Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Fitbit Luxe review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
20 juli 2021, 20:00
9 min leestijd

De Fitbit Luxe is de allernieuwste fitnesstracker van Fitbit, een stijlvolle tracker die je moet helpen om de juiste balans te vinden voor een gezond en ontspannen leven. Is ze dat gelukt? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Fitbit Luxe

Fitbit is sinds dit jaar officieel onderdeel van Google en het kader hiervan legt Fitbit uit op welke gezamenlijke missie hun nieuwste fitnesstracker gebaseerd is. Google en Fitbit willen hardware en software toegankelijk maken voor iedereen, en in het geval van de Fitbit Luxe gaat dan om een stijlvolle tracker met de focus op vier pilaren: slaap, activiteiten, voeding en stress. De Fitbit Luxe krijgt standaard de functies stressmanagement, hart- en slaapmonitoring en voedingsinformatie mee en deze gegevens kunnen met een Fitbit Premium-abonnement verder uitgebreid kunnen worden.  

Fitbit Luxe

Wat is Fitbit Premium?

Ik heb het in deze review vaak over Fitbit Premium dus een stukje uitleg vooraf is wenselijk. Fitbit Premium is een abonnement dat beschikt over een gezondheidsdashboard met geavanceerdere analyses over je gezondheid en welzijn. Je vindt er onder andere gegevens over hartslagvariaties, ademhalingsfrequentie en SpO2. Daarnaast geeft het dashboard extra begeleiding en motivatie om bepaalde doelen te behalen. De Fitbit Luxe is de eerste Fitbit-tracker met toegang tot dit dashboard.

Onder gezondheid en welzijn valt ook stress. Fitbit Premium biedt een geavanceerd overzicht met daarop je Stressbeheersingsgsscore, inclusief informatie over reactievermogen, inspanning en slaappatronen. Het abonnement geeft je tevens toegang tot een reeks exclusieve trainingsmodi en mindfulness-sessies om stress te beheersen. Onderdeel hiervan is de Mindful-methode van Deepak Chopra, met meer dan 30 mindfulness-sessies.

Fitbit Premium in de Fitbit-app

Specificaties

Scherm:0,76 inch AMOLED-kleurenscherm met Gorilla Glass
Afmetingen en gewicht: 36 mm x 17 mm x 10 mm, 26,2 gram
Materiaal horlogekast en bandjeRVS en siliconen
Sensoren:Optische hartslagmeter, gps, versnellingsmeter, omgevingslichtsensor, vibratiemotor
Connectiviteit: Bluetooth 5.0
Accu en accuduur:Lithium-polymeerbatterij, 5 dagen
Extra’s: IPX8
Adviesprijs:149,99 euro

Wat zit er (niet) in de doos

  • Fitbit Luxe
  • Usb-a oplaadkabel
  • Bandje
  • Handleiding

Fitbit Luxe: de pluspunten

1. Eindelijk een kleurenscherm! 

De Fitbit Luxe heeft een siliconen bandje met daarin een glanzend roestvrij stalen kast en een kleurenscherm. De Luxe is daarmee de eerste fitnesstracker van Fitbit met een AMOLED-kleurendisplay. Dat werd tijd ook want de concurrentie zit niet stil en de meeste fabrikanten stoppen al een tijdje een kleurenscherm in hun trackers.  

Ik ben dus blij dat Fitbit voor een kleurenscherm heeft gekozen en dan ook nog eens voor een AMOLED-variant die je kan personaliseren met een hele reeks verschillende wijzerplaten. Toch heeft dit scherm ook nadelen en die vind je verderop in deze review.

De Luxe is trouwens ook Fitbit’s dunste touchscreen-tracker tot nu toe, en dat komt doordat de fysieke knoppen zijn weggelaten.  

Startscherm op de Fitbit Luxe met watchface

2. Fitbit houdt werkelijk alles voor je bij

De Fitbit Luxe houdt al je dagelijkse activiteiten bij zoals je stappen, verbrande calorieën en je hartslag. Daarnaast kun je elke ochtend zien hoe lang je hebt geslapen, de slaapfases (de tijd die je doorbrengt in remslaap, lichte slaap en diepe slaap) en de slaapscore (de kwaliteit van je slaap). De Luxe houdt ook de geschatte zuurstofvariatie bij gedurende de nacht om je te helpen mogelijke verstoringen in je ademhaling te ontdekken. Daarnaast wordt stess, gewicht en desgewenst de menstruatieperiode bijgehouden.

In de Fitbit-app op je telefoon kun je vervolgens je activiteit, je gezondheidsstatistieken en je slaapgegevens bekijken, en ook je voedsel- en waterinname invoeren, aan uitdagingen deelnemen en meer.

Fitbit biedt hiermee een zeer compleet aanbod in het monitoren van allerlei activiteiten en gegevens op het gebied van gezondheid en welzijn. En alsof dat nog niet genoeg is, komt er nog een nieuwe functie voor het volgen van bloedglucose in de app bij. Dit is al beschikbaar in de Verenigde Staten en zal in de komende maanden worden uitgerold naar geselecteerde landen in Europa, Azië en Canada. Mogelijk wordt het straks zelfs mogelijk om snurkgeluiden te monitoren, maar dat is niet zeker.

Uitgebreide slaapstatistieken

3. Trainingen bijhouden

Je kan op de Fitbit Luxe kiezen uit 20 sporten om te tracken, waaronder golf, pilates, spinning of tennis. Van die 20 kan je er 6 als snelkoppeling toevoegen aan de Luxe. Met SmartTrack kan de Luxe bewegingen van minstens 15 minuten automatisch herkennen en vastleggen. Met Fitbit Premium heb je ook toegang tot begeleide audio- en videotrainingen van gecertificeerde trainers die je altijd en overal kunt doen.

Na je training kun je in de Fitbit-app kijken hoe je het gedaan hebt, en na verloop van tijd zien hoe je algehele conditieniveau zich met dat van je leeftijdsgenoten laat vergelijken en meer. Dat is natuurlijk het leukste van zo’n fitnesstracker, tenminste als je hard je best doet om gezonder te leven.

Het apparaatje is overigens waterdicht tot 50 meter, dus je kan er ook mee zwemmen.

Hartslag-gegevens in de Fitbit-app

4. Actiever worden met zoneminuten

Met de functie Minuten in actieve zones krijg je inzicht in je training. Je ziet wanneer je harder moet trainen of juist een stapje terug moet doen. De functie is gebaseerd op het door de Wereldgezondheidsorganisatie wekelijks aanbevolen doel: ten minste 150 minuten activiteit per week met gemiddelde inspanning, zoals wandelen, of 75 minuten activiteit per week met intensieve inspanning, zoals hardlopen. Dit doel helpt om je gezondheid te verbeteren en kennen we van de hartpunten van Google Fit maar ook andere fabrikanten zoals Garmin en Polar werken met dit principe. 

Je verdient minuten in actieve zones voor de tijd die je besteedt in de vetverbrandings-, cardio- of piekzone. De Fitbit Luxe waarschuwt je ook even nadat je een andere hartslagzone tijdens je training hebt bereikt. Daarnaast krijg je een melding zodra je je doel hebt bereikt.

Met de zoneminuten focus je je op het totaal van je activiteiten per dag en per week, niet op bijvoorbeeld het aantal stappen dat je dagelijks zet. Dit geeft een veel realistischer beeld van de inspanningen die je doet en motiveert wat mij betreft ook veel meer om meer te gaan bewegen.

5. Stressmanagement

Stress kan een storende factor zijn in je gezondheid en welzijn en daarom vind je op de Fitbit Luxe een StressbeheersingsscoreMet deze score kun je dagelijks zien hoe het met je stress gesteld is, op basis van je activiteitsniveau, je slaap en je hartslag. Heb je vandaag laag gescoord op het gebied van stress? Dan kun je wat ademhalingsoefeningen of mindfulnessoefeningen op de Luxe doen om je stressbeheersingsscore te verhogen.

6. Prima accuduur

De Fitbit Luxe heeft een batterijduur tot 5 dagen, afhankelijk wat je ermee doet natuurlijk. Ik vind dat best sterk voor een apparaat met een AMOLED-scherm. Als de tracker niet wordt gebruikt, wordt het scherm overigens uitgeschakeld om de batterij te sparen. Volgens Fitbit duurt het één tot twee uur voordat de batterij volledig is opgeladen. De Luxe die ik mocht testen zat al veel sneller aan de 100%. Daarnaast is de nieuwe oplaadkabel een stuk compacter dan de vorige uitvoering die veel op een wasknijper leek.

