Vijf jaar beveiligingsupdates moet de standaard worden voor telefoons en tablets. Dat is wat de EU wil. Hetzelfde geldt voor het beschikbaar stellen van onderdelen om de toestellen te repareren: ook die moeten tenminste vijf jaar worden aangeboden.
Europese Commissie
De Europese Commissie legt een nieuw voorstel op tafel om te zorgen dat de wereld van mobiele apparaten meer rekening houdt met het milieu. Er zijn meerdere manieren om de aarde iets beter achter te laten. Een ervan is zorgen dat een product goed te repareren is, zodat we niet steeds iets maar weggooien dat grotendeels nog prima werkt. Een andere methode is om te zorgen dat producten lang gebruikt kunnen worden.
Bij telefoons en tablets heeft dat vaak niet zozeer te maken met of schermen en accu’s het wel volhouden, maar meer of er wel voldoende updates zijn. Als je telefoon op een bepaald moment geen updates meer ontvangt, dan is dat gevaarlijk voor je cybersecurity. Ook kan het onprettig zijn voor het gebruik van je telefoon, omdat sommige apps op een bepaald moment niet meer werken.
Vijf jaar lang verplichte updates
Van de Europese Commissie moeten telefoonfabrikanten straks vijf jaar lang ondersteuning bieden in de vorm van beveiligingsupdates. Daarnaast moeten er tot vijf jaar na het verschijnen van een toestel tenminste 15 onderdelen beschikbaar zijn om het te kunnen repareren. Ook moeten die onderdelen vlug leverbaar zijn en komen er maximumprijzen om te zorgen dat consumenten niet krom hoeven te liggen en alsnog voor een nieuwe telefoon kiezen. Het gratis vervangen van een batterij kan nu in sommige gevallen wel, maar daaraan kleven allerlei regels: ook daarvan wil de EU dat fabrikanten billijker zijn en minder voorwaarden hanteren.
Dezelfde energielabels als we kennen voor bijvoorbeeld televisies en witgoed, die moeten er ook komen voor smartphones en tablets. Niet zozeer om aan te geven hoeveel stroom het apparaat gebruikt, maar om de levensduur van de batterij te tonen en aan te geven in hoeverre een toestel tegen een val, water of stof kan.
Fabrikanten niet blij
Goed dus dat de EU graag zou zien dat een smartphone niet maar twee tot drie jaar meegaat, maar een dikke vijf jaar. Het zou net zoveel opbrengen voor moeder aarde als het van de weghalen van vijf miljoenen auto’s. Het zijn echter wel veel eisen van de EU, waar zeker niet alle fabrikanten om zitten te springen. Samsung, Google, Huawei, Apple, Oppo en Xiaomi zouden zelfs allemaal tegen de plannen zijn.
Het zou namelijk zorgen voor meer afval, omdat die onderdelen langer beschikbaar moeten blijven en er dus veel te veel van geproduceerd gaat worden. Ook waarschuwen ze dat er prijsverhogingen op de loer liggen door allerlei kosten die er door de wensen van de EU bijkomen, aldus Financial Times. Ook voor de consumenten trouwens: goedkopere telefoons worden zo minder interessant om te maken, stellen de fabrikanten.
Eind 2023
Brussel wacht nog tot eind september op reacties op het plan, maar zal dit wel nog voor het einde van het jaar definitief maken. De regelgeving zelf zal vervolgens pas een jaar later ingaan, wat fabrikanten genoeg tijd moet bieden om de nodige aanpassingen te doen aan hun processen. Die gaan zeker nodig zijn met zulke verregaande regels.
Wat vind jij, is Europa te streng tegenover fabrikanten, of had het veel eerder met deze plannen moeten komen? Laat je mening achter in de reacties bij dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
EU heeft niks te willen het is een criminele ondemocratische bende die alle bevolkingen voorliegen mensen. Het klimaat bijvoorbeeld die timmermans ken zijn eigen naam nog niet schrijven mensen het klimaat verandert wel altijd maar een weten uit australie doet 40 jaar. Onderzoek hij zeht als mensen zeggen het. Klimaat kunnen beinvloeden die overschatten zichzelf enorm dit zijn criminelen wat djt al 50 jaar proberen jaren 80 voorspelde ze ijstijd nooit gewees ze hebbe. Nooit gelijk deze idioten
“timmermans ken zijn eigen naam nog niet schrijven”…
Uhm watte?
