De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Android 4.4 (KitKat) in detail: nieuwe mediamogelijkheden, Miracast, beter streamen en screenrecording

Sander Tuit
Sander Tuit
3 november 2013, 18:11
3 min leestijd
Android 4.4 (KitKat) in detail: nieuwe mediamogelijkheden, Miracast, beter streamen en screenrecording

Lees verder na de advertentie.

Adaptieve afspeelmogelijkheden en nieuwe DRM

Op het gebied van media-mogelijkheden kon Android nog wel wat extra’s gebruiken en Google heeft op dit gebied dan ook onder de motorkap een behoorlijk aantal verbeteringen aan weten te brengen. Android 4.4 ondersteunt het streamen van content via de nieuwste versie van HTTP Live Streaming (HLS).

Voor het streamen van content vanaf het Internet biedt Google met KitKat ook nog ondersteuning voor een andere standaard. Het is mogelijk om video af te spelen via MPEG-DASH. Met HLS en MPEG-DASH is het mogelijk om een video in verschillende resoluties af te spelen, zonder dat je daarbij moet wachten tot de video opnieuw gebufferd is. Wanneer je bijvoorbeeld van een 4G- naar een 3G-verbinding overschakelt, kan automatisch de videoresolutie worden verlaagd, zodat de video gewoon kan blijven doorspelen op een minder snelle verbinding. 

Een afkorting waar wij over het algemeen niet zo blij van worden, is ‘DRM’. Deze staat voor digital rights management, oftewel digitale kopieerbescherming. Deze zorgt er voor dat de rechten van artiesten en producenten gewaarborgd moeten worden, maar beperken de gebruikers daarbij vaak in hun vrijheid. Door er nu voor te zorgen dat Android ondersteuning voor Common Encryption (CENC) voor MPEG-DASH biedt, zullen contentproducenten sneller er voor kiezen om hun films en muziek beschikbaar te stellen via Androidapplicaties. CENC biedt een multi-platform-oplossing, wat ook gunstig is voor de eindgebruiker. 

Beter geluid, minder stroom

Verschillende smartphones beschikken over een zogenaamde DSP (digital sound processor)-chip. Deze chip heeft maar één doel: het verwerken van het geluid op de smartphone. Wanneer zo’n chip niet aanwezig is, wordt het verwerken van het digitale geluid gedaan door de smartphoneprocessor. Een DSP-chip kan dit veel efficiënter doen en daarom heeft Google in Android 4.4 ondersteuning toegevoegd voor dit soort chips. 

Het gebruik van de DSP-chip in plaats van de processor brengt dus voordelen met zich mee. Het stroomverbruik wordt in ieder geval flink verminderd. Bij een test van Google zelf met de Nexus 5, bleek dat het inschakelen van de DSP-chip maar liefst 50% stroomverbruik scheelde. Het toestel kon 60 uur onafgebroken muziek afspelen: zonder DSP-chip was dit slechts 30 uur. Andere apparaten, zoals de HTC One, gebruiken ook een DSP-chip, maar Android zelf bood tot nu toe nog geen ondersteuning voor de chip: ondersteuning kwam van de fabrikant zelf. 

Er zijn nog andere verbeteringen gemaakt op het gebied van geluid. Er is een ‘loudness enhancer’ toegevoegd voor media-applicaties. Daarmee kunnen ontwikkelaars de spraak in audiobestanden beter naar voren laten komen. Het is een soort equalizer, maar dan met nog meer verbeteringen voor het herkennen en versterken van spraak. Er zijn ook timestamps toegevoegd aan audio, waardoor media-aplicaties er beter voor kunnen zorgen dat audio en video synchroon lopen.

Screenrecording

Voor applicatieontwikkelaars die graag hun applicatie willen tonen aan mensen en ook voor reviewers als ons is de nieuwe screenrecording-mogelijkheid erg interessant. Door je smartphone of tablet met Android 4.4 aan de computer te verbinden en de ontwikkelaarsopties in te schakelen, is het mogelijk om alles wat op je scherm verschijnt op te nemen. 

In de video hieronder zie je een screencast die wij hebben gemaakt met wat nieuwe mogelijkheden van Android 4.4. 

Miracast

Android KitKat maakt het eenvoudig mogelijk voor fabrikanten om hun toestellen te laten certificeren voor Miracast. Dit is een standaard om draadloos beelden en geluid door te sturen naar ontvangers. Deze media worden verstuurd via WiFi Direct. Samsung (AllShare Cast), Sony en HTC (Media Link HD) bieden ook Miracast-implementaties.

Sinds Android 4.2 ondersteunt het besturingssysteem Miracast, maar eenvoudige certificering, iets wat belangrijk is om er voor te zorgen dat de Miracast-functionaliteit goed werkt met andere Miracast-apparaten, was nog niet mogelijk.  

In deze artikelserie kijken wij in meer detail naar Android 4.4. Hieronder vind je de overige artikelen in deze serie:

Deel 1: lagere hardware-eisen, ‘KitKat for all!’

Deel 2: Android 4.4 KitKat in detail: printen met Android en centrale cloudopslag

Deel 3: nieuwe mediamogelijkheden, Miracast, beter streamen en screenrecording

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

24 november 2013, 23:38

Heeft iemand ergens een handleiding hoe ik die screencast kan gebruiken?

3 november 2013, 22:19

De geluidssterkte van de N5 vind ik niet luid. Hoop dat ze daar nog wat aan gaan doen.

3 november 2013, 20:06

Dus er waren al telefoons met DSP terwijl Android daar nu pas ondersteuning voor heeft? Vind ik toch een beetje vreemd, waarom zou een fabrikant DSP in een telefoon stoppen als het niet wordt gebruikt?

3 november 2013, 19:50

Dramatische verminderd? Jullie bedoelen natuurlijk drastisch 😉 Als iets Dramatische verminderd zou het een negatief iets zijn dat hij verminderd.. In dit geval is het juist een goed iets 🙂

3 november 2013, 19:32

Komt de 4.4 versie ook (ooit) nog naar de S3 of is dat nog niet bekend?

3 november 2013, 19:30

Zal de Nexus 4 ook over deze technologie gebruikmaken na de Android 4.4 update? De Google launcher van 4.4 draait overigens niet helemaal soepel op de N4 hebben hier meer mensen last van?