Ex-werknemers Google en Facebook vechten samen tegen technologie-verslaving

Ex-werknemers Google en Facebook vechten samen tegen technologie-verslaving

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Vooruitgang heeft ook nadelen

Het zal jou misschien ook wel eens zijn overkomen, iemand laat je duidelijk weten dat je teveel met je neus in je smartphone of tablet in plaats van de boeken zit. Smartphones, sociale media en de snelle mobiele netwerken hebben ervoor gezorgd dat we overal toegang hebben tot informatie maar ook tot de berichten van vrienden op sociale media. Steeds meer mensen ontwikkelen een verslaving aan deze stroom van informatie die nog eens gevoed wordt door de angst dat je iets mist. Deze verslaving uit zich onder andere in het dwangmatig checken van je telefoon op berichten. Dat gaat ten koste van je concentratie, slaap en interactie met andere mensen.

Een aantal ex-werknemers van Facebook en Google zijn een samenwerking aangegaan met als doel de technologie-verslaving aan te pakken. De alliantie heet 'Center of Humane Technology' en deze organisatie wil met een campagne onder de naam 'The Truth about Tech' bewustzijn creëren onder studenten, ouders en leerkrachten over het probleem van een technologie-verslaving.

Schadelijk

Een studie heeft bewezen dat studenten die meer tijd op een scherm doorbrengen ongelukkiger zijn dan studenten die ook nog omgang hebben met mensen door middel van gesprekken, sport en dergelijke. Er zal een website met de naam 'Ledger of Harms'gelanceerd worden die professionals uit de tech-industrie moeten helpen 'gezondere' producten te ontwikkelen en te bouwen.

Men zal ook twee onderzoeken gaan sponsoren. Het eerste onderzoek gaat proberen uit te vinden wat de effecten van technologie zijn op de gezondheid van kinderen. Het tweede onderzoek betreft een senator die de het maken van ongeïdentificeerde bots strafbaar wil maken. Deze zijn vaak verantwoordelijk voor het verspreiden van nep-nieuws.

Nederland

Toevallig is er in Nederland momenteel ook veel te lezen en te horen rondom dit onderwerp. Op NPO Radio 1 was een item te beluisteren waarin men een discussie aanging over technologie-verslaving. De stelling was dat social media-verslaving als ziekte erkend moest worden. Wanneer het als een psychische aandoening te boek staat kan het eventueel door de zorgverzekeraar vergoed worden.

De meningen zijn hierover nog steeds verdeeld, waar een alcoholverslaving schadelijk is zien we geen fysieke effecten bij een verslaving aan sociale media. Daarnaast zeggen veel mensen ook dat het een kwestie van opvoeden is, kinderen krijgen wel heel jong toegang tot een scherm, internet en sociale media. Samen met een sociale druk kan dit snel voor problemen zorgen. Meer onderzoek zal antwoord op de vraag moeten geven: kan technologie verslavend zijn?

Via: AndroidHeadlines

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk