Dit jaar bracht Fitbit twee nieuwe smartwatches op de markt. Hun premium model, de Fitbit Sense en de goedkopere Fitbit Versa 3, de opvolger van de Versa 2. Deze nieuwe Versa 3 heeft enkele nieuwe functies, zoals een ingebouwde GPS-sensor en een nieuwe hartslagsensor. Ik testte de Fitbit Versa 3, de eerste Fitbit waar ik gemengde gevoelens over heb. In dit artikel zet ik de plus- en minpunten op een rij.
Fitbit Versa 3: de pluspunten
1. Comfortabel design
Aan het design van de Fitbit Versa 3 is weinig veranderd tegenover zijn voorgangers. Persoonlijk ben ik daar tevreden over. Het design is een beetje ronder geworden, maar dat voel je nauwelijks aan de pols, dankzij het lage gewicht. Ondanks de toevoeging van een GPS-sensor, blijft het een erg smalle smartwatch. Tijdens de slaap ervaarde ik er geen last van, wat soms wel het geval is bij dikkere smartwatches.
Naast de lichte veranderingen aan het design, zijn ook de polsbandjes veranderd. Zowel het sluitingssysteem als de manier waarop je de bandjes bevestigd aan de horlogekast is veranderd. Het sluitingssysteem is in het begin wel even wennen.
Het nieuwe kliksysteem om bandjes te vervangen is wel een vooruitgang. Bij de vorige edities was het soms knoeien om een bandje te vervangen, via een pinnetje dat je opzij moest schuiven. Nu druk je op de knop en komt het bandje los. Wil je het bandje op de horlogekast bevestigen, moet je het bandje op de juiste plaats duwen. Dat gaat veel sneller dan vroeger.
2. Ingebouwde GPS
Net zoals bij de gehele Fitbit Versa-familie, kan je de Versa 3 ook gebruiken tijdens beoefenen van je favoriete sport. Je hebt namelijk keuze uit 20 verschillende sportprofielen. Hier kan je zien welke profielen er beschikbaar zijn.
Na de Fibit Charge 4 heeft nu ook de Fibit Versa 3 een ingebouwde GPS-sensor. Fitbit begint eindelijk in te zien dat een ingebouwde GPS-sensor, cruciaal is voor een fitnesstracker waarmee je kan sporten. De voorgaande Versa-smartwatches gebruikten steeds Connected-GPS of de GPS-sensor van je telefoon. Je moest dus steeds je smartphone meenemen om je route tijdens het lopen, fietsen of wandelen bij te houden.
Dankzij de ingebouwde GPS-sensor kan je jouw smartphone thuis laten, als je tenminste zonder muziek wil lopen. Daar kom ik later nog op terug.
Ik ben erg tevreden over de ingebouwde GPS-sensor in de Fibit Versa 3. Deze wist prima mijn routes en snelheid bij te houden tijdens mijn loop- of fietstrainingen. Op plaatsen waar er hoge bebouwing was, merkte ik wel op dat hij soms even de GPS-verbinding verloor, maar deze verbinding was snel terug hersteld.
Als ik na de training de kaart er even bij haal, zie ik dat de uitlijning acceptabel de wegen op de kaart volgt.
Als ik deze resultaten vergelijk met mijn Garmin sporthorloge en GPS-verbinding van mijn smartphone liggen deze resultaten dicht bij elkaar. De GPS-verbinding is snel vastgelegd, binnen de 10 tot 20 seconden.
3. De nieuwe UI
De Fitbit Versa 3 heeft nieuwe software meegekregen. Naast het opgeknapte uiterlijk van de software, kan je ook veel meer zaken op de smartwatch zelf bekijken. Zo kan je bijvoorbeeld je aantal stappen over de hele week of je hartslagbereik van de dag bekijken.
Heel uitgebreid is deze verandering niet en zal je de Fitbit-app er nog wel bij moeten nemen als je bijvoorbeeld je hartslag in detail wilt bekijken.
4. Batterijduur
De batterijduur van de Fitbit Versa 3 is prima. Zonder het always-on-screen geraak ik zonder problemen 5 tot 6 dagen verder, waarbij ik 1 of 2 trainingen deed met gebruik van de GPS-sensor. Indien ik het scherm altijd aan gebruikte, was de batterij leeg na 3 tot 4 dagen.
Tijdens een training met een GPS-verbinding verliest de batterij ongeveer 10 procent per uur.
Het opladen van de Versa 3 gaat ook erg snel. Na ongeveer 90 minuten aan de lader is de smartwatch opgeladen van 20 naar 100 procent. Nieuw is eveneens de magnetische laadkabel waarmee je de Fitbit Versa 3 laadt. Deze laadkabel is heel eenvoudig aan te sluiten op de Versa 3 en de magnetische kracht is de sterk genoeg zodanig deze zomaar los komt bij een klein tikje.
5. Smartphone-meldingen
Op de Fitbit Versa-smartwatches, dus ook op de Fitbit Versa 3, kan je meldingen van je smartphone ontvangen. Krijg je een bericht binnen kan je deze ook beantwoorden via de ingebouwde microfoon of vooropgestelde antwoorden. Zo moet je niet steeds je smartphone gaan zoeken.
6. Het motiverend effect
Fitbit is al enige tijd de pionier op het vlak van fitness-tracking. Ondertussen dat je de Fitbit Versa 3 draagt, wordt je beweging en je hartslag de hele dag gemonitord. Zo kan je zien hoeveel stappen per dag je gezet hebt en hoe intensief jouw beweging was. Daarbij kan je jezelf uitdagen door er doelen aan te koppelen, om gezond te bewegen. Zo is er de Activezone-parameter, die je laat zien hoeveel minuten je in een bepaalde hartslagzone hebt bewogen. Vanuit de WHO (World Health Organisation) wordt er gezegd dat je minimum 150 minuten per week actief moeten bewegen, zoals wandelen, lopen, fietsen.
Fitbit koppelt hier een puntensysteem aan, waarbij je tijdens het actief bewegen punten verdiend. Het doel is om te proberen dagelijks 22 minuten bij elkaar te winnen en zo per week de 150 minuten te verzamelen.
Heb je één van jouw doelen behaald, zal je op de Fitbit Versa 3 leuke meldingen krijgen om jou te feliciteren. Zit je te lang stil zal je ook meldingen ontvangen die je willen motiveren om de 250 stappen per uur te halen.
Naast deze melding probeert Fitbit je ook tot beweging te motiveren via verschillende uitdagingen die je kan aangaan met jezelf, familie, vrienden of andere leden van de Fitbit-community. Heb je deze uitdagingen gehaald, dan krijg je een trofee.
Jammer genoeg zitten er ook enkele uitdagingen achter de paywall van Fitbit Premium. Dit brengt me meteen bij de nadelen van de Fitbit Versa 3
Fitbit Versa 3: de minpunten
1. Fitbit Premium
Ik kan het niet wegstoppen, maar ik ben geen fan van het betalend abonnement ‘Fitbit Premium’. Hierbij heb ik geen probleem met het feit dat Fitbit een ruim assortiment van workouts en gezondheidsadviezen aanlevert als je een betaald abonnement aangaat. Tenslotte moet je ook abonnementsgeld betalen als je je aansluit bij een fitnessclub of langsgaat bij een sportcoach. De workouts die Fitbit aanbiedt kan je ook eenvoudig thuis uitoefenen, wat ideaal is tijdens de Coronacrisis. Je moet de workouts wel bekijken op je smartphone. Casten naar een televisie is niet mogelijk.
Ik vind het vooral jammer dat Fitbit je laat betalen voor persoonlijke gezondheidsparameters die de Versa 3 meet. Je moet dus betalen voor jouw eigen gegevens. Zo krijg je als lid extra parameters als ‘Breathing Rate’ (aantal ademhalingen per minuut), ‘Heart Rate Variability’ (variatie tussen hartslagen), ‘Skin Temperature’, ‘Oxygen Saturation’ (zuurstof in het bloed) en ‘Resting Heartrate’ (rusthartslag).
Dit betekent ook dat je naast het aankoopbedrag van de Versa 3 ook nog eens een abonnement van 10,99 euro per maand moet betalen, als je het volledig pakket wenst.
Wees gerust als dit abonnement niet hebt, krijg je wel de basisparameters te zien, waar je al veel aan hebt, maar deze manier van werken zien we niet terug bij de concurrerende fabrikanten zoals Samsung, Garmin en Polar. Daar geldt het principe ‘What you buy, is what you get’.
2. Niet voor de ‘gedreven’ sporter
Alhoewel dat je de Fitbit Versa 3 nu prima kunt gebruiken tijdens jouw looprondje zonder dat je jouw smartphone meeneemt, vind ik deze minder geschikt voor de gedreven sporter. Zeker niet als je graag jouw sportprestaties verbetert of traint voor een bepaald doel.
Eerst en vooral zijn de hartslagzones erg afwijkend tegenover de hartslagzones die je krijgt bij andere sportmerken zoals Polar en Garmin. Fitbit maakt slechts een onderverdeling in 3 hartslagzones: Onder zones, vetverbranding en Piekzone. Dit is prima voor iemand die graag wat aan zijn of haar conditie werkt, maar voor de gedreven sporter die heel specifiek te werk wilt gaan, schiet dit tekort. Sportmerken zoals Garmin en Polar maken een onderverdeling in 5 hartslagzones zoals warming-up, rustig, aerobisch, drempel en maximaal.
Daarnaast is er geen mogelijkheid om een persoonlijk trainingschema aan te maken met Fitbit. Een persoonlijk trainingsschema zegt je specifiek in welke hartslagzones je moet trainen en wordt automatisch aangepast aan jouw trainingen. Zoals ik al aangaf kan je via Fitbit Premium wel workouts volgen, die prima zijn voor personen die graag wat ondersteuning willen tijdens het sporten. Deze workouts zullen je ook doen zweten en je zal je zeker fitter voelen. Wil je liever je sportprestaties verbeteren, dan kijk je beter uit naar de sportmerken.
Het trainingsscherm dat je te zien krijgt op de Fitbit Versa 3 is eveneens erg basis.
De belangrijkste reden waarom dat de Fibit Versa 3 niet geschikt is voor de ‘gedreven’ sporter, is de de hartslagmeter. Deze is vernieuwd tegenover de vorige Fitbit Versa-reeks, met de PurePulse 2.0-sensor. Jammer genoeg heb ik tijdens mijn trainingen gemerkt dat deze niet altijd even nauwkeurig werkt.
Ik heb deze tijdens mijn trainingen vergeleken met de hartslagwaarden van een hartslagband. Het is algemeen geweten dat een hartslagband sneller reageert op hartslagveranderingen, zeker tijdens intervaltraining. Ondertussen heb ik al heel wat optische hartslagmeters getest en merk ik wel dat bij ‘gewone’ duurtrainingen de hartslagwaarden van een hartslagband en een optische hartslagmeter gelijklopend zijn.
Bij de optische hartslagmeter van de Fitbit Versa 3 waren de hartslagwaarden bij sommige trainingen erg afwijkend van de hartslagband.
Hieronder zie je een in de hartslaggrafiek van een looptraining waarbij ik een vergelijking doe tussen Garmin HRM TRI-hartslagband (paars) en de Fitbit Versa 3 (blauw). Dit is een voorbeeld waarbij de hartslagwaarden elkaar goed volgen.
In het tweede voorbeeld vergelijk ik de Fitbit Versa 3 (geel) met de Garmin Fenix 6 Pro (paars) en de Polar H9 hartslagband (blauw).
