Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Fossil Gen 5 review: sneller, maar heeft nog steeds zijn nachtrust nodig

Sven Brys
Sven Brys
15 november 2019, 20:00
15 min leestijd
Fossil Gen 5 review: sneller, maar heeft nog steeds zijn nachtrust nodig

Lees verder na de advertentie.

Fossil Gen 5 review

Fossil is ondertussen één van de pioniers op het vlak van Wear OS-smartwatches. Dit jaar bracht de horlogefabrikant de Fossil Gen 5 op de markt. Tegenover de Gen 4 van vorig jaar zijn er enkele duidelijke vernieuwingen aanwezig. Zo is er meer werkgeheugen, meer opslaggeheugen en slimme accustanden om de ‘te korte’ batterijduur op te lossen. Fossil pakt ook steeds uit met het design van hun smartwatches, wat nu ook zeker het geval is. Afgelopen weken liep ik met de Fossil Gen 5 rond en merkte ik op dat er nog werk aan de winkel is. Wat ik graag anders wil, lees je hieronder.

Fossil Gen 5 specificaties 

Afmetingen: 44 mm x 44 mm x 44 mm

Scherm: 1,2 inch AMOLED-scherm

Processor: Snapdragon Wear 3100

RAM: 1 GB

Opslag: 8 GB

Softwareversie: Wear OS (versie H)

Extra: GPS, hartslagmeter, NFC, accelerometer, gyroscoop, luidspreker, microfoon

Behuizing en design

De Fossil-smartwatches staan bekend om het knappe design. Het kan dan ook niet anders dat dit bij de Fossil Gen 5 ook het geval is. Dankzij het ronde design en de 3 knoppen lijkt de Gen 5 op een een mooi klassiek horloge. Er zijn twee modellen van deze smartwatch op de markt, het Carlyle HR-model voor de mannen, met lederen, kunststof of metalen band. Bij het Julianna HR-model voor de vrouwen is er de keuze uit een rosé goud of zwart metalen uitvoering en een rosé gouden lederen uitvoering.

Beiden modellen hebben een grote van 44 mm. Dit is iets kleiner dan de Gen 4 Explorist HR (45mm), maar iets groter dan de Gen 4 Venture HR (42mm) van vorig jaar. 

Ik heb het mannelijk Carlyle HR- model met rubberen horlogeband gedragen en deze zat prima rond mijn smallere pols. Met het gewicht van 68 gram is de horloge zwaarder dan bijvoorbeeld de Fitbit Versa, maar dat stoort niet. Het zwarte rubberen bandje voelt comfortabel aan en irriteert niet. Dit vervang je eenvoudig door een ander bandje via het ‘Quicklose-systeem’. Over het vrouwelijk Julianna HR-model kan ik moeilijk oordelen, maar ik denk dat het horloge met een grootte van 44mm voor een smalle vrouwenpols een iets te ‘zware uitstraling’ heeft. 

Ten opzichte van de Gen 4 is het design van de Fossil Gen 5 iets ronder, waardoor het nog meer de uitstraling heeft van een ‘regulier’ horloge. De behuizing is vervaardigd uit roestvrij staal, waardoor het horloge tegen een stootje kan.  Aan de rechterkant zien we de bekende drie goed klikkende knoppen en aan de linkerkant de opening van de ingebouwde speaker. Onderaan zie je de optische hartslagmeter. 

Scherm en bediening

De Fossil Gen 5 is uitgerust met een rond 1,2 inch AMOLED-scherm. Dit scherm is, dankzij de automatische helderheid, prima afleesbaar in alle lichtomstandigheden. Zowel in direct zonlicht als in een donkere kelder, raadpleeg je zonder problemen alle informatie op je scherm. Alhoewel het scherm kleiner is dan het 1,4 inch scherm van de Fossil Gen 4, is informatie op de Gen 5 smartwatch prima afleesbaar.

Net zoals bij de vorige Gen 4, is het scherm bij de Fossil Gen 5 heel goed van kwaliteit. De kleuren worden mooi weergegeven en het contrast van het AMOLED-scherm is zoals het moet zijn. Pixels zijn uitgeschakeld als er zwart op het scherm wordt weergegeven. Hierdoor valt de dunne zwarte rand rondom het scherm niet op en lijkt het scherm groter dan het in werkelijkheid is. Ik vind die rand rond het scherm zeker niet storen.

Fossil Gen 5 ‘altijd-aan’-scherm

Net zoals bij alle Fossil-smartwatches zijn wederom de drie knoppen aan de rechterkant aanwezig. De middelste knop gebruik je om door de software te navigeren. Je kan ermee kan scrollen door de knop te draaien. De bovenste en de onderste knop stel je in om snel een app of een functie te activeren. Het aanraakgevoelig scherm bedien je via veegbewegingen. 

Prestaties en accuduur

Sinds de Fossil Sport zijn de Wear OS-smartwatches van Fossil uitgerust met de Qualcomm Snapdragon Wear 3100. Jammer genoeg bracht deze chipset weinig verbetering op het vlak van snelheid en op accuduur. Fossil probeert met de Gen 5 hier verandering in te brengen, en daar slagen ze voor een deel in.

Het werkgeheugen is verhoogd naar 1 GB, waardoor de snelheid van het horloge opmerkelijk is verbeterd. Animaties lopen vlotter en apps laden sneller. De Google Assistent reageert veel sneller op je spraakcommando’s, dan het geval was bij de Gen 4. Dankzij deze versnelling, vind ik de Fossil-smartwatch veel aangenamer bij dagelijks gebruik.

De accuduur is een een ander groot minpunt bij Wear OS-smartwatches dat Fossil probeert op te lossen. Fossil voorziet in de Gen 5 nu 4 batterijbesparing-modi, die functies van je smartwatch uitschakelen om zo het accuverbruik te verminderen. 

De eerste modus is de ‘dagelijkse modus’ waarbij de meeste functies van de Gen 5 smartwatch actief zijn. Zo is het ‘altijd-aan’ scherm, de luidspreker, meldingen en vibratiemotor geactiveerd. De locatiebepaling en Wifi-verbinding is enkel op vraag. Als je deze modus gebruikt zal je het horloge volgens Fossil 24 uur kunnen gebruiken, maar dit is volgens mij toch wel ruim gerekend. Als ik ‘s morgens om 7 uur de horloge van de lader haalde, had ik om 20 uur nog 25 procent batterij over. Gedurende de hele dag las ik regelmatig berichten op het horloge af en werd mijn hartslag via de hartslagmeter om de 20 minuten gemeten. Ik vind dit erg teleurstellend.

De tweede modus is de ‘uitgebreide modus’, waarmee je volgens Fossil het weekend mee kunt overbruggen. In deze modus worden er veel functies uitgeschakeld, zoals Wifi en de luidspreker. NFC en locatie worden alleen op vraag geactiveerd. Het ‘altijd-aan’-scherm wordt eveneens uitgeschakeld en je zal het scherm enkel kunnen activeren door op een knop te drukken. Nog een nieuwe functie is dat je bij bluetooth-verbinding kunt instellen, wanneer deze niet nodig is. Zo kan je er voor zorgen dat er geen bluetooth-verbinding is als je slaapt. Handig, maar je kan de horloge dan ook gewoon uitschakelen, want zonder bluetooth-verbinding is niet veel smartwatch meer over.

Wederom was de accuduur bij mijn test in deze modus, niet wat Fossil beloofde. Bij hetzelfde gebruik als bij de ‘daily’ modus, had ik om het einde van de dag nog 35 procent batterij over. Ik heb dan nog even verder getest, maar de volgende dag kreeg om 12 uur de melding dat ik nog maar 15 procent van de accu over had. Ik geraakte in deze ‘uitgebreide modus’ maar maximaal 1,5 dag verder met de horloge. Deze accuduur zien we ook bij andere smartwatch-merken zoals de Samsung Galaxy Watch Active, maar hierbij zijn alle smartwatch-functies geactiveerd. 

Een derde modus is de ‘aangepaste’ modus, waarmee je zelf kunt bepalen welke smartwatch-functies je wel of niet wil inschakelen. Deze modus gebruikte ik het meest van de tijd, want in vorige modi waren er functies geactiveerd of uitgeschakeld die wel of niet nodig had. Zo stelde ik de wifi-verbinding en de locatiebepaling in op aanvraag, en schakelde ik het ‘altijd-aan’ scherm, de ‘Oké Google’-detectie en NFC uit. Om het scherm te activeren wens ik alleen gebruik te maken van de polsbeweging en de bluetooth-verbinding laat ik tijdens de nacht uitschakelen. Jammer genoeg moest ik dan nog steeds de Fossil Gen 5 dagelijks laden.

De laatste modus is de ‘echte’ accubesparings-functie, genaamd ‘alleen tijd’. Via deze functie krijg je een ‘echte’ digitale horloge-belevenis. Het enige wat je dan nog met de smartwatch kunt doen is, de tijd bekijken. Ideaal dus als je enkel een horloge wil gebruikt om te weten hoe laat het is, maar heb je dan een smartwatch nodig? Ik denk het niet. Het kan wel een laatste hulpmiddel zijn om ervoor te zorgen dat je de ‘belangrijkste functie’ van een horloge blijft gebruiken, maar alle slimme functies vallen weg. Dus dagelijks laden is de boodschap en dit vind ik erg teleurstellend.

Naast de bovenstaande aanpassingen is de Fossil Gen 5 nu ook voorzien van een speaker. Jammer genoeg heeft deze weinig meerwaarde. De Google Assistent spreekt enkel nog maar in de Engelse taal, wat ik erg vreemd vind. Google Assistent is ondertussen het Nederlandse taal al enige tijd machtig. Telefoneren via de speaker viel eveneens erg tegen. De persoon aan de andere kant van de lijn klonk heel robotachtig en viel regelmatig weg. 

Fossil verhoogde eveneens hun opslaggeheugen naar 8 GB. Zo heb je meer ruimte om bijvoorbeeld muziek op te slaan. Spotify-gebruikers wil ik wel op de hoogte brengen van het feit dat het niet mogelijk is om hun Spotify-lijsten offline op te slaan op het horloge. 

Software

Wear OS

De Fossil Gen 5 draait net zoals alle andere Fossil -smartwatches op Wear OS, het smartwatch-besturingssysteem van Google. Momenteel draait Wear OS nog steeds op de Versie H, dat in november 2018 werd gelanceerd. Dit bracht enkele veranderingen met zich mee zoals een diepe slaapmodus als je de smartwatch een half uur niet draagt. Apps die je afsluit en daarna weer opstart, gaan verder op de plaats waar je vorige keer bent gestopt. De smartwatch herstarten of uitschakelen doe je nu ook eenvoudig via een bootmenu.

Onlangs lanceerde Google ook Tiles of widgets, die je terugvindt door naar links te vegen over het scherm. Deze widgets geven je snelle informatie zoals aankomende afspraken, het weer, nieuwsberichten of timers.

Meldingen die op je smartphone binnenkomen worden zonder problemen doorgestuurd naar de smartwatch. Berichten zoals WhatsApp kan je beantwoorden via een toetsenbord, emoji of door je bericht in te spreken via de ingebouwde microfoon.

Verder zijn er nog enkel voor- en nadelen aan Wear OS en deze bespreek ik even verder.

Apps en watchfaces

Fossil voorziet standaard verschillende watchfaces en apps op hun smartwatches. De watchfaces variëren van heel klassiek naar heel modern. Ik heb nooit de behoefte gehad om andere watchfaces te installeren. Heb je deze behoefte toch, vind je heel wat watchfaces terug in de Google Play Store. 

Een app die standaard aanwezig is op de Fossil-smartwatches is de Nike Run Club-app. Hiermee kan je gaan hardlopen via de ingebouwde GPS van je smartwatch, en hoef je jouw smartphone niet mee te nemen. Op zich is dit niet zo’n speciale app, want zo bestaan er verschillende beteren apps voor de Wear OS-smartwatch, zoals Strava. Nike Run Club is in mijn ogen dus een overbodige app.

Een groot voordeel aan Wear OS is dat bijna alle apps die op je smartphone geïnstalleerd staan, een bijhorende Wear OS-app hebben. Hierdoor kan je deze apps vanaf je smartwatch gebruiken. Zo kan ik bijvoorbeeld een boodschappenlijstje aanmaken in Google Keep op mijn smartphone en dit lijstje in de winkel afvinken op de Fossil Gen 5 smartwatch. 

Sport en fitness

Tegenwoordig worden smartwatches vooral gebruikt om bij de dagelijkse activiteit bij te houden om zo ‘gezonder’ te leven. Daarom vind ik het heel belangrijk dat deze functies aanwezig zijn en dat ze bruikbaar zijn. Vooral in dat laatste stelt Wear OS me sterk in teleur en dat lees je in dit onderdeel van de review.

De benodigdheden om te kunnen sporten met de Fossil Gen 5 zijn aanwezig. Er is een hartslagmeter en de smartwatch beschikt over ingebouwde GPS. De smartwatch heeft eveneens een 3 ATM certificaat, dus je kan er zelfs mee gaan zwemmen tot 30 meter diepte. Zwemmen heb ik niet gedaan met dit slimme horloge, maar wel gebruikt tijdens mijn wekelijks looptrainingen. Persoonlijk ben ik niet enthousiast over de ingebouwde sportfuncties van deze Gen 5-smartwatch.

Hartslagmeter

Aan de achterkant van de Fossil gen 5 vind je de hartslagmeter. Deze meet gedurende de dag om de 20 minuten je hartslag en zal die continue meten tijdens het sporten. 

Deze hartslagmeter werkt heel accuraat. Ik heb deze naast andere optische hartslagmeter gelegd zoals die van Fitbit en een Polar-borstband. Tijdens een loopsessie met constante snelheid merk ik op dat het verschil tussen de verschillende hartslagmeters vaak maar 1 of 2 hartslagen waren. Op het einde van de sessie verschilt de gemiddelde hartslag dan ook maar maximaal 3 hartslagen,wat voor mij bewijst dat de hartslagmeter accuraat werkt. 

GPS

Zoals ik al aangaf is er bij de Fossil Gen 5 ingebouwde GPS aanwezig. Dit betekent dat je zonder je smartphone kunt gaan hardlopen of wandelen en dat je snelheid wordt bijgehouden. Tijdens mijn wekelijkse looproutines liet deze GPS-meting me niet in de steek. De smartwatch maakt binnen de 20 seconden een GPS-verbinding en kan die de hele behouden gedurende het sporten. 

Google Fit

Net zoals bij elke smartwatch heeft de Fossil Gen 5 ingebouwde gezondheids-software, genaamd Google Fit. Jammer genoeg is dit niet te vergelijken met andere gezondheids-software op ander slimme horloges zoals de Fitbit Versa of de Samsung Galaxy Watch Active. Google Fit houdt bij hoeveel stappen je zet, hoeveel minuten je beweegt, hoeveel calorieën je verbruikt en monitort je hartslag, maar daar stopt het dan. Je gelopen trappen worden niet bijgehouden en het doet er helemaal toe hoe je geslapen hebt. Nochtans zij slaapuren een heel belangrijke gezondheidsparameter. Sportmerken zoals Polar gebruiken die om na te gaan of je genoeg uitgerust bent om terug te kunnen sporten. 

Eveneens zijn er weinig functies die je proberen te motiveren om meer te bewegen. Zo zijn er geen badges te winnen en kan je het niet tegen je vrienden opnemen om de meeste stappen te halen

Dankzij de uitgebreide sportkeuzes, zowel individuele- als groepssporten, is de kans groot dat je jouw favoriete sport zult kunnen uitoefenen met de Gen 5-smartwatch. 

Toch zou ik deze smartwatch niet aanraden om er mee te sporten. Het schermoverzicht tijdens het sporten is te onoverzichtelijk. Je kan niet instellen welke parameters je wil zien tijdens het sporten en moet je scrollen door het scherm om alle parameters te bekijken. Persoonlijk vind ik dit erg onhandig. Bij de andere merken kies ik zelf wat ik belangrijk vind tijdens het sporten en vwissel ik van schermen door te vegen op het scherm. 

Hartslagzones ontbreken eveneens, waardoor je niet weet welk effect een training heeft. Zo weet je niet of je aan vetverbranding aan het doen bent of eerder een cardiotraining uitvoert. Je kan ook niet zien wat je VO2max is, een parameter die je een beeld schetst over je huidige fitheid. 

Je kan natuurlijk nog altijd gebruik maken van andere sport-apps zoals Strava, maar voorkeur gaat uit naar een smartwatch die kant-en-klaar is voor gebruik. Daarnaast hangt het eveneens van deze platformen af of ze de Wear OS-apps blijven ondersteunen. Onlangs heeft Runkeeper besloten om de ontwikkeling van hun Wear OS-app stop te zetten

Conclusie

Ten opzichte van alle andere Wear OS-smartwatches, is de Fossil Gen 5 een stap in de goede richting. Naast het mooie design dat eruitziet als een klassiek horloge, zorgde Fossil ervoor dat alles op deze Gen 5 vlotter verloopt. Apps openen vlot en animaties lopen soepel. De kleuren op het AMOLED-scherm worden mooi weergegeven en zwart is echt zwart, waardoor de smalle schermranden niet opvallen. De automatische helderheid werkt prima op zowel donkere plaatsen als in direct zonlicht, waardoor het scherm in alle omstandigheden prima afleesbaar is. 

De Fossil Gen 5 draait, net zoals zijn voorgangers op Wear OS, de smartwatch-software van Google. Het grootste voordeel aan deze software is de grote hoeveelheid apps die je kan gebruiken op de slimme horloge. Voor bijna elke app die je gebruikt op je smartphone, is er  een Wear OS-app beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld een boodschappenlijst in Google Keep aanmaken op je smartphone en deze afvinken op je smartwatch. 

Meldingen die je op je smartphone ontvangt, worden prima doorgestuurd naar de smartwatch. Berichten kan je beantwoorden via een toetsenbord, emoji of inspreken via de ingebouwde microfoon. Verder is er de Google Assistent die je kan helpen bij je dagelijkse taken of bij het bedienen van bijvoorbeeld slimme verlichting.

Toch vind ik dat er aan Wear OS meer nadelen zijn, dan voordelen. Zo is er een te lage accuduur. Fossil heeft dit probleem proberen oplossen door verschillende accustanden te voorzien, maar dit gaf niet het gewenste effect. De Gen 5 moet je nog steeds dagelijks laden of je moet heel wat functies uitschakelen. Maar dan kan je jezelf de vraag stellen, waarom je eigenlijk een smartwatch nodig hebt? 

Op de Fossil Gen 5 is er is een nauwkeurige optische hartslagmeter en ingebouwde gps aanwezig. Sporten met deze smartwatch is dus zeker mogelijk, maar ik raad het af. Google Fit beperkt zich toch het bijhouden van je stappen, beweegminuten en verbruikte calorieën. De software daagt je niet uit om meer te bewegen en er is geen sociale community aanwezig. Daarnaast is het schermoverzicht tijdens het sporten erg onoverzichtelijk en mis ik de hartslagzones. Je kan wel apps van andere sport-platformen gebruiken zoals Strava, maar je hangt af van de fabrikant of deze hun Wear OS-app onderhoudt. 

Hierin presteert de concurrentie veel beter. Fossil heeft alvast een mooi poging gedaan om de Wear OS-smartwatch te redden, maar Google moet echt eens ten rade gaan bij de concurrentie om een betere Wear OS-ervaring te voorzien. 

Deze Fossil Gen 5 raad ik aan voor personen die deze als ‘juweel’ willen gebruiken en prima synchronisatie wensen met hun Android-smartphone. Wil je liever een ‘bijna complete’ smartwatch die je zowel in dagelijks gebruik als tijdens het sporten kunt gebruiken kijk je beter naar de Samsung Galaxy Watch of de goedkopere Galaxy Watch Active. Is je doel eerder fitnesstracking en wil je dat de accu enkele dagen meegaat? Kies dan voor de budgetvriendelijke Fitbit Versa Lite.

Positieve punten

+ Mooi design

+ Snelle reactietijd

+ Uitgebreid apps-aanbod

Negatieve punten

– Lage accuduur

– Beperkte sportmogelijkheden

De Fossil Gen 5 kopen

De Fossil Gen 5 koop je in diverse uitvoeringen voor een adviesprijs van 299 euro bij onder andere Coolblue en Bol.com.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!