Project Svelte: zo is Android weer 'afgeslankt'

Project Svelte: zo is Android weer 'afgeslankt'

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Project Svelte

Android 4.1 (Jelly Bean) was de Androidversie die de resultaten van Project Butter bracht. Dit interne Google-project zou er voor moeten zorgen dat de interface een stuk soepeler (smooth as butter) zou moeten maken. De veranderingen brachten inderdaad verbeteringen, maar zorgden er, samen met de in Android 4.0 geïntroduceerde vernieuwde interface, voor dat het lastiger was voor fabrikanten om Android te laten draaien op goedkopere hardware.

In een interview met ReadWrite geeft Dave Burke, hoofd engineering van Android bij Google, aan dat het na Project Butter tijd werd dat Android op dieet zou gaan. Dat gebeurde met Project Svelte. 'Svelte' betekent 'slank' hier. Met Android 4.4 en de aanpassingen als gevolg van Project Svelte is het eenvoudiger geworden voor fabrikanten om Android te laten draaien op toestel met mindere specificaties. Er worden onder andere aanbevelingen gedaan voor systeeminstellingen voor apparaten in verschillende segmenten. Daarnaast reageren applicaties beter wanneer er minder werkgeheugen aanwezig is.

Nexus 4

Als ontwikkelingstoestel voor dit Project Svelte is gekozen voor de Nexus 4, op dat moment het nieuwste Nexus-toestel dat op de markt verschenen was. Misschien een vreemde keuze in eerste instantie, maar het toestel is flink aangepast: in eerste instantie werd het beschikbare geheugen afgeknepen en later werd ook de kloksnelheid van de processor teruggeschroefd en ging het toestel van vier processorkernen naar twee. Als 'kers op taart' werd de schermresolutie ook iets verminderd en werd op qHD-resolutie gezet (540 bij 960 pixels). Op deze manier kon het team werken met een toestel met dezelfde specificaties als een low-end-toestel van dit moment.

De Androidontwikkelaars moesten van Burke zelf ook gebruik maken van een aangepaste Nexus 4, om zelf te ervaren hoe Android draait op een low-end-toestel. Deze manier van aanpakken wordt 'dogfooding' genoemd. Met deze aangepaste toestellen hadden de ontwikkelaars een viertal doelstellingen. Ten eerste was het de bedoeling dat het geheugengebruik drastisch af zou nemen. Ten tweede moesten de applicaties die op Nexus-toestellen draaiden minder geheugen gaan gebruiken. Het gaat dan onder meer over de Google-applicaties als de Play Store en Gmail. Ten derde zouden applicaties beter moeten reageren op situaties waar er onvoldoende geheugen beschikbaar is en ten vierde zouden app-ontwikkelaars betere tools voorhanden moeten hebben om te meten hoe hun applicaties draaien, zodat het geheugengebruik van apps van deze ontwikkelaars ook zou verminderen.

In eerste instantie lijkt het vreemd dat Google er voor heeft gekozen om de Nexus 4 als ontwikkelingstoestel te gebruiken, terwijl het bedrijf met de Galaxy Nexus een prima toestel had dat aan de lagere hardware-eisen voldeed. Google heeft namelijk bekend gemaakt dat de Galaxy Nexus geen update naar Android 4.4 zal ontvangen. De reden dat er gekozen is voor de Nexus 4, is waarschijnlijk dat de Texas Instruments-chipset van de Galaxy Nexus niet meer ondersteund werd. Dit kan ook de reden geweest zijn voor het niet uitkomen van de update voor de Galaxy Nexus, tezamen met het feit dat de Galaxy Nexus gedeeltelijk door Samsung en gedeeltelijk door Google voorzien werd van updates, wat vanaf het begin af aan voor problemen heeft gezorgd.

Nexus 4 maar dan met pixeltjes

Android for all?

Nee, Android 4.4 is niet 'Android for all' in de zin dat de Androidversie beschikbaar komt voor alle toestellen die momenteel op de markt te vinden zijn. Het gaat om toekomstige Androidtoestellen: fabrikanten worden niet meer 'gedwongen' om een oudere Androidversie op hun nieuwe (low-end)-toestellen te zetten omdat het lastig is om Android-versies nieuwer dan 4.1 te laten draaien op deze toestellen.

Meer informatie over de lagere hardware-eisen vind je in ons uitgebreide artikel hier.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk