Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

OPPO Find X3 Pro review: premium vlaggenschip met eigenaardigheden

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
18 maart 2021, 16:13
14 min leestijd
OPPO Find X3 Pro review: premium vlaggenschip met eigenaardigheden

Lees verder na de advertentie.

OPPO heeft de OPPO Find X3 Neo en OPPO Find X3 Lite en de OPPO Find X3 Pro onlangs aangekondigd. Dat zijn smartphones in het midden en hoge segment waarbij de Find X3 Pro de serie aanvoert. Ik heb dit vlaggenschip geruime tijd mogen testen en in deze review lees je mijn bevindingen.  

OPPO Find X3-serie

De OPPO Find X3-serie bestaat uit drie telefoons in verschillende prijsklassen met verschillende eigenschappen. De OPPO Find X3 Lite is het instapmodel in de Find X3-serie en kost 449 euro. Daarna volgt de Find X3 Neo. Deze telefoon gaat een stapje verder op het gebied van camera’s, processor, opslag en meer. De Find X3 Neo kost ook wat meer, namelijk 799 euro. Als laatste is er de Find X3 Pro. Deze telefoon heeft een adviesprijs van 1.149 euro en moet het beste van het beste bieden in de smartphonemarkt.

Ik heb de OPPO Find X3 Pro met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag in de kleur Blue geruime tijd mogen testen, en in deze review kom je erachter of je waar voor je geld krijgt.

Specificaties

OPPO Find X3 Pro
Behuizing:Corning Gorilla Glass 5
Afmetingen en gewicht:163.4 mm x 74 mm x 8.62 mm, 193 gram
Scherm:6,7 inch AMOLED (QHD+ 3216 x 1440 pixels), 120 Hz, 525 ppi, HDR10+
Processor:Qualcomm Snapdragon 888
Werkgeheugen:12 GB LPDDR5
Opslaggeheugen:256 GB UFS 3.1
Camera’s achter:50 MP groothoekcamera (f/1.8 en OIS), 50 MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 13 MP telefotocamera met 5x hybride zoom en 20x digitale zoom (f/2.4), 3 MP microcamera (f/3.0)
Camera’s voor:32 MP (f/2.4)
Accu:4500 mAh, SuperVOOC 2.0 Flash Charge tot 65 watt, AirVOOC Wireless Flash Charge tot 30 watt
Androidversie:ColorOS 11.2 gebaseerd op Android 11
Extra’s:Dolby Atmos, Dual Stereo Speakers, 5G, IP68-certificaat
Kleuren:Gloss Black, Blue
Adviesprijs:1.149 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Oplader
  • Usb-c naar usb-a-kabel
  • Simpennetje
  • Veiligheidsgids, snelstartgids en servicekaart
  • Hoesje

Stijlvol design met unieke kenmerken

De OPPO Find X3 Pro straalt premium uit zodra je het toestel uit de verpakking haalt. Allereerst valt de met Corning Gorilla Glass 5 uitgevoerde achterzijde van de telefoon op (inderdaad, geen Gorilla Glass Victus). Deze achterzijde is voorzien van een matte afwerking waardoor vingerafdrukken bijna niet te zien zijn. Dan de cameramodule. Het lijkt erop dat deze uit de behuizing omhoog komt, waardoor hoeken en randen achterwege zijn gebleven. Dat ziet er heel elegant uit en geeft de telefoon iets unieks waardoor ze opvalt in de massa.

De OPPO Find X3 Pro heeft een groot scherm maar voelt desondanks niet als een ontzettend groot apparaat en dat komt mede dankzij het gewicht dat in tegenstelling tot andere vlaggenschepen onder de 200 gram is gebleven. De telefoon voelt erg fijn aan in het dagelijks gebruik, vooral ook met kleine handen. Daarnaast is de achterzijde niet erg glad (ook al raad ik de bijgeleverde case aan).

Rondom de telefoon zit een metalen glimmende rand in dezelfde kleur als de behuizing. Aan de onderzijde zit de luidspreker, simkaartsleuf en de usb c-ingang. Links zitten de volumeknoppen en rechts de aan-uit-knop. Aan de bovenzijde, net boven het scherm, vind je de telefoonluidpreker.