Je weet wel van Hermien. Da’s zonder S. Gert heeft de ijstijd nog mee gemaakt dus die ken ut wete 😉
Hear hear,…
Het werd tijd.?
Toestellen hoeven hierdoor echt niet veel duurder te worden, inmiddels is Android volwassen en kan Google stoppen met versie updates. Weinig vernieuwend.
Toestel krijgt de nieuwste software en wordt 5 jaar voorzien van beveiligingsupdates. Volgens mij moet er nog wel worden vastgelegd welke beveiligings issues moeten worden verholpen. Anders worden het weer minimale updates maar alle lekken dichten is een utopie.
Als iedereen nou eens een telefoon zou kopen die 5 jaar ondersteund word en niet die goedkope brol. Dan volgen de fabrikanten vanzelf.
En dan 5 jaar met een Samsung opgescheept zitten, echt niet. Dan maar naar Apple.
Niemand houd je tegen.
Goed plan
Idee klinkt goed uitwerking moeten we nog afwachten.
Als dit zou betekenen dat er geen low end / wegwerp devices meer gemaakt kunnen worden dan …. So be it ?
Mijn contract loopt volgende maand af en ik stap voor het eerst over naar sim only. Ik ben van plan om 5 jaar te doen met mijn s20 FEen tab S7 FE.
De enovatie ligt toch zo goed als stil dus zie het nut niet in voor een upgrade en wil ook geen te dure abonnementen meer.
Ik heb bijvoorbeeld al 7 jaar mijn Nvidea Shield staan en die werkt nog steeds prima. Samsung geeft bij zijn nieuwe toestellen sowieso al 5 jaar updates dus ik vind het prima.
Dit is iets goeds. Het zorgt ervoor dat verschillende modellen meer gemeen krijgen met elkaar, zodat onderdelen voor langer gebruikt kunnen worden.
Wel een probleempunt vind ik, zoals de fabrikanten zeggen, dat er van bepaalde onderdelen dus veel te veel geproduceerd gaat worden. En dit is makkelijk te veranderen door meer ruimte te geven in wat een “snelle levering” betekent.
Weer een truuk zodat de smartphones weer duurder gemaakt kunnen worden. Althans een smoes.
En wie doet die truuk dan?
De EU? zodat OEMs hun prijzen kunnen verhogen?
Ja man ze spelen onder 1 hoedje ?
We hoeven niet elk half jaar een nieuwe smartphone gepresenteerd zien worden fabrikanten! En nee Samsung, 68 verschillende smartphones tegelijk in je line-up is ook echt niet nodig.
Ik denk wel dat het wat toevoegt.
Het zijn er trouwens in Nederland 15 het afgelopen jaar als ik goed geteld heb. Valt alleszins mee dus.
Flip 4
Fold 4
S22
S22+
S22 Ultra
S21Fe
A13
A23
A33
A53
A73
M13
M23
M33
M53
De wereld is groter dan Nederland alleen. ?
Het blijven er 15 tenzij je in India woont misschien ?
Het moraal van dit verhaal: mensen hebben de neiging om te overdrijven ?
Ze verkopen nieuw de volgende smartphones in 2022:
M13
M23
M33
M53
A13
A22
A32
A33
A52
A53
Z Fold3
Z Fold4
Z Flip3
Z Flip4
S20
S21
S22
XCover Pro
XCover 5
Maar dat is wel een stuk duidelijk dan hun line-up vroeger was, dat geef ik toe.
Dan moeten de fabrikanten maar minder modellen uitbrengen. En onderdelen in zoveel mogelijk modellen gebruiken.
Och, straks kunnen veel mensen helemaal geen smartphone of tablet meer kopen. Die worden weer luxe-artikelen.
Mensen eten liever niet dan afgesloten te zijn van social media. Je zou zomaar het woord ‘junkie’ in de mond kunnen nemen als je niet uitkijkt ?
Dan zit ik al goed met mijn samsung a52.