Fitbit Luxe: de minpunten

1. Geen gps en NFC ingebouwd

Voor het bijhouden workouts kun je de gps van je telefoon gebruiken om het tempo en de afstand in realtime te kunnen bekijken. Je zal dus altijd je smartphone mee moeten nemen om de route van je workout vast te leggen. Voor degenen die tijdens het hardlopen, fietsen of wandelen hun telefoon ook wel eens thuis willen laten, kan dat een dealbreaker zijn. Opmerkelijk genoeg heeft de Fitbit Charge 4 wel gps ingebouwd.

Vanwege het ontbreken van NFC kun je niet met de Luxe contactloos betalen via Fitbit Pay. Mocht je op zoek zijn naar een app voor Spotify Connect, die is er ook niet. Je kan namelijk geen apps van derden op de Fitbit Luxe installeren, alleen die van Fitbit zelf.

Realtime hartslag op de Fitbit Luxe

2. Scherm is iets te klein

Eindelijk een AMOLED-scherm! Inderdaad, maar het is wel een heel klein AMOLED-scherm en de kleinste die ik tot nu toe gezien heb op een fitnesstracker. De horlogekast lijkt dan wel behoorlijk groot, het daadwerkelijke gedeelte met scherm is een stuk kleiner. Daardoor valt er van bijvoorbeeld de smartphonemeldingen veel tekst weg en die kun je pas lezen zodra de tekst voorbij scrollt. Dat komt de snelheid niet ten goede.

3. Bediening is niet accuraat genoeg

Nog een gevolg van een klein scherm is de gevoeligheid van de bediening. Er zitten geen knoppen op de Luxe, de navigatie gebeurt via tikken op het scherm te tikken, en van rechts naar links en van boven naar beneden vegen. Ik vond deze navigatie in veel gevallen niet accuraat genoeg, omdat het kleine scherm niet zo snel op aanrakingen reageerde. Vaak moest ik meerdere keren tikken of vegen om bij het juiste scherm te komen. Tijdens een training, met bezwete vingers, werd het navigeren nog lastiger.

Conclusie

De Fitbit Luxe is gericht op mensen die geen groot horloge aan de pols willen, maar een compacte stijlvolle tracker met een smal bandje. Daarmee is de Luxe een ideale wearable voor de smalle pols van voornamelijk vrouwen, die de tracker graag willen combineren met verschillende accessoires. Complexe hardloopintervallen en krachttrainingen voor verschillende spiergroepen leg je niet met de Fitbit Luxe vast. Dit apparaat is bestemd voor degenen die veel wandelen en fietsen en af en toe een rondje hardlopen of golfen om de zoneminuten te behalen.

Toch gaat de Fitbit Luxe het moeilijk krijgen, want de concurrentie zoals Xiaomi en Huawei zitten de tracker op de hielen met wearables die stukken goedkoper zijn (en een groter kleurenscherm hebben). Deze alternatieven beschikken dan weer niet over de grote hoeveelheid zeer uitgebreide gezondheidsdata die Fitbit met zijn app en Premium-abonnement biedt. De Fitbit Luxe is daarmee een geschikte tracker voor degenen die het Fitbit-systeem al kennen en daar graag wat meer voor neer willen leggen.

Ben je op zoek naar wat meer mogelijkheden en een langere accuduur, dan kun je eens naar de Fitbit Charge 4 kijken. Deze fitnesstracker is niet zo stijlvol als de Luxe maar wel al een stuk goedkoper. Wil je nog een stapje hoger op de Fitbit-ladder, dan kun je gaan voor een horloge zoals de Fitbit Versa 3 en Fitbit Sense. De Garmin Lily en Polar Ignite 2 zijn ook een mooi alternatieven voor de recreatieve sporters die een stijlvol horloge zoeken.

Fitbit Luxe in verschillende kleuren

Voor wie is de Fitbit Luxe bestemd?

  • Voor de mensen die op zoek zijn naar een stijlvolle tracker die hen helpt om de juiste balans te vinden voor een gezond en ontspannen leven
  • Voor de mensen die een compacte wearable zoeken maar zeker geen groot horloge om hun pols willen

Fitbit Luxe kopen

De Fitbit Luxe is verkrijgbaar voor een adviesprijs van 149 euro. Daarbij is een Fitbit Premium-proefperiode van zes maanden inbegrepen. Daarna betaal je voor dit abonnement 8,99 euro per maand of 79,95 euro per jaar

Fitbit Luxe Special Edition

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!