Snapdragon 888: dit zijn alle technische details die je wil weten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
3 december 2020, 10:43
4 min leestijd
Snapdragon 888: dit zijn alle technische details die je wil weten

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe Snapdragon 888-chipset van Qualcomm werd op dinsdag al voorgesteld, maar de details zijn nu pas bekend gemaakt. We bespreken de belangrijkste kenmerken in dit artikel.

Qualcomm Snapdragon 888

De nieuwe Qualcomm-chipset die op 1 december werd aangekondigd, heeft een geïntegreerde 5G-modem, hij werkt op een 5 nm procedé en hij komt met een grote boost voor grafische kracht en de mogelijkheden op het vlak van de camera. Qualcomm geeft nu alle details over de processor vrij. De Snapdragon 888 krijgt volgend jaar een plaatsje in de meeste vlaggenschepen en hier lees je over de belangrijkste kenmerken op de verschillende gebieden.

Processorkracht

Laat ons beginnen bij de architectuur. Net zoals de Kirin 9000 van Huawei en de nieuwe Exynos 1080 van Samsung gebruikt Qualcomm een energie-efficiënter 5 nm bakproces. Verder is er dan de opstelling van clusters met processorkernen. De Kryo 680, zoals de processor heet, heeft in totaal drie clusters en die zijn op dezelfde manier verdeeld als bij de Snapdragon 865. Er is namelijk één krachtige ‘prime core’, drie kernen die de gewone taken op zich nemen en vier cores die energiezuinig zijn en de lichte taken uitvoeren.

De prime core is voor de eerste keer de ARM Cortex-X1, en vergeleken met de Cortex-A78 die vorig jaar gebruikt wordt kan hij 33 procent meer instructies per klok uitvoeren. Hij heeft ook een kloksnelheid van 2,84 Ghz. Dan zijn er drie Cortex-A78-kernen die werken met een kloksnelheid van 2,42 Ghz en vier cores die geklokt zijn op 1,8 GHz. Dit trio van cpu-clusters moet zorgen voor een prestatiewinst van 25 procent voor de Snapdragon 888 vergeleken met de 865. Hij is ook een kwart meer energie-efficiënt.

Grafische prestaties

Dan arriveren we bij de nieuwe Adreno 660-gpu, en Qualcomm benadrukte dinsdag al dat die de grootste verbeteringen heeft ondergaan. Dankzij een techniek genaamd ‘Variable Rate Shading’ (VRS) wordt de rendersnelheid verhoogd met 35 procent. De chipset kan de rendering aanpassen afhankelijk van de verschillende gedeelten van het scherm, en zo kunnen minder gedetailleerde texturen op het scherm wat minder aandacht krijgen waardoor de algehele prestaties worden verhoogd. We kennen de technologie al van processors voor desktop.

VRS levert daarnaast ook een bijdrage aan de energie-efficiëntie, want die is met 20 procent vooruit gegaan. Tot slot is de vertraging bij aanrakingen op het touchscreen met 20 procent verminderd en Qualcomm ondersteunt ook de weergave van 10-bit HDR voor mooier kleurcontrast.

Camera

Met de 880 gebruikt Qualcomm voor de eerste keer niet twee, maar drie Image Signal Processors (isp’s). Die zorgen voor de dataverwerking bij fotografie, en een extra isp zorgt er gewoon voor dat er meer camerabeelden tegelijk kunnen worden verwerkt. 

Zo kan je bijvoorbeeld drie 4K-video-opnames tegelijk verwerken of drie 28 MP foto’s tegelijk nemen. We zien dat fabrikanten steeds meer de cameraprestaties trachten te verbeteren door de informatie van verschillende sensors te combineren, en dit lijkt dan ook een logische verbetering van Qualcomm.

De isp’s kunnen ook 4K-filmpjes maken met HDR10+ en Dolby Vision en een hogere 8K-resolutie wordt ondersteund. Bij 4K bedraagt de maximale framerate 120 fps. Wat slowmotionvideo betreft, kan hij beelden schieten aan maximaal 960 frames per seconde en dat met een resolutie van 1280 x 720 pixels.

Verbinding

Nieuw met de nieuwe chipset is verder de Snapdragon X60-modem voor sneller 5G-internet. Anders dan bij de X55 van vorig jaar kiest Qualcomm wel voor een geïntegreerde modem, zoals het eerder al deed bij onder meer de Snapdragon 765. De X60 pakt ditmaal uit met ondersteuning voor de lage frequentiebanden onder de 6 Ghz en mmWave. De downloadsnelheid is ook lichtjes verhoogd tot 7,5 Gbps en uploaden kan met 3,0 Gbps.

Naast mobiel internet heb je nog wifi 6G, en wel bij een snelheid van 3,6 Gbps. Volgens Qualcomm zorgt de Snapdragon 888 daarmee voor de snelste verbinding in de industrie. Het bedrijf kan daarnaast lagere latency – ofwel netwerkvertraging – voorleggen. De 888 komt ook met bluetooth 5.2.

Kunstmatige intelligentie

Daarnaast is er de nieuwe AI Engine, de Hexagon 780. Die zorgt voor razendsnelle berekeningen in het geval van toepassingen voor kunstmatige intelligentie, en dat wordt uitgedrukt in Tera Operations Per Second, ofwel TOPS. De 15 TOPS die de Snapdragon 865 aflevert wordt overklast door de 26 TOPS van de 888. De Hexagon-processor is ook 3 keer energie-efficiënter. 

Voor lichte taken op het vlak van AI heeft Qualcomm ook de tweede generatie van zijn Sensing Hub voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de herkenning van ‘Hey Google’-commando’s. 80 procent van de AI-taken worden nu door deze Hub opgepakt zonder dat de krachtigere Hexagon-processor in werking moet treden.

Andere features

De Snapdragon 888 komt zoals verwacht met de QuickCharge 5-standaard voor snelladen die Qualcomm eerder had aangekondigd. Je kan daarmee telefoons opladen met een hoger vermogen van 100 watt of meer terwijl de temperatuur laag blijft.

De Snapdragon 888 werkt daarnaast met een functie genaamd Hypervisor. Je kan hiermee twee besturingssystemen tegelijk laten werken, volledig gescheiden van elkaar. Als er beveiligingsproblemen zijn met het eerste systeem heeft dat geen enkel effect op het tweede OS. Het is nog niet duidelijk in welke mate deze functie belangrijk kan worden voor Android, maar het kan van groter belang zijn bij tablets, laptops of Chromebooks die met de chipset zullen werken.

De Snapdragon 888 verschijnt volgend jaar in de telefoons van verschillende merken, maar hij gaat als eerste te vinden zijn in de Xiaomi Mi 11, zo raakte bekend. Daarnaast heeft Motorola plannen voor een Moto G-telefoon met de Snapdragon 888. Het valt ook nog af te wachten welke invloed de nieuwe chipset heeft op de productiekosten van smartphones.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!