Google Pixel 3a en Pixel 3a XL officieel: alles over de eerste Pixels uit het middensegment

Google Pixel 3a en Pixel 3a XL officieel: alles over de eerste Pixels uit het middensegment

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Pixel 3a en Pixel 3a XL

Op Google I/O werd het doek gelicht van de Pixel 3a en de Pixel 3a XL, dat zijn de twee nieuwe kleinere broertjes van de Pixel 3-reeks. De nieuwe toestellen moeten Pixel-telefoons voor een grotere doelgroep toegankelijk maken met een lager prijskaartje. Toch benadrukt Google dat de nieuwe toestellen belangrijke eigenschappen van de originele telefoons behouden.

Google Pixel 3a

Scherm en behuizing

De Pixel 3a is de kleinere variant van de twee en hij komt met een 5,6 inch OLED-scherm met een 18:5:9 beeldverhouding en duidelijke schermranden. De resolutie van het scherm is 2220 bij 1080 pixels en Google plaatste in de schermranden voorwaarts gerichte stereo-luidsprekers. De behuizing is dit keer van polycarbonaat in tegenstelling tot de glazen afwerking van de Pixel 3. Als je in de telefoon knijpt, activeer je automatisch de Google Assistent dankzij 'Active Edge'.

Google Pixel 3a

De grotere Pixel 3a XL krijgt een 6 inch OLED-paneel en is daarmee nog steeds kleiner dan de Pixel 3 XL die een 6,3 inch scherm kreeg. Verder krijgt hij ook een Full HD-resolutie van 2160 bij 1080 pixels en een 18:9-beeldverhouding. In tegenstelling tot de duurdere Pixel 3-reeks krijgen de schermen van deze telefoons uit de middenklasse geen HDR10-ondersteuning. Ze krijgen wel de 'Always-on'-functionaliteit.

Hogere midrange-prestaties

Op het gebied van prestaties zijn er geen verschillen tussen de Pixel 3a en de Pixel 3a XL, want de telefoons krijgen elk een 2 GHz Snapdragon 670. Google heeft ook duidelijk twee chipsets gekozen die ondersteuning bieden voor geavanceerdere augmented reality-toepassingen (AR) dankzij ARCore.

Google Pixel 3a

Google Pixel 3a

Beide toestellen krijgen 4 GB aan werkgeheugen, dat is precies evenveel vergeleken met de duurdere telefoons van Google. Ook wat opslag betreft zijn ze elk beschikbaar in een model met 64 GB en één met 128 GB, dat is precies hetzelfde als bij de Pixel 3-reeks.

Google lijkt daarmee aan fabrikanten duidelijk te willen maken dat ongeacht of je een toestel uit het middensegment of premium-segment uitbrengt, dat deze hoeveelheden aan werkgeheugen en opslag een goede basis vormen voor het Android-besturingssysteem. Google gaat de toestellen verder ook even lang van beveiligings- en versie-updates voorzien als de duurdere Pixels, namelijk drie jaar. Ook op het gebied van updatebeleid wil Google een voortrekkersrol spelen. De telefoons draaien beide op Android 9 Pie, maar binnenkort kunnen ze al rekenen op een update naar het nieuwe Android Q.

Google Pixel 3a

Google heeft ook zijn Titan M beveiligingschip toegevoegd aan de telefoon net als bij de andere Pixels. Volgens Google was de Pixel 3 de best beveiligde smartphone ter wereld volgens een rapport van Gartner. Die functionaliteit wordt nu ook in de voordeligere Pixel 3a-reeks gebouwd.

Verbeterde accuduur

De Pixel 3a heeft een 3000 mAh accu en de XL-variant heeft door zijn grotere formaat een groter 3700 mAh exemplaar. Eén van de kritiekpunten die Claudia in haar review van de Pixel 3a XL had vermeld, was de matige accuduur van de telefoon. Google lijkt met dat pijnpunt te willen afrekenen, want de nieuwe Pixels zijn iets dikker dan hun duurdere broers en dat levert grotere accu's op. Wat snelladen betreft kunnen de Pixel 3a-toestellen rekenen op dezelfde 18 watt snellaadtechnologie als de Pixel 3-reeks.

Beelden van de neiuwe toestellen

Camera van Pixel 3

Google maakt duidelijk dat de nieuwe Pixel twee sterke cameratelefoons zijn voor hun prijs, want ze komen met de uitstekende 12.2 MP camera van de high-end Pixels. Google kiest dus opnieuw voor een enkele camera die een f/1.8 diafragma-opening heeft en een grote pixelgrootte van 1,4µm. Opnieuw werd de sensor ook voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS) samen met elektronische beeldstabilisatie (EIS).

Google Pixel 3a

Fotovergelijking van de Pixel 3a

Filmen kan dit keer in een 4K-resolutie aan maximaal 30 frames per seconde (fps) of voor Full HD aan maximaal 120 fps. Waar de nieuwe Pixel 3a-reeks wel compromissen maakt is op het gebied van selfies, want de telefoon krijgt geen dubbele selfiecamera maar een enkele lens met een 8 MP sensor met een f/1.8 diafragma.

Google Pixel 3a XL

Google Pixel 3a XL

De camera ondersteunt ook Auto-HDR en de snelle dual pixel phase detection autofocus (PDAF). Wat softwarematige-functies betreft, maakt de knappe Nigh Sight-nachtmodus zijn terugkeer bij de voordelige toestellen, samen met Top Shot waarmee je snel achter elkaar foto's neemt en de software de beste beelden selecteert. De Pixel 3a-reeks werkt ook met de interactieve Playmoji-stickers van Google die onlangs verrijkt werden met nieuwe Marvel-personages. Pixel 3a-telefoons hebben ook recht op onbeperkte opslag in Google Foto's.

Google Pixel 3a (XL) kopen

De Pixel 3a en de grotere XL-variant zijn beide beschikbaar in het zwart, wit en een nieuwe paarse Purple-ish- variant waarover al eerder in de geruchten gesproken werd. De Pixel 3a zal beschikbaar zijn vanaf 399 euro. De Pixel 3a XL zal daarentegen te koop zijn vanaf 479 euro.

Helaas is de Pixel 3a-serie niet in Nederland en België aangekondigd en zullen we moeten we uitwijken naar andere landen of naar het grijze kanaal. We hebben alle aanbieders in dit artikel vermeld.

> Pixel 3a met abonnement of als los toestel

> Pixel 3a XL met abonnement of los toestel

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk