Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

OnePlus 9 Pro review: eindelijk krijgen de camera’s de aandacht die ze verdienen

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
26 maart 2021, 18:55
15 min leestijd

De OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro zijn aangekondigd, twee smartphones in het hoge segment waarbij de OnePlus 9 Pro de serie aanvoert. Ik heb de OnePlus 9 Pro geruime tijd mogen testen en in deze review lees je mijn bevindingen.    

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 9 Pro

OnePlus lanceert ieder begin van het jaar een serie met twee vlaggenschepen waarvan de Pro het topmodel is. Dat is dit jaar wederom het geval en dan heb ik het natuurlijk over de OnePlus 9 Pro. OnePlus heeft deze telefoon net als zijn voorgangers uitgerust met uitstekende specificaties. Toch bleef de kwaliteit van de camera’s altijd een beetje achter bij dat van andere high-end smartphones. OnePlus wilde dit pijnpunt aanpakken en klopte daarvoor aan bij de Zweedse camerafabrikant Hasselblad en bij Sony. Dankzij de expertise van beide bedrijven zouden de OnePlus 9-telefoons op het gebied van camera’s weer helemaal ‘bij moeten zijn’. Daarbij heeft OnePlus de adviesprijs gelijk weten te houden met dat van de OnePlus 8 Pro (en dat terwijl de samenwerking met Hasselblad ze in totaal 150 miljoen dollar kost). Is de OnePlus 9 Pro dan eindelijk de cameratopper waar jij op zit te wachten? Je leest het hier op Androidworld.

Voor de review mocht ik gebruik maken van de OnePlus 9 Pro met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. Het gaat om de uitvoering in de kleur Morning Mist.

Specificaties

OnePlus 9 Pro
Behuizing:Corning Gorilla Glass 3D, aluminium frame
Afmetingen en gewicht:163.2 mm x 73.6 mm x 8.7 mm, 197 gram
Scherm:6,7 inch AMOLED (QHD+ 3216 x 1440 pixels), 120 Hz, 525 ppi, 20.1:9, HDR10+, 1300 nits (piek)
Processor:Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen:8 GB / 12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen:128 GB / 256 GB UFS 3.1
Camera’s achter:48 MP hoofdcamera (f/1.8 en OIS), 50 MP groothoekcamera (f/2.2), 8 MP telecamera met 3,3x optische en 30x digitale zoom (f/2.4), 2 MP monochrome-camera
Camera’s voor:16 MP (f/2.4)
Accu:4500 mAh, Warp Charge 65T (65W), draadloos laden (50W), USB PD
Androidversie:OxygenOS gebaseerd op Android 11
Extra’s:Dolby Atmos, dual speakers, Alert Slider, 5G, Wifi 6, IP68
Kleuren:Morning Mist, Pine Green, Stellar Black
Adviesprijs:899 / 999 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Warp Charge 65 oplader
  • Usb-c naar usb-c-kabel
  • Simpinnetje
  • Screenprotector (voorgeplakt)
  • Hoesje
  • Handleiding

Kenmerkende design losgelaten

OnePlus heeft in zijn serie met high-end smartphones wel eens wat uitstapjes gemaakt op design-gebied maar de hoofdlijnen zijn vrijwel gelijk gebleven. Zo zagen we bij de  en OnePlus 7T Pro een uitschuifbare camera en de OnePlus 7T kwam ineens met een ronde camera-module. Met de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro keerde OnePlus terug naar de langwerpige cameramodule. Al die tijd is de alert slider een rots in de branding geweest, een fysieke knop waar je een OnePlus-telefoon meteen aan kunt herkennen. Ook de kleurstellingen bleven altijd in hoofdlijnen gelijk met uitschieters richting het kleurige Interstellar Glow en het nog altijd zeer mooie Ultramarine Blue.

Toch zie ik met de OnePlus 9-serie direct dat OnePlus een andere weg in is geslagen. De uitvoeringen Pine Green- en Stellar Black-uitvoeringen stralen rust uit en de Morning Mist-uitvoering lijkt zo uit een mistig ochtendlandschap te zijn herrezen. Onderaan zie je een spiegelend helder vlak waar langzaam laaghangende bewolking overheen trekt om uiteindelijk de gehele bovenzijde door de dichte mist te bedekken. 

De cameramodule op zowel de OnePlus 9 als de OnePlus 9 Pro zijn vrijwel identiek aan elkaar, maar lijken in geen enkel opzicht op dat van de andere OnePlus-telefoons. Je kan beide telefoons in ieder geval makkelijk van elkaar onderscheiden door de enkele of de dubbele camera onderin de module. En je ziet duidelijk aan het logo onder de twee belangrijkste lenzen dat Hasselblad eraan meegewerkt heeft.

Dat gezegd hebbende is het helemaal geen verkeerde stap van OnePlus om iets nieuws te proberen met het uiterlijk. Wel wordt de herkenbaarheid van de OnePlus-telefoons hierdoor enigszins op zijn kop gegooid, en lijkt deze Morning Mist-telefoon wel wat meer op de vele andere telefoons met een gradiĆ«nt achterkant.

Rondom de telefoon zit een metalen glimmende aluminium frame in dezelfde kleur als de onderkant van de behuizing. Aan de onderzijde zit de luidspreker, simkaartsleuf en de usb c-ingang. Links zitten de volumeknoppen en rechts de alert slider en de aan-uit-knop. Aan de bovenzijde, net boven het scherm, vind je de telefoonluidpreker. Wat niet mag ontbreken in deze prijsklasse is een IP68-certificering en die is dan ook op de OnePlus 9 Pro aanwezig. Met dit certificaat kan je de telefoon voor een onbepaalde tijd tot een diepte van 3 meter ondergedompeld houden.

Prachtig scherm

Het lijkt er op dat OnePlus voor zijn 9 Pro hetzelfde scherm gebruikt als dat van de OPPO Find X3 Pro. Dat is heel goed mogelijk want beide bedrijven vallen onder hetzelfde moederbedrijf en daardoor worden veel onderdelen ‘met elkaar gedeeld’. Ik was al erg tevreden over het scherm van OPPO’s nieuwste vlaggenschip en dat geldt ook voor het paneel van de OnePlus 9 Pro. De specificaties liegen er dan ook niet om, en het is momenteel een van de beste schermen in de smartphonemarkt.

  • 6,7 inch AMOLED (LTPO)
  • Resolutie: QHD+ (3216 x 1440 pixels)
  • Verversingssnelheid 120 Hz 
  • Touch Sampling Rate: 240 Hz 
  • Piekhelderheid: 1300 nits
  • 525 ppi
  • HDR10+
  • 10 bits

Het gaat dus om een 10 bit-scherm en dat betekent dat het een 1 miljard-kleurendisplay isDe telefoon kan namelijk fotoā€™s en videoā€™s tot 1 miljard kleuren weergeven, terwijl een ‘standaard’ scherm er ‘maar’ 16 miljoen kan weergeven. Dat verschil heb ik overigens niet direct opgemerkt omdat het in de praktijk moeilijk waarneembaar is. Verder geeft het scherm rijke kleuren weer dankzij ondersteuning voor HDR10-content en het rijke DCI-P3-kleurenpalet. Ook gaat 1440p in combinatie met 120 Hz prima samen.

Het AMOLED-scherm is ook een zogenaamd LTPO-scherm en zo’n scherm combineert verschillende technieken. EĆ©n van die technieken is de variabele verversing. Je kan dus kiezen voor een 60 Hz verversingssnelheid om de accuduur te verlengen. Je kan ook gaan voor een verversingssnelheid tussen 1 en 120 Hz. Dat heeft ook een positief effect op de accuduur want het is niet voor elke handeling op een telefoon nodig om het scherm 120 keer per seconde te verversen. Er is geen optie om de telefoon altijd op 120 Hz te zetten. Je kan daarnaast schakelen tussen een FHD+ en QHD+ resolutie. Het is overigens niet mogelijk om de telefoon automatisch de juiste schermresolutie te laten selecteren, wat bij de OPPO Find X3 Pro wel kan.  

Al met al heeft de OnePlus 9 Pro een ontzettend mooi scherm dat je kan vergelijken met dat van de Samsung Galaxy S21 Ultra. De weergegeven kleuren zijn fantastisch en het scherm is dankzij de hoge piekhelderheid vanuit alle hoeken zeer goed afleesbaar.

Het scherm is ook voorzien van iets gebogen schermranden. Die randen zorgen gelukkig niet voor onbedoelde acties. Een app die via de rand van het scherm te bedienen is, zal helaas niet werken. Nog een detail: het scherm is voorzien van Corning Gorilla Glass en niet van het nieuwere en sterkere Gorilla Glass Victus.

Snelste telefoon tot nu toe

De Snapdragon 888-chipset  in de OnePlus 9 Pro zorgt er samen met de  met het 12 GB LPDDR5-werkgeheugen, 256 GB UFS 3.1 opslaggeheugen en het vloeiende 120 Hz-scherm ervoor dat je geen enkele vertraging tegenkomt tijdens het dagelijks gebruik. Framedrops tijdens het gamen zijn er ook niet en het wisselen tussen apps en opstarten van apps gebeurt in een fractie van een seconde. Deze telefoon is ontzettend snel en de OnePlus 9 Pro staat momenteel op nummer 1 in onze benchmark-database. Pete Lau, CEO van OnePlus, zei dat de OnePlus 9-serie een ‘optimale gebruikerservaring biedt’ en op het gebied van prestaties is daar voor wat betreft de Pro-versie geen woord van gelogen.

Wil je het opslaggeheugen van 128 GB of 256 GB uitbreiden? Dat is niet mogelijk want de telefoon komt zonder microSD-kaart-ondersteuning.

OnePlus heeft de vingerafdrukscanner weer in de scherm verwerkt en deze scanner is net als bij de voorgangers ontzettend snel en accuraat. Wel is ‘ie net als bij de Find X3 Pro wat lager geplaatst dan je misschien gewend bent. Daar was ik gelukkig vrij snel aan gewend. Je kan ook weer de animatie die je ziet als je telefoon ontgrendelt, aanpassen en dat blijft een leuke feature.

Accuduur is redelijk, Warp Charge daarentegen…

Om maar met de deur in huis te vallen, de accuduur van de 4500mAh-accu is niet al te best. Tussen 22.00 en 23.00 uur had ik gemiddeld 5 à 15% energie in de accu over en op sommige weekenddagen was ik al een paar uur eerder op zoek naar een stopcontact. Nu presteren de meeste high-end telefoons op dit gebied niet erg goed en de OnePlus 9 Pro is daar helaas geen uitzondering op. Hieronder vind je de resultaten van drie generaties OnePlus-telefoons volgens de testapplicatie AccuBattery.

OnePlus 7 ProOnePlus 8 ProOnePlus 9 Pro
Actief (scherm aan)6 uur en 57 minuten7 uur en 57 minuten5 uur en 43 minuten
Stand-by (scherm uit)45 uur en 36 minuten38 uur en 43 minuten37 uur en 40 minuten
Gecombineerd15 uur en 22 minuten19 uur en 32 minuten 15 uur en 52 minuten 

Gelukkig rust OnePlus zijn telefoons uit met Ć©Ć©n van de snelste snellaadtechnieken van dit moment, en dat is Warp Charge 65T. In de doos van de OnePlus 9 Pro zit een 65 watt bedrade snellader en die laadt de telefoon in 29 minuten tot 70% op. Deze snellaadtechniek met de welbekende rode kabel is in de praktijk inderdaad ontzettend snel en dat zijn we inmiddels wel gewend van Warp Charge.

De OnePlus 9 Pro ondersteunt 50 watt draadloos opladen, en dat is ongekend snel. De accu bestaat namelijk uit twee delen en hierdoor kan OnePlus snelladen met 65 watt en draadloos laden met 50 watt realiseren. Volgens OnePlus kan de telefoon van 1 naar 70% in 29 minuten, en is de telefoon helemaal vol in 43 minuten. Ik heb dat uiteraard geprobeerd en in zo’n 50 minuten is de telefoon helemaal opgeladen. Deze snelheden zijn mogelijk dankzij de OnePlus Warp Charge 50 Wireless Charger die je apart kunt aanschaffen voor 69,95 euro. Je kan de telefoon er overigens zowel staand als liggend in opladen. Zo kun je bijvoorbeeld nog even een serie kijken tijdens het opladen. Je kan trouwens ook andere apparaten met de OnePlus 9 Pro opladen via omgekeerd opladen.

En dan de camera’s

Zoals ik in de inleiding aangaf, werkt OnePlus samen met Sony en Hasselblad om de kwaliteit van de camera’s naar een hoger niveau te tillen. Hasselblad heeft voornamelijk gewerkt aan de softwarematige kant van de camera’s, waaronder het optimaliseren van de software, het verbeteren van de beeldverwerking en verdere kalibratie en finetuning. Natural Color Calibration is onderdeel van de finetuning van de camerasoftware. OnePlus focust zich namelijk op natuurlijke kleuren in de foto’s en de Natural Color Calibration-techniek van Hasselblad moet daarvoor gaan zorgen. Hasselblad werkte eveneens mee aan de Pro-modus, en de oranje sluiterknop en sluiterknopgeluidje zijn ook afkomstig van de Zweedse fabrikant. De samenwerking beperkt zich overigens tot de camera’s aan de achterzijde.

Op hardwarematig gebied komt de samenwerking met Sony naar voren. Sony is verantwoordelijk voor de IMX789-sensor: de 48 MP hoofdcamera. Deze sensor is in samenwerking met OnePlus ontwikkeld voor de OnePlus 9 Pro. De Sony IMX789 komt met de 2×2 on-chip lens van Sony, voor het scherpstellen van pixels en snellere focus bij foto’s. De hoofdcamera kan verder 12 bit raw foto’s maken. De 50 MP groothoeklens maakt gebruik van de Sony IMX766-sensor. OnePlus heeft voor deze camera vervormingen door middel van de free-form lens tot 1% gereduceerd. Hierdoor zouden de zijkanten van zo’n groothoekfoto minder vervormingen moeten weergeven.

  • 48 MP hoofdcamera, f/1.8, 1/1.43″, 1.12µm, OIS, EIS, PDAF
  • 50 MP ultragroothoekcamera, f/2.2, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF
  • 8 MP telefotocamera, f/2.4, 1.0µm, 3.3x optische zoom, PDAF
  • 2 MP monochrome-camera

Dit klinkt allemaal erg mooi natuurlijk; OnePlus heeft veel gesleuteld aan de software en hardware van de camera’s. Het resultaat in de praktijk is het belangrijkste. Daarom heb ik een serie foto’s gemaakt met zowel de OnePlus 9 Pro als de OPPO Find X3 Pro. Je zult meteen zien dat de grote sensoren van de 9 Pro het erg goed doen in goed verlichte omstandigheden. Vooral de Natural Color Calibration van Hasselblad is duidelijk te zien. Foto’s van de Find X3 Pro zien er levendiger uit, maar die van de OnePlus 9 Pro zijn natuurgetrouwer. En dat is nu precies wat OnePlus wilde met de kleurcorrecties van Hasselblad. Soms wordt dit wel iets te ver doorgetrokken en dat zie je voornamelijk in hele kleurrijke foto’s waar de kleuren matter worden weergegeven dan ze in werkelijkheid zijn.

De foto’s zijn ook erg detailrijk, misschien iets te naar mijn mening. Wellicht kan dit softwarematig nog iets bijgesteld worden. Daarnaast viel me op dat de ultragroothoeklens beter presteert dan de hoofdcamera, vooral voor wat betreft de witbalans. Ook voor foto’s in slecht lichtomstandigheden is de ultragroothoek de betere keuze. Je ziet namelijk meteen dat de grotere sensor, die meer licht kan opvangen, beter zijn werk doet.

De telefotocamera met 3.3x optische zoom (30x digitale zoom) is minder indrukwekkend, vooral ook omdat de concurrentie met sterkere telefotocamera’s op de proppen komt. Zo heeft de Samsung Galaxy S21 Ultra zelfs twee telefotocamera’s, eentje met 3x optische zoom en de andere met 10x optische zoom. Voor mij is dat geen groot probleem omdat ik inzoomen met een smartphonecamera liever niet doe, tenzij ik met een Huawei P40 Pro Plus aan de slag mag gaan. Van het maken van de foto’s tot de verwerking, heeft OnePlus vooral met de ultragroothoeklens een goed staaltje werk afgeleverd. Er kan nog een en ander aan finetuning gebeuren om de hoofdcamera op gelijke hoogte te krijgen.

De vergelijkingen hieronder kun je helaas niet in onze app bekijken. Open hiervoor de mobiele website hier.

Hoofdcamera

Telefotocamera 

Ultragroothoeklens

Portretmodus

Macro-opname

NachtscĆØne hoofdcamera

NachtscĆØne groothoekcamera

OnePlus 9 Pro - 4K 30 fps testvideo
OnePlus 9 Pro - 4K 30 fps testvideo

Camera-app

De camera-app heeft een paar nieuwe functies. Zo is er de nieuwe tilt-shiftfunctie die het speciale miniatuureffect nabootst van een tilt-shift-lens – voor creatievere fotoā€™s. Het lijkt een beetje op de tilt-shift-functie van Instagram. Daarnaast heeft de Pro Mode een nieuwe gebruikersinterface gekregen die is gebaseerd op de beeldbewerkingssoftware van Hasselblad, inclusief de Hasselblad-look-and-feel. Je kan met Pro Mode fotoā€™s finetunen door onder meer de ISO, focus, belichtingstijd en witbalans aan te passen. Daarnaast kan je in 12-bit RAW-format foto’s schieten voor 64 keer meer kleur dan in 10-bit RAW, het format waar smartphones doorgaans mee zijn uitgerust.

OxygenOS is zo clean

De nieuwste versie van OxygenOS 11 is op de OnePlus 9 Pro te vinden. Deze software is, zoals we gewend zijn van OnePlus, ontzettend clean, snel en erg gebruikersvriendelijk. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om de telefoon te personaliseren. Google is er ook met zijn apps te vinden zoals Google Discover, de telefoon- en berichten-app en Google Foto’s. De OxygenOS-software bevat weinig overbodige apps en wordt regelmatig bijgewerkt. Je kan ook voor de bĆØta’s gaan waarbij je nieuwe functies alvast kunt testen.

OnePlus introduceert op de 9 Pro de TurboBoost 3.0-functie waarmee je meer dan 25% aan apps tegelijkertijd in de achtergrond kunt laten draaien. Verder is er de Pro Gaming Mode en krijgt het Always-On-scherm secondenwijzers.

Updates

OnePlus garandeert twee jaar lang Androidversie-updates en drie jaar lang beveiligingsupdates voor de OnePlus 9 (Pro). Beveiligingsupdates worden om de maand uitgebracht. De OnePlus 9 Pro kan dus rekenen op Android 12 en Android 13. Beveiligingsupdates zullen tot en met begin 2024 naar deze telefoon worden uitgerold.

Conclusie

OnePlus slaat met de high-end 9 Pro een andere weg door op cameragebied flink in te zetten om zo nog beter te kunnen concurreren met de andere premium vlaggenschepen die zijn uitgebracht en die nog worden gelanceerd. Is ze dat gelukt? Ja, de kwaliteit van de camera’s, en dan bedoel ik de twee belangrijkste, is aanzienlijk verbeterd. Ik denk dat dat dat vooral te danken is aan de sensoren die Sony heeft geleverd. Het Hasselblad-effect zie ik wat minder terug in de kiekjes. De telefotocamera verbleekt helaas een beetje bij de sterkere hoofdcamera en groothoekcamera.

OnePlus heeft vooral met de ultragroothoeklens een goed staaltje werk afgeleverd, maar ook de hoofdcamera is erg goed en beide kunnen zich dan ook meten met de concurrentie. Er is nog wel ruimte voor verbetering en dat kan hoogstwaarschijnlijk met een software-update gedaan worden. Voor wat betreft de samenwerking met Hasselblad, die is voor nu nog niet erg zichtbaar, op de kleurcorrecties en de oranje sluiterknop na. OnePlus gaat in de toekomst nog meer laten zien van deze samenwerking en ik ben erg benieuwd wat daaruit vloeit.

Op het gebied van scherm en prestaties levert OnePlus uitstekend werk af, en dat is te danken aan de krachtige Snapdragon 888, meer dan voldoende werk- en opslaggeheugen en een scherm met een hoge verversingssnelheid. Alleen de accuduur springt er helaas niet uit. Dat geldt dan wel weer voor Warp Charge en vooral het draadloos laden is een sterk punt. Ook OxygenOS is een genot om mee te werken en je bent verzekerd van regelmatige versie- en beveiligingsupdates.

De OnePlus 9 Pro is net als zijn voorgangers bestemd voor degenen die snelheid voorop stellen, tegen een mooi scherm willen aankijken en software willen gebruiken die dichtbij Android ligt. Aan dit rijtje kan nu ook een goede camera-set-up worden toegevoegd. Al met al kan de OnePlus 9 Pro zich scharen in het rijtje van de beste telefoons van dit moment. Dat komt mede doordat beide opslagvarianten nog altijd voor minder dan 1000 euro aan te schaffen zijn.

Alternatieven voor de OnePlus 9 Pro zijn de OPPO Find X3 Pro (1149 euro), de Samsung Galaxy S21 Ultra (1299 euro), de Xiaomi Mi 11 (849 euro) en de Samsung Galaxy S21 Plus (1099 euro).

Positieve punten

+ Prachtig AMOLED-scherm

+ Uitstekende prestaties

+ Fijne OxygenOS-software

+ Camera’s zijn flink verbeterd

+ Snel draadloos laden

Negatieve punten

– Accuduur kan beter

– Telefotocamera is geen hoogvlieger

OnePlus 9 Pro kopen

De OnePlus 9 Pro is verkrijgbaar in de kleuren Morning Mist, Pine Green en Stellar Black. De officiƫle verkoop van de OnePlus 9 Pro gaat op 31 maart van start.

De OnePlus Warp Charge 50 Wireless Charger is verkrijgbaar voor 69,95 euro.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

8

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

29 maart 2021, 13:31

Is de trilmotor verbeterd ten opzichte van de 8 pro?

27 maart 2021, 18:30

Ik ga deze keer toch eens van merk veranderen, de prijs loopt op

27 maart 2021, 0:58

Ik ga voor de 8 Pro stuk goedkoper

26 maart 2021, 23:21

ik blijf toch sceptisch over de camera bij Oneplus. Ook bij de OP 8 Pro werd in de eerste reviews geschreven hoe fantastisch de camera was. Mijn ervaring: De camera van de 8 pro is ok, maar blinkt zeker niet uit.

Verder kent OnePlus toch wat awkward bugs die maar niet glad gestreken worden (zie OP community). Ik vind het bedrijf nog verre van stabiel bij zijn soft- en hardware. Ze hebben nog een flinke weg te gaan om tot de top te behoren.

Hypes creƫeren zijn ze wel goed in. Dat moet ik OP meegeven. Helaas blijkt het in de praktijk toch altijd iets minder mooi te zijn.

26 maart 2021, 22:20

Leef jij in de toekomst omdat je de 9 pro al flink getest hebt?

26 maart 2021, 20:42

De trilmotor is zoals gewoonlijk erg fijn afgesteld en je kan zelf nog een en ander tweaken. Het geluid is bovengemiddeld goed.

26 maart 2021, 20:24

Inmiddels de Pro 128 Gb besteld. Denk dat ik mij hier prima mee ga vermaken.

De 3t ga ik voorzien van andere software?

26 maart 2021, 20:11

Leuke review, was erg fijn om te lezen. Daarbij vraag mij nog wel af hoe het geluid en de haptics zijn. Zelf ben ik teleurgesteld in de overgehypte Oneplus 9 pro. Camera en voornamelijk accuduur vind ik toch wel erg belangrijk in een vrij prijzig toestel. Helaas kan dit toestel dat niet leveren en ben ik genoodzaakt om sinds de Galaxy s2 weer terug te keren naar een s21+.

Ik ben altijd erg benieuwd geweest naar de oxygenos. Ik zal hiervoor toch echt nog even 2 jaartjes moeten wachten.