De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Garmin Lily review: klein maar fijn?

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
10 maart 2021, 8:30
9 min leestijd
Garmin Lily review: klein maar fijn?

Lees verder na de advertentie.

De Garmin Lily is een kleine, stijlvolle smartwatch voor vrouwen die dagelijks stappen, slaap, stress en energieniveaus bijhoudt. In deze review lees je alles over het horloge.

Garmin Lily

Het Amerikaanse Garmin is een van de grootste fabrikanten van gps-apparaten te wereld. Garmin maakt navigatie-apparatuur voor onder meer het wegverkeer, fietsers, wandelaars, luchtvaart en scheepvaart. Sinds de 21e eeuw produceert het bedrijf ook van sporthorloges. De Lily is de nieuwste variant in de laatste categorie maar toch kun je het horloge niet helemaal als sporthorloge zien. Wat is het dan wel precies? Dat leg ik je uit in deze review.

Smartwatch gemaakt voor vrouwen, door vrouwen

De Lily is volgens Garmin gemaakt voor vrouwen, door vrouwen: “Onze designers hebben onderzoek gedaan naar de toekomst van fashion en wellness. Zij hebben gesproken met verschillende vrouwen over heel de wereld. Zo hebben we met Lily de perfecte balans gecreëerd tussen de modetrends van nu en de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid tracken.” Uit dit concept is volgens Garmin een elegant en stijlvol horloge voortgekomen, met technische functies die jouw gezondheid duidelijk in kaart kan brengen.

Specificaties

GlasCorning Gorilla Glass 3
RandenGeanodiseerd aluminium
BehuizingVezelversterkte polymeer
BandSiliconen of leer
Grootte behuizing34,50 x 34,50 x 10,15 mm
KleurenschermNee (16 level grayscale)
Schermgrootte25,4 mm x 21,3 mm 
Schermresolutie240 x 201 pixels
Type schermTFT-LCD
Gewicht24 gram
AccuduurMaximaal 5 dagen (zonder Pulse Ox slaaptracking)

Klein maar fijn

De Garmin Lily is verkrijgbaar in twee varianten, een klassieke variant met leren bandjes en een sportieve variant met siliconen bandjes. Je kan hieronder de zes verschillende uitvoeringen bekijken.

  • Lily Sport: drie modellen met patronen die passen bij de kleurtonen van de siliconen polsbandjes. 
  • Lily Classic: drie klassieke modellen die te combineren zijn met een Italiaanse leren polsband met vintage-geïnspireerde patronen. 

De Lily is niet alleen qua uitvoeringen maar ook qua grootte op vrouwen gericht. De Lily heeft namelijk een ongelooflijk kleine kast van slechts 34 mm. Het horloge is dus geschikt voor polsen met een omtrek van 110-175 mm. Daarmee is de Lily de kleinste smartwatch die ik ooit gedragen heb en daarmee is de grootte meteen ook het grootste pluspunt. De meeste sport/fitness-horloges zijn namelijk stukken groter en ik weet zeker dat er genoeg vrouwen zijn die niet met zo’n ‘lomp apparaat’ gezien willen worden.

Opvallend zijn de verschillende motieven die op het scherm te zien zijn. Dat heb ik nog niet eerder gezien op een smartwatch. Zodra het scherm aangaat, wordt de weergave bovenop het motief weergegeven. Dat ziet er erg mooi uit.

Tussen beide varianten zit een behoorlijk prijsverschil: de sportuitvoering van de Garmin Lily kost 199,99 euro en de klassieke uitvoering 249,99 euro. De Lily Sport heeft dus een siliconen bandje en zo’n bandje is beter te onderhouden dan een leren bandje. Vuil en zweet haal je er makkelijker vanaf. Voor het prijsverschil en de eigenschappen van het siliconen bandje, zou ik voor de sport-uitvoering gaan. Ben je niet van plan om je met dit horloge in het zweet te werken en ga je liever voor superstijlvol? Dan is de Lily Classic een betere keuze.

V.l.n.r.: Garmin Lily, Samsung Galaxy Watch 3, Fitbit Sense, Garmin Forerunner 245

Scherm wakker schudden

Als je de Garmin Lily voor het eerst in gebruik neemt, zul je zien dat het scherm niet altijd aan is. Je moet het scherm met een polsbeweging aanzetten. Twee keer tikken op het scherm werkt ook. Beide handelingen zorgen overigens niet altijd voor het gewenste resultaat en dat is iets wat ik vaker ben tegengekomen bij vergelijkbare horloges. De afwezigheid van een always-on-functie voor het scherm kan natuurlijk wel zorgen voor een langere accuduur want het scherm is alleen aan als je hem nodig hebt; over de accuduur lees je verderop in deze review meer.

