeker niet spreken over een uitgebreide app. Je kan zowel in de Wear OS-app als de smartphone-app geen data bekijken over je stappen, afgelegde afstand, verbrande calorieën et cetera. Het lijkt erop dat Suunto dit heeft overgelaten aan de voorgeïnstalleerde Google Fit-app maar zoals je wellicht weet blinkt ook deze app niet uit in uitgebreide statistieken. Vooral niet als je apps van Polar, Garmin, Fitbit of Strava gewend bent.
Je kan alleen complications oftewel complicaties voor de watchfaces voorzien van gegevens van Google Fit zoals stappen, calorieën, afstand of hartpunten.
Allereerst bespreek ik Google Fit voor Wear OS. Je vindt in deze app je hartpunten, stappen, beweegminuten, gegevens over trainingen, en je kan er ademhalingsoefeningen doen. Google Fit laat ook je hartslag in rust zien, alleen wordt deze maar eens in de 15 minuten geregistreerd, terwijl andere (sport)horloges dit met intervallen van één seconde doen. Zelfs, Samsung en Huawei. Google Fit heeft de afgelopen jaren stappen gezet maar nog altijd is het een vrij basale app. Hopelijk gaat Google snel grotere stappen zetten met deze app, vooral ook omdat ze sinds kort over de kennis van Fitbit beschikken.
Ook van de Suunto-smartphone-app word je niet vrolijk. Het beginscherm toont het wekelijkse trainingsdoel in uren, de zonsondergang en -opkomst, tips en trainingen van jezelf en van vrienden. That’s it. Geen stappen, geen calorieën, geen slaap (daar doet de app al helemaal niks mee), geen hartslag, niks van dat alles. En dat terwijl Suunto deze data wel in zijn app toont voor andere Suunto-smartwatches. Je voelt je hierdoor echt voor 479 euro in de steek gelaten. Zelfs spotgoedkope Xiaomi-fitnesstrackers laten in een oogopslag je dagelijkse activiteiten zien.
Wil je wel iets van dit alles registreren op je Suunto 7? Dan zul je naast de Suunto-app en Google Fit nog meer apps moeten downloaden. Denk aan stappentellers en apps die je slaap bijhouden.
Wil je overigens de schermen op het horloge (de tegels) aanpassen? Dan moet je in de Wear OS-app zijn. Je kan hier tegels van de Suunto-app, Google Fit, Google Nieuws, het weer, een klok, en een timer om je handen te wassen toevoegen aan de Suunto 7. Wellicht dat andere apps ook dergelijke tegels ondersteunen maar voor nu kwam ik alleen deze tegen.
4. Geen ondersteuning voor externe hartslagsensors
In tegenstelling tot andere Suunto-horloges is de Suunto 7 niet compatibel met externe sensoren. Dus hartslagbanden, footpods en vermogensmeters worden niet ondersteund. Aangezien veel sporters een hartslagsensor gebruiker, waaronder ikzelf, is dat op zijn zachts gezegd jammer.
Er zijn wel apps in de Play Store die met die ondersteuning wel bieden maar die apps bieden zelf vaak weer zo weinig. Daarnaast stoten veel belangrijke apps hun Wear OS-ontwikkeling steeds vaker af. Suunto heeft wel aangegeven dat de ondersteuning voor externe sensoren indien nodig toegevoegd kan worden met een software-update. Mocht je de Suunto 7 hebben of willen aanschaffen, meteen hierover klagen dus.
5. Aangemaakte routes kunnen niet gesynchroniseerd worden
In de Suunto-app kun je routes aanmaken maar helaas nog niet synchroniseren met de Suunto 7. Die knop is helaas nog niet zichtbaar in de app, terwijl dat volgens dit help-document wel mogelijk zou moeten zijn. Suunto heeft het gelukkig al wel mogelijk gemaakt om routes naar de Suunto 7 te importeren. Dit was een tijdje terug nog niet mogelijk.