De OPPO Find X3 Pro komt ook met een IP68-certificering en dat mag je verwachten in deze prijsklasse. Je kan de telefoon met dit certificaat voor een onbepaalde tijd tot een diepte van 3 meter ondergedompeld houden. Je kan je dus snel even omkleden als je de Find X3 Pro in het zwembad hebt laten vallen. De telefoon moet dan wel in het ondiepe gedeelte gevallen zijn want bij meer dan 3 meter diepte loopt de telefoon kans op schade.

Premium scherm

OPPO focust met de Find X3 Pro de nadruk op de capaciteiten van het scherm en dat is zeker niet onterecht. Het paneel van dit vlaggenschip bevat specificaties die je momenteel alleen in de top van de smartphonemarkt ziet.

  • 6,7 inch AMOLED (LTPO)
  • Resolutie: QHD+ (3216 x 1440 pixels)
  • Verversingssnelheid 120 Hz 
  • Touch Sampling Rate: 240 Hz 
  • Piekhelderheid: 1300 nits
  • 525 ppi
  • HDR10+
  • 10 bits

De O Relax-app op de OPPO Find X3 Pro

Het betreft een 10 bit-scherm en dat betekent dat het een 1 miljard-kleurendisplay isDe telefoon kan namelijk foto’s en video’s tot 1 miljard kleuren weergeven. Een ‘standaard’ scherm kan er ‘maar’ 16 miljoen kleuren weergeven. De OPPO Find X3 Pro beschikt dan ook over 10-bit beeld- en videoverwerking zodat je het resultaat meteen in alle kleurpracht op de telefoon kunt bekijken. Deze techniek moet ook zorgen voor een groter dynamisch bereik en meer kleurdiepte voor professionele nabewerkingen.

Het AMOLED-scherm is tevens een LTPO-scherm. LTPO staat voor low-temperature polycristalline oxide en combineert verschillende technieken. Eén van de kenmerken van een LTPO-scherm is de variabele verversing. Je kan dus kiezen voor een 60 Hz verversingssnelheid om de accuduur te verlengen. Je kan ook gaan voor een verversingssnelheid tussen 10 en 120 Hz. Dat heeft ook een positief effect op de accuduur want het is niet voor elke handeling op een telefoon nodig om het scherm 120 keer per seconde te verversen. Je kan overigens ook schakelen tussen een FHD+ en QHD+ resolutie of deze keuze aan de telefoon overlaten.

OPPO heeft met de Find X3 Pro een ontzettend mooi scherm afgeleverd dat je kan vergelijken met dat van de Samsung Galaxy S21 Ultra. De weergegeven kleuren zijn fantastisch en het scherm is dankzij de hoge piekhelderheid vanuit alle hoeken zeer goed afleesbaar. Daarnaast heeft OPPO de randen van het scherm niet al te ver afgerond zodat je niet bang hoeft te zijn voor onbedoelde aanrakingen.

Ontzettend snel

Dit jaar worden de meeste vlaggenschepen uitgerust met de Snapdragon 888-chipset of een vergelijkbare processor. De Snapdragon 888 is momenteel dan ook de beste processor die beschikbaar is voor Android-telefoons en in combinatie met 12 GB LPDDR5-werkgeheugen, 256 GB UFS 3.1 opslag en het vloeiende 120 Hz-scherm stelt de OPPO Find X3 Pro je op geen enkel vlak teleur. Niet tijdens het dagelijks gebruik, en ook niet tijdens het spelen van Fortnite.

De Snapdragon 888 komt met 5G-ondersteuning dus niet alleen op het gebied prestaties kun je een aantal jaren vooruit met de Find X3 Pro, de telefoon is ook klaar voor het snelle 5G-netwerk. Wil je het opslaggeheugen uitbreiden? Dan heb je pech want er is geen microSD-kaart-ondersteuning. Heb je een ? Dan ga je er qua hoeveelheid opslag behoorlijk op achteruit, van 512 GB naar 256 GB. 

Vingerafdrukscanner is ook snel

Niet alleen de processor is ontzettend snel, de in-screen-vingerafdrukscanner kan er ook wat van. De telefoon ontgrendelen gaat in een fractie van een seconde en wat mij betreft is deze vingerafdrukscanner een van de snelste van dit moment. Voor sommigen zal de plaatsing ervan misschien iets aan de lage kant zijn, ik heb daar zelf geen problemen mee gehad.

Accuduur stelt wat teleur

De OPPO Find X3 Pro is uitgerust met een  4500mAh-batterij die ervoor zorgt dat je met intensief gebruik het einde van de dag haalt zonder tussendoor te hoeven opladen. Rond een uur of 22.00 had ik gemiddeld 10 à 20% energie in de accu zitten. Daarmee presteert het vlaggenschip niet uitzonderlijk goed maar ook niet uitzonderlijk slecht. De telefoon behoort met deze accuduur tot de overgrote middenmoot.

Volgens de testapplicatie AccuBattery heeft de telefoon een actieve schermtijd van 7 uur 18 minuten, en dat is een uurtje meer als de Galaxy S21 Ultra en een uurtje minder als de OPPO Find X2 Pro. Uiteraard is de accuduur langer als je de verversingssnelheid terugschroeft naar 60 Hz, maar daarvoor heb je deze telefoon niet aangeschaft.

Gelukkig heeft OPPO de 65 watt-lader weer meegeleverd. Deze werkt samen met de SuperVOOC 2.0 Flash Charge-snellaadtechniek die de telefoon razendsnel oplaadt. In 10 minuutjes zit de accu weer voor 40% vol en dat is fijne geruststelling. Dat geldt ook voor draadloos laden via 30W AirVOOC Wireless Flash. Hiermee kan je de telefoon in 80 minuten volledig opladen. Je kan ook andere apparaten met de Find X3 Pro opladen via omgekeerd opladen.

Uitstekende 50MP-camera’s

De OPPO Find X3 Pro komt met twee primaire 50MP-camera’s (groothoek- en ultragroothoek), beide met een Sony IMX 766-sensor. Met dit tweetal maak je ‘normale’ foto’s en foto’s in een wijdere hoek. De camera’s kunnen zoals eerder aangegeven 1 miljard kleuren (10 bit) vastleggen.

De dubbele opstelling van 50 megapixel is ontzettend goed vanwege de uitstekende detailniveaus en scherpte op de gehele foto. Hou je van een verzadigde kleurstelling, dan kom je met AI-scèneverbetering aan je trekken. Persoonlijk schiet ik liever wat meer natuurgetrouwe foto’s en ook deze foto’s zijn aangenaam voor het oog. Wel zie je bij de ultragroothoekcamera wat vervorming aan de zijkanten en kan de beeldverwerking bij nachtfoto’s nog stappen maken om de scherpte te verbeteren.

  • 50 MP groothoekcamera, f/1.8, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF, OIS
  • 13 MP telefotocamera, f/2.4, 52mm, 2x optische zoom, PDAF
  • 50 MP ultragroothoekcamera, f/2.2, 110Ëš, 1/1.56″, 1.0µm, PDAF
  • 3 MP microcamera, f/3.0, (macro)

Groothoeklens

Ultragroothoekcamera

Portretfoto’s

Macrofoto’s

Helaas geen periscoopcamera 

De Find X3 Pro heeft daarnaast ook een 13 MP telefotocamera met 2x optische zoom, 5x hybride zoom en 20x digitale zoom. Vergeleken met de OPPO Find X2 Pro valt deze telefotocamera wat tegen. Deze telefoon had namelijk een periscoopcamera met 5x optische zoom, 10x hybride zoom en 60x digitale zoom. De Find X3 Pro heeft geen periscoopcamera en dat levert in vergelijking tot zijn voorganger kwaliteitsverlies op. Een eigenaardige keuze. De grote concurrent van de Find X3 Pro, de Galaxy S21 Ultra, heeft zelfs twee telecamera’s. De ene zoomlens komt met 3x optische zoom en de andere beschikt over 10x optische zoom. Op dat gebied loopt OPPO dus een stukje achter en dat is extra zuur als je ziet dat de OPPO Find X3 Neo van 799 euro dezelfde 13 MP telefotocamera heeft.

Telefotocamera

Microscooplens

Om het gemis van een periscoopcamera enigszins te verzachten, kun je je vermaken met de 3 MP microlens voor het maken van foto’s van objecten van dichtbij. En dan bedoel ik ook echt dichtbij, op microscopisch niveau.

In de camera-app wordt de microcamera dan ook microscoop genoemd en het is niet zo maar een macrolens, want je kan met deze camera tot 60x inzoomen. Als je de microscooplens selecteert, zal er een speciale ringflitser geactiveerd worden voor de juiste belichting, om vervolgens op microscopisch niveau foto’s te kunnen maken. Dat levert hele bijzondere plaatjes op en in dit artikel lees je wat je allemaal krijgt te zien als je met deze camera foto’s maakt. Je kan deze lens als gimmick zien, indrukwekkend is ‘ie wel.

Filmen

De OPPO Find X3 Pro laat je filmen in 4K-resolutie en optische beeldstabilisatie is tevens van de partij. Met de nieuwe Cinematic Mode wordt er bovendien optimaal gebruik gemaakt van de eerder genoemde 10bit-mogelijkheden met 4K-video.

OPPO Find X3 Pro - 1080p 60 fps testvideo
OPPO Find X3 Pro - 4K 60 fps

Dubbele speaker

De OPPO Find X3 Pro heeft net als zijn voorganger een dubbele speaker en dat zie je tegenwoordig niet veel meer in deze prijsklasse. Dat is een voordeel maar helaas hoor je niet direct een groot verschil als je muziek afspeelt met de X3 en de Samsung Galaxy Note 20 Ultra ernaast. Het geluid klinkt veel zachter en ook wat vlakker.

Software en updates

De OPPO Find X3 Pro komt met ColorOS 11.2 voorgeïnstalleerd en dat is de schil van OPPO die gebaseerd is op Android 11. De software is ontzettend uitgebreid op het gebied van personaliseren.  Je kan van alles naar wens inrichten met thema’s, achtergronden, kleuren, vingerafdrukstijlen, randverlichting en ga zo maar door. Je kan ook de vorm en grootte van het pictogram te wijzigen en een slimme zijbalk gebruiken om snel apps te starten. Ik hou daar wel van want je kan zo je telefoon helemaal eigen maken en lekker snel multitasken.

Google Discover is overigens ook aanwezig op het meest linker scherm en OPPO levert de toetsenbord-, agenda-, telefoon- en berichten-app van Google mee. Er is ook een handig snelstartmenu die je tevoorschijn komt net na het ontgrendelen met je vingerafdruk. En ook de eerder genoemde pop-up venstertjes kun je even makkelijk verbergen door eroverheen te vegen. Dat is iets waar Google nu ook kopieert in Android 12.

Je kan van alles op de OPPO Find X3 Pro personaliseren

Toch heeft OPPO zo zijn eigenaardigheden. De apps die je snel vanuit de slimme zijkbalk opent, worden als pop-up weergegeven. Notificaties krijgen het uiterlijk van de app-icoontjes mee. Om de instellingen van een app vanuit een notificatie te bekijken, veeg je naar links in plaats van naar rechts. Een app lang ingedrukt houden geeft minder opties (geen widgets). Je kan een geopende bubbel niet wegvegen naar het kruisje om deze te verwijderen, je moet namelijk op sluiten tikken. De powerknop twee keer snel indrukken om de camera te openen, werkt niet. Dit werkt wel bij de volumeknoppen. Het zijn allemaal kleine dingen die je misschien niet eens zouden opvallen, maar ik wilde ze toch benoemen. OPPO doet sommige dingen net even anders en misschien zijn ze daarin wel gewoon heel erg eigenwijs.

Voorgeïnstalleerde apps

Hieronder vind je een overzicht van de apps die OPPO op zijn Find X3 Pro levert. Dat zijn er niet veel meer of minder dan Samsung of Huawei standaard meeleveren op hun telefoons. 

De O Relax-app is overigens een nieuwe app van OPPO en ziet er zeer gelikt uit. De app bevat vele tientallen rustgevende en/of ASMR-geluiden van steden over de hele wereld om je te helpen ontsnappen. Je kan tracks met witte ruis combineren en het volume en de details aanpassen om zo helemaal zen te worden. Daarnaast zijn er ontspannende spelletjes in de app te vinden. Erg leuk gedaan van OPPO en helemaal van deze tijd.

De O Relax-app op de OPPO Find X3 Pro

Updates voor de OPPO Find X3-serie

OPPO garandeert ten minste twee nieuwe Android-versies per telefoon. De Find X3-serie zal dan in ieder geval Android 12 en Android 13 krijgen. De telefoons krijgen tevens drie jaar lang een beveiligingsupdate. Daarmee trekt OPPO zijn beleid ten aanzien van beveiligingsupdates gelijk aan dat van Google, die zijn Pixeltelefoons ook minimaal drie jaar lang van beveiligingsupdates voorziet. OPPO onderzoekt momenteel de mogelijkheid om updates te kunnen aanbieden voor een periode van vier jaar.  Ik hoop dat de Chinese fabrikant er nog een jaartje bij aanplakt. Daarmee zou het namelijk op gelijke hoogte komen te staan met Samsung, dat al vier jaar lang beveiligingsupdates garandeert voor geselecteerde Galaxy-telefoons.  

Conclusie

De OPPO Find X3 Pro is een vlaggenschip met de beste hardware die je momenteel kunt krijgen zoals een prachtig scherm, uitstekende camera’s, alle gemakken van SuperVOOC-snelladen, en een indrukwekkende microscoopcamera al zal je deze misschien niet elke dag gebruiken. Ook de software biedt ontzettend veel mogelijkheden en komt met leuke extraatjes zoals het slimme zijmenu en de ontelbare aanpassingsmogelijkheden. OPPO heeft er stiekem wel wat eigenaardigheden ingebouwd, die wat gewenning vergen.

Toch zullen je een paar zaken opvallen. Je kan met de Find X3 Pro minder ver inzoomen dan met de Find X2 Pro en ook het opslaggeheugen is met de helft verminderd. Daarnaast is het updatebeleid van de fabrikant gelijk gebleven terwijl de concurrentie OPPO voorbijstreeft. Toch is de OPPO Find X3 Pro één van de beste high-end telefoons van dit moment en dat maakt dat de telefoon wederom een geduchte concurrent is voor de gevestigde orde. Ben je fan van het tot in detail aanpassen van de interface? Hecht je waarde aan zeer goede groothoeklenzen (en vind je ver inzoomen minder belangrijk)? Zoek je een supersnelle smartphone met een topscherm? Dan moet je de OPPO Find X3 Pro zeker meenemen in je beslissing.

Alternatieven voor de OPPO Find X3 Pro zijn de Samsung Galaxy S21 Ultra (1299 euro), de  (1199 euro) en de Samsung Galaxy S21 Plus (1099 euro).  

Positieve punten

+ Prachtig AMOLED-scherm

+ Uitstekende prestaties

+ Sterke camera’s

+ Indrukwekkende microscooplens

Negatieve punten

– Accuduur kan beter

– Periscopische lens weggelaten

– Minder opslaggeheugen dan de OPPO Find X2 Pro

OPPO Find X3 Pro kopen

De OPPO Find X3 Pro is verkrijgbaar bij onderstaande winkels. Tot en met 18 april biedt OPPO een combideal aan. Je krijgt in deze periode een OPPO Watch 46mm (329 euro), een OPPO AirVOOC 45W Wireless Charger (79 euro) en een Kevlar-beschermhoes (49 euro) cadeau bij aankoop van een OPPO Find X3 Pro 5G.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

18 maart 2021, 22:07

Bij mij wordt spontaan het beeld wit bij sommige artikelen

18 maart 2021, 20:02

Vraag aan de reviewer. Is er een snelle manier om te schakelen tussen de huidige app op de voorgrond en dr laatst gebruikte app?

18 maart 2021, 19:58

Maar 2 jaar beveiligingsupdates is echt wel heel karig voor een toestel van 1150 euro. De gemiddelde gebruiker zal langer dan 2 jaar met het toestel doen, als je dit toestel over een half jaar aanschaft, heb je dus nog maar anderhalf jaar updates.

18 maart 2021, 17:51

Leuke review, vooral die eigenaardigheden die ik nog niet eerder benoemd heb gezien.
Ervaar je die overigens als storend of is het gewoon een kwestie van een paar dagen wennen?

Wat de batterij betreft. Vastzetten op 60hz verbruikt dus gemiddeld toch minder dan de VRR?
Hoe snel gaat dat schakelen tussen de refreshrates eigenlijk? Heb je niet dat als je even een pagina aan het lezen bent in Chrome en je gaat scrollen dat ie eerst even hapert voordat ie naar 120hz springt?

18 maart 2021, 17:38

Goede review, mijn keuze voor de X3 Pro is gelukkig een goede gebleken na dit uitgebreide verslag. Ik heb met de X2 Pro gemerkt dat de accuduur bij in gebruik nemen middelmatig is maar dat het op een of andere manier normaliseert. Nu haal ik met gemak het eind van de dag. En ik laadt mijn telefoon voor ik naar bed ga helemaal op, dan staat ie in de ochtend nog op 99% en kan ik er de hele dag mee doorkomen.