Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Polar Grit X review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
15 mei 2020, 19:32
12 min leestijd
Polar Grit X review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Polar Grit X

Polar heeft in april van 2020 een nieuw sporthorloge aangekondigd, de Polar Grit X. Dit horloge is gericht op outdoor sporters en heeft een een robuust, lichtgewicht ontwerp, een lange batterijduur en een aantal nieuwe Smart Coaching-functies waaronder Hill Splitter en FuelWise.

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Polar Grit X op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over het horloge en kun je zelf beslissen of de de Grit X misschien wel iets voor jou is.

Polar Grit X – de pluspunten

1. Robuust en lichtgewicht

Je denkt bij robuust misschien meteen aan zwaar en lomp maar niets van dit alles is van toepassing op de Polar Grit X. Het sporthorloge draagt comfortabel en voelt ondanks zijn gewicht zeker niet zwaar aan. Daarnaast mag je zeker gezien worden met dit horloge, het apparaat ziet er mooi uit, ook als je zoals ik smalle polsen hebt.

De Grit X heeft in tegenstelling tot de Vantage-serie en de Ignite een robuuster uiterlijk vanwege de brede roestvrijstalen rand rondom het scherm. Die rand ziet er niet alleen mooi uit, de aanzienlijke bezels worden daarmee deels bedekt en lijken zo een stuk dunner. Daarnaast zijn de vijf knoppen aan de zijkant voorzien van een geribbeld patroon waardoor je ze in het geval van modder of zand makkelijk kunt gebruiken. Deze knoppen zijn overigens stukken fijner te bedienen als die van de Polar Vantage M. Ze reageren sneller op aanraking en voelen duurzamer aan.

Afmetingen: 47 x 47 x 13 mm

Waterbestendigheid: waterdicht tot 100 meter

Gewicht: 64 gram

– Gewicht Polar Vantage M: 45 gram

– Gewicht Polar Vantage V: 66 gram

Het horloge is ook robuust vanwege het ontwerp dat conform de strenge militaire standaard MIL-STD-810G-norm ontwikkeld is. Hierdoor kan je de Grit X gebruiken tijdens extreme weersomstandigheden en is het beter bestand tegen valschade. Voor een outdoor-liefhebber is deze toevoeging zeker niet overbodig maar ook niet altijd noodzakelijk.

Maten: S: polsomtrek 130-190 mm – M/L: polsomtrek 145-215 mm

2. Kleurenscherm is zeer goed afleesbaar

De Polar Grit X heeft een always-on kleuren-touchscreen dat voorzien is van een laag Gorilla Glass voor extra bescherming en een anti-vingerafdrukcoating. Je kan de Grit X dus bedienen via de knoppen aan de zijkant en via het scherm en dat is vooral handig als je veel zweet of als het regent. Dan kan je namelijk uitwijken naar de knoppen. Ik heb bijna altijd de knoppen gebruikt omdat je hiermee veel sneller tussen de acht homescreens kunt wisselen.

Scherm: 1,2 inch LCD scherm met een resolutie van 240 x 240 pixels

In tegenstelling tot de Ignite heeft dit horloge een scherm dat altijd aan staat (Always-on) en dat is wat mij betreft al een pluspunt omdat je niet via een vreemde polsbeweging het horloge wakker hoeft te maken. Het gaat om een transflectieve kleurenscherm dat standaard geen licht geeft, maar maar gebruik maakt van weerkaatsing van invallend licht. Hierdoor kan energie bespaard worden en is het scherm vooral zeer goed afleesbaar in de volle zon. Het scherm is in tegenstelling tot de Ignite en de Vantage M zowel binnenshuis als buitenshuis stukken beter afleesbaar. In vol zonlicht is het scherm zelfs uitstekend afleesbaar. Top!

