Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

‘UFS 3.1-opslaggeheugen is sneller en gebruikt minder energie’

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
1 februari 2020, 18:30
3 min leestijd
‘UFS 3.1-opslaggeheugen is sneller en gebruikt minder energie’

Lees verder na de advertentie.

UFS 3.1-opslag

Vrijwel alle laptops en desktopcomputers die je tegenwoordig kunt kopen, zijn voorzien van SSD-opslag. Het voordeel van SSD-opslag, is dat het een heel stuk sneller is dan de opslag op een HDD. Je telefoon maakt gebruik van opslaggeheugen vergelijkbaar met SSD-geheugen. Midrange-toestellen bieden vaak eMMC-opslaggeheugen, terwijl high-end telefoons UFS (Universal Flash Storage) opslag bieden. Het grootste, evenals het belangrijkste verschil is dat eMMC-geheugen een stuk trager is dan UFS-opslag, omdat het eerstgenoemde protocol niet tegelijkertijd kan lezen en schrijven op de chips.

Samsung begon in 2015 met het gebruiken van de UFS-opslagprotocollen

Vrijdag heeft JEDEC Solid State Technology Association een nieuw protocol bekendgemaakt, binnen de UFS-standaard. Eind mei 2019 introduceerde JEDEC de overstap van UFS 2.1 naar UFS 3.0. Niet alleen qua nummering een flinke stap, de cijfers liegen er niet om. Binnen een jaar na de lancering is het tijd voor een opvolger, genaamd UFS 3.1 (of in technische termen: JESD220E). Binnen UFS 3.1 zijn er een drietal pijlers, waarop verbeteringen zijn gebaseerd: Write Booster, DeepSleep, evenals Performance Throtteling Notification. Waarbij de eerste pijler voornamelijk zal zorgen voor betere prestaties in het dagelijks leven.

Nieuw protocol?

UFS 3.1 is eigenlijk niets meer dan een doorontwikkeling van UFS 3.0. Dit is hoofdzakelijk te zien aan de doorvoersnelheden van het protocol – die zijn tussen UFS 3.0 en 3.1 immers gelijk gebleven, op 23,2 Gbps. Is er dan iets te merken van de snelheidsverbeteringen? Gelukkig wel: met Write Booster kan het protocol immers hogere snelheden in de praktijk behalen. Een deel van het geheugen wordt ingezet als cache, waar bestanden snel op weggeschreven kunnen worden. Pas daarna worden deze bestanden naar een definitieve locatie verplaatst. In de praktijk zal het betekenen dat schrijfacties op de telefoon sneller worden.

De OnePlus 7 Pro was de eerste telefoon met UFS 3.0-opslaggeheugen

SSD’s hebben zo’n cachepartitie immers al jaren; je ziet dan ook dat de varianten zonder cache in de praktijk een heel stuk minder snel opereren. Naast snelheid, is het ook belangrijk dat telefoons net weer iets zuiniger worden. JEDEC heeft daarvoor DeepSleep in het leven geroepen – een functie die zich prima leent voor midrange-toestellen. Ten slotte biedt UFS 3.1 de Performance Throtteling Notification: een notificatie waarmee het systeem op de hoogte wordt gebracht als het geheugen slomer gaat werken als het ‘te warm’ wordt. Met het nieuwe protocol, krijgen fabrikanten ‘controle over het energieverbruik en de snelheden’, aldus JEDEC-topman Mian Quddus.

OnePlus 8 (Pro)

Bij de introductie van UFS 3.0-geheugen, was OnePlus de eerste fabrikant die aan de slag ging met het vernieuwde protocol. Het is onbekend of de fabrikant wederom van plan is om als eerste van start te gaan met de productie van telefoons die het protocol omarmen. Een lancering van OnePlus 8-toestellen lijkt nog even op zich te laten wachten, dus het zou geen vreemde keuze zijn. Mogelijk kiest Samsung er met zijn Galaxy S20-serie ook voor om UFS 3.1-opslaggeheugen te gebruiken. Toch is de kans klein, gezien de lancering van de telefoon al nabij is. Het is een technisch verhaal, maar op het eind is een ding duidelijk: alles wordt sneller.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!