De Google-app op telefoons is een van de meest gebruikte apps. Niet alleen bevat het Google Zoeken, maar ook Discover, herinneringen, je zoekgeschiedenis en meer.
Google verwoordt het zelf als volgt: “De Google-app houdt je op de hoogte van de dingen waarin je bent geïnteresseerd. Vind snelle antwoorden, verken je interesses en ontvang een feed met updates over onderwerpen die je belangrijk vindt. Hoe meer je de Google-app gebruikt, hoe beter deze wordt.” We bespreken hier de belangrijkste functies van de Google-app.
Google Zoeken
Google is in 1997 opgericht als een zoekmachine en het is daarom ook logisch dat Zoeken nog altijd een centrale plaats krijgt in de Google-app. Niet alleen kan je naar de Google-app gaan als je een zoekopdracht wil beginnen, maar de Google-app heeft daar ook een handige widget voor. Je plaatst zo een zoekbalk rechtstreeks op het startscherm. Houd een lege plaats op het startscherm ingedrukt en kies Widgets. Zoek de widgets van de Google-app, houd hem ingedrukt en sleep hem op het startscherm.
Het is ook in Google Zoeken mogelijk om via spraak te zoeken. Hieronder lees je meer over google zoeken:
- Google Zoeken-widget straks eenvoudiger aan te passen
- Google Zoeken krijgt volledig nieuwe lay-out en betere suggesties
- Google lanceert Multisearch in het Nederlands: zo werkt het
- Tip: krijg meer succes met zoeken in Google door deze techniek
Google Lens
In de zoekbalk van de Google-app zie je vast ook een klein camera-icoontje. Zodra je daar op tikt activeer je Google Lens. Met Lens kan je zoekresultaten krijgen op basis van een foto die je maakt. Je ziet dan online afbeeldingen die overeenkomen met de foto die jij hebt genomen.
In 2022 lanceerde Google verder een functie waarmee Lens en Google Zoeken de krachten bundelen. Je kan met Multisearch zoeken op basis van een afbeeldingen, maar je voegt wel tekst bij als extra context. Stel, je neemt een foto van een bruine regenjas en je typt “groen” als zoekterm, dan krijg je als het goed is dezelfde regenjas te zien, maar dan in een andere kleur. Google rolt Multisearch “in de komende maanden” uit voor Nederlandstalige gebruikers.
- Google lanceert Multisearch in het Nederlands: zo werkt het
- Google Lens verandert deze zomer in je reisgids voor vakantie
- Met Google Maps buitenlandse menukaarten vertalen, zo werkt het
Google Discover
Onder de zoekbalk van de Google-app verschijnen nieuwsartikelen. Die functie heet Google Discover. Je leest er nieuws over onderwerpen die jij interessant vindt. Google leert automatisch je voorkeuren voor nieuws, maar het is ook mogelijk om Discover een handje te helpen. Druk daarvoor in de Google-app op je profielicoontje en Instellingen -> Je interesses beheren.
- Google Feed wordt officieel Google Discover
- Tip: Zo activeer je Google Discover in Nova Launcher
- Google Discover laat je artikelen liken en leert zo je interesses
- ‘Google Discover krijgt widget voor sportuitslagen en aandelen’
Google Weer
Linksboven in de Google-app vind je de huidige temperatuur en weersomstandigheden. Tik erop om meer informatie over het weerbericht te zien in de zoekresultaten. Het weerbericht in de Google-app is vrij eenvoudig, want je ziet enkel der veranderende temperatuur en weersomstandigheden in de komende uren.
Als je ook de voorspellingen wil voor de komende dagen, samen met informatie over de luchtvochtigheid, wind en meer, dan kan je een uitgebreider overzicht bekijken. Dat vind je met de knop Elk uur, luchtvochtigheid, wind en meer. Let ook op de tekening van de kikker bij het weerbericht. Google heeft zo tientallen plaatjes en het toont altijd een afbeelding die past bij de huidige weersomstandigheden.
- Googles nieuwe Weer-app voor Wear OS is nu beschikbaar
- Google Weer-app vanaf nu beschikbaar op Android-tablets
- Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold
Herinneringen
In Google Zoeken kan je je Herinneringen beheren. Het is mogelijk om die Herinneringen te maken via je een opdracht voor de Google Assistent of vanuit Agenda. In de Google-apps is een overzicht, maar je kan er ook nieuwe Herinneringen maken. Je stelt daarbij een bepaalde tijd in waarop de melding moet verschijnen en Herinneringen kunnen ook terugkeren. Drukt in de Google-app op je profielicoontje en kies daarna Herinneringen.
- Locatiegebaseerde herinneringen in Google Agenda gaan verdwijnen
- Herinneringen in Android straks minder handig: dit verandert er
Zoekgegevens wissen en privacy
Het is vanaf de Google-app mogelijk om een aantal belangrijke instellingen te beheren met betrekking tot privacy. Je kan zien welke websites je het laatste hebt bezocht en ook welke informatie Google kan verzamelen over jouw smartphonegebruik. Het is hier bijvoorbeeld mogelijk om gepersonaliseerde reclame uit te schakelen. Druk daarvoor op het profielicoontje en Je gegevens in Google Zoeken.
Handig is ook dat je erg snel je zoekgeschiedenis van de laatste 15 minuten kan wissen. Dat kan heel snel. Druk ervoor op het profielicoontje en dan onder Zoekgeschiedenis op Laatste 15 minuten verwijderen