Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

4 vormen van beeldstabilisatie bij smartphonecamera’s uitgelegd

Sebastien Marien
Sebastien Marien
10 juni 2020, 20:22
6 min leestijd
4 vormen van beeldstabilisatie bij smartphonecamera’s uitgelegd

Lees verder na de advertentie.

Een kwalitatieve vorm van beeldstabilisatie is een belangrijk aspect bij het nemen van foto’s en video’s, en een dat vaak onderschat wordt. Wij vertellen je over verschillende vormen van stabilisatie bij smartphonecamera’s.

Beeldstabilisatie

Als we aan cameraprestaties denken en aan wat een smartphonecamera nu juist goed maakt, dan denken we vaak aan het aantal megapixel, wat de mate van details in foto’s bepaalt, of de sensorgrootte in combinatie met de pixelgrootte die bepaalt of sensor voldoende licht kan opvangen. Een aspect dat soms nogal ondergesneeuwd raakt is de vorm van beeldstabilisatie van een camera, maar toch speelt het juist een belangrijke rol bij het uiteindelijke resultaat van foto’s en filmpjes.

Als je foto’s neemt met je telefoon doe je dat doorgaans zonder een statief en dan zijn trillingen onvermijdelijk. Zonder enige vorm van beeldstabilisatie zouden onze foto’s en filmpjes slechts een zielig hoopje van wazige beelden zijn. Een camerasluiter moet namelijk geopend zijn om een foto te nemen en tijdens dat moment kan de kleinste beweging een beeld verknoeien. Misschien heb je al weleens wazige beelden gezien als je ’s nachts foto’s maakt? Dat komt omdat de sluiter dan lang open blijft om veel licht op te vangen, en dan is de minste beweging te veel.

Er is veel verschil in de kwaliteit van beeldstabilisatie en wij bepreken daarom de verschillende vormen van beeldstabilisatie bij smartphonecamera’s.

De Huawei P40 Pro heeft zowel OIS bij de hoofdcamera bij de hoofdcamera als periscoopcamera

1. Optische beeldstabilisatie (OIS)

OIS is een hardware-oplossing die ervoor zorgt dat beelden stabiel zijn tijdens het nemen van foto’s of schieten van filmpjes. Fabrikanten gebruiken een micro-elektromechanische systeem (MEMS)-gyroscoop die bewegingen detecteert en vervolgens de camera hierop aanpast.

Het voordeel bij deze methode is dat beelden niet bijgesneden worden, en vooral bij video krijg je dan een natuurlijker beeld zonder vervormingen. Anderzijds is OIS bijna een must als je consequent goede foto’s wil nemen in minder goede lichtomstandigheden. Het belangrijkste nadeel is de prijs van de hardware die de algemene prijs van een toestel de hoogte injaagt. In de meeste gevallen zie je dan ook enkel OIS bij de hoofdsensor bij een telefoon, al zijn er ook gevallen waarbij het je bij de telecamera ziet.

2. Elektronische beeldstabilisiatie (EIS)

Fabrikanten die liever niet het hogere prijskaartje voor optische beeldstabilisatie aan een telefoon hangen, kiezen in veel gevallen voor elektronische beeldstabilisatie als alternatief. Als je foto neemt of filmt, gebruikt de telefoon zijn accelerometer om kleine bewegingen te detecteren en vervolgens grijpt de camera softwarematig in met als doel om het onderwerp op dezelfde plaats in het frame te houden. De betere EIS gebruikt kunstmatige intelligentie om het onderwerp in een beeld  te herkennen.

Budgetvlaggenschepen zoals de Mi 9T Pro en de Mi 9 komen soms zonder OIS

Als EIS er niet in slaagt om door de bewegingen het onderwerp in beeld te houden, dan krijg je bij video een ‘stuiterig’ effect waarbij alles heen en weer beweegt. Daarnaast kan je nooit beelden schieten met het volledige frame van de sensor, want de randen van je beeld vallen weg en dienen als een bufferzone voor de EIS. Je kan dus beelden schieten in een kleinere hoek. Heb je bijvoorbeeld al eens gezien hoe je camera lichtjes lijkt in te zoomen als je van de hoofdcamera naar portretmodus overschakelt? In dat geval vallen de randen weg en schakel je over naar EIS.

https://www.youtube.com/watch?v=x5rHog6RnNQ

OIS en EIS op de Pixel 2

3. Hybrid beeldstabilisatie (HIS)

In veel gevallen combineren fabrikanten optische beeldstabilisatie en elektronische beeldstabilisatie voor een zogenaamde HIS. Alleen geven merken die technologie graag een eigen naam zoals Huawei dat het bijvoorbeeld ‘AIS’ noemt, als verwijzing naar kunstmatige intelligentie dat de hardwarematige beeldstabilisatie ondersteunt.

De OPPO Find X2 Pro heeft een Ultra Steady-modus tijdens het filmen die OIS en EIS combineert

Bij HIS gebruik je nog steeds de MEMS-gyroscoop, maar er is dan een bufferzone waarin het beeld wordt bijgesneden, al is die veel kleiner dan bij EIS. Veel fabrikanten grijpen enkel naar HIS in moeilijkere omstandigheden, zoals een nachtfoto met een lange sluitertijd, video-opnames of HDR-fotografie. De technologie wordt zelden toegepast bij fotografie in normale lichtomstandigheden, want dan volstaat de OIS, maar voor video kan HIS een meerwaarde betekenen. Google staat er bijvoorbeeld om bekend dat het sterk is met HIS bij video’s sinds de Google Pixel 2-reeks, maar ondertussen komen meer fabrikanten met slimme Ultra Steady-functies.

4. Gimbal-stabilisatie

Voor wie de beeldstabilisatie van zijn of haar telefoon niet voldoende is, kan altijd nog naar een gimbal grijpen, dat is feite een apparaatje dat werkt als een meer geavanceerde vorm van de gyroscoop van OIS. De bedoeling is dat je hele telefoon meebeweegt als reactie op handtrillingen. Je vindt gimbals in verschillende prijsklassen, en de duurdere komen met extra bedieningsmogelijkheden waarmee je op een natuurlijke manier je telefoon kan laten kantelen.

De Zhiyun Smooth 4-gimbal neemt de volledige bediening van je camera voor zich

Al beweert smartphonefabrikant Vivo dat je ook een gimbal niet langer nodig hebt dankzij zijn X50 Pro Plus-telefoon die het recent heeft aangekondigd. De hoofdcamerasensor komt met ingebouwde micro-gimbaltechnologie die de camera van op twee verschillende assen in hoeken tot drie graden kan bewegen. Dat wil zeggen dat de camera drie keer meer kan kantelen dan bij een traditionele OIS-module. De module is daarnaast  ook groter en duurder in vergelijking met de normale componenten die nodig zijn voor OIS.

Vivo maakt zich sterk dat zijn micro-gimbaltechnologie ervoor zorgt dat de X50 betere video’s maakt en ook betere foto’s in moeilijke lichtomstandigheden. Al geloven we dat bij Androidworld natuurlijk pas als we het zelf in onze testen hebben gezien. We zijn in ieder geval benieuwd of de nieuwigheid van Vivo zal uitgroeien tot een echte standaard in smartphonefotografie.

Conclusie

Voor wie veel belang hecht aan sterke fotografieprestaties kan beter uitkijken bij de specificaties van een telefoon of optische beeldstabilisatie aanwezig is. In veel gevallen zal de fabrikant van het bewuste toestel dan ook van HIS gebruikmaken als het nodig is.

*Deze gif illustreert de werking van de gimbal bij de Vivo X50 Pro Plus. Tik om af te spelen

Wil je echt de best mogelijke filmprestaties? Kijk dan eens naar een gimbal of natuurlijk een ouderwets statief, afhankelijk van hoe je je smartphonecamera wil gebruiken. Een statief kan in bepaalde gevallen ook compact zijn en sommige exemplaren komen met een waterpas. Het blijft ook uitkijken of Vivo met zijn micro-gimbalstabilisatie iets teweeg heeft gebracht, maar de toekomst zal echt moeten uitwijzen of we de functie ook bij andere fabrikanten gaan zien.

Heeft jouw smartphonecamera optische beeldstabilisatie, en is dat een functie waar je bewust naar op zoek gaat als je telefoons vergelijkt? Wat denk jij van het idee van een micro-gimbalsysteem van Vivo? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!