Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Fitbit Charge 5 review: hij past overal in het plaatje

Sebastien Marien
Sebastien Marien
22 oktober 2021, 19:00
14 min leestijd
Fitbit Charge 5 review: hij past overal in het plaatje

Lees verder na de advertentie.

De Charge 5 is de krachtigste fitnesstracker van Fitbit. Hij komt met een nieuw design en meer focus op stressanalyse- en management, maar ook op persoonlijke begeleiding bij het sporten. Is de Fitbit Charge 5 jouw ideale pakket voor sport en gezondheid?

Fitbit Charge 5

De eerste Fitbit Charge sinds de Google-overname is enkele weken geleden op de Androidworld-redactie beland. Het is de Charge 5 die de wearablesfabrikant in augustus heeft voorgesteld. De Charge-reeks staat bekend als Fitbits meest hoogwaardige fitnesstrackers en ze zijn geprijsd net onder de smartwatches die de fabrikant heeft uitgerold. Ik trok mijn sportschoenen en ging door weer en wind onderzoeken of deze vijfde generatie interessante verbeteringen brengt. Zien we invloeden van Google? Je leest het hier.

Leuk ontwerp, past overal

Fitbit staat doorgaans bekend op leuke designs en een goede bouwkwaliteit en met de Charge 5 is het merk nog een stapje verder gegaan. Wat meteen opvalt is het nieuwe scherm dat licht gebogen zijkanten heeft.

Zo lijkt het paneel op een fraaie manier verder te gaan in de rest van de behuizing. De Charge 5 ziet er hierdoor mooier uit. Hij lijkt minder op een stuk technologie om je pols en meer op een fraaie wearable waar je overal mee gezien kan worden. Ditmaal geeft de nieuwe Charge-fitnessband dus een meer premium indruk.

Het past ook prima in de filosofie van Fitbit op het vlak van accessoires. Van weinig andere merken van wearables is er zo’n grote accessoiremarkt voor siliconen bandjes en bandjes van meer hoogwaardige materialen voor op speciale gelegenheden. Fitbit werkte samen met de fabrikant van lederwerken Horween om een collectie van lederen accessoires aan te bieden voor de Charge 5.

Toch mag je niet vergeten dat de Charge 5 wel degelijks is ontworpen om te presteren in intensieve outdoor-activiteiten. Hij is stofbestendig en je kan ermee tot 50 meter onderwater duiken. Standaard komt hij met een siliconen bandje en dat kan je makkelijk comfortabel om je pols afstellen.

Klein scherm, goede kwaliteit

De Charge 5 komt met een 1,04 inch AMOLED-kleurenscherm dat volgens Fitbit tweemaal zo helder is vergeleken met zijn voorganger. Het viel me op dat de helderheid inderdaad prima is voor gebruik in fel zonlicht. Minder goed vind ik dan weer de grootte, want naar mijn mening is dat momenteel een beperkende factor voor de Charge-reeks.

Het is niet altijd prettig om meldingen op het horloge te lezen en zelfs bij het belangrijkste doeleinde van deze wearables – het tracken van sportactiviteiten – vind ik dat het kleine scherm de interface soms in de weg zit. Tijdens het hardlopen moet je op het scherm tikken om door de verschillende gegevens heen te bladeren zoals: het looptempo, het aantal stappen, de totale loopafstand, je hartslag, verbrande calorieën en meer. Dus telkens een keer tikken om dan één van deze gegevens te zien. Bij het Huawei Watch GT2-horloge, dat om mijn andere pols zat tijdens loopsessies, zag ik veel van die gegevens samen op één scherm.

Ik kon ook op de Watch GT2 naar boven en onder vegen om te bladeren en dat werkt ook een stuk beter dan telkens tikken. Het is comfortabeler en minder afleidend. Om de een of andere reden kan je op het scherm van de de Charge 5 ook maar zes verschillende soorten van activiteiten beginnen. Welke dat zijn, kan je wel instellen in de app. Het is een vreemde keuze in de interface.

Verder komt het horloge voor de eerste keer met een always-on-scherm en dat is een welkome functie. Al heb ik het zelf niet lang gebruikt, omdat ik zonder nu eenmaal langer verder kan met de accu.

Wijzerplaten

De Charge 5 verschijnt verder met 20 wijzerplaten waaruit je kan kiezen in de Fitbit-app. Sommigen geven ook informatie over je hartslag of dagelijkse stappen, maar over het algemeen heeft elke wijzerplaats een vergelijkbare stijl. Ze zijn kleurrijk, speels en abstract. Ik mis meer stijlvolle en klassieke alternatieven en het huidige aanbod zal dus vast niet iedereen aanspreken. Bij smartwatches die ik in het verleden hebt getest, liep ik minder tegen dit probleem aan, maar het is wel duidelijk dat een open besturingssysteem als Wear OS voordelen biedt. Op Wear OS-horloges kan je makkelijk wijzerplaten van derden installeren.

Bediening op het scherm

Het horloge heeft geen knoppen voor de bediening en dat is in principe een prima keuze. De Fitbit Charge 5 activeer je door tweemaal op het scherm te tikken of de tracker naar je gezicht te bewegen. Je navigeert volledig doorheen de verschillende functies van het horloge door te vegen op het scherm.

De belangrijkste instellingen vind je door omlaag te vegen en je veegt links en rechts om de meeste functies van je horloge te ontdekken. Denk aan alarmen, timers, het starten van trainingssessies, het uitvoeren van een EDA-scan of het controleren van meldingen. Als je omhoog veegt dan ontdek je alle actuele informatie van die dag. Het aantal stappen, je hartslag, actieve uren, een samenvatting van je slaapanalyse en meer.

De informatie op het horloge voelt soms wat beknopt aan door de beperkte schermgrootte, maar bij andere gedeeltes heeft Fitbit wel goed gedacht over de optimale schermindeling zodat zoveel mogelijk informatie op een comfortabele manier op het scherm te lezen is. Een voorbeeld is de slaap die meteen de slaapscore en de duur van je slaap toont. Dat is een goede zaak, maar het neemt niet weg dat een iets groter scherm zou helpen.

Lange accuduur

De Charge 5 heeft zonder zijn always-on-functie een accu waarmee je het horloge zeven dagen lang kan laten werken. Natuurlijk hangt dat sterk van je gebruik af, want bij mij hield de Charge 5 het zo’n zes dagen vol. Wanneer je vaker op het scherm kijkt, geregeld met de gps-functie gaat sporten en dan ’s avonds aan mindfullnesssessies doet, verbruikt de Charge meer.

Toch vind ik een accuduur van zes dagen prima voor een fitnesstracker. De Charge 5 is 10 procent dunner dan zijn voorganger en ik denk niet dat ik liever een dikker bandje zou willen in ruil voor een iets langere gebruiksduur. 

Magnetische oplader

In de doos ziet ook nog een oplaadkabel die je erg gemakkelijk magnetisch aan de onderzijde bevestigt. Je hoeft het bandje niet te verwijderen om de Charge 5 op te laden. Minder handig is dan weer dat het om een aangepaste oplader gaat en je kan deze wearables dus enkel met dit bijhorende accessoire opladen. Het opladen zelf gaat erg snel. Sta je ’s ochtends op met een lege accu, dan kan hij een kwartiertje aan de oplader zodat je gerust bent voor de rest van de werkdag. 

De Fitbit-app kent hoogtes en dieptes

We zeiden al dat informatie op het horloge soms beknopt is, maar hetzelfde kan zeker niet worden gezegd over de Fitbit-app. De app ontpopt zich meer dan ooit tot het centrale punt voor verzamelde gegevens, duiding en strategieën rond alles wat met sport en gezondheid te maken heeft. Je stressmeting, slaapanalyse, sportactiviteiten, hartslag, minuten waarin je sport in verschillende hartslagzones, stappen, bloedzuurstof, hartscans, calorieën enzovoort. Kortom: alles komt hier samen. 

Rommeltje

Het is zoveel dat je alle zaken die Fitbit verwerkt nog onmogelijk in één adem kan uitspreken. Het maakt ook dat de gegevens erg verspreidt staan in deze app en dat is niet erg gebruiksvriendelijk. Daarbij komt nog dat het startscherm er allerminst in slaagt om meteen een algemeen beeld te geven van je sportactiviteiten en gezondheid van die dag. Het is een rommeltje.

Ken je dat gevoel van een keukenkast die bomvol met handige potjes staat? Potjes die zo sterk op elkaar gestapeld zijn waardoor je de beste potjes niet meer makkelijk terugvindt? Op de duur voelt het alsof je eigenlijk minder potjes in je kast hebt. Wel, die ervaring had ik met de Charge 5. Ik ben bang dat heel wat doorsnee gebruikers niet gemakkelijk hun weg vinden naar de verschillende functies van hun fitnesstracker.

En dat is jammer, want zoals gezegd kan je een schat aan informatie vinden in de app van Fitbit. Een hoeveelheid informatie die fabrikanten van duurdere smartwatches doet blozen – en ja OnePlus Watch, ik kijk onder meer naar jou.

Sport en hartslagzones

Als je dieper in de menu’s van de Fitbit-app terecht komt, merk je dat de ontwikkelaars wel degelijk erin geslaagd zijn om uitgebreide en overzichtelijke info te tonen, bijvoorbeeld van je sportactiviteiten. Je krijgt een mooi kaartje van je afgelegde route tijdens het hartlopen en dat brengt de Charge 5 tot stand met de ingebouwde gps. Op de kaart zie je hoe je tempo en de hartslagzones veranderen afhankelijk van de plaatsen waar je bent geweest. Het is echt een knap en duidelijk overzicht. Een troef van Fitbit.

Het werkt ook nog eens mooi samen met de feedback die je fitnesstracker onderweg geeft, want de Charge 5 kan tonen in welke hartslagzone je zit tijdens het sporten. Je krijgt meldingen wanneer de hartslagzone wijzigt. Handig voor wie zich echt specifiek op bijvoorbeeld cardio of vetverbranding wil richten. Het apparaatje kan ook activiteiten automatisch pauzeren als je even stopt of het kan je aanmoedigen tijdens intervaltrainingen.

Als je nog verder kijkt, zie je op grafieken ook met het verloop van tijd hoe je energieverbranding of hartslag veranderde. Het meten van hartslag speelt een belangrijke rol bij de aanbevelingen die Fitbit geeft in zijn app. Het laat je zien hoeveel minuten je in de verschillende zones hebt doorgebracht en vergelijkt dat met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De metingen van hartslag kwamen bijna volledig overeen met de informatie die de Huawei Watch G2-registreerde, maar hetzelfde geldt niet voor stappen en tempo. De Watch GT2 registreerde minder stappen, een kortere loopafstand en een hoger gemiddeld tempo.

Gezondheid

Maar sport is één ding, want Fitbit legt ook sterk de nadruk op gezondheid. Al gebeurt dat voornamelijk met functies die achter een betaalmuur zitten. Ik denk dan aan gezondheidsrapporten die meer geavanceerde inzichten geven over je slaap, hartslag, stappen, gewicht en eetgedrag en hoeveelheid water die je per dag drinkt.

Een andere functie die je mist is de hersteltijd die je lichaam nodig heeft om zich voor te bereiden op meer sportactiviteiten. Fitbit kijkt dan onder meer naar je fysieke gegevens en de intensiteit van je laatste training. Andere fitnesstrackers zoals die van Garmin of Huawei kunnen je ook adviseren over de hersteltijd, maar ze doen dat wel gratis. Charge 5-gebruikers kunnen een halfjaar lang gratis gebruik maken van het Fitbit Premium-abonnement. Daarna betalen ze 9,50 euro per maand of 75 euro per jaar.

Wat de Charge 5 wel voor alle gebruikers doet is is controleren of er onregelmatigheden zijn in je hartslag. Zo kan je fitnesstracker preventief mogelijke hartziektes vaststellen en kan je tijdig op controle bij een professional voor een diagnose.

Stress en mindfullness

Bij de ontwikkeling van de Charge 5 heeft Fitbit naar eigen zeggen geleerd van de coronapandemie en de impact die stress heeft op onze mentale en fysieke gezondheid. Daarom is er dit keer ook aandacht besteed aan mentale gezondheid. 

Eindelijk kan Fitbit met zijn populaire fitnesstracker je stressniveaus meten. Dat doet de Charge 5 met zijn EDA-sensoren: de metalen plaatjes aan weerzijden van de wearable. Je knijpt op beide plaatjes met duim en wijsvinger en vervolgens meet de Charge 5 je EDA-responsen. Je hebt vast nog niet van die term gehoord. EDA of ‘elektrodermale activiteit’ zijn kleine veranderingen in het transpiratieniveau van de huid. Deze veranderingen kunnen het gevolg zijn van stress of andere factoren zoals beweging, lawaai of temperatuurschommelingen. Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je handen zweterig aanvoelen voordat je voor een groep mensen moet spreken.

De Charge 5 helpt je om de EDA-responsen te verminderen, want tijdens de meting is het de bedoeling dat je drie minuten lang tot rust komt. Na afloop van die korte rustperiode, krijg je dan te zien in welke mate de EDA-responsen zijn afgenomen. Je kan ook zien hoe je hartslag is gedaald wanneer je even de tijd neemt om tot rust te komen. Het geeft best een prettig gevoel dat je stress op een wetenschappelijke manier wordt berekend en dat je vervolgens ziet hoe het aantoonbaar afneemt.

Daarnaast kan je ook met Fitbit Premium genieten van langere rustmomenten, want het merk van fitnesstrackers is een samenwerking aangegaan met Calm. Dat is een bekende meditatie-app. Je kan zo deelnemen aan een ruim aanbod van meditatie- en mindfullnesssessies. Een leuke extra voor de abonnees. 

Slaapanalyse

Een laatste belangrijke functie is bij de meeste fitnesstrackers de slaapanalyse. Fitbit laat zien hoeveel diepe, lichte en REM-slaap je in één nacht hebt gehad, maar ook hoe lang je hebt wakker gelegen. Je ziet al die informatie op duidelijke grafieken. Op een tijdlijn zie de verschillende slaapfasen en eronder hoeveel procent je in elke fase hebt doorgebracht. 

Toch is de slaapanalyse van Fitbit ook niet de beste die ik al heb gezien, want bij de Watch GT2 van Huawei geeft de Huawei Gezondheid-app meer duiding aan gebruikers. Niet alleen worden de verschillende slaapfasen uitgelegd, maar je krijgt ook bij elk aspect van je slaap een beoordeling te zien. Is de tijd waarin je diep slaapt normaal of is ze te kort? Dat kan dan een verklaring zijn waarom je lichaam niet uitgerust voelt. Huawei legt meteen de gevolgen uit van te weinig diepe slaap, vertelt wat je beter kan doen en toont je of je beter doet dan de gemiddelde gebruiker. Maar dat alles dus voor élk individueel aspect dat van je slaap wordt geanalyseerd. Hier kan Fitbit nog in verbeteren.

Conclusie

De Fitbit Charge 5 is een fitnesstracker waarmee het merk nog meer de puntje op de ‘i’ zet. Het design ziet er frisser uit waardoor de Charge 5 er minder als een gadget uitziet en meer als een mooi accessoire om je pols. Als je daarbij ook kijkt naar de mooie accessoiremarkt die er voor Fitbit-wearables is, dan weet je dat je een fitnesstracker in huis haalt die je overal kan dragen.

Toch mag Fitbit zijn Charge-reeks nog verder doen evolueren, want ergens blijft er een soort van kunstmatige muur tussen de fitnesstrackers van het merk en de smartwatches. Heel wat fitnesstrackers van andere merken hebben een groter scherm, en de Charge-reeks moet daarin volgen in de toekomst. Zo wordt het fijner om meldingen te lezen, de interface werkt vlotter tijdens het sporten en je kan je meer slimme features implementeren.

Waarom zou een fitnesstracker niet mogen werken met de Google Assistent zoals een smartwatch dat wel doet? Een diepe integratie met de Assistent zou ook kunnen helpen om vlotter tot de juiste informatie te komen in de wat rommelige Fitbit-app. Het lijkt alleen maar een logische volgende stap sinds de overname van Fitbit.

Maar hoewel de app rommelig aandoet met het tonen van de belangrijkste gezondheidsparameters, is het wel ongelooflijk hoeveel informatie ze verzamelt en visualiseert. De stressanalyse is een sterke toevoeging en de informatie die ze tijdens sportactiviteiten verzamelt samen met de link met hartslagzones, voelt als een schat aan informatie voor de beginnende sporter. De Charge 5 zit boordevol functies en het is werkelijk dat ene centrale punt voor alles wat met je persoonlijke sportprestaties en (mentale) gezondheid te maken heeft. 

Alleen verwacht ik dat de intensieve sporters sneller hun weg vinden naar alternatieven van Garmin en Polar. Fitbit schermt namelijk een deel van de meer geavanceerde functies af achter een betaalmuur. De hersteltijd na sportactiviteiten bijvoorbeeld en die is juist zo interessant voor de intensieve sporters. Dergelijke zaken zijn gratis te vinden in de apps van concurrenten.

Ik begrijp de strategie waarbij Fitbit zijn Premium-functies zes maanden lang gratis weggeeft. De bedoeling is dat je ze gewend raakt en wil behouden na die tijd. Toch denk ik dat Premium echt niet voor iedereen is. Weer een abonnement van 75 euro per jaar naast dat abonnement op Amazon Prime, Netflix, Spotify. Oh en je wil die Marvel-producties echt niet missen: Disney+ niet te vergeten. Of de mindfullnesssessies je echt zullen overtuigen om dat bedrag te betalen voor Fitbit Premium? Als recreatieve sporter krijg ik er al een beetje stress van met de huidige energieprijzen in het achterhoofd.

Voor wie is de Fitbit Charge 5 bestemd?

  • Voor wie een complete fitnesstracker wil waarin een compleet pakket aan sport- en gezondheidsfuncties zijn vertegenwoordigd
  • Voor wie het uitdagend vind om zich in alle features te verdiepen
  • Voor wanneer je een fitnesstracker zoekt die nergens uit de toon valt

Fitbit Charge 5 kopen

De Charge 5 is verkrijgbaar voor 179,95 euro, inclusief een Fitbit Premium-lidmaatschap van zes maanden (voor nieuwe en terugkerende Fitbit-gebruikers). De Charge 5 is nu verkrijgbaar. Je kan hem vinden in de kleuren Black, Lunar White en Steel Blue.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 oktober 2021, 23:48

fitbit oplichters!!!

22 oktober 2021, 21:11

Ik kon er maar niet aan wennen de app. Verder vind ik 9 euro per maand best prijzig als je uitgebreide functies wil. Tel daarbij op dat ik hem niet nauwkeurig vond met slapen, heb ik hem weer terug gestuurd naar leverancier na twee weken.