Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Android 4.4 (KitKat) in detail: lagere hardware-eisen, 'KitKat for all!'

· 01 november 2013

Bij Android 4.4, de nieuwste Androidversie die bekend is onder de smakelijke naam KitKat, heeft Google Android op dieet gezet. KitKat is namelijk geschikt voor toestellen met mindere specificaties dan bijvoorbeeld bij Android 4.3 het geval was. KitKat voor iedereen, zoals Google het zelf noemt?

512 MB werkgeheugen

Eén van de speerpunten van Android 4.4 (KitKat) is dat de nieuwste Androidversie zonder problemen zou moeten draaien op Androidtoestellen met relatief weinig werkgeheugen. Hiervoor is volgens Google het hele besturingssysteem gestroomlijnd. Ook Google-applicaties als de YouTube- en Google Chrome-app zouden zijn aangepakt. Ook kunnen applicaties niet zomaar meer grote hoeveelheden geheugen gebruiken. Daarnaast wordt er slimmer omgegaan met het opstarten van meerdere diensten (services) tegelijk. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je van 3G/4G overschakelt naar WiFi. Deze processoren worden nu één voor één opgestart in plaats van allemaal tegelijk, zodat er geen (merkbare) vertraging optreedt. 

Voor fabrikanten is het maken van de volgende generatie van Androidtoestellen met minder werkgeheugen ook eenvoudiger. Er worden aanbevelingen gedaan voor systeeminstellingen voor apparaten in verschillende segmenten. Applicatie-ontwikkelaars kunnen ook bijdragen aan een vloeiendere ervaring. Op Android 4.4 zullen ontwikkelaars namelijk het systeem kunnen vragen of het om een apparaat met weinig werkgeheugen gaat of niet. Met die informatie kunnen ze bijvoorbeeld geheugen-intensieve onderdelen weglaten. Het is voor fabrikanten ook mogelijk om in te stellen wanneer een achtergrond-applicatie af wordt gesloten bij geheugengebrek en zijn er veel meer instellingen op het gebied van geheugengebruik. 

Wanneer we nog dieper duiken in de technische aanpassingen in Android 4.4, zien we dat er verbeteringen aan Dalvik gedaan zijn. Dalvik zorgt er voor dat de in Java geschreven Androidapplicaties draaien op het onderliggende Linux-systeem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Just in Time-principe (JIT) en daar zijn verbeteringen in aangebracht, waardoor apps sneller draaien. Er wordt nu ook gebruik gemaakt van kernel samepage merging (KSM), wat inhoudt dat gelijke items in het geheugen gebundeld worden. Hierdoor wordt er veel minder geheugen gebruikt. Een andere nieuwe verbetering is dat het mogelijk om 'swap to ZRAM' in te zetten. Bij ZRAM wordt een gedeelte van geheugen gecomprimeerd, waardoor er meer geheugen beschikbaar is. 

Nexus 5 en Nexus 7

Nee, niet voor iedereen

Op het officiële Androidblog geeft Sundar Pichai, de grote man bij Google op Androidgebied, aan dat Google er voor wil zorgen dat Android beschikbaar is voor iedereen. Hij geeft aan dat  mensen met een low-end-toestel vaak niet konden profiteren van nieuwe Androidversies. Vermoedelijk heeft hij dan over Android 4.1 tot en met 4.3 (Jelly Bean). Hij vertelt:

RAM (of geheugen) is één van de duurste onderdelen van een telefoon en nu draait Android zonder problemen op toestellen met 512MB aan RAM-geheugen die populair zijn in een groot gedeelte van de wereld. Hierdoor liggen de nieuwste goodies van Android 4.4 in handbereik voor de volgende miljard Androidgebruikers.

Er zijn inmiddels 1 miljard Androidtoestellen geactiveerd en Pichai wil daar uiteraard graag nog (minimaal) een miljardje bovenop doen. Door de hardware-eisen voor Androidtoestellen bij deze nieuwe versie omlaag te brengen, zal Android vooral weer de onderkant van de markt willen bereiken met goedkope apparaten. Dan kunnen we denken aan mensen die overstappen van een oude featurephone maar ook aan ontwikkelingslanden waar mensen mogelijk hun eerste smartphone kopen. Deze toestellen kunnen dan direct voorzien zijn van de nieuwste Androidversie, in plaats van een oudere Androidversie zonder kans op upgrades.

Nu de systeemeisen verlaagd zijn, krijgen dan alle Androidtoestellen die nu op Android 2.3 draaien een update? Nee, dat zal zeker niet het geval zijn. Sterker nog, dat blijkt helemaal niet te zijn wat Google bedoelde met 'KitKat for all'. Google bedoelde daarmee dat Android 4.4 beschikbaar zal komen voor toestellen in alle prijscategorieën en heeft het dan ook over 'de volgende generatie Androidapparaten'. Het bedrijf heeft overigens zelf aangegeven de Samsung Galaxy Nexus niet te upgraden naar Android 4.4. Voor fabrikanten is in ieder geval een belemmering weggenomen. 

Welke toestellen dan wel?

De komende maanden zullen we steeds meer berichten gaan horen over welke toestellen een update zullen krijgen. Daarbij moeten we in eerste instantie denken aan vlaggeschip-toestellen als de Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Xperia Z1 en LG G2, maar ook andere toestellen zullen geüpdatet gaan worden. Uiteraard houden we je daarvan op de hoogte. HTC heeft al aangegeven dat de HTC One een update zal ontvangen.

Google heeft aangegeven dat spoedig updates vrijgegeven zullen worden voor de Nexus 4, Nexus 7 (vermoedelijk 2012 en 2013) en Nexus 10. Daarnaast krijgen ook de, niet in Nederland verkrijgbare, Google Edition-toestellen (Galaxy S4 en HTC One) op korte termijn een update. 

In deze artikelserie kijken wij in meer detail naar Android 4.4. Hieronder vind je de overige artikelen in deze serie:

Deel 1: lagere hardware-eisen, 'KitKat for all!'

Deel 2: Android 4.4 KitKat in detail: printen met Android en centrale cloudopslag 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (25)
Bezig met laden van reacties...