Scherm van de Polar Grit X op een zonovergoten dag

Navigeren door de menu’s doe je met de knoppen rechts bovenaan en rechts onderaan. Om een menu te openen druk je op de middelste knop aan de rechterkant en om terug te gaan gebruik je de knop linksonder. Als laatste is er de knop linksboven, waarmee je de backlightverlichting activeert of om het touchscreen te vergrendelen. Deze bediening is gelijk aan dat van de Vantage-serie met als toevoeging het homescreen waarin het actuele weer, een tweedaagse voorspelling, regen in mm, de windsnelheid, de windrichting en vochtigheid wordt getoond.

3. Zeer goede accuduur

Volgens Polar gaat de batterij tot 40 uur mee in volledige trainingsmodus (GPS en hartslagmeting aan de pols) en zelfs tot 100 uur met verschillende energiebesparende functies. Dat zou dan perfect zijn voor lange trainingen zoals een (ultra)trailrun, maar er zijn niet veel mensen die dat met enige regelmaat doen. Ik heb de Grit X getest in volledige trainingsmodus en in de trainingsmodus zonder continue hartslagmeting dus alleen hartslagmeting tijdens de nacht. 

Accu: 346 mAh

In volledige trainingsmodus (drie trainingen met GPS) hield de Grit X het vier dagen vol en in tijdens de trainingsmodus zonder continue hartslagmeting hing de accu gemiddeld acht dagen mee bij drie trainingen met GPS en drie zonder GPS. Hoe langer de training met GPS duurt, hoe sneller de accu natuurlijk leegloopt. Maar met trainingen van ongeveer een uur tot anderhalf uur kom je zonder continue hartslagmeting makkelijk de week door. 

Gebruikershandleiding Polar Grit X

Voor meerdaagse workouts kun je de energiebesparing op de Grit X gebruiken en de hartslagmeting aan de pols uitzetten. Met de energiebesparing schroef je de gps-interval die standaard op 1 seconde staat omhoog naar 1 of 2 minuten. Je kan de GPS-registratie hier ook helemaal uitschakelen.

4. Accurate gps-meting

De ingebouwde gps van de Polar Grit werkt erg nauwkeurig. Tijdens mijn testperiode van enkele weken heb ik geen enkele een noemenswaardige onnauwkeurigheid kunnen constateren. Er is overigens ook een automatische start- en stopfunctie, zodat je zelf niet op de knop aan de zijkant hoeft te drukken om de training even te pauzeren als je stilstaat voor een rood licht.

5. Komoot

Nieuw op de Polar Grit X is turn-by-turn spraaknavigatie via Komoot. Komoot is een uitstekende tool om outdoor-routes voor onder andere (berg)wandelen, mountainbiken, gravelbiken, wielrennen, hardlopen te plannen. Ik kende Komoot niet maar was meteen onder de indruk van de gedetailleerdheid waarop je routes kunt maken. Je kan bijvoorbeeld tochtjes maken langs restaurants en bezienswaardigheden en de moeilijkheidsgraden van MTB-singletracks en wandelpaden bekijken.

Deze Komoot-routes kun je synchroniseren met de Polar Grit X zodat je zonder telefoon op pad kunt gaan. Verwacht geen uitgebreide kaart, je ziet alleen een lijn op het scherm die aangeeft in welke richting je moet fietsen of lopen. Dat vergt wel even wat gewenning. Een houder op je fiets waarop je de Grit X kan plaatsen, kan ik tijdens het mountainbiken en wielrennen overigens aanbevelen. Zo kan je de navigatie en andere data over je training makkelijk bekijken zonder je handen van het stuur te halen.

Bedenk wel dat het gebruik van Komoot niet geheel gratis is. Je kan extra regio’s voor offline navigatie ontgrendelen voor 3,99 euro, 8,99 euro of 29,99 euro voor de hele wereld, maar de regio waar je woont is in ieder geval gratis beschikbaar. Dit zijn overigens eenmalige bedragen. Dan is er ook nog Komoot Premium ter waarde van 59,99 euro. Dat is een abonnement dat verschillende functies biedt voor de mensen die een stap verder willen gaan, zoals een uitgebreide verzekering, kortingen, en extra route-mogelijkheden voor bijvoorbeeld het plannen van meerdaagse avonturen. 

Wil je geen gebruik maken van de turn-by-turn navigatie, dan kun je kiezen voor de functie ‘Terug naar start’. Deze functie begeleidt je terug naar het startpunt van je trainingssessie.

6. FuelWise en Hill Splitter

FuelWise zorgt ervoor dat je op tijd eten en drinken inneemt tijdens een lange training. Polar geeft aan dat een consistente inname van voeding en vocht cruciaal om de zwaarste sessies effectief en met plezier te doorstaan. Met FuelWise krijg automatisch een herinnering als je achterloopt op water drinken en je kan zelf aangeven om de hoeveel tijd je zo’n herinnering wilt.

Speciaal voor de outdoor-sporters ontwikkelde Polar de Hill Splitter-functie voor dit sporthorloge. Deze functie detecteert automatisch of je heuvel op of heuvel af gaat. Tijdens de training heb je niet veel aan deze functie omdat data als je gemiddelde snelheid of hartslag tijdens een klim of afdaling niet te zien krijgt. 

Hill Splitter

Na de training kun je deze data in de gedetailleerde prestatie-informatie op Polar Flow alsnog bekijken. Zo krijg je dus inzicht geeft in de intensiteit van je sessie en hoe je je snelheid in diverse stadia aanpast voor een meer gestructureerde training. Op deze manier kun je anticiperen op de intensiteit van variabel terrein en zo je prestaties verbeteren.

7. Energieverbruik

De Polar Grit X introduceert tevens een overzicht in energieverbruik in de Polar-app en op Polar Flow. De uitsplitsing van de energiebronnen in vetten, koolhydraten, eiwitten geeft je meteen een overzicht in hoeveel verschillende energiebronnen je hebt gebruikt tijdens je trainingssessie en dat is waardevolle informatie die ik eerder schaarde onder de minpunten van de Polar-app en Polar-webomgeving vanwege het gebrek eraan. Helaas is deze informatie alleen zichtbaar voor Grit X-gebruikers maar misschien brengt Polar de functie ook naar andere Polar-horloges.

Polar Grit X – de minpunten

1. Geen muziekbediening

Met als bij de Polar Ignite en de Polar Vantage-serie is muziekbediening op de Grit X niet mogelijk. Wil je dus tijdens het sporten naar muziek luisteren, dan zal je toch je telefoon moeten meenemen. 

2. Uitdagingen en persoonlijke records

Polar richt zich in tegenstelling tot bijvoorbeeld Garmin puur op het sporten met de daarbijbehorende zeer gedetailleerde analyses, grafieken en overzichten. Verder krijgt de Polar Grit X een aantal bekende functies die ook op de Polar Ignite en Polar Vantage-serie te vinden zijn:

– FitSpark: gepersonaliseerde dagelijkse trainingen en workouts op je horloge gebaseerd op je fitnessniveau, trainingshistorie en herstelinformatie

– Nightly Recharge: nachtelijke herstelmetingen die laten zien hoe goed je herstelt van je inspanningen overdag. Ontvang gepersonaliseerde tips en oefeningen waarmee je betere keuzes maakt voor je gezondheid en het bereiken van je trainingsdoelen.

– Training Load Pro: Training Load Pro combineert je cardiobelasting, spierbelasting en ervaren belasting tot één inzicht waarmee je over- en ondertraining kunt voorkomen.

–  Sleep Plus Stages: meet je slaapcyclus en levert gedetailleerd inzicht in de kwaliteit van je slaap.

– Hardloopvermogen: meet via je pols je spierbelasting tijdens het hardlopen, om elke sessie met de juiste intensiteit te sporten.

Dit zijn allemaal uitstekende tools om je algehele gezondheid en je sportieve prestaties te monitoren. Toch mis ik nog altijd het sociale aspect dat je als sporter kan motiveren om net dat stapje harder te gaan als je vrienden. Je kan bij Polar bijvoorbeeld geen vrienden toevoegen via sociale netwerken of je adresboek. Je kan alleen op een heel omslachtige manier mensen volgens via Polar Flow, in de app bestaat die mogelijkheid niet. De koppeling met Strava maakt dit deels goed, maar dan zit je wel weer aan een extra app vast.

Polar beschikt daarnaast ook niet over uitdagingen (om je Garmin-vrienden mee uit te dagen) en de daarbijbehorende badges en persoonlijke records (die je kunt verbeteren). Deze twee mogelijkheden zou ik nog erg graag in de Polar-app en -webinterface willen zien zodat je jezelf kunt uitdagen om tot het uiterste te gaan. Garmin biedt deze mogelijkheden wel.

3. Hartslagmeting bij mountainbiken

Tijdens het mountainbiken willen optische hartslagmeters, waar de Grit X mee uitgerust is, het wel eens laten afweten omdat je op ruw terrein nogal wat trillingen te verduren krijgt. Dit is niet anders voor de Grit X en in vergelijking tot de hartslagmeting via mijn Garmin-borstband werden er toch wel wat wisselingen incorrect geregistreerd. Bij andere sporten zoals hardlopen, toerfietsen en wandelen voert de Grit X de hartslagmeting correct uit in vergelijking tot de hartslag-borstband.

Conclusie

Ik heb de Polar Grit X met plezier gedragen. Niet alleen vanwege het uiterlijk, het gewicht, de fijne bediening via de knoppen, het uitstekende scherm en de lange accuduur, ook vanwege de nieuwe mogelijkheden zoals turn-by-turn navigatie en de inzichten via ‘energieverbruik’. Deze pluspunten zijn voor mij een reden om van de Vantage M (279,90 euro) over te stappen naar de Grit X (429,90 euro) maar daar moet ik dan wel 150 euro extra voor neerleggen. Het verschil tussen de Ignite (199,90 euro) en Grit X is nog groter. Of deze bedragen de moeite waard zijn om over te stappen, is voor iedereen natuurlijk een persoonlijk keuze. Eigenaren van de Vantage V (499,90 euro) of V Titan (599,90 euro) zal de overstap minder interessant zijn. Als je twijfelt tussen één van de drie, dan kun je hier de specificaties vergelijken.

De Polar Grit X kun je daarnaast ook vergelijken met Garmin-horloges zoals de Forerunner 645 (349,99 euro) en 945 (599,99 euro) maar verdiep je wel in de mogelijkheden van al deze horloges want er zijn nog wel wat minieme maar voor jou misschien hele belangrijke verschillen. Ga je toch voor Garmin? Dan kun je kiezen uit sporthorloges waar je muziek op kunt slaan en ga je aan de slag met Garmin’s software die toch wel wat toegankelijker is dan dat van Polar. Je kan er gebruik maken van uitdagingen, badges verdienen en je persoonlijke records bekijken. Polar biedt deze mogelijkheden niet al kun je soortgelijke functies ook via de koppeling met Strava gebruiken.

De Polar Grit X beschikt over de volgende nieuwe functies Hill Splitter, FuelWise, Komoot, energieverbuik en weersvoorspellingen. Deze vind je niet bij andere Polar-sporthorloges en als je sporten beoefent waarbij deze functies van pas komen, dan is de Grit X een prima keuze. Hou je niet van extreme sporten en zit je alleen in de sportschool? Dan is de Polar Ignite een goede keuze. Doe je aan cardio-, krachttraining en hardlopen? Dan ben je met de Polar Vantage M qua prijs-kwaliteitverhouding aan het goede adres. De Vantage V biedt daar voor hardlopers nog wat uitgebreidere opties. Beide hebben dan weer geen turn-by-turn navigatie.

Polar Grit X kopen

De Polar Grit X krijgt een adviesprijs van 429,90 euro en is leverbaar in de kleuren zwart en groen (maat M/L) en wit (maat S/M). Je kan de Grit X naar wens aanpassen via de diverse polsbandjes van siliconen, textiel en leer. Deze kosten respectievelijk 29,95 euro, 39,95 euro en 49,95 euro. Je kan het sporthorloge onder andere via Coolblue, FuturumShop en Polar zelf aanschaffen.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!