In negen van de tien huishoudens zijn al gemiddeld vier slimme apparaten aanwezig. Slimme apparaten zijn gadgets die met het internet verbonden zijn en de bedoeling hebben om het leven wat makkelijker te maken. Maar voor dat comfort lever je wel wat in: data bij de maker van de gadget, maar soms ook data aan hackers. Dat laatste moet je natuurlijk absoluut niet willen, waardoor updates doen essentieel is.
Doe je updates
Het veilig houden van je smarthome-apparatuur is zeker geen taak die alleen bij de ontwerper van de tech ligt. Het is niet zo dat een smarthomeleverancier alle verantwoordelijkheid heeft om je data veilig te houden. Daar heb je zeker ook een onderdeel in. Zo’n leverancier kan namelijk wel met een update komen om gaten in de software te dichten: als jij die niet regelmatig downloadt, dan blijft je tech onveilig.
Noodzaak updates wordt onderschat
Het probleem is dat er maar één apparaat hoeft te zijn dat veiligheidsproblemen heeft en vervolgens kan je hele netwerk worden aangevallen. Internetcriminelen kunnen bestanden versleutelen, je foto’s bekijken, data inzien en zelfs met je meeluisteren, als het apparaat van microfoons is voorzien. Veel mensen schijnen zich ook bewust te zijn van dit gevaar, maar toch betekent dat niet meteen dat iedereen ook netjes zijn updates doet. Updates schijnen door meer dan de helft van de Nederlanders te worden uitgestelt, of gewoon niet gedaan omdat er onvoldoende kennis is.
Deze slimme apparaten zijn extra interessant voor criminele hackers:
- Slimme (beveiligings)camera: hiermee kunnen cybercriminelen zien of je thuis bent en vervolgens als je niet thuis bent hun slag slaan door fysiek bij je in te breken.
- Router: je router is een soort portier naar het internet. Handig voor jou, maar het betekent ook dat hackers hier graag op inbreken. Ze hebben je dan immers meteen tuk, omdat al je slimme apparaten hieraan verbonden zijn.
- Slimme deurbel: in het verlengde van de slimme camera is de slimme deurbel ook een manier voor criminelen om je omgeving in de gaten te houden. Zien ze dat je vertrekt, dan hebben ze vrij spel.
- Babyfoon: dit is waarschijnlijk wel de engste. Terwijl jouw baby slaapt, kijken ze misschien wel mee. En dat is niet het meest gevaarlijke: ze luisteren vaak ook mee, want babyfoons zijn natuurlijk voorzien van microfoons.
Zo check je op updates bij slimme apparaten
Hopelijk zie je na het lezen van het bovenstaande voorbeelden wat meer noodzaak in het updaten van je apparaten. Maar dan wil je natuurlijk weten hoe je dat aanpakt. Niet alle apparaten krijgen automatisch een update, dus daar mag je niet vanuit gaan. Dit zijn de stappen om te ondernemen:
- Maak een lijst van welke slimme apparaten je hebt.
- Ga van al die apparaten naar de betreffende app op je telefoon.
- Login of maak verbinding met het slimme apparaat.
- Kijk in de app bij ‘Instellingen’ en klik daar op ‘Updaten’.
- Je apparaat wordt nu geüpdatet. Zie je de optie om automatisch te updaten, zet dat dan aan.
Slimme apparaten met zwakke wachtwoorden
Zorg trouwens dat je om in te loggen op je apparaten een sterk wachtwoord gebruikt. Hoe verleidelijk het ook is om bij het instellen te kiezen voor het simpelste van het simpelste, mede omdat er misschien ook huisgenoten op moeten kunnen, raden we je met klem aan om te kiezen voor een moeilijk wachtwoord met verschillende typen tekens en zo’n 12 tekens.
Check jij vaak op updates voor je slimme producten en en rondom je huis? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Voor m’n router heb ik volgens mij geen app. Maar wat doe je als de app van je slimme toestel niet of lastig toegankelijk is voor het gebruik met talkback? Ik heb een app met bijbehorend toestel dat met het internet verbonden is. Zou het niet handiger zijn als je Google home b.v. voor het updaten van die apparaten zou kunnen inzetten? Ik denk hierbij aan een play store achtige optie, waarbij je kan checken voor app-updates en toestelupdates. Op die manier kan je alles vanuit eén plek opvolgen.