Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Bescherm je Android tegen datalekken: tips om hackers geen kans te geven

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
5 mei 2023, 16:00
2 min leestijd
Bescherm je Android tegen datalekken: tips om hackers geen kans te geven

Lees verder na de advertentie.

Android-apparaten zijn tegenwoordig niet alleen onze telefoons, maar ook onze persoonlijke assistenten, werkstations en onze link met de rest van de wereld. Hoewel Android-apparaten steeds geavanceerder worden, worden ze ook steeds kwetsbaarder voor datalekken door hackers en cybercriminelen. In dit artikel geven we enkele handige tips om je Android-apparaat te beschermen tegen deze gevaren en te voorkomen dat je persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen.

1. Gebruik een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) is een krachtige beveiligingsoplossing voor je Android-apparaat. Het creëert een versleutelde verbinding tussen jouw apparaat en het internet, waardoor hackers niet in staat zijn om jouw online activiteiten te volgen of toegang te krijgen tot jouw persoonlijke gegevens. Zorg ervoor dat je een betrouwbare en veilige VPN-service kiest om maximale bescherming te garanderen.

2. Installeer alleen apps uit de Google Play Store

Een van de belangrijkste manieren waarop hackers toegang krijgen tot jouw Android-apparaat is via schadelijke apps. Het is belangrijk om alleen apps uit de officiële Google Play Store te downloaden, omdat deze zijn gecontroleerd en geverifieerd om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn om te gebruiken. Vermijd het downloaden van apps van onbekende bronnen, omdat deze mogelijk malware kunnen bevatten die jouw apparaat kan infecteren.

3. Zorg voor regelmatige beveiligingsupdates

Android-apparaten ontvangen regelmatig beveiligingsupdates die eventuele kwetsbaarheden in het besturingssysteem oplossen. Zorg ervoor dat je deze updates regelmatig installeert om je apparaat te beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

4. Gebruik sterke wachtwoorden

Zorg ervoor dat je sterke en unieke wachtwoorden gebruikt voor al je accounts op je Android-apparaat. Vermijd het gebruik van eenvoudige wachtwoorden zoals “123456” of “wachtwoord”, omdat deze gemakkelijk te kraken zijn. Gebruik in plaats daarvan een combinatie van letters, cijfers en symbolen om het voor hackers moeilijker te maken om toegang te krijgen tot jouw accounts.

5. Schakel tweefactor-authenticatie in

Tweefactor-authenticatie is een extra beveiligingslaag die wordt toegevoegd aan je accounts op je Android-apparaat. Hierdoor moet je naast een wachtwoord ook een extra code invoeren, die naar je telefoon wordt gestuurd of gegenereerd door een app. Dit maakt het voor hackers moeilijker om toegang te krijgen tot jouw accounts, zelfs als ze jouw wachtwoord hebben.

Conclusie

Het beschermen van je Android-apparaat tegen datalekken en hackers is essentieel in deze tijd waarin we steeds meer afhankelijk zijn van technologie. Door een VPN te gebruiken, alleen apps uit de Google Play Store te downloaden, regelmatige beveiligingsupdates te installeren, sterke wachtwoorden te gebruiken en tweestapsverificatie in te schakelen, geef je hackers veel minder kans om op jouw telefoon in te breken.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Gewist profiel
6 mei 2023, 18:30

Klopt dit wat je zegt

6 mei 2023, 9:53

Beveiliging en Internet is een onderwerp dat mijn aandacht trekt. Zo dacht ik bij het uitbrengen van de Pixel 7 serie dat ik de hoofdprijs in een loterij had gewonnen toen Google bekend maakte, dat kopers van een Pixel 7 een VPN van Google One zouden ontvangen.

Later las ik dat een VPN hier en daar een barrière opwerpt tegen kwaadwilligen op Internet, maar dat je nog stuk kan lopen met je veiligheid door o. a. cookies aan te klikken.

Met een VPN ingeschakeld zijn vele Apps, waaronder Android World, niet meer te gebruiken. Via een bypass kun je moet je voor die ‘betrouwbare’ sites je VPN uitschakelen.

Feitelijk voegt een VPN voor een doorsnee gebruiker niet echt veel toe, of zie ik dit verkeerd.