Fitbit Charge 4
Fitbit staat bekend als de wearable-fabrikant bij uitstek, als het gaat over fitnesstracking. Momenteel hebben ze een uitgebreid assortiment, gaande van slimme weegschalen naar fitnesstracker en smartwatches. Zelf ben ik al enige tijd een Fitbit-gebruiker. Toch kon Fitbit me de laatste tijd minder motiveren, om een van hun toestellen rond mijn pols te dragen. De grootste reden hiervoor is dat er in hun Versa-smartwatches, geen ingebouwde gps-sensor zit ingebouwd. Om dit op te lossen kan ik natuurlijk de Fitbit Ionic aankopen, maar ik ben persoonlijk niet zo gek van het design van deze ‘grote’ en opvallend smartwatch.
Toen ik vernam ik dat de Fitbit Charge 4 een ingebouwde gps-sensor had, was ik er dan ook meteen als de eerste bij om deze te testen. Ik was ook wel erg benieuwd, want als ‘echte’ smartwatch-fan had ik nog nooit eerder een fitnesstracker getest.
Ondertussen heb ik deze nieuwe Fitbit-fitnesstracker rond mijn pols en kan ik je vertellen dat ik aangenaam verrast ben. Hieronder lees je mijn review van de Fitbit Charge 4.
Behuizing en design
Qua uiterlijk ziet de Fitbit Charge 4 er identiek uit als de Charge 3. Net zoals de voorganger maakt de Charge 4 gebruik van een inductieve knop, met een gestroomlijnd design als gevolg. Het frame van de de Charge 4 is wel veranderd naar kunststof, waar de Charge 3 een aluminium frame had. Echter doet dit zeker niet af, naar het uiterlijk van de fitnesstracker. Dankzij de waterbestendigheid van 50 meter kan je de Charge 4 meenemen in het zwembad.
De Fitbit Charge 4 met het klassieke bandje heeft een premium uiterlijk en is zeker te combineren met een klassieke kledingstijl. Je kan er ook voor kiezen om de speciale versie van de Fitbit Charge 4 aan te kopen, waarbij je naast het klassieke bandje er ook een geweven bandje ontvangt. Het klassieker bandje heeft een iets robuuster voorkomen dan het geweven banden.
Persoonlijk denk ik dat personen met smalle polsen, beter af zijn met het smallere geweven bandje. Dit bandje is wel van stof en kan je dus dit beter niet gebruiken tijdens het sporten of bij het zwemmen. Het wisselen van bandje gaat heel vlot, door een simpele druk op een knop. Dit is veel handiger, dan bij de Fitbit Versa-reeks.
Dankzij het frame dat uit kunststof bestaat, voelt de Charge 4 erg licht aan. Soms vergat ik dat ik de fitnesstracker droeg. Dit is echter een groot voordeel als je deze draagt tijdens je slaap. Hier kom ik later op terug.
Scherm en bediening
Het OLED scherm van de Fitbit Charge 4 is identiek aan het scherm van de Charge 3 en is eveneens gemaakt van het duurzame Gorilla Glass 3.
Over het algemeen ben ik erg tevreden over het de afleesbaarheid van het scherm. Alles wordt erg scherp weergegeven. In direct zonlicht neemt de afleesbaarheid van het scherm sterk af, wat wel een nadeel is tijdens je looptraining in de open lucht. Bij alle andere lichtomstandigheden weet de automatische helderheid zich prima aan te passen.
Het scherm is erg smal als je het vergelijkt met andere Fitbit-smartwatches zoals de Versa en de Ionic, maar het is dan ook een fitnesstracker. Mij stoort het zeker niet. Tijdens mijn trainingen krijg ik een mooi overzicht over mijn parameters. Helaas is het geen kleurenscherm, maar persoonlijk vind ik dit geen groot gemis.
De bediening is dezelfde gebleven als bij de Fitbit Charge 3. De inductieve knop gebruik je om de tracker te activeren of om terug te gaan naar het beginscherm. Hou je de knop ingedrukt, activeert Fitbit Pay en kan je ‘Do not disturb’ of Sleep modus inschakelen.
De overige bediening vindt op het aanraakgevoelig scherm plaats. Door naar onder te vegen krijg je een overzicht van al je notificaties. Veeg je naar boven, dan zie je jouw gezondheidsparameters. Je apps krijg je te zien door naar links te vegen.
De bediening werkt erg vlot en zonder haperingen. Tijdens de training krijg je andere parameters te zien, door op het scherm te tikken. Op warme dagen geeft dit geen problemen. Ik heb het nog niet getest, maar ik ben wel benieuwd hoe dit werkt als je handschoenen draagt.
Accuduur
Fitbit claimt dat je met de Charge 4 een accuduur van 7 dagen haalt. Dit is zonder rekening te houden met het gebruik van de ingebouwde GPS-sensor. Tijdens een looptraining van 1 uur neemt de accu af met ongeveer 21 procent. Hier zal je zeker rekening mee moeten houden als je voor een langere tijd de GPS-verbinding gebruikt, zoals een lange wandeling of een marathon. Tijdens mijn testperiode haalde ik ongeveer 4 tot 5 dagen met daarin 2 looptrainingen van ongeveer 1 uur.
Een nadeel aan Fitbit-trackers is dat ze elk een eigen laadkabel hebben. Hierdoor zal je er steeds rekening mee moeten houden om deze mee te nemen op langere reis.
Software Fitbit-app
De software van Fitbit is volgens mij de beste, als het aankomt op fitness tracking. Binnen de app krijg je een mooi overzicht over al je gezondheidsparameters.
Elke parameter is apart te raadplegen om een uitgebreider overzicht te krijgen en kan je personaliseren met eigen doelen zoals 10.000 stappen per dag. Over deze gezondheidsparameters vertel ik je meer, als ik praat over software van de Charge 4.
Op het dashboard krijg je meteen een zich van de meest recente parameters. Zo zie je meteen hoeveel stappen je deed en kilometer je aflegde, hoeveel verdiepingen je gelopen hebt, het aantal calorieën dat je hebt verbruikt en jouw actieve zoneminuten.
Actieve zoneminuten is een nieuwe parameter die Fitbit samen met de Charge 4 introduceert en zijn vergelijkbaar met de hartpunten van de Google Fit-app. Vanuit het WHO (World Health Organisation) wordt geadviseerd dat je per week 150 minuten actief moet beweging. Fitbit monitort dit aan de hand van jouw hartslag. Je verdient de punten door gedurende een bepaalde periode in bepaalde hartslagzones te bewegen of te sporten. Zo zal je 1 punt krijgen per minuut dat je in de vetverbrandingszone beweegt. Sport je harder? Dan verdubbelen de punten in de hogere hartslagzones.Deze hartslagzones worden bepaald aan de hand van jouw leeftijd en rusthartslag.
Deze nieuwe uitdaging maakt me bewuster over gezonde beweging. De 10.000 stappen halen is voor mij persoonlijk geen echte uitdaging. Om de actieve zoneminuten te halen, moet ik mezelf echt wel aanzetten om te gaan sporten. Zo kom ik niet aan de 30 actieve zoneminuten per dag, maar haal ik zonder problemen de 150 minuten per week, door twee tot drie keer te sporten.
Naast de gezondheidsparameters zijn er ook de uitdagingen, waarbij je het kan opnemen tegen je vrienden of andere Fitbit community-leden.
Naast actief bewegen moet je ook oog hebben op je voeding en gewicht. Je kan binnen de app jouw voedingsinname registreren, maar jammer genoeg is nog steeds geen Nederlandse voedingsdatabase. Je kan de voeding wel registreren via de app van MyFitnessPal en deze synchroniseren met Fitbit.
Heb je een weegschaal van Fitbit, dan zal elke logging van jouw gewicht automatisch in de Fitbit-app zichtbaar worden. Met deze combinatie van voeding- en gewichtsregistratie zal je jouw dieet kunnen opvolgen. Verder synchroniseert Fitbit ook nog met andere platformen zoals Strava.
