Vorige week werd de Zenfone 11 Ultra aangekondigd: een telefoon met een enorm slecht updatebeleid. Je kunt hem gebruiken tot en met Android 16. En dan? In deze AW Basics leggen we uit wat je van je telefoon kunt verwachten wanneer hij niet meer wordt ondersteund. Niet alleen de Zenfone, maar elke telefoon die niet meer wordt ondersteund.
Ondersteuning
Voordat we doorgaan naar wat er aan de hand is als je ondersteuning verdwijnt, is het handig om te weten wat ondersteuning inhoudt. Je hebt twee soorten: beveiligingsupdates en besturingssysteem-updates. Als je geen besturingssysteem-updates meer krijgt, dan krijg je dus niet meer de jaarlijkse grote Android-update of de kleinere updates die erna komen om het besturingssysteem op peil te houden. Beveiligingsupdates zijn precies wat de naam zegt: updates om te zorgen dat cybercriminelen buiten de deur worden gehouden. Die lopen doorgaans vaak langer door dan besturingsyssteem-updates. Er zijn dus twee verschillende updates die kunnen stoppen.
Als je telefoon geen besturingssysteem-updates meer krijgt
Je zou denken dat de besturingssysteem-updates het belangrijkst zijn: immers is het besturingssysteem dat wat het mogelijk maakt voor je om het toestel te gebruiken. Toch is dat niet waar. Wanneer je geen besturingssysteem-updates meer krijgt, dan doet je telefoon het gewoon nog prima. Alleen mis je vernieuwing: als Google besluit om in een volgende besturingssysteem alle knoppen driehoekvormig te maken in plaats van pilvormig, dan krijgt jouw telefoon dat dus niet meer. Je kunt je telefoon gewoon nog blijven gebruiken op de laatste besturingssysteem-update die je telefoon kreeg: dat is geen enkel probleem.
Toch is er wel iets wat op den duur wat moeilijker wordt: oudere apps. Vaak blijven ontwikkelaars apps wel tijdelijk ondersteunen voor ook oudere besturingssysteemversies, maar dat is niet voor altijd. Op den duur kan het dus voorkomen dat je oudere apps geen nieuwe functies meer krijgen en op den duur misschien zelfs helemaal niet meer werken. Ook zal de keuze in apps uit de Play Store steeds kleiner worden, omdat je telefoon bepaalde apps simpelweg niet meer kan draaien. Je kunt dat gewoon aankijken tot wanneer het werkbaar voor je is. Als je het op den duur erg vervelend begint te vinden omdat er bijvoorbeeld belangrijke apps niet goed meer werken, dan is het waarschijnlijk pas tijd om aan een andere telefoon te denken.
Als je telefoon geen beveiligingsupdates meer krijgt
Google geeft in principe elke maand security-updates uit die telefoonmakers binnen het Android Open Source Project kunnen inzetten om hun telefoons van die updates te voorzien. Sommigen doen dat sneller dan anderen, maar je kunt er dus vanuit gaan dat je telefoon redelijk regelmatig wel een beveiligingsupdate krijgt. Bij goedkopere telefoons is dit overigens vaak wat minder goed, dus controleer goed het beleid van de telefoonmaker voor die specifieke telefoon.
Krijgt je telefoon geen beveiligingsupdates meer, dan hebben we een probleem. Je kunt het zo zien: als je telefoon nog beveiligingsupdates krijgt, dan heb je een heel leger aan ridders die allemaal met hun schilden naar boven gericht een goede bescherming bieden. Wordt je telefoon niet meer ondersteund met beveiligingsupdates, dan vallen er steeds meer van die ridders weg en gaat dus ook je bescherming de deur uit.
Nu zul je waarschijnlijk niet meteen de dag erna een virus krijgen, maar je telefoon is wel kwetsbaarder voor hackers die een zwakte in de software uitbuiten. Zeker als je ook nog eens niet zo heel voorzichtig bent met linkjes waar je op klikt en apps die je misschien buiten de App Store om downloadt. Vergeet niet dat er op je telefoon vrij veel informatie te halen valt: bankgegevens, misschien zelfs identiteitsgegevens van je paspoort, je contacten. Je wil niet dat een cybercrimineel er met die informatie vandoor gaan of de mensen om je heen lastig gaan vallen.
Conclusie
De maandelijkse beveiligingsupdates zijn echt heel erg belangrijk, juist omdat we zoveel gevoelige informatie op onze telefoons hebben staan. Ons advies? Zodra je beveiligingsupdates stoppen, is het tijd om naar een nieuwe telefoon te zoeken. Het is geen ramp als je die niet direct hebt, maar houdt er rekening mee dat er steeds meer soldaten wegvallen en het dus voor cybercriminelen steeds makkelijker wordt om binnen te dringen in je telefoon. Krijg je nog wel de beveiligingsupdates, dan zit je goed, ook als de besturingssysteem-updates inmiddels wel zijn gestopt.
Heb jij een telefoon die al geen updates meer ontvangt, hoe is je ervaring? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik geloof best dat de beveiliging een probleem kan zijn wanneer je geen updates meer krijgt, maar daartegenover heb ik nog nooit in de media gelezen dat er op grote schaal mensen benadeeld zijn door een beveiligings issue in een telefoon.
Je hoort vaak bij updates dat een beveiligingsprobleem opgelost is, maar je hoort er nooit iets over dat het daadwerkelijk misbruikt is. Bovendien moet in veel gevallen eerst iemand fysiek je toestel in handen hebben gehad om misbruik te maken van een beveiligingslek
Dus zolang je niets buiten de play store om installeert, een ander geen gebruik laat maken van je telefoon of op vage links klikt, valt het volgende mij allemaal nog wel mee met de problemen.
Nou nou echt een probleem als je geen beveiligingsupdates krijgt. Als jij geen gekke dingen doet is er weinig aan de hand. Dit is mijn mening.
Facebook is zeker een groot gevaar. Ook als je geen gekke dingen doet. FB zit vol met scammers, als je even niet oplet ben je al de lul. Elke vent loopt zijn lul achterna, ingepalmd worden door een lekker wijf (die hartstikke nep is) is zo gebeurd. Of op een linkje klikken bij een bericht heb je ook zo gedaan, voor je het weet heb je malware binnengehaald.
@Rskmandy: misschien moet je niet stoppen met lezen na de eerste twee regels van mijn reactie.
Dan had je kunnen lezen dat ik er eigenlijk net zo over denk
Vertel. Als je b.v. alleen naar de telegraaf, bol, facebook enz gaat watvoor gevaar loop je dan?
Dus als je geen gekke dingen doet kan je niet gehacked worden?
Dan moet ik je helaas teleurstellen.
Het is ZEKER wel een dingetje
Gelukkig is het update beleid in het kielzog van Samsung ook bij andere producenten flink verbeterd. Ik kocht in oktober 2022 de nieuwe Pixel 7 omdat de ondersteuning van de nog uitstekend functionerende Pixel 4XL ophield.
Mijn Pixel 7 krijgt de laatste beveiligingsupdates in 2027. Daar kan ik mee leven. Maar de Pixel 4XL had ook zeker tot 2024 ondersteund moeten worden.
Heb de laatste Android gehad 14. Dit jaar nog een nieuwe dus.
Ik mis in het verhaal de mogelijkheid van een CustomROM op je telefoon zetten. Kan je toestel nog héél lang mee. Toegegeven: is in sommige gevallen best ingewikkeld om te doen.
Nee die heb ik niet geprobeerd. Eerst was het Cyanogenmod en daarna voornamelijk LineageOS.
Ook nog wel een paar andere maar toch meestal deze twee.
Zoals gezegd zie ik er nu persoonlijk niet meer zo het nut en de noodzaak van in door de langere ondersteuning van de fabrikant.
@WJH-1: Vraagje, jij hebt niet toevallig al GrapheneOS geprobeerd? Deze custom OS interesseert mij, maar ben nog aan het twijfelen.
Dat ligt er heel erg aan.
Een custom rom wordt maar door een enkeling voor jouw type telefoon bijgehouden, maar kan zelfs zeer goed zijn.
Het grote probleem is meer als je maar een andere rom gaat je (bijna) AL je game data kwijt bent omdat deze amper in de cloud worden opgeslagen.
Ik ben van de custom roms afgestapt. Het updatebeleid wordt bij veel fabrikanten steeds beter waardoor een custom rom niet meer direct noodzakelijk is als het om beveiliging gaat.
Wat mij echter nog het meeste stoort is dat een custom rom nooit 100% goed is. Tenminste in mijn ervaring en ik heb al heel wat custom roms gehad. Enkele voorbeelden:
– slechte gps
– slechte bluetooth
– random herstarts
– random acties, waardoor bijvoorbeeld op Instagram automatisch posts geliked worden
– bankapps waarmee je niet meer contactloos kunt betalen omdat je de melding krijgt dat er aangepaste software geïnstalleerd is
Dat kan inderdaad. Ben ook nog aan het twijfelen. Misschien kan AW eens een Poll starten om tezien hoeveel lezers hiervan gebruik maken. Indien Ja, de welke.
Veel API’s waar developers mee te maken krijgen, zijn onderdeel van Google Play services en niet Android zelf. En deze update gewoon vaak door zonder dat het OS mee hoeft te gaan. Dus al er is nog een kleine afhankelijkheid, het is wel vele malen minder dan vroeger
Mijn Oneplus 7T Pro krijgt al een jaar geen enkele update meer, maar doet het nog prima. Wie zoals ik geen display notch wil, komt bijna automatisch bij Sony Xperia terecht. Maar hun update beleid is beneden alle peil.
Er zijn geruchten, dat de nieuwe Xperia 1-VI in mei dit jaar beter zal worden op dit gebied. Enfin, eerst zien en dan geloven.
Ik zag laatst een gave telefoon van Xiaomi waarin het ronde cameraatje alleen zichtbaar wordt bij het maken van een foto en daarna komen de pixels er weer weer voor. Zag er echt enorm tof uit
Bij de meeste toestellen kun je de notch laten verdwijnen in een zwarte balk via “instellingen”.