Samsung Galaxy Buds Live
Dit voorjaar kwam Samsung alvast met een verbeterde versie van de Samsung Galaxy Buds, zijn paar van draadloze oortjes. De Buds live kregen een betere audiokwaliteit, en een accu die veel langer meeging.
Velen dachten misschien dat we met die nieuwe oortjes het laatste hadden gezien van nieuwe Samsung-wearables, maar niets is minder waar. Samen met de Note 20-reeks toonde Samsung ook de Buds Live, dat is een nieuw paar volledig draadloze oortjes die komen met een pasvorm die op kidneybonen lijkt. Eerder kon ik al de originele Galaxy Buds testen en de Plus-versie en ik was dan ook erg benieuwd om te ontdekken hope goed deze oortjes presteren.
Design en bouwkwaliteit
Het design van deze Buds Live is heel erg nieuw in vergelijking met de overgang van de de Galaxy Buds naar de Galaxy Buds Plus die grotendeels identiek waren. Op het eerste gezicht is het design een beetje vreemd. Het is namelijk een vrij nieuw ontwerp wat je bij de meeste andere draadloze oortjes niet ziet.
We zien dat de meeste draadloze oortjes grofweg het design volgen van de populaire AirPods van Apple, en de Buds live voelt dus meteen verfrissend aan. Al was ik in het begin nog sceptisch toen ik voor het eerst de beelden van deze oortjes zag. Toch zien de Buds live er in real life erg goed uit en de kracht van dit design laat zich vooral voelen bij het draagcomfort. Daarover zo meteen meer.
Ik heb wel één nadeel opgemerkt en dat is dan één van de case van deze oortjes. Dit keer kiest Samsung niet voor een pilvormig doosjes maar een rechthoek met afgeronde hoeken. Het nieuwe doosjes ziet er nog steeds gelikt uit en het straalt premium-kwaliteit uit, maar het is veel minder eenvoudig om even met één hand te openen.
Draagcomfort en bediening
Het draagcomfort van deze Buds Live-oortjes is echt heel goed, en dat is allemaal aan die ‘boonvorm’ te danken. De oortjes blijven hiermee erg goed in je oorschelp zitten en tijdens het hardlopen had ik dan ook nooit de angst om een oortje te verliezen. Daarnaast merk je door het lage gewicht nauwelijks dat je ze in je oor hebt. De Bus Live zijn dus geschikt om voor lange tijd aan één stuk te gebruiken.
Wat typisch is voor draadloze oortjes is de aanraakgevoelige bediening, en dat wij de Galaxy Buds en de Plus-versie niet anders. Je tikt kort om te af te spelen of te pauzeren, je kan door muzieknummers bladeren, het volume aanpassen en de active noise-cancelling (ANC) bedienen.
Minder goed is dat de touch-bediening soms te gevoelig is en in andere omstandigheden dan weer te weinig gevoelig is. Tijdens het hardlopen merkte ik al gauw dat de oortjes uit zichzelf pauzeerden. Als ik de muziek dan weer wilde aanzetten, registreerde hij soms twee aanrakingen waardoor hij naar de volgende track ging. Dat is toch wel vervelend. In andere gevallen stelde ik dan weer vast dat ik soms hard op de oortjes moest drukken om een knop te laten werken. Jammer.
De Galaxy Buds Live kunnen net als de Buds Plus verbinding maken met Spotify, je kunt instellen dat bij lang drukken op de oortjes Spotify automatisch worden gestart. Dit werkt gewoon erg prettig als je natuurlijk deze muziekstreamingdienst gebruikt.
Geluid
Het geluid in deze oortjes heeft me echt heel erg verrast. Het was al goed bij de Galaxy Buds Plus, maar Samsung heeft duidelijk nog verbeteringen aangebracht in vergelijking met de oortjes van dit voorjaar. Dat merk je bij bastonen die ook extra goed klinken, en daar speelt ook het design van deze Buds Live een rol bij.
Toch gaat het op het basgeluid na eerder om een evenaring wat de geluidskwaliteit betreft. Dit keer krijgen we geen echte radicale verbetering zoals dat met de Buds Plus-oortjes het geval was. De oortjes doen het wel goed ongeacht de muziekgenres die je graag beluistert.
Noise cancelling
De Samsung Galaxy Buds en de Plus-versie kwamen zonder een active noise cancelling-feature. Dat is een functie die je omgevingsgeluid onderdrukt doordat je oortjes met hun microfoons het geluid opvangen en dan ’tegengeluid’ afspelen. Veel concurrenten van Samsung gebruiken al wel ANC bij hun draadloze oortjes, en het is dus een logische stap dat Samsung mee op de boot springt.
Dat heeft Samsung dan ook gedaan, maar in mijn ogen – of moet ik zeggen “oren” – heeft het bedrijf gefaald. De noise cancelling-functie kan je simpelweg activeren door je oortje lang in te drukken, maar zodra je de feature activeert, hoor je nauwelijks het verschil. Als we kijken naar concurrenten zoals de Freebuds Pro van Huawei, dan merken we dat die geluiden tot 50 dB kan wegfilteren, maar bij de Buds Live heeft de ANC nauwelijks effect. Er is ook geen manier om de gevoeligheid van de noise cancelling aan te passen.
Vermoedelijk heeft het ontwerp van de oortjes hier een negatieve invloed, want het tegengeluid van de Buds Live wordt minder diep in je oren afgespeeld, dan bij een anders design voor draadloze oortjes. Ik durf zelfs zeggen dat de originele Galaxy Buds en de Plus-versie die zonder ANC komen er nog beter in slagen om het omgevingsgeluid op een puur fysieke wijze weg te werken.
Microfoon (voor bellen)
De Galaxy Buds Live hebben drie microfoons die een goede gesprekskwaliteit zouden moeten garanderen. Dat lukt Samsung in de meeste gevallen, maar niet altijd. Ben je binnenshuis aan het bellen, dan is de kwaliteit gewoon erg goed. bel je al fietsend, dan hoor je toch al snel veel ruis over de lijn door de wind. We merken dat wel meer draadloze oortjes daar problemen bij ondervinden, en de Bus Live zijn daarvoor geen uitzondering.
Equalizer
De equalizer-functie werkt in de Samsung Galaxy Wearable-app erg eenvoudig op dezelfde manier als de voorgaande generaties van de Galaxy Buds. Je kan vlot schakelen tussen verschillende presets, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Mijn voorkeur ligt ligt bijvoorbeeld bij de stand ‘Dynamisch’, en die geeft en goed allround-geluid bij verschillende muziekstijlen.
De app
Je kan de verschillende instellingen van de Buds live aanpassen in de Samsung Galaxy Wearable app. Dat is de app die Samsung gebruikt voor al zijn wearables en de indeling van de app is erg duidelijk. Je hebt veel instelmogelijkheden zoals: ‘Meldingen hardop voorlezen’, ‘Zoek mijn oortjes’, en in de ‘Labs’ , ofwel toegang tot de experimentele functies. Daar merkte ik de mogelijkheid om een drukkend gevoel in je oor weg te werken als je de oortjes in combinatie met noise cancelling gebruikt. Ik heb dat gevoel niet gehad dus heb deze feature ook niet nodig gehad. In de app kan je ook eenvoudig zelf handelingen koppelen aan de touch-bediening van de Buds Live.
Accuduur
De accuduur van de Galaxy Buds Live is prima, en dat speelt een grote rol voor draadloze oortjes. Je wil ze namelijk zo lang mogelijk gebruiken in combinatie met de oplaadcase dat de accuduur moet verlengen. Samsung geeft aan dat je zo’n 8 uur met de oortjes zelf kan (mits je ANC uit hebt staan), en dat de case de oortjes nog 1,5 keer kan opladen. In de praktijk gebruik je de oortjes niet 8 uur lang aan een stuk en stop je ze wel vaker even in de case als je ze even niet gebruikt, maar hoe dan ook blijkt die gebruiksduur wel accuraat te zijn. Daarnaast laden de oortjes heel snel op waardoor ze na ene kort oplaadmoment weer volop kan gebruiken.
Conclusie
Samsung maakt gewaagde keuzes met de Galaxy Buds Live, en ik was door aan aantal kenmerken van de oortjes echt verrast. Het nieuwe design is wat mij betreft een goede vondst, want het zorgt ervoor dat je oortjes nog beter zitten en het komt ook het geluid ten goede voor de lage tonen.
Minder positief is dan weer de nieuwe ANC-functie, en hoewel Samsung er wel groots mee uitpakt, is het resultaat teleurstellend. Sommige concurrenten van de Buds live doen het gewoonweg beter, en hopelijk weet Samsung dit aspect in een volgende versie te verbeteren. Daarnaast verwacht ik ook dat de touch-bediening bij een opvolger van de Buds Live beter zal werken.
Positieve punten
+ Geluidskwaliteit
+ Accuduur
+ Design
Negatieve punten
– Active noise cancelling stelt sterk teleur
– Touch-bediening soms onbetrouwbaar
Samsung Galaxy Buds Live kopen
De Samsung Galaxy Buds Live zijn verkrijgbaar in de kleuren Mystic Black, Mystic Bronze en Mystic White. De adviesprijs bedraagt 189 euro en je vindt de oortjes bij MediaMarkt, Coolblue, Belsimpel, Bol.com, Mobiel.nl, Amazon.nl en de website van Samsung.
Galaxy Wearable (Samsung Gear)
Samsung Electronics Co., Ltd.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nadeel vind ik dat deze alleen Bixby en dus niet de google assistent ondersteund.
Beetje het algemene bij Samsung dus wel android maar wel zo dat er vooral gewerkt word aan hun eigen ecosysteem.