In deze vergelijking merken we op dat de bij de start de Polar hartslagband sneller stijgt dat de smartwatch van Garmin en Fitbit.
Dit is heel normaal want hartslagband pikt hartslagveranderingen sneller op optische hartslagmeters. Daarom is het verstandig om intervaltrainingen te doen met een hartslagband. Dit zie je ook goed in deze vergelijkingen, waarbij de pieken van de hartslagband veel hoger liggen dan bij de optische hartslagmeters.
Minder normaal zijn de afwijkingen die de Fitbit Versa 3 laat zien in deze vergelijking, waarbij er een soms een afwijking was van 10 tot 20 hartslagen tegenover de Garmin smartwatch en de Polar Hartslagband.
Op zich zou ik deze korte afwijkingen nog niet zo erg vinden, maar in de volgende looptraining zijn deze afwijkingen sterker aanwezig. Hierbij maak ik een vergelijking tussen de Fitbit Versa 3 en een Garmin hartslagband. De Fitbit Versa 3 meet bij de hele training hartslagwaarden die hoger liggen dan de waarden gemeten door de hartslagband. De afwijkingen variëren tussen de 10 en 20 hartslagen. Hierdoor was er een verschil tussen de hartslagzones die de Fitbit Versa 3 en de Garmin hartslagband aangaf.
Tijdens mijn mountainbiketraining merk je eveneens dat de hartslagmeter van de Fitbit Versa 3 het zwaar te verduren krijgt. Hieronder zie je een vergelijking van de Fitbit Versa 3 (geel) en de Garmin hartslagband (paars), waarbij de hartslagwaarden erg afwijken. Dit probleem zien we natuurlijk wel vaker terugkomen bij optische hartslagmeters. Deze moeten veel schokken aan de pols opvangen.
Als laatste deed ik eveneens de vergelijking tijdens de krachttrainingen, waarbij ik eveneens zag dat de hartslagwaarden afweken. Dit heeft net zoals bij de mountainbiketraining te maken met het feit dat de hartslagmeting op de pols gebeurd. Door je pols regelmatig te plooien is het voor een optische hartslagmeter moeilijker om de meting correct te doen. Daarom raad ik aan om tijdens het fietsen/mountainbiken en krachttraining gebruik te maken van een hartslagband. Jammer genoeg is het niet mogelijk om een hartslagband te koppelen aan de Fitbit Versa 3.
Verder concludeer ik uit mijn trainingen dat de Fitbit Versa 3 geschikt voor een personen die graag eens gaat sporten, maar het niet zo erg vindt als de hartslagwaarden af en toe eens afwijken. De gedreven sporter die regelmatig op hartslag trainingen is de Versa 3 niet aan te raden. Hopelijk zien we bij toekomstige updates nog eventuele verbeteringen van de hartslagmeter.
3. Watchface-gebonden Spo2-meting
Net zoals vele andere smartwatch-merken, bracht Fitbit dit jaar de Spo2-meting naar hun smartwatches. Hierbij wordt het zuurstofgehalte gemeten in het bloed tijdens het slapen. Fitbit doet deze meting enkel tijdens je slaap, omdat dit volgens hen de meest accurate waarden geeft. Dit betekent dan ook dat je deze meting niet manueel kunt uitvoeren, wat wel het geval is bij andere smartwatches zoals de Samsung Galaxy Watch 3 en de Garmin Venu.
Daarbij wordt de Spo2-meting enkel uitgevoerd als je gebruik maakt van één bepaald watchface. Dit is jammer, want het fijne aan de Fitbit-smartwatches is dat je deze kunt personaliseren met verschillende watchfaces. Ik heb Fitbit om feedback gevraagd en ze beloven dit aan te passen bij de volgende firmware-update.
4. Fitbit-app
De Fitbit Versa 3 synchroniseert met de Fitbit-app. Via deze app krijg je een uitgebreid overzicht over alle gezondheidsparameters. Daarnaast kan je via de app ook instellingen aanpassen en jouw apps of watchface downloaden op de Versa 3.
Als je de Fitbit-app opstart krijg je meteen een dashboard te zien van jouw belangrijkste gezondheidsparameters, wat ik persoonlijk goed vind. Een nadeel aan de Fitbit-app is dat het niet altijd duidelijk is, waar je bepaalde instellingen terug kan vinden. Soms moet je drie keer ergens tikken om bij de juiste instelling te raken. Zeker als je de app voor de eerste keren gebruikt, is dit een heuse zoektocht.
5. Trage reactiesnelheid
Op de Fitbit Versa 3 kwam ik vaak in aanrakingen met vertragingen, zoals bij het open van de ‘Vandaag’-app, waar je jouw huidige gezondheidsparameters kunt bekijken. Het duurt enkele seconden voordat deze opent, maar ook bij het inschakelen van het scherm bij een polsbeweging treedt regelmatig vertraging op.
6. Moeilijke bediening
De Fitbit Versa 3 heeft nu ook de aanraakgevoelig knop, die we ook zagen bij de Fitbit Charge 4. Deze gebruik je om uit een menu te gaan terug te gaan of een snelkoppeling naar een app, zoals muziekbediening. Ik vind deze knop erg tegenvallen. Het ene moment moet ik deze meerdere keren aandrukken vooraleer hij reageert, de andere keer reageert deze door een beweging van mijn pols of door aanraking van water. Daarnaast is de plaats van deze knop iets te veel naar de arm gericht, waarbij ik regelmatig armhaar uittrok. Geef mij maar de ‘echte’ knoppen die aanwezig waren bij de vorige Versa-smartwatches.
Verder heb je enkel het aanraakgevoelig scherm om de Fitbit Versa 3 mee te bedienen. Ik vind het gebruik van een aanraakgevoelig-scherm niet altijd even handig. Dit reageert niet altijd even goed als je vingers nat zijn of reageert zelf op water dat op het scherm valt, zoals in de douche.
7. Nog niet alle functies zijn beschikbaar
Naast een fitnesstracker heeft de Fitbit Versa 3 enkel smartwatchfuncties. Ik sprak hierboven al van de verschillende watchfaces, maar je kan ook apps installeren. Hierbij heb je de keuze uit veel verschillende apps, maar ik moet eerlijk toegeven dat er weinig me echt aanspreken. Ik gebruik vooral de apps die al voorgeïnstalleerd zijn zoals de apps Agenda, Weer, Training, Timer, Alarm, Watchfaces en Find my phone. De overig apps die je terugvindt in de Fitbit-app zijn vooral gezondheidsgerelateerd en Google-apps vind je hier niet terug. Hiervoor moet je bij Googles Wear OS-smartwatches zijn.
De Fitbit Versa 3 heeft naast een ingebouwde microfoon, eveneens een ingebouwde luidspreker. Hierdoor zou je telefoongesprekken kunnen doen via de smartwatch, maar deze functies zou pas later dit jaar uitrollen. Bij de Versa 2 was er ook al de mogelijkheid om gebruik te maken van de Amazon Alexa-assitent om bepaalde vragen aan te stellen, zoals het weer of een timer te zetten. Hierbij zou ook later dit jaar de Google Assistent bij komen. Dit betekent dus dat je nog niet alle functies hebt, als je de Fitbit Versa 3 koopt, maar ze komen er wel aan.
8. Weinig functieverschil tegenover de vorige Versa 2
Tegenover de Fitbit Versa 2 heeft de Versa 3 vooral hardware-matige aanpassingen, zoals een beetje groter scherm, een andere hartslagmeter, een ingebouwde microfoon, ingebouwde GPS-senser, andere polsbandjes en afgeronde horlogekast. Softwarematig zien we buiten het nieuwe UI, geen verschil tegenover de Versa 2. Deze voert dezelfde fitnesstracking uit zoals de Fitbit Versa 3. Je moet enkel je smartphone meenemen als je graag je route bijhoudt tijdens het buitensporten.
Conclusie
Zoals ik al zei bij de start van van mij review van de Fitbit Versa 3, is dit de eerste Fitbit waar ik mijn twijfels over heb. De Fitbit Versa 3 is een zoals de vele andere Fitbit-toestellen een prima fitnesstracker. Je kan er heel wat mee opvolgen zoals het aantal stappen je zet, hoe actief je beweging is, hoe je hartslag evolueert tijdens de dag en kan je een prima overzicht over jouw slaapcyclus. Zit je te lang stil krijg je op de Versa 3 meldingen dat je nog wat stappen moet zetten. Daarnaast kan je vrienden of andere leden van de Fitbit-community uitdagen en zo meer motivatie krijgen om te bewegen. Haal je jouw doelen ontvang je badges en trofeeën.
Dankzij de goede batterijduur kan je de Versa 3 enkele dagen na elkaar dragen zonder dat je deze moet bijladen. De smartwatchfuncties zorgen er eveneens voor dat je de smartwatch kunt personaliseren met watchfaces en kan je meteen op berichten reageren vanop de Versa 3.
De bediening via de aanraakgevoelige knop, die we ook al kenden van de Fitbit Charge 4, verloopt niet altijd zo soepel. Ik gebruik toch liever een ‘echte’ knop, zoals we die kennen van de Fitbit Versa 2.
Fitbit heeft naast hun fitnesstrackers ook een abonnementsdienst ‘Fitbit Premium’. Via deze dienst biedt Fitbit workouts of begeleide programma’s aan. Ik begrijp dat je moet betalen voor workouts of begeleid programma’s, maar naast deze zaken krijg je ook meer gezondheidsparameters te zien. Zo krijg je bijvoorbeeld enkel een overzicht van jouw Spo2-metingen als je betaalt voor deze service. Dit betekent dus dat je naast de aankoop van de smartwatch, nog een abonnement moet aangaan als je alle gezondheidsparameters wilt zien die de Versa 3 meet.
Dankzij de ingebouwde GPS-sensor kan je nu ook accuraat jouw route en snelheid bijhouden tijden het buitensporten.
Toch zou ik de Fitbit Versa 3 niet aanraden voor de ‘gedreven’ sporter. Tijdens mijn testperiode viel me op dat de nieuwe hartslagmeter niet altijd even nauwkeurig mijn hartslag had gemeten. Voor hartslagtrainingen waarbij je in een ‘specifieke’ hartslagzone wilt trainen, is dit een groot nadeel. Dit zou gemakkelijk op te lossen zijn door gebruik te maken van een hartslagband, maar deze kan je niet koppelen met een Fitbit-smartwatch. Er zijn eveneens geen ‘persoonlijke’ trainingschema’s aanwezig, die je voorbereiden op een evenement. Daarom raad ik als om als ‘gedreven’ sporter toch eerder te gaan kijken naar de sportmerken zoals Garmin en Polar.
Ik zou deze Fitbit Versa 3 aanraden voor personen die graag wat meer bezig zijn met hun gezondheid en daarbij graag naar de fitness gaan of het blokje om lopen. Heb je een Fitbit Versa 2 zou ik niet meteen upgraden naar de Versa 3. Momenteel kan de Versa 2 ongeveer hetzelfde als de Versa 3, alleen moet je jouw smartphone meenemen om je snelheid te meten tijdens het buitensporten.
De Fitbit Versa 3 kopen
De Fibit Versa 3 is te koop voor een adviesprijs van 229 euro in de kleuren blauw/goud, roze/goud en zwart. Je koop deze smartwatch onder andere bij Coolblue, Bol.com, Vanden Borre en Fnac.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Oei, valt tegen. Fitbit Sense zal wel zelfde problemen hebben waarschijnlijk?