Software Fitbit Charge 4
Gezondheid
Zoals ik al zei kan je verschillende gezondheidsparameters bijhouden met de Charge 4. Je kan zien hoeveel stappen je zet, hoeveel verdiepen je deed, je hartslag volgen, je actieve beweging bijhouden en je slaap monitoren. Persoonlijk vind ik dat alle parameters accuraat gemeten worden. Uiteraard is dit niet altijd op ‘de stap’ correct, maar het geeft je een mooie inschatting over jouw beweging. De verdiepingen die ik beklim kloppen eveneens met hetgeen de Fitbit Charge 4 aangeeft.
De Charge 4 zal je ook proberen motiveren om jouw doelen te behalen, die je in de Fitbit-app hebt ingesteld. Zo zal je een melding krijgen om elke uur 250 stappen te zetten. De laatste 10 minuten van het uur, zal de Charge 4 je op de hoogte brengen van het aantal stappen je dat uur nog moet doen. Begin je meteen te stappen, zal de Charge 4 samen met jou aftellen tot je de 250 stappen deed. Heb je jouw 10.000 stappen behaald, dan krijg je een leuke melding om je te feliciteren met dit resultaat.
Slapen
Naast het beweging is het eveneens belangrijk om voldoende te slapen, dat zal zorgen voor voldoende herstel. Door de Fitbit Charge 4 tijdens het slapen te dragen, zal de fitnesstracker jouw slaap monitoren. Zo zal je niet alleen kunnen zien hoelang je hebt geslapen, maar ook welke slaapfases je hebt doorlopen.
Daarnaast ontvang je elke ochtend een slaapscore, waarbij er rekening wordt gehouden met je slaapduur, slaapfasen en rusthartslag tijdens het slapen. Deze slaapscore lijkt ook wel te kloppen. Zo heb ik een lagere score heb, als ik vermoeid uit bed stap.
De Fitbit Charge 4 is uitgerust met de SP02-sensor, die tijdens je slaap de zuurstof-variatie monitort. Deze monitoring kan eventuele problemen bij hoge zuurstof-variatie in beeld brengen. Echter blijft dit maar een schatting en kan ik ook niet testen of deze waarden kloppen. Denk je ademhalingsproblemen te hebben, dan kun je beter een dokter raadplegen.
Sport en fitness
De Fitbit Charge 4 kan je prima gebruiken tijdens het sporten, maar de aanwezig sportactiviteiten zijn echter beperkt. Zo heb je binnen de Fitbit-app keuze uit 21 activiteiten, waarvan je slechts 6 activiteiten op de tracker kunt instellen.
Dit kan een nadeel zijn voor sporters die veel verschillende sporten doen. Het kan dus gebeuren dat je eerst een activiteit moeten toevoegen aan de tracker, alvorens je kan starten. Tussen de lijst van sportactiviteiten ontbreken eveneens veel sporten, zoals bijvoorbeeld groepssporten.
Bij elke sportactiviteit kan je op de tracker bepaalde instellingen aanpassen. Zo kan je er bij buitenactiviteiten er voor kiezen om geen GPS-verbinding te gebruiken. Hier ontbreekt de mogelijkheid om de schermen aan te passen, die ik zie tijdens het sporten.
Net zoals bij de meeste Fitbit fitnesstracker is, heeft de Charge 4 ook automatische activiteitsherkenning. In de Fitbit-app kan je instellen vanaf wanneer de tracker bepaalde activiteiten moet registreren. Je hartslag wordt tijdens deze activiteit op de achtergrond gemonitord, maar er wordt geen gebruik gemaakt van een GPS-connectie. Dus wil je hiervan gebruik maken, moet je activiteit manueel starten.
Naar aanleiding van de nieuwe gezondheidsparameters ‘actieve zoneminuten’, krijg je tijdens een training een melding als je verandert van hartslagzone. Handig voor als je in een bepaalde hartslagzone wil trainen. Momenteel is deze functie enkel beschikbaar op de Fitbit Charge 4, maar op termijn zullen ook de Versa-en Ionic smartwatches, deze functie ontvangen.
Een andere nieuwe functie is dat je nu na je training eveneens je versnellingen en intensiteit op de kaart ziet. Leuk om je training te evalueren.
Hartslag en GPS
Om een de Fitbit Charge 4 als sportmaatje te gebruiken, is het belangrijk dat de gemeten parameters accuraat zijn. Ik heb de Charge 4 vergeleken met de Polar Vantage M. Tijdens mijn looptrainingen merkte ik op dat de optische hartslagmeters van beide wearables ongeveer identieke waarden gaven. Er was nooit een hoger verschil dan 1 of 2 hartslagen.
Om de hartslagmeter van de Charge 4 verder te testen, heb ik deze vergelijken met een hartslagband. Wederom stelde de Charge 4 met niet teleur. De hartslagwaarden lagen heel dicht bij elkaar, net zoals bij de optische hartslagmeter van de Polar Vantage M.
Het is algemeen bekend dat een hartslagband sneller reageert op de intensiteit van een training. Toch was ik erg tevreden over de Charge 4. De reactietijd tussen de hartslagband en de Charge 4 verschilt maar enkele seconden. De maximum hartslag die de hartslagband had gemeten, kwam eveneens overeen met de Charge 4. Dat is volgens mij een prima resultaat.
Hartslag bij de Polar H7 hartslagband
Hartslag bij de Charge 4
Nog een nieuwtje, waar ik bij de aankondiging wild van werd, was de ingebouwde GPS. Natuurlijk is het belangrijk dat deze ook bruikbaar is. Dit begint bij de GPS-verbinding. De eerste keer dat ik op weg ging met de Charge 4, was ik hierin enorm teleurgesteld. Het duurde ongeveer 10 minuten, voordat er een GPS-verbinding was. Na een beetje zoekwerk, las ik op op de website van Fitbit dat dit normaal is voor een eerste GPS-connectie in een bepaalde zone. De nieuwe GPS data wordt dan gedownload. Gelukkig verliep de verbinding sneller bij de daaropvolgende trainingen. Ik moet dan wel alsnog een 30 tot 40 seconden wachten.
Gedurende de trainingen blijft de GPS-verbinding stabiel. Als ik de GPS-gegevens na de training vergelijk met de gegevens die ik verkrijg van de Polar Vantage M, liggen deze dicht bij elkaar. Op de kaart merk je wel dat de gps-meting niet perfect ‘ on the road’ is, maar algemeen wordt het traject correct gevolgd.
Apps en wijzerplaten
Via de Fitbit-app kan je de wijzerplaat van de Charge 4 aanpassen. Je hebt de keuze uit 24 verschillende wijzerplaten, van klassieke analoge- tot sportieve digitale wijzerplaten. Persoonlijk vind ik dat er voldoende keuze is. Het is wel jammer dat je de wijzerplaten niet op de Charge 4 kunt aanpassen. Dit is wel mogelijk op de Fitbit Versa’s en de Ionic.
Daarnaast zijn er 7 apps aanwezig: Exercise, Agenda, Relax, Timers, Alarms en Weather. Deze apps die ik het meest op een smartwatch gebruik. De apps zijn heel simpel gehouden. Zo kan je bijvoorbeeld in de Agenda-app enkel de afspraken vandaag en morgen kunnen bekijken.
De Alarm-app zorgt er voor dat je de Fitbit Charge 4 als wekker kunt gebruiken. In de toekomst komt er de functie ‘Smart Wake’ bij. Via deze functie wordt je maximaal 30 minuten voor de wekker gewekt, als je in de ‘lichte slaapfase’ bent. Deze functie bestaat al op de Fitbit-smartwatches. Aangezien dit een fitnesstracker is en geen smartwatch, kan je geen andere apps installeren.
Nieuw op de Fitbit Charge 4 is de Spotify-app. Als je een premium Spotify-gebruiker bent, kan je hiermee spotify bedienen, dat op je smartphone afspeelt. Helaas kan je geen muziek van Spotify downloaden op de Charge 4. Wil je graag meer wijzerplaten of apps, moet je kiezen voor de Fitbit Versa 2, Versa Lite of de Fitbit Ionic.
Notificaties
De Fitbit Charge 4 toont smartphonemeldingen. Via de Fitbit-app stel je in voor welke apps je meldingen wilt ontvangen. Door het kleiner scherm is het niet altijd eenvoudig om langere berichten af te lezen, zoals mails. Daarvoor zijn de grotere schermen van smartwatches beter geschikt.
Je kan berichten snel beantwoorden aan de hand van vooropgestelde antwoorden. Daarnaast zijn er notificatie-acties aanwezig, zoals het verwijderen van een mail of het wissen van een notificatie. Binnenkomende oproepen kan je accepteren of weigeren. Bellen via Fitbit Charge 4 is niet mogelijk.
Fitbit Pay
Dankzij de ingebouwde NFC-chip is het mogelijk om via Fitbit Pay, contactloze betaling te doen. Echter moet jouw bank deze betaalservice ondersteunen. Op de website van Fitbit kan je zien welke banken dit doen.
Conclusie
Fitbit heeft goed geluisterd naar zijn gebruikers door de Fitbit Charge 4 te voorzien van ingebouwde GPS. Dit zorgt ervoor dat de Fitbit Charge 4 een prima fitnesstracker is voor degenen die graag bezig zijn met gezond bewegen.
Zowel de hartslagmeter als de ingebouwde GPS zorgen voor accurate monitoring, tijdens je sportactiviteiten. Na de training krijg je een mooi trainingsoverzicht en zie je op de kaart hoe snel je op bepaalde stukken liep en hoe je hartslag daarop reageerde. Dankzij de waterbestendigheid van 50 meter kan je de Charge 4 ook meenemen in het zwembad.
De fitnesstracker is via de inductieve knop en het aanraakgevoelig scherm prima te bedienen. Het enige nadeel is de afleesbaarheid van het scherm in direct zonlicht. Fitbit claimt daarnaast een accuduur van 7 dagen. Dit is echter zonder gebruik van GPS meegerekend. Bij gebruik van GPS neemt de batterij met 21% per uur af. Hierdoor is de Charge 4 minder geschikt voor lange afstand lopers of wandelaars.
De nieuwe parameter ‘Active zone-minuten’ zorgen dat je nog actiever gaat bewegen. Indien je te lang stil zit, probeert de Charge 4 je toch te overtuigen om recht te staan. Daarnaast is zijn er in de Fitbit-app de verschillende uitdagingen die je met vrienden of andere community-leden kunt aangaan. In die Fitbit-app krijg je eveneens een uitgebreid overzicht over al de gezondheidsparameters en je dagelijkse beweging.
Ik zou deze Fitbit Charge 4 aanraden voor de mensen die een gezonde levensstijl willen hebben en soms 5 of 10 km hardlopen. Ben een gedreven sporter of loper? Dan kijk je beter uit naar een sporthorloge zoals van het merk Polar. Deze helpen je om je sportprestaties te verbeteren.
De Fitbit Charge 4 is, met zijn prijs van 149 euro en 169 euro voor de speciale versie, niet de goedkoopste van de markt. Daarvoor krijg je wel de prima combinatie van de uitgebreide Fitbit-software en een premium fitnesstracker met GPS en NFC.
Positieve punten
+ Premium uitstraling
+ Ingebouwde GPS
+ Accurate hartslagmeting
+ Stimuleert om meer te bewegen
+ Fitbit-app
Negatieve punten
– Schermhelderheid in direct zonlicht
– Accuduur tijdens GPS-verbinding
Fitbit Charge 4 kopen
De Fitbit Charge 4 koop je de kleuren zwart, palissander en staalblauw voor een adviesprijs van 149,95 euro. De Special Edition komt met een reflecterende granieten band of een zwarte lederen samen met een klassiek zwart bandje, zodat je kan wisselen tussen sportieve en een meer formele uitstraling. Deze editie kost 169,95 euro.
De Fitbit Charge 4 is onder andere te koop bij Fitbit zelf, Coolblue en Bol.com. De Special Edition koop je via de Fitbit-winkel, Bol.com en Coolblue.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten