Nexus-apparaten ontvangen 4.4.2-update nog geen week na Android 4.4.1

Nexus-apparaten ontvangen 4.4.2-update nog geen week na Android 4.4.1

Android 4.4.2

Zojuist ontvingen wij op de redactie een update op één van onze Nexus 5's. Deze update, die 1,7 MB groot is, bracht het toestel van Android 4.4.1 naar Android 4.4.2.

Het buildnummer van Android 4.4.2 is (op de Nexus 5) KOT49H. Uit dit buildnummer kunnen we aflezen dat deze versie op dezelfde dag is gemaakt als Android 4.4.1. Het gaat om 18 oktober. De 'H' in deze laat zien dat het een iets nieuwere versie is dan de build KOT49E van Android 4.4.1. De nieuwste versie van Android 4.4 is een hele kleine update ten opzichte van 4.4.1, maar wat er nu precies nieuw is, is nog wat onduidelijk. In het updatescherm op de Nexus 5 wordt aangegeven dat het gaat om een update van de camera-software, maar dat was de update van 4.4.0 naar 4.4.1 al. Het lijkt er op dat dit scherm voornamelijk bedoeld is voor mensen die direct een update krijgen naar Android 4.4.2 van 4.4.0.

Android 4.4.2 Nexus 5

Op ander toestellen is de update-boodschap vager: er wordt gesproken over stabiliteitsverbeteringen en foutoplossingen. De Amerikaanse provider Sprint gaf een iets gedetailleerdere changelog voor een ander build-nummer (KRT49, vermoedelijk met dezelfde software als KOT49H, maar in een andere ontwikkelingstak). Daarin staan een viertal verbeteringen genoemd: een tweetal wijzigingen in de VM-indicator (VM lijkt in dit geval op voicemail te duiden), verscheidene aanvullende softwareverbeteringen en beveiligingsverbeteringen.

Dat laatste punt, de beveiligingsverbeteringen, lijken ons een belangrijke aanwijzing. Vorige week vrijdag, toen de updates naar Android 4.4.1 begonnen waren, liet Google weten dat het nog tot na het weekend zou duren voordat de fabrieksimages van Android 4.4.1 vrijgegeven zouden worden. Nu is duidelijk geworden waarom: er zat nóg een update aan te komen. Het is goed mogelijk dat er beveiligingslek is gedicht in Android (4.4) en dat details pas worden vrijgegeven als alle Nexus-toestellen zijn voorzien van een update. Of het om het (vrij onschuldige) lek waardoor Nexus-toestellen opnieuw opgestart kunnen worden door middel van speciaal geprepareerde sms-berichten of een ander (ernstiger) lek, is dus nog niet duidelijk.

Android 4.4.2 Nexus 5

Beschikbaarheid

De update rolt momenteel uit voor verschillende Nexus-apparaten. We hebben inmiddels meldingen gezien van mensen die een update hebben ontvangen op hun Nexus 4, Nexus 5 en Nexus 7. De update voor de andere apparaten zal inmiddels ook begonnen zijn of zal op korte termijn volgen.

Je kunt handmatig checken of er een update voor jouw toestel beschikbaar is via 'Instellingen'--> 'Over de telefoon'--> 'Systeemupdates'. Wanneer er geen update aangegeven wordt, heeft het geen zin om op de 'Nu controleren'-knop te drukken: een nieuwe groep toestellen wordt slechts één keer per dag aangewezen. Het verwijderen van de data het Google Services Framework is een mogelijkheid, maar wordt sterk ontraden: dit zorgt voor problemen met Google-applicaties en anders apps die push-notificaties gebruiken.

Heb je op je Nexus-toestel ook nog geen update naar Android 4.4.1 gehad, dan zul je direct een update naar 4.4.2 ontvangen. Voor niet-Nexus-toestellen is nog niet duidelijk wanneer de update naar KitKat plaats zal vinden.

Lees meer over:
Android 4.4 (KitKat)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties