Android 4.4 (KitKat): 10 nieuwe functies op een rij

Android 4.4 (KitKat): 10 nieuwe functies op een rij

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android 4.4 (KitKat): de naam

Android, het besturingssysteem van Google is vanaf het begin af aan al genoemd naar zoetigheden. Zo was er onder andere Android 1.5 (Cupcake), Android 1.6 (Donut), Android 2.0/2.1 (Eclair), Android 2.2 (FroYo), Android 3.0 (Honeycomb), Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) en Android 4.1/4.2/4.3 (Jelly Bean). Daar is eind oktober 2013 officieel Android 4.4 (KitKat) aan toegevoegd. Toen Google begin september de naam bekend maakte, was de wereld even in shock, of in ieder geval vol ongeloof. Waarom zou Google samenwerken met een commercieel bedrijf als Nestlé en een nieuwe Androidversie KitKat noemen.

Dit zou een spontane actie geweest zijn. Android 4.4 zou eerst de naam Key Lime Pie meekrijgen, maar er werd, eind vorig jaar, door een Google-medewerker gegrapt: 'waarom noemen we het geen KitKat?'. Een dag later was er contact met Nestlé en niet veel later werd KitKat de officiële naam van de nieuwste Androidversie. Ook wij hebben tot het laatste moment getwijfeld, zou het wel echt KitKat gaan heten? Op 31 oktober kwam het verlossende woord, Google lanceerde officieel Android 4.4 (KitKat).

KitKat-acties

Natuurlijk hebben Google en Nestlé een aantal slimme acties samen opgezet. Zo was er op elke KitKat een actiecode te vinden in de deelnemende landen, waarmee een Nexus 7 en Play Store-tegoed gewonnen kon worden. Het resultaat, veel Androidliefhebbers zijn kilo's aangekomen door alle KitKats. Een mooie, slimme marketingtruc van Google en Nestlé, die overigens aangeven dat er over en weer geen geldstromen lopen in deze samenwerking.

Android 4.4 KitKat: wat is er nieuw

In Android 4.4 zijn een aantal interessante en vrij impactvolle vernieuwingen doorgevoerd. We zullen deze hier doorlopen met uitleg waarom deze interessant zijn.

1. 'KitKat for all' - ondersteuning voor low-end-toestellen

Als één van de grootste nadelen wordt door sommigen gezien het feit dat er zoveel verschillende toestellen zijn, in alle segmenten. Hierdoor wordt de keuzevrijheid natuurlijk een stuk groter, maar vaak zien we wel dat bepaalde toestellen geen updates meer ontvangen na een bepaalde periode. Met 'KitKat for all' heeft Google ervoor gezorgd dat Android 4.4 op toestellen draait vanaf 512 MB. Hierdoor ligt het niet in de lijn der verwachting dat 'oudere' toestellen met deze specificaties van updates worden voorzien, maar toekomstige low-end-devices, vaak onder de € 150, kunnen wel worden voorzien van de op dit moment nieuwste Androidversie, Android 4.4.

Meer informatie: Android 4.4 (KitKat) in detail: lagere hardware-eisen, 'KitKat for all!'

2. Printen met Android

Een nieuwe functie van KitKat is de (betere) mogelijkheid om te printen vanaf Androidtoestellen. Er zijn een aantal applicaties die ondersteunen printen naar een (Google)cloudprinter standaard. Mede door het beschikbaar stellen van tools aan ontwikkelaars kan de printfunctionaliteit makkelijker toegevoegd worden aan nieuwe of bestaande applicaties. Door het beschikbaar stellen hiervan zullen de printmogelijkheden in Android vergroot worden.

Meer informatie: Android 4.4 KitKat in detail: printen met Android en centrale (cloud)opslag

3. Centrale cloudopslag

Tegenwoordig hebben we veel clouddiensten, zo zijn er Dropbox, Box, Drive, SkyDrive, Mega en ga zo nog maar even door. Om deze diensten te centraliseren heeft Google de mogelijkheid gecreëerd om deze samen te voegen in één applicatie. In dergelijke applicaties is het dus mogelijk om zowel clouddiensten als lokale content te bekijken vanuit één centrale plaats. Op deze manier probeert Google meer overzicht te geven in de cloudchaos in Android 4.4.

Meer informatie: Android 4.4 KitKat in detail: printen met Android en centrale (cloud)opslag

4. Screenrecording

Vanaf Android 4.4 heeft Google een screenrecording of screencast-functie ingebouwd. Hiermee is het mogelijk een video-opname te maken van je scherm, een functie die bijvoorbeeld handig is voor het maken van demo's, tutorials of promoties van applicaties. Ook bij Androidworld maken we al gebruik van deze functionaliteit om applicaties en games te testen en delen met de lezers. Onderstaand een screencast, gemaakt met de Android 4.4-functie waarbij we door Android 4.4 heen lopen.

Meer informatie: Android 4.4 (KitKat) in detail: nieuwe mediamogelijkheden, Miracast, beter streamen en screenrecording

5. Beter geluid, minder stroom

Verschillende smartphones beschikken over een zogenaamde DSP (digital sound processor)-chip. Deze chip heeft maar één doel: het verwerken van het geluid op de smartphone. Wanneer zo'n chip niet aanwezig is, wordt het verwerken van het digitale geluid gedaan door de smartphoneprocessor. Een DSP-chip kan dit veel efficiënter doen en daarom heeft Google in Android 4.4 ondersteuning toegevoegd voor dit soort chips.

Meer informatie: Android 4.4 (KitKat) in detail: nieuwe mediamogelijkheden, Miracast, beter streamen en screenrecording

6. Aangepast uiterlijk 

In Android 4.4 zijn veel wijzigingen onder de motorkap doorgevoerd, maar het uiterlijk is aangepakt. Zo zien we bijvoorbeeld witte iconen voor onder andere WiFi en mobiele verbindingen in de notificatiebalk. Een ander opvallende verandering is de goede bereikbaarheid van Google Now, de slimme zoekdienst van Google.

7. Vernieuwde launcher

Een launcher is hetgeen dat je ziet op een toestel, zo is bijvoorbeeld je homescreen, maar ook de appdrawer onderdeel van de launcher. Deze is ook in Android 4.4 volledig vernieuwd. Door een simpele veegbeweging is Google Now te bereiken aan de linkerkant van het scherm, is de dock (onderste rij iconen) en notificatiebalk transparant geworden, hierdoor zie je nu de achtergrond 'er doorheen'.

8. Full-screen-applicaties

Met de komst van Android 4.4 is het voor ontwikkelaars ook mogelijk om hun applicatie op het volledige scherm te tonen. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld de notificatiebalk niet meer zichtbaar is en er dus meer ruimte zal zijn om de content van de applicatie te tonen.

9. Eenvoudigere Miracast-certificering

Miracast is een standaard om draadloos beelden en geluid te sturen naar ontvangen, hetgeen gebeurt via WiFi Direct. Dit zien we bij bijvoorbeeld AllShare Cast (Samsung) en Media Link HD (HTC). In Android 4.4 is het makkelijk gemaakt voor fabrikanten om een Miracast-certificering te krijgen op hun apparaten. Op deze manier kan deze functies breder uitgerold en gedragen worden.

Meer informatie: LG Nexus 4 krijgt SlimPort en Miracast, maar wat zijn dat?

10. Adaptieve afspeelmogelijkheden en nieuwe DRM

Op het gebied van media-mogelijkheden kon Android nog wel wat extra's gebruiken en Google heeft op dit gebied dan ook onder de motorkap een behoorlijk aantal verbeteringen aan weten te brengen. Android 4.4 ondersteunt het streamen van content via de nieuwste versie van HTTP Live Streaming (HLS) en via MPEG DASH.

Meer informatie: Android 4.4 (KitKat) in detail: nieuwe mediamogelijkheden, Miracast, beter streamen en screenrecording

Nexus 5

Samen met Android 4.4 KitKat heeft Google ook de Nexus 5 aangekondigd. De Nexus 5 draait uiteraard op Android 4.4 en is gemaakt in samenwerking met LG. Dit nieuw Nexus-toestel is vooral interessant door de erg goede prijs- kwaliteitverhouding. De Nexus 5 is verkrijgbaar voor een consumentenadviesprijs in Nederland en België van € 399. Wij hebben de Nexus 5 al bekeken, zie hier onze hands-on.

Android 4.4 op andere toestellen

Direct na de lancering van een nieuwe Androidversie komt natuurlijk de vraag, komt deze ook voor mijn toestel? Hier is helaas niet direct antwoord op te geven, de fabrikanten zullen per toestel besluiten of dit wel of geen Android 4.4 (KitKat) zal krijgen. Alleen HTC heeft op het moment van schrijven bekend gemaakt dat Android 4.4 naar de HTC One zal komen. We verwachten dat ook de Samsung Galaxy S4, Galaxy Note 3, Sony Xperia Z1 en LG G2 de update zullen ontvangen. Welke toestellen hier nog aan toegevoegd worden, zal blijken in de toekomst...

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk