Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

Garmin Venu sporthorloge: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
28 februari 2020, 18:04
7 min leestijd
Garmin Venu sporthorloge: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Garmin Venu 

De Garmin Venu is een sporthorloge met GPS en een AMOLED-scherm en beschikt over ontzettend veel mogelijkheden waar het bijhouden van je stappen, hartslag en stress nog maar een klein onderdeel van is. De Venu houd je gezondheid 24/7 in de gaten en voorziet je van uitgebreide analyses. Ook kun je in Garmin Connect aangepaste workouts maken en muziek afspelen tijdens je workout.

Het AMOLED-scherm van de Garmin Venu heeft een diameter van 30,4 mm en kan tegen een stootje vanwege de bescherming via Corning Gorilla Glass 3. De kast meet 43,2 x 43,2 x 12,4 mm en de rand er bovenop is gemaakt van roestvrij staal. Het horloge weegt 43,3 gram. De Venu is overigens gelijk aan de Garmin Vivoactive 4 maar beschikt over een ander scherm.

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Garmin Venu op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over dit sporthorloge en kun je zelf beslissen of de Garmin Venu misschien wel iets voor jou is. 

Garmin Venu – de pluspunten

1. Fraai AMOLED-scherm 

Wat meteen in het oog springt, is het grote heldere en zeer scherpe AMOLED-scherm van de Garmin Venu. Het heeft een hoge resolutie van 390 bij 390 pixels. De grootte van het scherm is 1,2 inch, en daarmee zit de Venu precies tussen de Vivoactive 4 en 4S in. Deze twee horloges hebben scherm van respectievelijk 1,3 en 1,1 inch en een resolutie van 260 bij 260 pixels.

Ook de gelikte animaties op veel standaard wijzerplaten maken indruk en overige widgets en menu’s zien er beter uit op AMOLED-scherm omdat het zwart op de achtergrond er veel fraaier uit ziet. Het apparaat heeft het mooiste scherm van alle Garmin-apparaten en ook van veel concurrerende sporthorloges. De Venu is dan ook Garmins eerste sporthorloge met een dergelijk scherm en hopelijk niet het laatste. 

Er kleven ook wat nadelen aan dit scherm en die vind je hieronder bij de minpunten.

Het 1,2 inch AMOLED-scherm van de Venu

2. Bediening en interface

De interface op het scherm bestaat widgets van Garmin zelf en widgets uit de Connect IQ-store en een scherm aan de linkerzijde waar je een snelkoppeling kunt plaatsen zoals de muziekbediening. Het is een touchscreen maar er zitten ook twee fysiek knoppen aan de zijkant van de Venu waarmee je een training kunt starten en de instellingen tevoorschijn kunt halen.

Je veegt erg makkelijk door alle widgets boordevol met gezondheids- en trainingsinformatie, maar je vindt er ook zaken als je smartphonemeldingen, het weer en agenda. Je kan alles naar eigen wens instellen. Het ingedrukt houden van bovenste knop opent een scherm met apps en functies. Er staan apps als een stopwatch, Garmin Pay en je kan er functies als je telefoon zoeken en de Venu vergrendelen vinden. Het ingedrukt houden van de onderste knop in een scherm opent de instellingen en extra functies van dat scherm.

De instelmogelijkheden van de Venu zijn op deze manier bijna oneindig. Je kan echt elke app, widget, wijzerplaat en gegevensveld voor workouts naar eigen wens instellen. Bijna alle aanpassingsmogelijkheden vind je ook in de Garmin-app terug.

Ook op instelgebied zijn er wat nadelen te vinden. Deze vind je hieronder bij de minpunten.

3. Activiteiten en workouts

De Garmin Venu houdt van alles voor je bij zoals je stappen, trappen en calorieën. Daarnaast is er een 24/7  hartslagmeting, een ademhaling/stress-analyse, een menstruatiecyclus-tracking, een intensieve trainingsanalyse, een slaapanalyse en meer.

Verschillende functies in de Garmin-app

Het sporthorloge bevat een hele lading workouts waarvan er meer dan 20 sport-apps en eenvoudige kracht-, cardio-, yoga en pilates workouts voorgeladen zijn. Staat jouw sport er niet bij? Dan vind je er wel een app voor in de Connect IQ-store. De Venu bevat tevens geanimeerde workouts die je kunt bekijken op het horloge. Je kan deze workouts vinden in de categorieën yoga, pilates, cardio- of krachttrainingen.

Dan zijn er nog een aantal bijzondere functies zoals Body Battery, Insights en PacePro. Body Battery analyseert de variatie in je hartslag, je stressniveau, slaapkwaliteit en activiteitsgegevens om je zo algemene Body Battery-niveau te bepalen. Net als een brandstofmeter van een auto, geeft het de hoeveelheid beschikbare reserve-energie aan. Insights geven slimme persoonlijke tips en PacePro  biedt dynamische, op moeilijkheidsgraad aangepaste tempobegeleiding tijdens het hardlopen, op basis van de hoogte en je persoonlijke tempovoorkeuren.

Dit is nog niet alles. De Venu bevat daarnaast ongevaldetectie, LiveTrack, segmenten, Garmin Golf, een pulsoximeter die  de zuurstofniveaus in je bloed in de gaten houdt, persoonlijke records en badges uitgebreide ademhalingsoefeningen en nog veel meer. Daarnaast kan de Venu je hartslag onder water meten.

4. Muziek en slimme functies

Met de Venu kun je muziek beluisteren zonder smartphone. Hiervoor koppel je jouw Spotify- of Deezer- account waarna je tot wel 500 muzieknummers naar de Venu kunt uploaden. Daarna koppel je via bluetooth je koptelefoon en kun je in de sportschool of tijdens je hardloopsessie muziek luisteren via de Venu.

Op het gebied van slimme functies, presteert de Venu net als vergelijkbare horloges matig. Je kan meldingen op het horloge bekijken en reageren op binnenkomende oproepen met standaard antwoorden zoals ‘Ik kan nu niet praten’. Ik zie de Venu dan ook niet als een smartwatch maar als sporthorloge met beperkte slimme functies.

Eén van die beperkte slimme functie is Garmin Pay. Hiermee betaal je snel en moeiteloos voor dat kopje koffie na je vroege hardloopsessie of die snelle hap onderweg. Je kan dus betalen met de Venu zonder dat je een portemonnee of telefoon bij je hoeft te hebben. Helaas ondersteunen alleen de Rabobank, ABN AMRO en ICS Mastercards deze contactloze betaaloplossing.

Garmin Venu: GPS-smartwatch met een AMOLED-scherm

5. Batterij

De accu van de Venu kan maximaal 5 dagen mee in GPS-modus en 6 dagen in smartwachtmodus. Deze 5 dagen heb ik makkelijk gered met 3 tot 4 workouts zonder gps. Het scherm staat ingesteld op een korte time-out en is dus niet altijd aan. Wil je het scherm van de Venu altijd aan hebben, dan zal de accuduur halveren.

Garmin Venu – de minpunten

1. Scherm in zonlicht slecht afleesbaar

Het mooie en scherpe AMOLED-scherm van de Venu geeft het apparaat een luxe uitstraling maar zorgt er ook voor dat het in zonlicht slecht afleesbaar is. Voor buitensporters kan dit een nadeel zijn. Zij kunnen beter kiezen voor het transflectief memory-in-pixel (MIP)-scherm van bijvoorbeeld de Garmin Vivoactive 4. Dit horloge is binnenshuis wellicht minder goed afleesbaar, maar buiten heb je er meer profijt van.

2. Te veel mogelijkheden

Garmin-horloges bevatten ontzettend veel mogelijkheden en dat is zeker in het begin, als je nog geen Garmin hebt gehad, zeer overweldigend. Er zijn apps, widgets, wijzerplaten, activiteiten, gegevensvelden. Er zijn tientallen verschillende gezondsheidsanalyses. Er zijn instellingen, toestelinstellingen, profielinstellingen, gebruikersinstellingen. En onder al deze onderdelen hangen weer submenus en functies zodat je naar een aantal weken alsnog nieuwe mogelijkheden ontdekt.

Kom je van een fitnesstracker af en wil je een sporthorloge met wat meer mogelijkheden, dan kan de Garmin Venu voor jou misschien wel eens teveel van het goede zijn.

Conclusie

De Garmin Venu (349,99 euro) is een mooi sporthorloge dat zeer geschikt is voor sporters die voor stijl en een mooi scherm gaan. Zij kunnen met dit horloge workouts registreren, analyses bekijken, muziek beluisteren, contactloos betalen en ga zo maar door. Let wel dat de Venu ontzettend veel functies en instelmogelijkheden bevat. Zie je door de ontelbare functies en mogelijkheden al gauw het bos niet meer? Dan kun je beter voor een fitnesstracker of een Fitbit-horloge gaan.

Ben je een buitensporter die focust op prestaties en moet jouw sporthorloge in eerste instantie hierop gefocust zijn? Dan is de Garmin Vivoactive 4 (329,99 euro) of Vivoactive 4s (vanaf 279 euro) wellicht een betere keuze. Deze twee zijn misschien niet zo stijlvol als de Venu, de schermen zijn daarentegen buiten beter afleesbaar en de accu’s gaan nog langer mee.

Fanatieke hardlopers kunnen nog beter voor een Forerunner van Garmin kiezen. Deze sporthorloges bevatten weer speciale functies en analyses voor hardlopen.

Garmin Venu kopen

De Garmin Venu is te koop voor een adviesprijs van 349,99 euro in de kleuren Black met Slategrey, Light Sand met Rose-gold, Granite Blue met Silver of Black met Gold. Je koopt dit sporthorloge onder andere via Bol.com, Coolblue en Belsimpel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!