Touchscreen en bediening

De bediening via fysieke knoppen aan de zijkant zoals ik gewend ben van andere Garmin-horloges, is op de Lily niet aanwezig. De Lily heeft een touchscreen, net als de Venu en de Venu Sq, maar dan zonder knoppen. Als je tijdens het hardlopen het scherm wil bedienen, kan dat met bezweette vingers nog wel eens voor problemen zorgen. Het scherm is wel in alle lichtomstandigheden duidelijk zichtbaar en dat is erg fijn.

Op het eerste scherm zie je de klok en eventueel wat extra gegevens zoals stappen. Dat is afhankelijk van de gekozen wijzerplaat. Als je naar links of naar rechts veegt, zie je verschillende widgets. In de afbeelding hieronder zie je alle gegevens die je op deze widgets kunt bekijken.

Om tussen de schermen en de widgets te navigeren veeg je dus met je vinger over het scherm. Wil je een widget of menu bekijken, dan tik je op de cirkel die onderaan het scherm van de Lily te zien is. Als je deze cirkel lang ingedrukt houdt, kom je bij het hoofdmenu waar je bijvoorbeeld een andere wijzerplaat kunt kiezen of een activiteit kunt starten. Veeg je op de wijzerplaat naar beneden, dan komt het bedieningsmenu tevoorschijn. Hier kun je onder andere snel een alarm instellen of het horloge op niet storen zetten.

Fitness en gezondheid

De Garmin Lily heeft een aantal voor Garmin-bezitters bekende eigenschappen zoals de Body Battery, polshartslagmeting, geavanceerde slaapcontrole, stresstracking, menstruatietracking, ademhalingsmeting en meer. Je stappen en dagelijks verbrande calorieën worden ook dagelijks bijgehouden, evenals het aantal Intensieve Minuten. Dat betekent dus de kleine Lily de beschikking heeft over veel functies van de duurdere Garmin-sporthorloges en dus profiteert van de jarenlange kennis van Garmin op het gebied van sport en gezondheid.

Uiteraard kun je met de Lily je workouts bijhouden voor activiteiten als wandelen, hardlopen, fietsen, yoga, pilates en cardio. Je kan via de Garmin Connect-app zeven favoriete activiteiten op het horloge zetten, en dat is een stuk minder dan bij vergelijkbare horloges. In totaal zijn er overigens dertien en dat valt ook wat tegen. De meest voorkomende sporten zijn er wel, maar kickboksen of indoor fietsen behoren niet tot de mogelijkheden. Je kan op de Lily ook geen intervaltrainingen aanmaken voor hardlopen, maar je kan er wel je geschatte VO2Max op bekijken.

De smartwatch is geschikt om te zwemmen waardoor je hem in het zwembad gerust om kunt houden, ermee kunt douchen of mee kun nemen naar de sauna. Uiteraard is dit niet handig met een lederen polsbandje.  

Wandeling automatisch opnemen

Met Move IQ kun je een activiteit automatisch starten aan de hand van de tijdsgrenzen die je hebt ingesteld. Ben je dus vijf minuten aan het wandelen, dan zal de Lily dit automatisch als activiteit registreren. Erg knap is het weer automatisch beëindigen van de wandeling. Zodra ik in mijn stoel ging zitten, beëindigde de Lily de activiteit weer.

Alle gezondheids- en fitnessinformatie kun je in de Garmin Connect-app bekijken. Je kan hier ook terecht om bepaalde functies aan te passen.

Garmin Connect™

Garmin

7,6
Gratis
Via Google Play

Je personal trainer

De Lily geeft je zo af en toe ook bemoedigende schouderklopjes. Zo geeft het horloge aan dat je al tien wandelingen ermee hebt vastgelegd of tien dagen op een rij je stappendoel hebt gehaald. De Lily vraagt je ook om te drinken na een activiteit. Op deze manier heb je dus je eigen personal trainer om de pols.

Verbonden GPS

Het is belangrijk om te weten dat de Lily werkt met connected Gps (verbonden GPS). Het horloge heeft dus geen ingebouwde GPS-ontvanger, en je kunt voor het registreren van de route, de snelheid, het tempo en de afstand van je training de GPS van je smartphone gebruiken. Wil je dus zien waar je gelopen hebt? Dan zal je altijd je smartphone mee moeten nemen.

Meer (slimme) functies

De Lily heeft ook een agenda, veiligheidsfuncties en het horloge kan ook smartphone-meldingen weergeven. Met de smartphonemeldingen kun je e-mails, berichten en meldingen rechtstreeks op je smartwatch ontvangen. Je kunt zelfs sms’jes beantwoorden als je een Android-telefoon hebt. Daarnaast kun je een hulpoproep met je actuele locatie verzenden naar geselecteerde contactpersonen. Dat kan van pas komen als je bent gevallen of je je onveilig voelt. De agenda op de Lily geeft al je afspraken weer en met de widget voor muziekbediening kun je de muziek op je smartphone bedienen vanaf de Lily. Ook de weersvoorspelling ontbreekt niet op de Lily.

Minder ingewikkelde functies

Garmin-horloges staan bekend om het scala aan mogelijkheden en dat kan nog wel eens overweldigend zijn. Er zijn apps, widgets, wijzerplaten, activiteiten, gegevensvelden. Er zijn tientallen verschillende gezondsheidsanalyses. Er zijn instellingen, toestelinstellingen, profielinstellingen, gebruikersinstellingen. En onder al deze onderdelen hangen weer submenus en functies zodat je naar een aantal weken alsnog nieuwe mogelijkheden ontdekt.

De Lily heeft al deze ingewikkelde functies niet of deels. De smartwatch ondersteunt geen apps vanuit de Connect IQ Store, je kan er geen gegevensvelden instellen, en de instellingen zijn met een paar onderdelen lekker overzichtelijk. Er zijn wel een aantal leuke wijzerplaten die je kunt instellen en je kan voor de polshartslagmeter een bepaalde drempel instellen om je te waarschuwen. 

Accu gaat geen 5 dagen mee

Garmin spreekt over een batterijlevensduur van maximaal 5 dagen in de smartwatchmodus. Ik heb dit helaas niet kunnen halen, dit terwijl ik de Pulse Ox-sensor uitgeschakeld had. Doorgaans ging de accu zo’n 2,5 dag mee.

Conclusie

De Lily komt daarnaast in een klassieke en sportieve ontwerp met verschillende kleuren, materialen en verwisselbare banden, waaronder leer en siliconen. Garmin wil er zo voor zorgen dat het horloge de ‘perfecte accessoire’ wordt en dat is ze wat mij betreft goed gelukt. Het horloge ziet er uniek uit met het motief op het scherm. De Lily is daarnaast voorzien van alle basisfuncties die je mag verwachten van zo’n horloge. Het houdt je stappen, slaap, stress en energieniveaus bij maar ook de uitgebreidere analyses van Garmin ontbreken niet. 

Helaas werkt de bediening niet altijd even accuraat en laat de accuduur het toch wel een beetje afweten. Er is ook een beperkt aantal workouts om uit te kiezen. Doe je aan kickboksen zoals ik, dan zul je hiervoor een alternatief moeten selecteren zoals cardio of kracht. De Lily heeft verder ook geen ondersteuning voor apps, wijzerplaten en gegevensvelden via de Connect IQ Store.

De Garmin Lily is een kleine, modieuze smartwatch die de belangrijke gezondheidsgegevens voor je bijhoudt en nog een beetje meer. Garmin heeft niet alleen het horloge zelf afgeslankt, ook de hoeveelheid aan ingewikkelde instellingen is afgeslankt. Wat overblijft, is een smartwatch waar iedereen mee overweg kan. Klein maar fijn! Of de Lily kan concurreren met vergelijkbare smartwatches zoals de Polar Unite (149,90 euro) en de Fitbit Versa 3 (229 euro), is aan jou.

Voor wie is de Garmin Lily bestemd?

– Voor vrouwen die de meeste smartwatches veel te groot vinden

– Voor vrouwen die recreatief sporten

– Voor vrouwen die een stijlvolle smartwatch zoeken, maar eruit ziet als een klassiek horloge

Garmin Lily kopen

De sportuitvoering van de Garmin Lily kost 199,99 euro en de klassieke uitvoering 249,99 euro. De smartwatch is bij Garmin beschikbaar. Er zijn ook horlogebandjes in verschillende kleuren en maten beschikbaar. Deze kosten 9,90 euro en 34,90 euro per stuk.

Garmin Lily NL PV

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

12 maart 2021, 10:59

ik vind het niet mooi. maar ook niet perse lelijk..

10 maart 2021, 12:21

Niet voor mij. Ik hou niet van touchscreens. En onder het hardlopen is het fijner om alles groter te zien. Dus dan kies ik toch voor een te groot en minder mooie FR945. Misschien als ik niet meer zou hardlopen dat dit soort horloges interessanter worden.