Smartphonegebruik op scholen
Het aantal selfies van jongeren op Instagram zal straks een stuk lager zijn dan voorheen. De wetgevers in Frankrijk hebben namelijke een wet aangenomen die studenten verbiedt smartphones op school te gebruiken. Zodra de wet in werking treedt, moeten studenten in september hun telefoon thuislaten of tijdens schooluren uitschakelen.
Met de nieuwe wet hopen de Fransen de telefoonverslaving van kinderen te verminderen en hen te helpen zich te concentreren in de klas. Het telefoonverbod is naar verluidt van toepassing op studenten vanaf 15 jaar, tenzij ze de telefoon gebruiken voor educatieve doeleinden, bepaalde buitenschoolse activiteiten, of deze nodig hebben vanwege een handicap.
De Franse president Emmanuel Macron is verheugd over deze beslissing zo laat hij op Twitter weten.
Dit is niet de eerste keer dat Frankrijk een wet heeft aangenomen die het gebruik van smartphones verbiedt. In februari heeft de Franse regering het bestuurders verboden om telefoons in de auto te gebruiken tenzij ze een carkit hebben. Fransen mogen ook geen telefoon gebruiken op de openbare weg wanneer ze stilstaan. Hiervoor zullen ze een oprit van een huis of een ander stuk privé-terrein moeten opzoeken. Deze maatregelen zijn genomen om het aantal verkeersdoden terug te dringen.
Smartphoneverslaving
Telefoonverslaving is een betrekkelijk nieuwe soort verslaving die helaas al veel slachtoffers heeft geëist. Tegenwoordig krijgen kinderen op een steeds jongere leeftijd hun eerste mobiele smartphone. Dat brengt allerlei voordelen maar ook risico’s met zich mee. Ook populaire games als Fortnite en PUBG werken soms verslaving in de hand. Als ouder is het lastig om te bepalen wanneer hun kind verslaafd is aan gamen of YouTube. Hiervoor hebben we aan aantal artikelen geschreven die als handvat kunnen dienen in de opvoeding. Deze artikel vind je hieronder.
Via: The Washington Post
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb een tijdje geleden de app Checky gebruikt die bijhoudt hoe vaak je per dag je smartphone pakt (niet hoelang) Het bleek gemiddeld zo’n 60x, wat een eye opener was…
Ik verwacht nu wel weer een hele hoop minnetjes. Niet teveel minnetjes, want mijn rugzak zit al helemaal vol met minnetjes
Dat is ook contradictisch, maar dat is juist het eerste kenmerk van verslavingsgedrag.
Op verjaardagen bijvoorbeeld worden gesprekken onderbroken als iemand een appje binnen krijgt. Meteen wordt het gesprek dan onderbroken om op de telefoon te kijken, wat iemand via de App te melden heeft. Vervolgens krijg je dan te horen,”waar waren we ook al weer in het gesprek” en dan gaat het gesprek weer even verder en dan hoor je weer ” tuut tuut tuut” en dan pakken ze de telefoon weer opnieuw op, om het ‘Real life’ gesprek weer te onderbreken.
En ik zie het overal om mij heen. Op mijn werk, op kantoor, in kantines, verjaardagen, enz enz.
De telefoon is voor velen belangrijker gewonden dan het echte leven.
En dat is een heel groot probleem.
Volgens mij is de gouden regel gewoon dat er afspraken gemaakt worden waarbij de gsm tijdens sociale gebeurtenissen zoals het samen eten of lekker met elkaar voor de tv of in theater of bioscoop de gsm gewoon uit gaat puur omwille van respect voor de medemens.
Zo kan een smartphone of tablet in scholen educatief gebruikt worden tijdens bepaalde lesuren zodat jongeren op een andere manier hun smartphone leren gebruiken en kennen.
Tijdens andere lessen of groepsgesprekken gaat hij gewoon uit bij de leraar in zijn lade.
Dit lijkt me een gulden middenweg.
Het beste voor iedereen is, als je voor een jaartje het hele internet zou afsluiten. Gewoon even om te kijken hoe het dan gaat.
Ik denk dat het leven er veel socialer en leuker van gaat worden. En weer terug naar de drukke winkelstraten en geen zombies meer in auto’s of fietsen.
Van mij mag die knop om voor een jaar.
Over een telefoon tijdens het rijden in Frankrijk: Hoe zit het dan met navigatie?
Ik zit als 16 jarige eigeijk bijna nooit op mn telefoon op school, eigenlijk alleen voor bijvoorbeeld kahoot ofzo
Is in Nederland al niet eens meer mogelijk. Ik heb twee kinderen op de middelbare school en zij hebben allebei de beschikking over apps als Magister, Itslearning, Kahoot, etc. waarmee het bezit en gebruik van mobiele telefoons volledig is geïntegreerd in de dagelijkse praktijk van de middelbare school.
Tijdens de les worden de telefoons overigens verplicht in een zak gedaan die in elk klaslokaal naast de deur hangt. In principe zit elke telefoon daar tijdens de les in, behalve als de docent toestemming geeft voor het gebruik.
Sowieso hebben alle leerlingen de telefoon op ‘stil’ staan, want onverwacht afgaan van ringtone of app-melding wordt bestraft met inbeslagname tot het einde van de lesdag. Daarmee wordt het gebruik prima beheerst.
Dat kinderen tussen de lessen door hun telefoon gebruiken is een stukje persoonlijke vrijheid die in Nederland zelfs in de grondwet is vastgelegd (vastlegging van de onaantastbaarheid van de persoonlijke levenssfeer (artikel 10) en ook het recht op de absolute vrijheid van nieuwsgaring, als onderdeel van het grondrecht op persvrijheid, artikel 7) en dus helemaal niet te verbieden.
Iedereen maar zeggen dat het goede ideeën zijn en als ze het hier zouden invoeren ook gelijk klagen dat er weer hangjongeren zijn in de pauzes die zich vervelen of de dichtstbijzijnde winkel terroriseren. Laat ze lekker in de pauze met hun telefoon want zelfs wij vroeger zaten in de pauzes Snake te spelen op onze 3310’s
Ik ben voor!
Top, zou hier ook geen gek idee zijn. Vroeger moest je ook je walkman / Gameboy / discman in je kluisje laten.
Voer dit soort wetgeving ook door in de rest van West-Europa.
Ik vind het wel apart dat je buiten de lessen om ook niet mag gebruiken. In ieder geval niet op het school terrein
Goed idee.