Fitbit heeft inmiddels een flink arsenaal aan slanke fitnesstrackers uitgebracht. Ook een paar smartwatches, waaronder de recent verschenen Fitbit Sense 2. Tegelijk met dat slimme horloge verscheen Fitbit Inspire 3, een nieuwe tracker die erg doet denken aan de Fitbit Luxe. We nemen na wekenlang testen de plus- en minpunten met je door.

Lees verder na de advertentie.
Fitbit Inspire 3
Fitbit Inspire 3 is de opvolger van Fitbit Inspire 2, een wearable die van goede huize komt. We zien als grootste verandering dat de derde telg in de familie een kleurenscherm heeft in plaats van een zwart-wit scherm. Daarnaast kan hij het zuurstofgehalte van het bloed meten. Je levert in vergelijking met de tweede Inspire wel in op de ondersteuning voor ‘Vinden met Tile’, maar verder hebben de twee een identieke werking. Fitbit belooft ondanks het kleurenscherm zelfs dezelfde accuduur. Dat is dan ook één van de pluspunten van Fitbit Inspire 3: dit zijn ze allemaal, plus de minpunten.

Specificaties
Fitbit Inspire 3 | |
Grootte en gewicht | 39.4 x 18.54 x 11.7 mm, 10 gram |
Scherm | AMOLED touch kleurenscherm |
Metingen | Hartslag, stappen, bloedzuurstofgehalte, huidtemperatuur, stress, fitness en slaap |
Waterproof | tot 50 meter diep / IP67 |
GPS | Nee |
NFC | Nee |
Luidspreker | Nee |
Microfoon | Ja |
Accuduur | 10 dagen |
Fitbit Inspire 3: de pluspunten
1. Slank design
Fitbit Inspire 3 is een fijne, slanke wearable. Met zijn afmeting van 39,32 x 18,6 x 11,75 millimeter draagt het meer als een grove armband dan als een slim horloge. Hij heeft wel een vrij hoog opstaand klokje, al is die wel zodanig afgerond dat je er niet veel aan blijft hangen. Het draagcomfort is in ieder geval dik in orde. Het siliconen bandje dat wordt meegeleverd zit lekker en is ruim afstelbaar voor mensen met een dikkere of juist een heel dunne pols. Hij past zelfs wel om een kinderpols, al is het ‘uurwerk’ wel wat lang.
2. Veel bandjes om uit te kiezen
De Fitbit Inspire 3 is er in drie kleuren: Morning Glow, Lilac Bliss en Midnight Zen. Het moge duidelijk zijn op de foto’s: wij testten de lila-versie. Mocht je echter een compleet andere kleur willen, dan kan dat ook. Je kunt de bandjes namelijk gemakkelijk verwisselen. Of je nu een geweven band wil van roestvrijstaal of een semi-doorzichtig silicone bandje: er zijn allerlei kleuren en varianten te kiezen bij Fitbit zelf. Wel is het klokje zelf altijd zwart, dus dat kun je op dit moment niet veranderen.

3. Handige zijknoppen
Waar veel slimme horloges en trackers vooral leunen op besturing via het touchscreen, heeft Inspire 3 zijknoppen. Die maken het makkelijk om even snel te kijken hoe laat het is, wanneer het scherm uit is. Ook kun je er makkelijk mee terug naar het hoofdmenu wanneer je compleet de weg kwijt bent geraakt in de verdere menu’s. Niet dat dat heel snel gebeurt: de menustructuur op het apparaatje is vrij eenvoudig en gemakkelijk door te swipen op het aanraakscherm te gebruiken.
4. Lange accuduur
Zelf draag ik de Fitbit Luxe en de verschillen tussen die en Inspire 3 zijn miniem. De Fitbit Luxe heeft ook een kleurenscherm en die is een haar groter dan die van Fitbit Inspire 3. Het nadeel aan Fitbit Luxe is dat de batterijduur slechts 5 dagen is, want wat dat betreft doet Fitbit Inspire 3 het een stuk beter. Je kunt er een kleine twee weken mee voort, al hebben wij het apparaat natuurlijk nu hij gloednieuw is getest: hoe snel die batterijduur afneemt naarmate de maanden verstrijken, dat hebben we niet kunnen testen. Toch mag gezegd worden dat een kleurenscherm dat 10 dagen meegaat, zeker geen overbodige luxe is (sorry voor die slechte woordgrap, maar ik meen het wel).
5. Een mooi kleurenscherm
Een kleurenscherm oogt veel aantrekkelijker dan een zwartwit-scherm, zeker omdat Fitbit ook nog met een hele collectie wijzerplaten komt om je Fitbit op je outfit te personaliseren. Zo kun je kiezen voor een klassieker klokje dat wat minder informatie geeft, of juist eentje die je constant van alle statistieken voorziet. Het is zelfs mogelijk om het always-onscherm aan te hebben. Veel mogelijkheden dus en die zijn in kleur natuurlijk net even mooier dan in zwartwit zoals op de voorganger.

Fitbit Inspire 3: de minpunten
1. Scherm is wel wat klein
Het blijft een beetje vreemd bij Fitbit-gadgets: het scherm is vaak kleiner dan je zou denken. Dat komt omdat het vaak kiest voor een zwarte omlijsting, waardoor je het idee krijgt dat het scherm ook over de hele lengte en breedte van het klokje gaat. Dat is echter niet het geval. Ook bij Inspire 3 is het scherm ongeveer zo groot als een postzegel en zit er enorm veel zwart omheen. Dat is jammer. ‘s Avonds valt dat gelukkig niet op in de schemer, maar overdag in de zon des te meer.
2. Je kunt er niet op appen
Hoewel je Fitbit Inspire 3 wel kunt gebruiken om berichten vanaf je telefoon te lezen, is het niet mogelijk ze ook te beantwoorden. Sowieso is het lezen ervan ook niet fantastisch: het scherm is nu eenmaal wat klein, dus heel makkelijk gaat dat niet. Het is duidelijk geen smartwatch, maar een apparaat dat is bedoeld om statistieken over je te verzamelen. Statistieken die je vervolgens beter niet op je Fitbit kunt aflezen, maar gewoon in de Fitbit-app.
3. Doet niet alle metingen
Een hartfilmpje maken? Dat doet Inspire 3 niet. Hij kan je activiteiten bijhouden, je slaap, je actieve zoneminuten, je fitnessscore, je stressbeheer en je hartslag (inclusief een melding als je hartslag onregelmatig is), plus je huidtemperatuur en je bloedzuurstofgehalte. Hij kan echter niet meten wat de hoogte is geweest van bijvoorbeeld je hardloopronde. Hoewel hij dus vrij veel metingen wel kan doen, zijn er ook een paar die ontbreken.

4. Geen gps aanwezig
Waarschijnlijk een wat belangrijkere ontbrekende factor is gps. Er is alleen gps via je smartphone aanwezig, waardoor je tijdens een hardloopronde toch nog steeds je smartphone in je zak, band of hand moet houden om bij te houden hoe je bent gelopen. Dat is jammer, want het zorgt dat je alsnog je smartphone bij de hand hebt en dat is juist vaak een wat ongewenste gast als je lekker gaat rennen.
5. Je kunt er niet mee betalen
De Fitbit Inspire 3 is niet voorzien van NFC, waardoor het niet mogelijk is om hem bijvoorbeeld met Google Pay/Wallet te gebruiken. Betalingen doen zal je dus moeten doen met je smartphone (of je bankpas). Daar kun je deze verder erg handige wearable niet voor gebruiken.

Conclusie
Uiteindelijk is Fitbit Inspire 3 vooral een wearable voor je fitness. Je kunt hem echt niet goed gebruiken als bijvoorbeeld een smartwatch. Zie je hem inderdaad als wearable, dan is het één van de beste varianten die je kunt krijgen, al is hij met 100 euro wel wat aan de prijs. Hij kan veel metingen doen, hij zit lekker, hij heeft een mooi kleurenscherm en gaat ook nog lang mee. Hierdoor is het een fitnessband die je kan begeleiden bij een gezonde levensstijl, of zelfs kan inspireren een nog gezondere levensstijl aan te nemen.
Pluspunten
Minpunten

Fitbit Inspire 3 kopen
Fitbit Inspire 3 is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Zen, Lilac Bliss en Morning Glow: zwart, lila en oranje met alledrie een zwart klokje. Deze wearable kost 99,95 euro.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Enkel jammer dat Fitbit kiest voor het premium abonnement, waardoor je moet betalen voor veel van de interessante gegevens 🙁