Elk smartphonemerk gaat op een andere manier om met nieuwe Androidversie-updates en beveiligingsupdates. Zo geeft de ene fabrikant zijn telefoons twee nieuwe Androidversies, en anderen weer één nieuwe Androidversie. Dan zijn er ook nog verschillen tussen de duurste en de goedkoopste telefoons van één merk, en daarnaast worden er voor beveiligingsupdates ook weer verschillende termijnen gehanteerd. Voor de consument is het haast onmogelijk om hier wijs uit te worden, maar daar komt nu een einde aan. Androidworld vroeg ieder merk om hun beleid rond updates aan ons uit te leggen, en het resultaat daarvan vind je in onderstaande handige overzichten.
- Overzicht: hoe lang updatet elk merk zijn Android-telefoons?
- Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?
- Android 14 update-overzicht: wanneer krijgt mijn telefoon Android 14?
Zijn updates verplicht?
Het is vanaf woensdag 27 april voor Nederlandse verkopers verplicht om hun digitale producten van software- en beveiligingsupdates te voorzien. Of het nu gaat om een robotstofzuiger, een aangekochte app of een slim horloge: verkopers moeten ervoor zorgen dat het product kan blijven werken. Je leest hier wat dit voor jou betekent.
Wat is een Androidversie-update?
Elk jaar brengt Google een software-update uit met de nieuwe versie zijn besturingssysteen Android. Deze software-update is een Androidversie-update. Die update maakt je smartphone of tablet sneller en veiliger en geeft je toegang tot nieuwe functies. Daarom is het belangrijk om zo’n nieuwe update te downloaden zodra deze beschikbaar is voor je telefoon. Momenteel is Android 13 de nieuwste Androidversie en in dit overzicht kom je erachter welke telefoons deze update krijgen en wanneer.
Zien welke Android-versie je hebt
Wil je weten op welke Android-versie je telefoon draait? Volg de stappen hieronder:
- Open de Instellingen van je Android-telefoon
- Scrol vervolgens naar beneden tot je Over (deze) telefoon of Info telefoon of iets vergelijkbaars tegenkomt
- Klik op een kopje waar software of softwaregegevens in staat en zoek naar Android-versie
In dit artikel vind je de uitgebreide uitleg over waar je de Android-versie van je telefoon kan vinden. Heb je een Samsung? Dat kun je de stappen hier vinden.
Wat is een beveiligingsupdate?
Fabrikanten brengen regelmatig beveiligingsupdates voor hun telefoon. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tablet altijd zo veilig mogelijk is. Sommige telefoons krijgen er elke maand eentje en anderen één keer per kwartaal. In dit overzicht hoe lang jouw telefoon beveiligingsupdates krijgt en wanneer je ze kan verwachten.
Zijn beveiligingsupdates belangrijk?
Zonder beveiligingsupdates blijft je telefoon gewoon werken, maar zoals bij elke telefoon die niet meer wordt ondersteund, loop je wel een beveiligingsrisico. Kwaadwillenden kunnen in de toekomst misbruik maken van kwetsbaarheden op de telefoon, die bij andere toestellen worden verholpen. Als je met andere woorden op een kwaadaardige link drukt of een malware-app binnenhaalt, dan loop je een grotere kans om daar gevolgen van te dragen. Dat kan variëren tot het lekken van persoonsgegevens tot het verlies van geld met je bankapps.
Controleren op beveiligingsupdates
Wil je weten of er een nieuwe beveiligingsupdate voor je telefoon is? Volg de stappen om de nieuwste beveiligingsupdate te installeren:
- Open de app Instellingen op je telefoon.
- Tik onderaan op Systeem -> Systeemupdate.
- Bekijk je Android-beveiligingsupdate.
Zien welke beveiligingsupdate je hebt
- Open de app Instellingen op je telefoon.
- Tik onderaan op Systeem -> Systeemupdate.
- Bekijk je Android-beveiligingsupdate.
Wat is een Google Play-systeemupdate?
Google-systeemupdates bieden je nieuwe en nuttige functies die je Android-apparaten beter beveiligen en betrouwbaarder maken. Die updates updaten je apparaat standaard automatisch met beveiliging, bugfixes en nieuwe functies. De updates lossen bijvoorbeeld fouten op voor locatiediensten, belangrijke privacyfuncties, contactloze betalingen, het synchroniseren van contacten en andere gegevens. Kortom: alle core-systemen die Android-apparaten draaiende houden. Deze Play-systeemupdates worden automatisch uitgerold naar de volgende apparaten met:
- Telefoons
- Tablets
- Android TV- en Google TV-apparaten
- Voertuigen met Android Auto
- Wear OS-apparaten
- Chrome OS-apparaten
Google geeft maandelijks informatie over welke fouten er verholpen zijn in Play-systeemupdates.
Controleren op Google Play systeemupdates
De Google Play-systeemupdates worden automatisch uitgerold, en je kan op je Android kijken wat de laatste versie is. Die vind je in de instellingen onder ‘Beveiliging’ of bij ‘Over de telefoon’ en dan ‘Android-versie’ of via de stappen hieronder.
- Open de app Instellingen op je Android-telefoon of -tablet en tik op Google
- Tik op de drie puntjes rechts bovenin en dan op Updates van systeemservices
- Je ziet de updatestatus.
Zijn software-updates verplicht?
Het is vanaf woensdag 27 april voor Nederlandse verkopers verplicht om hun digitale producten van software- en beveiligingsupdates te voorzien. Of het nu gaat om een robotstofzuiger, een aangekochte app of een slim horloge: verkopers moeten ervoor zorgen dat het product kan blijven werken. Meer hierover lees je in dit artikel. Daarnaast vindt de EU dat vijf jaar beveiligingsupdates de standaard moeten worden voor telefoons en tablets.
- ASUS-telefoons die Android 13 krijgen
- OnePlus-telefoons die Android 13 krijgen
- Xiaomi- en Poco-telefoons die Android 13 krijgen
- Samsung-telefoons die Android 13 krijgen
- Nokia-smartphones die Android 13 krijgen
- OPPO-telefoons die Android 13 krijgen
- Motorola-telefoons die Android 13 krijgen
- Nothing Phone (1) krijgt Android 13