Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Vroeger bekend als Google Feed

Tip: Zo activeer je Google Discover in Nova Launcher

· 11 oktober 2018

Als je net als ik een custom launcher zoals Apex Launcher of Nova Launcher gebruikt, dan mis je vast wel de Google Discover-pagina die deel uitmaakt van je startscherm. In dit artikel leg ik uit hoe je Discover in Nova Launcher gebruikt.

Android-schillen

Zowat elke fabrikant van smartphones houdt ervan om een eigen schil toe te voegen aan hun telefoons. Je hebt onder andere Samsung Experience, EMUI van Huawei en MIUI van Xiaomi de OEM's willen aan de hand van eigen software, bijzondere features en een eigen gebruikersinterface het verschil maken tegenover de harde concurrentie.

Telkens als ik een nieuw toestel uittest alvorens ik een review schrijf, blijf ik ook de launcher gebruiken die met de telefoon komt. Bijna altijd pas ik instellingen aan. EMUI heeft bijvoorbeeld standaard geen app drawer en Samsung Experience heeft dat wel, maar apps worden standaard niet alfabetisch gerangschikt. Na die kleine maar belangrijke aanpassingen, kan ik me volledig op die telefoon of tablet uitleven, maar bij voorkeur pas ik mijn launcher tot in de puntjes aan.

Nova Launcher

Op mijn eigen Google Pixel draait daarom al jarenlang Nova Launcher in plaats van Google Pixel Launcher. Je kan onder andere de grootte en vorm van icoontjes veranderen, je het lettertype van app-labels wijzigen en je gaat met een eigen kleurenthema aan de slag. Je kan net als bij gekke dingen doen zoals drie kolommen met extra grote icoontjes zonder label in je app drawer, of een dock van zes icoontjes naast elkaar die allemaal vierkantig zijn met afgeronde hoeken. 

Custom launchers geven je veel vrijheid, maar één essentiële stock Android-feature ontbreekt en dat is Google Discover vanuit je startscherm. Als je in Pixel Launcher naar links veegt krijg je met Discover je een eindeloze stroom van artikels te zien die netjes door Google voor je zijn samengesteld. Toch hoef ik Discover niet te missen in Nova. 

Stappenplan

Teslacoil Software, de ontwikkelaar van Nova Launcher, heeft een applicatie uitgebracht die als extensie dient van Nova. Nova Google Companion is niet terug te vinden in de Google Play Store, omdat de app niet conform is met de regels van Google. Discover wordt naast Nova launcher gesideload, maar om dat te doen werken, wordt er gebruikgemaakt van een client die dient voor debugging. Gelukkig kan je de app veilig downloaden via APK Mirror. Ik leg je uit hoe het werkt.

> Ga naar: Instellingen,  Apps en meldingen,  Geavanceerd, Speciale app toegang, Onbekende apps installeren

> Controleer dat bij je browser-app 'Toegestaan' staat, anders activeer je het

> Ga naar deze APK Mirror-pagina en kies voor de knop 'Download APK'

> Als je een waarschuwing krijgt, omdat je van een onbekende bron downloadt, kies je voor 'Ok'

> Als de app gedownload is, tik je de melding aan en kies je zoals hieronder 'Installeren'

Stappen Discover Nova

> Als de installatie klaar is, kies je openen

> Nova Launcher laat je onderstaande melding zien, en je kiest 'Ok'

Stappen Discover Nova

Instellingen

Als je daarna helemaal naar links kijkt op je startscherm, vind je net als in de Pixel Launcher je Google Discover. In tegenstelling tot Pixel Launcher houdt die helaas wel geen rekening met een eventueel thema dat je vanuit de systeeminstellingen hebt geselecteerd. Ik gebruik een donker thema op mijn Pixel, en via Pixel Launcher schakelt Discover over naar een donker thema, maar dat gebeurt niet in Nova. Ook als je vanuit Nova de nachtmodus selecteert, krijg je helaas het thema niet aan de praat.

Google Discover respectievelijk op Pixel Launcher en Nova Laucher

Toch zijn er een beperkt aantal instellingen die je wel kan aanpassen. Houdt lang ingedrukt op je startscherm, en kies voor 'Instellingen'. Je komt nu in de instellingen van Nova terecht van waaruit je naar 'Integrations' gaat. Daar kan je met een vinkje Google Discover uitzetten, en je kan ook een animatie kiezen die Discover te voorschijn haalt. Veel plezier ermee!

De nieuwste artikelen over Nova Launcher

Android 10-navigatie op de Pixel 4 werkt ook met Nova Launcher

Nova Launcher ondersteunt nu donker thema Android 10

Nova Launcher laat je in de donkere modus nu kiezen tussen drie achtergrondkleuren

Nova Launcher ontvangt donker thema Google Discover en numerieke notificatiebadges

Nova Launcher 6.1 bèta: donker thema voor Google Discover en notificatiebadges

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...