6. Geen turn-by-turn-navigatie
De Suunto 7 is voorzien van een zogenaamde breadcrumb-navigatie ofwel broodkruimelspoor. Dat is een route om makkelijk de weg naar het beginpunt te vinden. Turn-by-turn-navigatie is helaas niet aanwezig en dat maakt dat de Suunto 7 veel minder functioneel is dan welk GPS-horloge dat Suunto ooit gemaakt heeft. Dat is jammer. Wil je wel gebruikmaken van het uitgebreidere turn-by-turn-navigatie, dan zul je een app hiervoor moeten downloaden, zoals Google Maps of Strava. Je kan dan weer niet de Suunto-app gebruiken en dat is jammer.
Conclusie
De Suunto 7, ik heb er hele gemende gevoelens over. Suunto heeft er een prima smartwatch mee afgeleverd die op het gebied van hardware, registratie van data en design een streepje voor heeft. Daarnaast kan het horloge concurreren met de Fitbit Versa, de Samsung Galaxy Watch (Active) en de Huawei- en Honor-smartwatches op het gebied van apps. Dat komt door het Wear OS-platform. Toch heb ik mijn bedenkingen bij Wear OS omdat Google er veel te weinig aandacht aanbesteed. De overname van Fitbit brengt hier hopelijk snel verandering in.
Suunto heeft met de 7 daarentegen een sporthorloge afgeleverd die veel minder goed presteert dan andere Suunto-horloges. Ondanks dat het horloge meer dan 70 sporten voor je vastleggen, lijkt het alsof de Suunto-app (Wear OS en smartphone) nog niet af is. Er ontbreekt zoveel data, en Google Fit is hier geen waardige vervanger voor. Ook aangemaakte routes kunnen niet gesynchroniseerd worden met de smartwatch. Het lijkt wel of Suunto de knop hiervoor in de app vergeten is. Daarnaast kun je geen hartslagband koppelen aan het apparaat en is er geen turn-by-turn-navigatie. Zaken die de concurrentie met horloges voor deze adviesprijs (en lager) wel voor elkaar hebben.
Dankzij de Snapdragon 3100 Sports Mode-processor krijgt de Suunto 7 een verbetering in accuduur met een dag. Dat is een voordeel maar voor mij nog altijd meer een nadeel. Vooral als je 479 euro neerlegt voor een horloge is een accuduur van één of twee dagen niet goed te praten.
Voor wie is de Suunto 7 bestemd? Voor de mensen die met een mooie, stijlvolle smartwatch gezien willen worden. Voor de beginnende of recreatieve sporters die aan de slag willen gaan met apps, waarmee ze onder andere muziek kunnen afspelen en contactloos kunnen betalen (via Google Pay). Voor de personen die genoeg hebben aan eenvoudige statistieken van workouts via de Suunto-app, en voor uitgebreidere stats een andere app willen downloaden. Voor de mensen waarvoor budget niet zo’n issue is. De Suunto 7 is met zijn 479 euro behoorlijk aan de prijs, vooral aangezien het over minder mogelijkheden beschikt dan de goedkopere Suunto 3 en Suunto 5.
Goede alternatieven voor de Suunto 7 zijn de Garmin Venu (349,99 euro), de Galaxy Watch Active 2 (vanaf 299 euro), de Moto 360 (299 euro) en de Fossil Gen 5 (299 euro). Goedkopere alternatieven zijn de Fitbit Versa 2 (vanaf 199,95) en de Huawei Watch GT 2 (vanaf 229 euro).
Suunto 7 kopen
De Suunto 7 kan is verkrijgbaar via de Suunto-website in de kleuren Black Lime, Sandstone Rosegold, All Black, Graphite Copper en White Burgundy voor 479 euro. Je kan de smartwatch ook kopen bij Coolblue, Bever en All4Running.nl.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten