Samsung heeft de Samsung Galaxy S21, de Samsung Galaxy S21 Plus en de Samsung Galaxy S21 Ultra aangekondigd. Het gaat om drie smartphones in het hoge segment waarbij de S21 Ultra de serie aanvoert. Ik heb de S21 Ultra geruime tijd mogen testen en in deze review lees je mijn bevindingen.
Samsung Galaxy S21 Ultra
De Ultra in de Galaxy S-serie staat altijd voor het beste van het beste in deze serie. De beste camera’s, het meeste werkgeheugen, het grootste scherm en de grootste accu. Daar hoort ook elk jaar het grootste prijskaartje bij. Dit jaar, 2021, is dat niet anders voor de S21 Ultra. Volgens Samsung is de S21 Ultra zelfs een vlaggenschip dat verder gaat waar eerdere smartphones stopten: “Het toestel combineert het meest geavanceerde professionele camerasysteem met het helderste en slimste scherm op een Galaxy ooit.†Of dit nu klopt of eerder marketing is, lees je in deze review.
Voor deze review heb ik de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag in de kleur Phantom Black (1299 euro) gebruikt.
De Samsung Galaxy S21 Ultra is beschikbaar in de kleuren Phantom Black en Phantom Silver
Specificaties
Behuizing: | Gorilla Glass Victus (voorzijde), Gorilla Glass (achterzijde), aluminium frame |
Afmetingen en gewicht: | 75,6 x 165,1 x 8,9 mm, 227 gram |
Scherm: | 6,8 inch QHD+ Dynamic AMOLED, 120 Hz |
Processor: | Exynos 2100 |
Werkgeheugen: | 12 GB / 16 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB / 256 GB / 512 GB |
Camera’s achter: | 12 MP ultragroothoekcamera met f/2.2 en OIS, 108 MP groothoekcamera met f/1.8 en OIS, 10 MP telecamera met f/2.4 en OIS, 10 MP telecamera met f/4.9 en OIS |
Camera’s voor: | 40 MP met f/2.2 |
Accu: | 5.000 mAh, 25W snelladen, 10W draadloos laden, USB PD 3.0 |
Androidversie: | Android 11, One UI 3.1 |
Extra’s: | S Pen-ondersteuning, UWB, Wifi 6E, IP68, AKG stereospeakers, Wireless PowerShare, 5G |
Adviesprijs: | 1249 euro / 1299 euro / 1429 euro |
Wat zit er (niet) in de doos
Ik wil beginnen met de verpakking waar de S21 Ultra in zit want die is in tegenstelling tot voorgaande jaren een stuk dunner. Dat komt omdat Samsung bij de Galaxy S21-reeks geen oplader en oordopjes meer meelevert, alleen een usb-c-kabel en een simpennetje. De oplader moet je zelf desgewenst aanschaffen. Samsung doet dit uit milieuoverwegingen en het doosje van de S21 is daarom ook kleiner dan van andere smartphones. De complete uitleg van Samsung omtrent het ontbreken van deze accessoires vind je hier.
- Snelhandleiding
- Usb-c naar usb-c-kabel
- Simpennetje
- Kunststof screenprotector (voorgeplakt)
Behuizing: groot en premium
De Galaxy S21-serie 5G introduceert een iconische Contour Cut Camera-behuizing die opgaat in het metalen frame, aldus Samsung. Contour Cut Camera staat voor de cameramodule aan de achterzijde die net als de Note 21 Ultra, behoorlijk uitsteekt, maar toch meer opgaat in de behuizing. Dat komt omdat Samsung de module laat doorlopen in de zijkant van de telefoon. Hierdoor lijkt het meer één geheel, dan op de Note 20, en ik vind dat ze daar goed in geslaagd zijn. De voorkant van het vlaggenschip komt met erg dunne schermranden en een ronde camera-inkeping aan de bovenzijde van het scherm. Dat is op het moment eerder regel dan uitzondering dus erg opmerkelijk is de voorzijde niet (totdat je het scherm aanzet, maar daarover later meer).
De rest van de behuizing ziet er net als voorgaande modellen weer gelikt uit, en voelt erg premium aan. Dat mag je ook verwachten van een telefoon in deze prijsklasse. Dat komt mede door het gebruik van Gorilla Glass op de achterzijde en het aluminium frame. De achterzijde heeft een matte afwerking en die zorgt ervoor dat vingerafdrukken zo goed als verleden tijd zijn. De voorkant is voorzien van Gorilla Glass Victus. Dat is de nieuwe generatie van Gorilla Glass die zorgt voor meer bescherming tegen krassen en valschade. Op de voorkant zit ook nog standaard een screenprotector. Op deze manier ben je dus zeer goed beschermd tegen krasjes en andere schade die je een hartverzakking kunnen geven. Deze telefoon kost namelijk 1299 euro en daar wil je zo lang mogelijk mee lopen zonder ook maar een minuscuul krasje erop. Voor dat bedrag had ik graag ook een transparante case in de verpakking gezien. Dat zou nog net dat beetje extra bescherming bieden. De S21 Ultra is namelijk ontzettend groot, met één hand bedienen is levensgevaarlijk, ook omdat de matte achterkant toch best wel glad is.
Er zit verder een speaker in de onderste rand, naast de simkaartsleuf en de usb c-ingang. Ruimte voor een tweede speaker is er niet. Dat zijn de concessies die je doet als je een telefoon met erg dunne schermranden wil maken. Rechts zitten de powerknop en de volumeknop. Ik wil nog wel eens de powerknop indrukken als ik het volume lager wil zetten. De knoppen zitten voor mijn te kleine handen dus net iets te hoog. De telefoon heeft ook weer een IP68-certificering en kan hierdoor voor een onbepaalde tijd ondergedompeld blijven. Dit is overigens getest tot een diepte van 3 meter. Ligt je S21 Ultra op 5 meter diepte, dan kun je maar beter met je kleren aan het water in duiken om hem te redden.
Scherm: beste ooit in een Galaxy?
Ik kan volmondig ja hierop antwoorden. Samsung heeft een 6,8 inch Dynamic AMOLED 2X scherm in de S21 Ultra gestopt. Dit scherm geniet van het beste van het beste op het gebied van specificaties. De telefoon heeft een Quad HD+ resolutie van 1440 x 3200 pixels. De telefoon heeft een verversingssnelheid van 120 Hz. Dat betekent dat het scherm 120 keer per seconde wordt ververst en hierdoor mooiere animaties weergeeft, onder andere bij het spelen van games. Samsung heeft de verversingssnelheid ook op de S21 Ultra slim gemaakt. De refresh rate (60 Hz of 120 Hz) past zich namelijk automatisch aan aan de content die je bekijkt. Deze optimalisatie moet een gunstig effect hebben op de accuduur. Of dat gelukt is, lees je verderop in deze review.
De telefoon heeft verder een piekhelderheid van 1500 nits, en dat is 25% helderder dan het scherm van zijn voorganger. Toch blijkt uit een test van GMSArena dat deze piekhelderheid niet behaald wordt. Hij blijft op 1023 nits steken, wat vergelijkbaar is met de Note 20 Ultra. Dan nog is is deze score hoger dan de meeste vergelijkbare telefoons zoals de OnePlus 8 Pro en de iPhone 12 Max. De hoogte van de piekhelderheid zorgt ervoor dat het paneel nog beter functioneert als je de telefoon buiten gebruikt. Met de S21 Ultra hoef je je daarover dus zeker geen zorgen te maken, ondanks dat ‘ie lager is dan aangegeven. Het scherm is vanuit alle hoeken zeer goed afleesbaar, in alle weers- en lichtomstandigheden.
Je hoeft je ook geen zorgen te maken om onbedoelde acties door het per ongeluk aanraken van de schermrand. De schermen van alle Galaxy S21-telefoons zijn nu namelijk plat en hebben geen afgeronde randen. Wat mij betreft is dat een verbetering.
De kwaliteit van het scherm kun je makkelijk testen als je één van de drie bewegende video’s hieronder instelt op het vergrendelscherm. De verschillende kleuren bewegen namelijk en dat ziet er zeer indrukwekkend uit. Je ziet meteen dat het AMOLED-scherm ontzettend diepe zwarte tinten afwisselt met spetterende kleuren. Daarnaast is het contrast zo ongeveer het beste wat ik tot nu toe op een telefoon heb gezien.
Samsung heeft de Galaxy S21 Ultra als eerste telefoon voorzien van een ‘zuiniger oled-scherm’. Daar heeft het bedrijf geen grote bekendheid aangegeven tijdens de lancering, en het nieuws pas onlangs bekend gemaakt. De nieuwe oled-technologie zorgt volgens Samsung voor 16 procent minder energieverbruik.
Samsung heeft nog een aantal opties voor het scherm, die we ook kennen van andere (Galaxy-)telefoons zoals een blauwlichtfilter dat de kleurstelling van het scherm (automatisch) aanpast aan de tijd van de dag wat kan resulteren in een betere nachtrust. Je kan ook weer de schermresolutie naar wens instellen (HD+, FHD+ of WQHD+). De 120 Hz verversingssnelheid werkt ook op de maximale resolutie, wat bij de Note 20 Ultra nog niet het geval was. Let wel, hoe hoger de resolutie, hoe hoger het batterijgebruik.
Supersnelle prestaties
De internationale Samsung Galaxy S21 Ultra heeft de Exynos 2100 als motor en de Amerikaanse/Chinese variant komt met de Snapdragon 888 van Qualcomm. Nu waren de reacties over de Exynos-chipset in voorgaande Ultra-modellen niet altijd even positief maar uit de testperiode van de S21 Ultra valt op te merken dat het vlaggenschip toch zijn mannetje staat. De uitkomsten van de CPDT Benchmark tonen aan dat het UFS 3.1-opslaggeheugen en het werkgeheugen ontzettend snel zijn. Op het gebied van grafische prestaties presteert de S21 Ultra vergelijkbaar met de Note 20 Ultra en net iets minder als de OnePlus 8T. Qua prestaties lijkt de 8T de betere keuze te zijn.
Toch zijn het de ervaringen met de prestaties in de praktijk die een smartphone het beste omschrijven. Ik heb de S21 Ultra dan ook met zware bestanden, zware grafische games en veel tegelijk draaiende apps bestookt en dat handelt de telefoon op zijn gemak af. Het 120 Hz-scherm draagt ook zeker zijn steentje bij aan de supersnelle prestaties van dit vlaggenschip. Je mag overigens bij een 1299 euro kostende telefoon met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag zeker niet minder dan dit verwachten. Toch is bevestiging op dit gebied altijd fijn en de S21 Ultra laat je dus op het gebied van prestaties niet in de steek. De hoeveelheid werk- en opslaggeheugen zijn ook nog eens futureproof. Je kan dus met gemak een aantal jaren vooruit met de S21 Ultra. Dat geldt ook voor 5G-ondersteuning want de Exynos 2100-chipset heeft 5G ingebouwd. Een downgrade ten opzichte van de S20 Ultra is overigens het ontbreken van geheugenuitbreiding via een microSD-kaart.
Accu en opladen
Ik heb de 5.000 mAh-accu van de S21 Ultra getest met FHD+ en met QHD+-resolutie, beide op 120 Hz verversingssnelheid, ofwel de optie Aanpasbaar, waar het scherm automatisch wordt aangepast aan de content die je bekijkt. Het Always On-scherm heb ik op de standaard instelling staan, namelijk Tik om 10 seconden weer te geven. Daarna gaat dit scherm weer uit, om zo te besparen op de accuduur.
In de eerste week fluctueerde de screen-on-time nogal eens maar na verloop van tijd werd deze beter. Ik hou aan het eind van de dag, rond 23.00 uur, zo’n 10 tot 20 procent over. Volgens de testapplicatie AccuBattery heeft de S21 Ultra een actieve schermtijd van 6 uur 9 minuten, en dat is net ietsje meer als de Galaxy Note 20 Ultra die met zijn scherm een actieve schermtijd had van 5 uur en 48 minuten. Het scherm van de Galaxy S20 Ultra 7 uur en 15 minuten actief zijn.
Samsung heeft ook een wijziging aangebracht in het batterijverbruik in One UI 3.1. Deze statistieken worden niet langer meer ’s nachts gereset. Je kan nu dus een volledige batterijcyclus zien, en niet alleen een volledige dag.
De accu van de S21 Ultra is voorzien van 25 watt snelladen. Het 45 watt laden van de S20 Ultra is helaas niet mogelijk. In de doos zit zoals gezegd geen oplader. Die zul je apart moeten kopen voor 24,99 euro. Het snelladen met de officiële lader kan ik dus helaas niet testen. Draadloos laden is ook weer mogelijk en dat ken met 15 watt. Andere apparaten opladen via omgekeerd draadloos laden (Wireless PowerShare 4.5 watt) is ook weer van de partij. Samsung komt ook met een Wireless Charger Duo (59,99 euro) waar je de telefoon en accessoires tegelijk draadloos kunt laden en een ‘gewone’ Wireless Charger (39,99 euro).
De accu van de S21 Ultra werkt met USB PD. Dat is Googles universele standaard voor usb-c-opladers. Google heeft deze standaard voor snelladen in Android verplicht, zodat fabrikanten niet langer alleen hun eigen standaarden kunnen gebruiken.
Schermontgrendeling
De ultrasonische in-screen-vingerafdrukscanner op de Galaxy S21 Ultra is nieuwe variant en is ook het vlak dat je vinger registreert is iets groter. Het ontgrendelen gaat in ieder geval razendsnel en echte haperingen merkte ik alleen als mijn vingers nat waren van het hardlopen in de regen. De sensor is snel omdat ze vingerafdrukken accuraat registreert.
Je kan op de Galaxy S21 Ultra ook gezichtsherkenning gebruiken om de telefoon te beveiligen. Maar vanwege het ontbreken van geavanceerde sensoren zoals een ToF-sensor of irisscanner, raad ik je af deze vorm van beveiliging te gebruiken. Het is niet zo veilig als de in-screen vingerafdruksensor.
Geluid
Het is de verdienste van Samsung dat de stereoluidsprekers op de Galaxy S21 Ultra er goed zijn. De klanken die uit de luidsprekers komen, vervormen niet en ook de bas komt goed uit de verf. Dolby Atmos-ondersteuning is inbegrepen, maar de 3.5mm jack ontbreekt. Oproepen die via de luidsprekers worden gevoerd, komen ook luid en duidelijk binnen. De gesprekskwaliteit is ook zo goed als je tegenwoordig van een telefoon verwacht.
Camera
De Samsung Galaxy S21 Ultra gaat op cameragebied een flink aantal stappen verder dan de S21 Plus en de S21. Deze telefoon heeft een 12 MP ultragroothoekcamera, een 108 MP groothoekcamera en twee 10 MP telecamera’s. Aan de voorzijde zit een 40 MP camera. Met de groothoekcamera’s kun je extra veel beeld vastleggen op een foto, en de telecamera’s laten je inzoomen op een object in de verte.
- 12 MP ultragroothoekcamera met f/2.2 en OIS
- 40 MP selfiecamera met f/2.2
100x Space Zoom
De Galaxy S21 Ultra 5G is verder voorzien van 100x Space Zoom net als zijn voorganger, maar nu wordt er ingezoomd door het nieuwe Dual-telelenssysteem. Dat systeem bestaat uit twee 10 MP zoomlenzen aan de achterzijde. De ene zoomlens komt met 3x optische zoom en de andere beschikt over 10x optische zoom. De optische zoom van de S20 Ultra bedraagt 4x ten opzichte van de primaire camera.
De camera bepaalt aan de hand van de afstand tot aan het object zelf welke zoomlens er wordt gebruikt. Ja kan ook zelf in de camera-app kiezen tussen 3x of 10x optische zoom. Uiteindelijk kan de S21 Ultra 100x Super Resolution Zoom aan. Hierbij wordt er 10x optisch ingezoomd, de rest wordt softwarematig verwerkt. Deze digitale zoom kan zorgen voor minder scherpe beelden.
- 108 MP groothoekcamera met f/1.8 en OIS
- 10 MP telecamera met f/2.4 en OIS
- 10 MP telecamera met f/4.9 en OIS
De optie Zoom Lock onderdrukt de invloed van trillende handen en met 30x zoom blijft je doel zo stabieler in beeld. Daarnaast beschikken alle lenzen op alle S21-telefoons over optische beeldstabilisatie. Bij OIS beweegt de lens ten opzichte van de sensor (of andersom) om zo bewegingen tijdens het nemen van foto’s of video te neutraliseren. Op deze manier hebben kleine trillingen van jouw hand geen gevolgen voor de beeldkwaliteit. Hierdoor kun je scherpere foto’s maken, wat ook in het donker van pas komt. Smartphonecamera’s zijn dan immers gevoeliger voor bewegingsonscherpte dan bij veel daglicht.
Nieuw functies voor de camera
Naast deze voornamelijk hardwarematige verbeteringen hebben de camera’s ook een aantal nieuwe mogelijkheden in de app gekregen die we hieronder voor je op een rij hebben gezet:
- 8K Video Snap: Selecteer beelden uit je 8K-video-opnamen, in hoge resolutie (33 MP). Zo leg je alle live-actie vast en maak je daarnaast superscherpe foto’s.
- Super Steady: Hoe snel je ook gaat en hoe zeer je misschien ook schokt, dankzij deze functie zijn je opnames altijd stabiel met een verbeterde 60fps.
- Director View: Zet de camera’s aan de voor- en achterkant tegelijkertijd aan om alles vast te leggen. En/of switch tussen de verschillende lenzen.
- Live Thumbnails: Voor een preview, om de hoek te wijzigen, of om in of uit te zoomen.
- Multiple mic recording: In combinatie met de Galaxy Buds Pro leg je tijdens de opnames omgevingsgeluiden en je stem vast. Zet de Galaxy S21 5G in Pro Video Mode op een driepoot en gebruik de Galaxy Buds Pro om je stem en andere geluiden op te nemen.
- Single Take: Dankzij AI leg je tot 14 stilstaande en bewegende beelden met één klik vast. Met Highlight Video en Dynamic Slow-Mo zet je de hoogtepunten extra in de spotlights
- Private Share: Je kan de locatie metagegevens van je foto’s verwijderen voordat je ze deelt. Met de nieuwe functie Private Share bepaal jij wie toegang krijgt tot de content die je verzendt, en hoe lang die beschikbaar blijft.
Director view viel me direct op. Samsung noemt het ook wel vloggermodus en je kan er mee filmen, zowel jezelf als het beeld voor je en tegelijkertijd schakelen tussen de verschillende camera’s. Erg leuk gedaan. Eén klein nadeel, Director’s View kan alleen FullHD-video’s op met 30 frames per seconde.
Director View
Daarnaast blijft Single Take een leuke functie. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakt deze functie in één opname tot wel 14 verschillende soorten foto’s en video’s van 3 tot 10 seconden. Hierdoor heb je altijd een leuke foto of video om te delen.
Foto’s
Over het algemeen is het camerasysteem dit jaar veel verbeterd en ik heb er over het algemeen heel weinig klachten over. De autofocus kan nog een tikkeltje sneller, wat in scherpte zou toenemen bij het maken van foto’s van bewegende kinderen en huisdieren. Daarnaast zijn de close-ups niet altijd even scherp bij de randen. Maar alle overige foto’s en video’s zijn voor 98% gewoonweg perfect. Hieronder zie je een serie foto’s en video’s gemaakt met de S21 Ultra inclusief opmerkingen.
Vanwege uploadbeperkingen in ons cms vind je een aantal foto’s gemaakt met de 108 MP groothoekcamera via de Drive-link hieronder.
De Galaxy S21 Ultra levert overdag erg sterke foto’s af, rijk aan detail en kleur maar ook niet teveel contrast zoals bijvoorbeeld de OnePlus 8 Pro doet. De foto’s komen het meest overeen met de werkelijkheid.
Foto’s overdag
De nachtmodus is ook sterk verbeterd. Het is nu een stuk helderder dankzij de grotere lens op de Galaxy S21 Ultra, en het werkt op alle camera’s. Inclusief de camera aan de voorzijde. De kiekjes zijn niet helemaal op het niveau van Googles Astro-modus, maar toch echt indrukwekkend.
Foto’s bij schemer
Eén van mijn favoriete mogelijkheden op de S21 Ultra is de macro-stand. In tegenstelling tot sommige andere smartphones heeft Samsung geen speciale macrolens in de Galaxy S21 Ultra gestopt. In plaats daarvan gebruikt Samsung de groothoeklens, een 12 megapixellens, voor macrofoto’s. Daarom zie je veel minder ruis in vergelijking met de 2 MP of 5 MP macrocamera’s die je tegenwoordig steeds vaker in telefoons vindt. Je houdt telefoon gewoon super dicht bij een object en hij gaat automatisch over op macro.
Macrofoto
Foto gemaakt met een filter
Samsung heeft de Space Zoom-functie verbeterd met de eerder genoemde Zoom Lock-functie en een laser AF-sensor. En alhoewel het dan soms lastig is om op een bepaald punt te focussen, als het eenmaal gelukt is, zijn de resultaten echt erg bijzonder. Alhoewel 100x inzoomen op een object voor mij niet erg veel toegevoegde waarde heeft, is het toch mooi om te zien dat het mogelijk is.
Het 3x tot 10x inzoomen (optisch) gebeurt zonder kwaliteitsverlies maar ook daarna, tot 30x inzoomen, weet de S21 Ultra erg scherpe beelden af te leveren en dat vind ik een erg goede prestatie die lang niet elke telefoon kan evenaren, op de Huawei P40 Pro Plus na misschien.
100x Space Zoom
De selfies zien er erg scherp uit en je kan kiezen voor een natuurlijke of een heldere kleurtoon voor alle selfies. Daarnaast kun je ook de groothoeklens gebruiken voor grote groepen.
Selfies in verschillende lichtomstandigheden
Video’s
De S21 Ultra is de eerste Galaxy-smartphone die opnames maakt met 60fps in 4K-kwaliteit met alle lenzen, inclusief de selfiecamera. Wat nog altijd opvalt is de vreemde 24 fps voor 8K-video. Deze framerate zorgt ervoor dat de extra details die je bij deze resolutie zou verwachten toch nog ontbreken. De videokwaliteit bij 4K en 60 fps is wel erg goed en dat geldt voor alle vier de camera’s.
Samsung One UI 3.1 software
In One UI 3.1 zitten een aantal nieuwe mogelijkheden waaronder de gum in de Galerij-app waarmee je ongewenste objecten uit een foto kunt halen, maar ook de eerder genoemde Director View, 8K Video Snap en Live Thumbnails. Verder heeft Samsung Single Take of Enkele opname verbeterd en Knox geoptimaliseerd onder de nieuwe naam Knox Vault. De S21-serie heeft de primeur met deze software en ook andere Galaxy-telefoons kunnen er op rekenen.
Nieuw in One UI 3.1
Zoals altijd zit One UI weer boordevol met mogelijkheden, teveel om hier op te noemen. Een aantal belangrijke en bekende functies zijn Samsung DeX, koppelen met Windows en Dual Messenger. Daarnaast zijn er nog een aantal nieuwe leuke features:
- Doorgaan met apps op andere apparaten: Op Huawei-telefoons kan je apps van je smartphone verder gebruiken op de MateBook-laptops. Apple heeft daarnaast ook een Continuity-functie en nu komt Samsung met de mogelijkheid om je apps verder te gebruiken op een ander apparaat, precies waar je gebleven bent. Dit werkt voor nu alleen nog met Samsung Internet en Samsung Notes en je kan ook tekst, afbeeldingen en meer kopiëren en op andere apparaten bekijken.
- Achtergrond telefoongesprek: Je kan een leuke achtergrond instellen voor contacten, en die krijg je dan te zien wanneer je door die persoon wordt gebeld.
- De gum in de Galerij-app: Hiermee kan je ongewenste objecten uit een foto halen
- Nieuwe volumeknoppen en nieuwe groepering van meldingen
Samenwerking met Google
Samsung heeft nauw samengewerkt met Google voor de S21-serie. Zo kun je op de Samsung Galaxy S21 voor het eerst kiezen tussen Samsung Free en Google Discover en worden Google Berichten en Google Duo standaard op de Samsung Galaxy S21-telefoons geleverd. Vooral de komst van Google Discover is voor mij een groot pluspunt aangezien ik dat vaker gebruik dan Samsungs alternatief. Je kan kiezen tussenbeide door het startscherm lang ingedrukt te houden en naar het linkerscherm te gaan. Helaas is de optie niet terug te vinden op de Note 20 Ultra met One UI 3.1.
SmartThings en Android Auto
Samsung introduceert met alle drie de S21-telefoons Android Auto-integratie voor SmartThings. Hiermee schakel je de Galaxy S21-telefoons in om je slimme apparaten thuis vanuit je auto te bedienen. Zo kun je de temperatuur van je thermostaat alvast verhogen als je nog onderweg bent naar huis. Zo kun je alvast de garagedeuren openen en de lampen op de oprit inschakelen als je bijna thuis bent. Hoe de integratie precies werkt, lees je hier.
Voorgeïnstalleerde apps
Samsung wil natuurlijk graag dat je gehele ecosysteem uit Samsung-producten bestaat, net zoals Huawei, Xiaomi, Apple en Google dat willen. Dat geldt ook voor de Samsung-apps, maar gelukkig heb je de keuzevrijheid tijdens het instellen van de telefoon. Je kan er dan voor kiezen om een groot aantal apps van Samsung niet te installeren als je daar geen behoefte aan hebt. Er blijven nog wel wat Samsung-apps over die niet allemaal te verwijderen zijn.
Updatebeleid
Samsung geeft een aantal Galaxy-telefoons drie jaar lang nieuwe versie-updates en de Galaxy S21 Ultra hoort hier ook bij. Je kan je dus rekenen op Android 12 in 2021, Android 13 in 2022 en Android 14 in 2023. Veel concurrenten geven hun telefoons maar twee jaar versie-updates en sommige fabrikanten komen zelfs met één Android-versie voor high-end smartphones.
Opvallende afwezige op de S21-serie zijn de uit Android 7.1 Nougat afkomstige naadloze updates. Met deze optie kunnen updates op de achtergrond worden geïnstalleerd zonder de tussenkomst van een gebruiker. Tijdens dit proces kun je dan gewoon je Android-telefoon blijven gebruiken. Met de komst van Android 11 zou deze functie verplicht gesteld worden voor fabrikanten maar blijkbaar is dit niet het geval. Als S21-bezitter kun je dus even niets met je telefoon doen als er een update binnenkomt. Je zal moeten wachten totdat het updatescherm weer verdwijnt.
In dit artikel vind je meer informatie over het updatebeleid van Samsung en van andere smartphonefabrikanten.
Extra mogelijkheden
Er is S Pen-ondersteuning!
De Samsung Galaxy S21 Ultra is de eerste Galaxy-telefoon die werkt met een S Pen, de stylus die we kennen van de Note-serie. Met deze stylus, die gebaseerd is op de technologie van Wacom, kun je onder andere schetsen of aantekeningen maken, foto’s bewerken en documenten ondertekenen. Deze stylus is los verkrijgbaar in combinatie met een speciale case van 89,99 euro. Je kan ook een bestaande S-Pen van een Galaxy Note of Galaxy Tab gebruiken.
Smart Clear Cover met S Pen
Gelukkig heb ik nog zo’n S Pen liggen en kunnen testen op de S21 Ultra. Je kan bijvoorbeeld notities maken in combinatie met de vernieuwde Samsung Notes-app. Deze app bevat afzonderlijke pagina’s zodat je die kunt sorteren of indelen. Je kan ook PDF’s importeren en hierop schrijven of tekenen. Je kan daarnaast een screenshot maken en hierop dingen schrijven of omcirkelen, of tekening maken met de PENUP-app. De Air-acties of Air Gestures van de Note 21-serie zijn trouwens niet aanwezig. Je kan dus bijvoorbeeld niet de camera starten als je de penknop van de stylus ingedrukt houdt of gebaren maken voor bepaalde acties.
Wifi 6e en je autodeur openen met de S21 Ultra
De Galaxy S21 Ultra beschikt over wifi 6e-ondersteuning. Wifi 6e voegt naast 2,4 en 5 GHz een nieuwe frequentie toe op 6 GHz, waarmee hogere internetsnelheden haalbaar zijn. De Samsung Galaxy S21 Plus en de Samsung Galaxy S21 Ultra hebben daarnaast ook Ultra Wideband-ondersteuning. Samsung geeft aan dat het in de nabije toekomst mogelijk is om met de toestellen uit de Galaxy S21-serie (contactloos) je autodeur te ontgrendelen, zodra je je dichtbij het compatibele voertuig bevindt. Met wifi 6e en UWB op deze telefoon ben je dus toekomstbestendig, mocht je zo’n router of slimme auto in de nabije toekomst aanschaffen. Meer over de digitale autosleutel en de S21 vind je hier.
Conclusie
Samsung heeft onder de motorkap van de S21 Ultra wat kleine radartjes aangeschroefd. Dit heeft geresulteerd niet zo maar een high-end telefoon want de specificaties zijn gewoonweg topklasse, nee, het heeft gezorgd voor een telefoon die behoort in de top van de topklasse. Het is meteen ook het beste vlaggenschip dat Samsung op de markt heeft gezet en elk jaar krijgen ze dit predicaat weer voor elkaar. Petje af voor Samsung.
Is het dan allemaal halleluja? De perfecte telefoon bestaat niet, want als consument zul je altijd concessies moeten doen. In dit geval heeft de S21 Ultra geen 3.5mm koptelefoonaansluiting, geen uitbreidbaar opslaggeheugen, geen 45 watt snelladen, geen oortjes en oplader en de accuduur kan nog altijd beter. Je zal dus moeten kiezen uit 128 GB, 256 GB of 512 GB opslag, een lader moeten aanschaffen en draadloos of via een adapter muziek moeten luisteren.
Daarentegen heeft Samsung wel Samsung de adviesprijzen van de Galaxy S21-serie weten te verlagen met prijzen variërend van 50 euro voor de Galaxy S21 met 128 GB tot 120 euro voor de Galaxy S21 Ultra met 512 GB. De S20 Ultra (16 GB/512 GB) kostte 1549 euro en de S21 Ultra (16 GB + 512 GB) koop je nu voor een adviesprijs van 1429 euro.
Samsung belooft dat de Galaxy S21 Ultra het meest geavanceerde professionele camerasysteem combineert met het helderste en slimste scherm op een Galaxy ooit. Die belofte maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf waar. De S21 Ultra heeft het beste scherm en de beste cameraset-up in de Galaxy-geschiedenis. Daarnaast kun je rekenen op uitstekende prestaties, drie jaar lang updates, fijne geïntegreerde Google-apps en natuurlijk de S Pen-ondersteuning. Deze Galaxy S21 Ultra is tot nu toe de beste Samsung-telefoon ooit.
Positieve punten
+ Zeer indrukwekkend AMOLED-scherm
+ Plat scherm en geen afgeronde randen
+ Uitstekende camera met indrukwekkende zoomprestaties
+ Prachtige matte behuizing
+ Google Discover en andere Google-integraties
+ S Pen-integratie
Negatieve punten
– Accuduur kan beter
– Geen 45 watt snelladen
– Opslaggeheugen is niet uitbreidbaar
Samsung Galaxy S21 Ultra kopen
De Samsung Galaxy S21, Galaxy S21 Plus en S21 Ultra liggen 29 januari in de winkels en kun je ze meteen pre-orderen.
Samsung Galaxy S21
- Samsung Galaxy S21 (8 GB + 128 GB) – 849 euro
- Samsung Galaxy S21 (8 GB + 256 GB) – 899 euro
- Coolblue, MediaMarkt, Bol.com, Belsimpel, Mobiel.nl, Vodafone, T-Mobile, KPN
Samsung Galaxy S21 Plus
- Samsung Galaxy S21 Plus (8 GB + 128 GB) – 1049 euro
- Samsung Galaxy S21 Plus (8 GB + 256 GB) – 1099 euro
- Coolblue, MediaMarkt, Bol.com, Belsimpel, Mobiel.nl, Vodafone, T-Mobile, KPN
Samsung Galaxy S21 Ultra
- Samsung Galaxy S21 Ultra (12 GB + 128 GB) – 1249 euro
- Samsung Galaxy S21 Ultra (12 GB + 256 GB) – 1299 euro
- Samsung Galaxy S21 Ultra (16 GB + 512 GB) – 1429 euro
- Coolblue, MediaMarkt, Bol.com, Belsimpel, Mobiel.nl, Vodafone, T-Mobile, KPN
Samsung Galaxy S21 Ultra accessoires
- S Pen – 39,99 euro
- 25 watt reisadapter – 24,99 euro
- Covers – van 19,99 euro tot en met 89,99 euro
- Andere accessoires
Samsung Galaxy S21 pre-order cadeaus
Plaats je een Galaxy S20 pre-order, dan krijg je het toestel op de releasedatum meteen in huis. Dat is dus 29 januari. Daarnaast krijg je bij je pre-order een setje Galaxy Buds-oordopjes en een Galaxy SmartTag.
- Samsung Galaxy S21 – Samsung Galaxy Buds Live (139 euro) + Samsung Galaxy SmartTag (29,99 euro)
- Samsung Galaxy S21 Plus – Samsung Galaxy Buds Live (139 euro) + Samsung Galaxy SmartTag (29,99 euro)
- Samsung Galaxy S21 Ultra – Samsung Galaxy Buds Pro (229 euro) + Samsung Galaxy SmartTag (29,99 euro)
Samsung Galaxy Buds Pro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
en de duurste
is de standaard Kunststof screenprotector beetje goed of kan je beter een andere nemen ??
mooi toestel en scherm, alleen de camera deugt niet, mijn foto’s en videos zijn onscherp en met veel ruis wanneer je zoomt, zelf met de laatste firmware update ‘AUB9″…
Jammer dat samsung zijn klanten geen betere start up versie kan geven, en ontwikkelingen doorzet maanden na de lancering, intussen heb ik wel een slecht presterende device, en de cameras waren net de hoofdreden waarom ik hem gekocht heb
De Europse versie maakt heel slechte foto’s en videos, van lagere kwalteit dan de S20Ultra. Schandalig dat Samsung toptoestel aan topprijzen op de markt brengt die software matig in orde zijn.De test op DXoMark bevestigt dit
De ultra is een super mooie telefoon. Ik zou hem heel graag willen. Wel vind ik het belachelijk dat er geen micr sd kaart meer in kan. Wel 2 simkaarten, maar geen micro sd kaart. Ik ken niemand die een tweede simkaart gebruikt. Meestal krijg je toch een telefoon van je werk voor het tweede zakelijke nummer. Ze stunten wel met 8k videorecording, maar je kan maximaal 3 uur filmen in 8k met de 512gb variant. Wel een beetje vreemd…… Dat hij kan opladen met 25 watt is ook niet meer van deze tijd. Ik had op zijn minst 45 watt verwacht van een toestel in dit segment. Wanneer er een micro sd kaart in kon en hij kon opladen met 45 watt had ik hem direct gepreordered
Giel 234 en sebastien!…Elk tijdperk of tijdsperiode heeft zijn eigen technologie. 2013 is niet 2021 toch, en 2021 is niet bijv 2029. ?
knap hoe Samsung blijft innoveren en hun sterke punten, zoals met het scherm en de camera’s de concurrentie een stap voor blijven.
zal niets voor mij zijn maar in de toekomst zou het leasen via Samsung wel een optie kunnen zijn. voor de S21 ultra 12gb ram en 256 rom betaal je 99 euro eenmalige activatie van leaseplan en 24 maal 47 euro wat in totaal neerkomt op een Kostprijs van 1227 aan leasing. hierin zit wel een 24 uur garantie dat je onmiddellijk binnen de dag bij eender welke schade aan huis een ander toestel krijgt, volledige verzekering tegen alle schade of diefstal en extra lease customer voordelen. tevens kun je volgens ik vernomen heb steeds vroegtijdig je toestel upgraden naar een nieuwer model aan de daarvoor bepaalde maandprijs met automatische 24 maand verlenging. ok je toestel is misschien niet je eigen toestel maar anderzijds kun je met een klein startbudget van 99 instappen en heb je betaalbaar steeds het nieuwste toestel. En extra voordeel is dat je in geval van tegenslag door Samsung geholpen wordt zonder meerkosten. ondertussen hoop ik toch wel minstens nog een jaar mijn geweldige 8T aan te houden en wie weet dan leasen want dan kan abonnement telecombedrijf goedkoper ?
Prima, duidelijke review Claudia. Als ik geen Note 20 had zou ik de s21 direct aanschaffen ?
Is de s-pen, die bij de s21 aanvullend te koop is, oplaadbaar? Bij de Note wordt de bijbehorende s-pen nl in het toestel opgeladen. Ws is de pen bij de s21 “passief” en dus zonder air gesture en zonder extra functies knopje s-pen.
Nokia 3/5xxx series zijn voor mijn nog steeds de beste mobiels ooit gemaakt ?.
Wat betreft de Samsung Galaxy S21 Ultra, ik ben het met je eens dat dit op dit moment de beste is, maar de beste in de Galaxy-geschiedenis, was de Samsung Galaxy S3.